10 ανοιξιάτες εμπειρίες στα Ζαγοροχώρια 05/05/2017

Η φύση στα καλύτερά της

Επιβλητικά βουνά, παραδοσιακά χωριά, ποτάμια και λίμνες και γραφικά γεφύρια συνθέτουν ένα από τα πιο προικισμένα ορεινά σκηνικά της Ελλάδας. Συγκεντρώσαμε τις must εμπειρίες για να απολαύσετε κάθε πτυχή του.

banner

1. Κλασική, κλασικότατη, αλλά υπέροχη, η βασική διαδρομή που θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε το κεντρικό Ζαγόρι, από τους Ασπραγγέλους μέχρι το Τσεπέλοβο. Με τις αναγκαίες παρακάμψεις, φυσικά, για Κήπους (όπου θα συναντήσετε και το εντυπωσιακό «τριπλό» γεφύρι του Κόκκορη), αλλά και για Άνω Πεδινά και Μονοδένδρι (φωτό), όπου η επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή, στο χείλος της Χαράδρας του Βίκου, αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ».

2. Δεύτερη κλασική εκδρομή η επίσκεψη στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Θα σταματήσετε στις όχθες του κρυστάλλινου Βοϊδομάτη, θα αράξετε στα γλυκύτατα καφενεδάκια στο κέντρο του Μεγάλου Πάπιγκου, θα αναζητήσετε τις φυσικές κολυμπήθρες (φωτό) στη διαδρομή μεταξύ των δυο χωριών και τελικά θα καταλήξετε για ηπειρώτικες νοστιμιές στο κουκλίστικο Μικρό Πάπιγκο.

3. Κανείς δεν φεύγει από το Ζαγόρι αν δεν δοκιμάσει την «Πίτα της Κικίτσας» στο Μονοδένδρι, τις μανιταρο-δημιουργίες του Βασίλη Κατσούπα στο «Κανέλα και Γαρύφαλλο» στη Βίτσα αλλά και θαυμάσια τοπικά πιάτα στο εστιατόριο «Στα Ριζά» στην Ελάτη.

banner

4. Στην πλατεία του Καπέσοβου σας περιμένει η Στέρνα, ένα πανέμορφο… delicatessen. Και όταν λέμε delicatessen ακριβολογούμε. Μόνο εδώ θα βρείτε χίλιες δυο ντόπιες νοστιμιές. Αγοράστε οπωσδήποτε (αν έχει φυσικά γιατί κυκλοφορούν σε πολύ μικρές ποσότητες) αποξηραμένα άγρια μανιτάρια, μαζεμένα από τις πλαγιές της περιοχής. Ενδιαφέροντα είναι και τα γλυκά του, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στη δροσιά της πλατείας.

5. Γνωρίστε το μεγαλειώδες φαράγγι του Βίκου. Ο καλύτερος τρόπος είναι φυσικά περπατώντας, αν και μπορείτε να το αγναντέψτε απλώς από ψηλά. Σε πολλά σημεία του δρόμου θα δείτε πινακίδες που σας οδηγούν σε ειδικά «σημεία θέας». Κατά τη γνώμη μας δύο από τα καλύτερα βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στο μοναστήρι τις Αγίας Παρασκευής, αλλά και στη θέση Οξιά.

6. Περπατήστε. Υπάρχουν άπειρες διαδρομές φυσικά, μία όμως από τις πιο εύκολες (αν και έχει την ανηφόρα της) είναι η «σκάλα του Βραδέτου», το καλντερίμι δηλαδή που οδηγεί από το Καπέσοβο, στο μικροσκοπικό και γοητευτικότατο χωριό του Βραδέτου.

7. Ορειβατήστε. Η ανηφόρα για τη Δρακόλιμνη είναι μεγάλη (υπολογίστε 5 ώρες οπωσδήποτε), αλλά μόνο έτσι θα γνωρίσετε τις επιβλητικές κορυφές της Αστράκας. Εξάλλου, αν εξαιρέσουμε την εξουθενωτική ανηφόρα, η διαδρομή δεν έχει επικίνδυνα σημεία και ενδείκνυται απολύτως για αρχάριους.

8. Δειπνήστε στο «Salvia» στην Αρίστη. Πρόκειται για το εστιατόριο του «Aristi Mountain Resort & Villas» που αποτελεί προορισμό από μόνο του χάρη στα πιάτα που προτείνει ο Γιάννης Κιόρογλου (φωτό), ο οποίος έχει την επιμέλεια της κουζίνας.

9. Αντέχει το αμάξι σας το χωματόδρομο; Αν ναι, εξερευνήστε τα πιο απομονωμένα χωριά και γνωρίστε μοναδικές διαδρομές μέσα σε πυκνά δάση ελάτων και δασικής πεύκης. Από Τσεπέλοβο ο δρόμος συνεχίζει για Σκαμνέλι, Γυφτόκαμπο (όπου μέσα σε ένα ξέφωτο θα βρείτε και τις «Σαρακατσάνικες καλύβες», ένα υπαίθριο μουσείο, πιστή αναπαράσταση ποιμενικού οικισμού). Από κει και πέρα ο Χωματόδρομος οδηγεί στη Λαΐστα. Αν δεν χορτάσατε χωματόδρομο, μετά από 30 χιλιόμετρα κακού χωματόδρομου, σας περιμένει η Βωβούσα, το πιο απομονωμένο από τα Ζαγοροχώρια στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, το οποίο ζωντανεύει κάθε καλοκαίρι χάρη στο Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας (φωτό).

10. Κάντε ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη. Ο ποταμός είναι προσιτός για τους αρχάριους, ενώ η διαδρομή (μέσα από το φαράγγι), πραγματικά εκπληκτική. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται διάφορες εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων, που θα αναλάβουν να οργανώσουν όλες τις λεπτομέρειες της κατάβασης.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα Ζαγοροχώρια και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ