Βγάζοντας τη Δήλο ξανά στο φως 02/10/2015

Με μόλις το 5% περίπου των επισκεπτών της Μυκόνου να πηγαίνει στη Δήλο, είναι σαφές ότι αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο χρειάζεται άμεσα επανασύνδεση με το πακέτο της κορωνίδας του ελληνικού τουρισμού. Η νέα πρωτοβουλία «Δήλος 2015» κάνει την αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση με ένα διήμερο εκδηλώσεων στο νησί. 

banner

« Ο ήλιος φωτίζει έναν κόσμο νέο, εύπλαστο ακόμη, που δεν έχει γίνει οριστικός. Και πάνω στο κύμα ένας βράχος επιπλέει. Κινείται διαρκώς, χωρίς ταυτότητα, χωρίς όνομα. Άδηλος, αφανής. [...] Αλλά υπάρχει ένα σημείο, μια στιγμή, κάπου, κάποτε πάνω στην καμπύλη του χώρου και του χρόνου, όπου ο βράχος σταματά. Ξεφεύγει από το χάος της λήθης και γίνεται α-λήθεια. Αποκτά θέση μέσα στον κόσμο, χώρο δικό του μέσα στο σύμπαν. Αποκτά ταυτότητα. Η Ά-δηλος γίνεται Δήλος. Ο βράχος γίνεται νησί. Στη μέση του Αιγαίου ίσταται και ορά. Αποκτά ιστορία».

Με αυτά τα λόγια, μεταφρασμένα στα αγγλικά, ξεκινά το ντοκιμαντέρ «Δήλος 2015», το οποίο κάνει πρεμιέρα αυτό το Σάββατο στο Cine Manto, στην καρδιά της μυκονιάτικης Χώρας, σε μια εορταστική εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό.

Ξεναγός στο ιερό νησί της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα και αφηγητής του ντοκιμαντέρ, ο διεθνής Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, ο οποίος συμμετείχε στα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο αμισθί, βάζοντας το δικό του σημαντικό λιθαράκι σε μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της Δήλου στη σημερινή εποχή.

«Θα συνδράμετε οικονομικά να κάνουμε κάτι για τη Δήλο;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε σε πολλούς Μυκονιάτες επιχειρηματίες η Αλέκα Δήμου, δικηγόρος στο νησί και εκ των πρωτεργατών της δράσης, η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά σε ιδιωτική χρηματοδότηση, μαζί με τους Χριστίνα Αργυροπούλου, Δημήτρη Καράβολα και Γιάννη Μαλταμπέ. Και αν κρίνουμε από τη μακρά λίστα των χορηγών τής διοργάνωσης «Δήλος 2015», η οποία περιλαμβάνει εμβληματικά μυκονιάτικα ονόματα, από τα ξενοδοχεία «Cavo Tagoo», «Belvedere», «Semeli» και «Myconian Collection» μέχρι τους ναούς της διασκέδασης «Jackie O’», «N’ammos», «Cavo Paradiso» και «Super Paradise», η ανταπόκριση υπήρξε θεαματική.

Το νησί και ο αρχαιολογικός χώρος ευπρεπίστηκαν (η κ. Δήμου μας μίλησε χαρακτηριστικά για δεκάδες κοντέινερ που έφυγαν φορτωμένα σκουπίδια), στολές αγοράστηκαν για το προσωπικό και όλα πήραν σιγά σιγά το δρόμο τους για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, σε κείμενα των Δήμου - Καράβολα, απόδοση στην αγγλική γλώσσα της Στέλλας Πορφύρη - Colston, σκηνοθεσία του Αντώνη Κιούκα και μουσική επένδυση του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.


Λίγο νωρίτερα, στα τέλη Μαρτίου, σε εκδήλωση στο ιταλικό εστιατόριο «La Cucina di Daniele», ο Γιώργος Χωραφάς είχε χριστεί πρέσβης της Δήλου για το 2015, πρώτος στην αφετηρία μιας διαδρομής, τη σκυτάλη της οποίας θα παραδώσει την Κυριακή 4/10 σε εκείνον που θα τον διαδεχθεί, στο πλαίσιο μιας ειδικής βραδιάς στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. Από τη μεριά μας, ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτό το σαββατοκύριακο της γιορτής που έρχεται στο κοσμοπολίτικο νησί να αποτελέσει μια ουσιαστική αφορμή για επανανακάλυψη της Δήλου στο άμεσο μέλλον.

banner

Τη στιγμή που, από τη μία, οι επισκέπτες του νησιού το καλοκαίρι του 2014 ίσα που ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες (ενώ αυτοί της Μυκόνου τα δύο εκατομμύρια), και με ανακοινωμένη, από την άλλη, την επιθυμία του Ιδρύματος Λεβέντη για δημιουργία ενός νέου μουσείου για τη Δήλο, το timing είναι ιδανικό για στοχευμένες προσπάθειες οι οποίες σίγουρα θα βρουν αποδέκτες ανάμεσα στο ποιοτικό μυκονιάτικο κοινό.


Ωραία πλεούμενα, ακόμα και ιδιωτικά, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα ελκυστικό ημερήσιο πακέτο στη Δήλο αλλά και στη μεγάλη της αδελφή, τη Ρήνεια, γεφυρώνοντας το τωρινό χάσμα ανάμεσα είτε στα συμβατικά καΐκια που αναλαμβάνουν απλώς το πηγαινέλα Μύκονος-Δήλος είτε στα super exclusive σκάφη που πραγματοποιούν τέτοιες εκδρομές.

Κομβικός θα μπορούσε να αποδειχθεί και ο ρόλος του Δήμου Μυκόνου, υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι εκδηλώσεις σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Έχουμε στρατηγική προτεραιότητα να αναδείξουμε εκ νέου τη Δήλο και να την επαναφέρουμε στο παγκόσμιο προσκήνιο συνδέοντάς την ξανά με την ταυτότητα της Μυκόνου» μας είχε πει σχετικά ο νέος δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς το καλοκαίρι στο «αθηνόραμα Travel», οπότε η πρόθεση υπάρχει. Μένει να γίνει και πράξη...

Βαλσάμης Δουκάκης

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner