Εξερευνήστε τη θαλάσσια ζωή της Δυτικής Ρόδου στο πάρκο Blunatura 18/07/2015

Καταδύσεις, θαλάσσια σαφάρι, εκδρομές και βουτιές σε άγνωστες μεριές της Δυτικής Ρόδου ενδείκνυνται για ηρεμία και χαλάρωση στο θαλάσσιο πάρκο Blunatura. Από τον Μίλτο Αττάρτ

Είστε λάτρεις της θάλασσας; Είστε περίεργοι να ζήσετε τις ομορφιές της με άλλο μάτι; Το θαλάσσιο πάρκο Blunatura στη Σκάλα Καμείρου της Ρόδου σας δίνει μια εναλλακτική πρόταση τουρισμού και θαλάσσιων δραστηριοτήτων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μην μπερδευτείτε νομίζοντας ότι πρόκειται για θαλάσσια σπορ με αδρεναλίνη στα ύψη. Οι επισκέπτες της Ρόδου έχουν εδώ την ευκαιρία να απολαύσουν τη γαλάζια φύση μέσα από περιηγητικές εκδρομές -σαν άλλες κρουαζιέρες- σε άγνωστα για πολλούς νησάκια όπως η Αλιμιά, η Στρογγύλη, η Χάλκη και οι Άγιοι Θεόδωροι, και να βουτήξουν κυριολεκτικά και μεταφορικά στην ευρύτερη περιοχή μιας ιχθυοκαλλιέργειας.

Στο πλαίσιο των περιηγητικών θαλάσσιων εκδρομών μπορείτε προαιρετικά να κάνετε κατάδυση, ελεύθερη ή αυτόνομη. Το θαλάσσιο πάρκο Blunatura δραστηριοποιείται στην οριοθετημένη περιοχή Natura 2000. Συνεργάζεται επίσης με ντόπια καταλύματα για να μείνετε στη Σκάλα Καμείρου, στο Μανδρικό και την Κρητηνία.

Στις θαλάσσιες εξορμήσεις που ξεκινούν στις 10 π.μ. και ολοκληρώνονται στις 5 μ.μ. δεν λείπουν τα κεράσματα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και τη θαλάσσια ψαριά.

Ποια είναι όμως η πορεία της επιχειρηματικής αυτής προσπάθειας στο χρόνο; Ο εμπνευστής και δημιουργός του θαλάσσιου πάρκου Σάββας Χατζηνικολάου, ξεκίνησε την προσπάθεια λόγω της αγάπης του για τη θάλασσα και τη ζωή μέσα της. Κάτοχος πτυχίων ιχθυολόγου και υδροβιολόγου, συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στη Σκωτία.

Πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στο γνωστό Ενυδρείο της Ρόδου. Με την πεποίθηση ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν κι ωφελούν το περιβάλλον, επέλεξε τη Σύμη για να φτιάξει δική του ιχθυοκαλλιέργεια.

Οι δράσεις του για την προστασία και τον πολλαπλασιασμό των ψαριών της περιοχής, τον ανέδειξαν έβδομο μεταξύ 270 ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας. Έτσι συνέχισε το 1998 δημιουργώντας νέα μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για παραγωγή ψαριών σε μια αμιγώς αγροτική κοινωνία, στο καθάριο θαλάσσιο περιβάλλον της ανεκμετάλλευτης δυτικής Ρόδου.

Πιστεύει στην «γαλάζια» ανάπτυξη πέρα από το μαζικό τουρισμό. Η υπεραλιεία είχε υποβαθμίσει το περιβάλλον και περιορίσει τα ψάρια. Παράλληλα η ανάγκη για διαφήμιση και προώθηση των ποιοτικών ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών γινόταν αναγκαία. Με το πέρασμα του χρόνου οι ιχθυοκαλλιέργειες χρειάστηκαν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και μετατράπηκαν σε θαλάσσιο πάρκο χωρίς να χάσουν την ουσία τους.

Η δουλειά ετών εξελίχτηκε σε τουριστική επιχείρηση που θέλει να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία θαλάσσιας ζωής. Τέλος, με διαφημίσεις και ρεπορτάζ όπως στο γερμανικό Mare TV, ο Σάββας Χατζηνικολάου παραμένει αεικίνητος και τρέχει ένα ετήσιο πείραμα για τη μελέτη και προστασία της διάσημης συμιακής γαρίδας με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη.