Προορισμός NDSM: τα παλιά ναυπηγεία του Άμστερνταμ υποδέχονται τους hipsters 06/03/2017

Η νέα hot γειτονιά της πόλης

Από μακριά τίποτα δεν μαρτυρά ότι οι εγκαταστάσεις των παλιών ναυπηγείων της πόλης έχουν πλέον αλλάξει χρήση.

banner

Έχω μόλις επιβιβαστεί στο 24ωρο δωρεάν φέρι, που αναχωρεί πίσω ακριβώς από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό του Άμστερνταμ, με προορισμό τη νέα hip γειτονιά του NDSM. Η φωτιζόμενη νέον επιγραφή, σε στιλ αμερικανικού μοτέλ, που κάνει σε λίγο την εμφάνισή της στον ορίζοντα, γράφει «A place beyond belief». Και πράγματι κάπως έτσι είναι, γιατί από μακριά τίποτα δεν μαρτυρά ότι οι εγκαταστάσεις των παλιών ναυπηγείων της πόλης έχουν πλέον αλλάξει χρήση.

Χάρη στην πρωτοβουλία της πάντα δραστήριας πόλης του Άμστερνταμ, η οποία υιοθετώντας την τάση του gentrification και με σύνθημα τόπο στα νιάτα παραχώρησε ολόκληρη την περιοχή σε φοιτητές και, κυρίως, σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Έτσι, από κοντά πια, βλέπουμε ότι τα πολύχρωμα κοντέινερ στο βάθος έχουν μετατραπεί σε φοιτητικές εστίες, ενώ ο πανύψηλος γερανός από την άλλη μεριά στεγάζει τις τρεις σουίτες του πρωτότυπου crane hotel «Faralda».

banner

Στο αχανές κτίριο των παλιών αποθηκών της Netherland Shipbuilding Company η δημιουργία χτυπάει κόκκινο καθώς εδώ φιλοξενούνται όλα τα ατελιέ και τα εργαστήρια των νεαρών καλλιτεχνών που λειτουργούν ταυτόχρονα και σαν μικρά καταστήματα.

Έχει ιδιαίτερο γούστο να περπατάς ανάμεσα τους, να τους παρατηρείς εν ώρα εργασίας αλλά και να βρίσκεις μικρά αριστουργήματα όπως τα design ξύλινα αντικείμενα «Two-O», από θήκες για κινητά μέχρι πλήρη σετ τραπεζαρίες, τα οποία κατασκευάζονται όλα επί τόπου.

Συνεχίζοντας την βόλτα οι εκπλήξεις δεν σταματούν, καθώς το παλιό θερμοκήπιο που βλέπαμε από μακριά είναι τελικά από κοντά η αίθουσα του cafe «Noorderlicht» που αποτίνει διακοσμητικό φόρο τιμής στο upcycling και μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι.

Το «Pllek», στεγασμένο σε μια συστοιχία από κοντέινερ κι αυτό, με ατού έναν υπέροχο κήπο που φτάνει μέχρι το νερό, και το «IJ Kantine» πάνω ακριβώς στην αποβάθρα είναι δύο ακόμα all day στέκια με ζεστούς και πολύ στιλάτους χώρους και προτάσεις για κάθε διάθεση, από τον πρώτο καφέ της ημέρας μέχρι το snacking ή το κανονικό φαγητό και το κοκτέιλ.

Αν θελήσετε να αγοράσετε λουλούδια (Ολλανδία γαρ) εκεί παραδίπλα υπάρχει 24ωρο ανθοπωλείο, αλλά και ο πολύ όμορφος φούρνος και καφέ «Brood» για ψωμί με κινόα και άλλες healthy και μη νοστιμιές τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε και στον επάνω όροφο με την υπέροχη ταράτσα, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Αν η ωραία και νεανική φάση του NDSM σας τραβήξει και θελήσετε να την απολαύσετε στο έπακρο, μπορείτε να μείνετε στο καινούργιο και budget friendly «Double Tree» από την οικογένεια της Hilton, η άφιξη του οποίου σηματοδοτεί παράλληλα και την είσοδο της γειτονιάς στον ταξιδιωτικό χάρτη.

Βαλσάμης Δουκάκης