Κάβο Μαλιάς, Κυπαρίσσι: η «άγνωστη» Λακωνία Updated 07/05/2015

Είτε συμπληρώνοντας ένα ταξίδι στη Μονεμβασιά είτε ως αφορμή για ένα αυτόνομο ανοιξιάτικο περιπατητικό weekend, η χερσόνησος του Κάβο Μαλιά προτείνει ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης – παράδειγμα και για άλλες γωνιές της Ελλάδας σε πολύ φιλικές τιμές.

banner

Αν και το Κάστρο της Μονεμβασιάς μπορεί κάλλιστα να γεμίσει ένα weekend, η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ανακαλύψεις είτε σε συνδυασμό με τη Μονεμβασιά (για όσους έχουν περισσότερες ημέρες) είτε γι’ αυτόνομες εκδρομές. Οι ορκισμένοι περιηγητές πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα την περιοχή της Νεάπολης, που για τους πολλούς δεν είναι παρά η πόλη-πέρασμα στο δρόμο για την Ελαφόνησο ή τα Κύθηρα.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο δήμος κάνει προσπάθειες για την ήπια ανάδειξη της ευρύτερης χερσονήσου του Κάβο Μαλιά, η οποία διατηρεί μια άγρια ομορφιά που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του εναλλακτικού με πολλά ιδιαίτερα φυσιολατρικά και αρχιτεκτονικά μνημεία. Πρόσφατα μάλιστα συντάχτηκε και διακήρυξη προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή τοπίο εθνικής/διεθνούς αξίας και να υποστηριχθεί αίτηση για το χαρακτηρισμό της περιοχής του Κάβο Μαλιά ως Μνημείου Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η συντήρηση των μονοπατιών του Κάβο Μαλιά και η χαρτογράφησή τους, η οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων, η κινητοποίηση των τοπικών επιχειρηματιών και η δημιουργία ιστοσελίδας (www.capemalea.eu ) έχουν αρχίσει να προσελκύουν αρκετούς περιπατητές και λάτρεις των διακοπών χαμηλών τόνων, οι οποίοι ανακαλύπτουν κουκλίστικα χωριά περιστοιχισμένα από αιωνόβιες βελανιδιές και βυζαντινά μοναστήρια δίπλα στο κύμα.

banner

Ο φάρος του Κάβο Μαλιά, χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, τα πολλά μοναστήρια κι εκκλησάκια της περιοχής, που αποκαλείται και «μικρό Άγιον Όρος», το απολιθωμένο δάσος στην παραλία του Αγίου Νικολάου με τα περίεργα κοχύλια που είναι κολλημένα στους βράχους και τους πέτρινους σχηματισμούς που θυμίζουν κορμούς, το επισκέψιμο σπήλαιο της Καστανιάς (2734360100), από τα σημαντικότερα και ομορφότερα της χώρας, το όμορφο ναυτικό χωριό Βελανίδια με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, το πρώην Γερμανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο στον Κάβο Μαλιά (ξεκινά μονοπάτι από τα Βελανίδια) και το νέο αναρριχητικό πάρκο (www.kavomalias-climbing.gr ) είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το ιδιαίτερο παζλ μιας περιοχής η οποία αγωνίζεται να διατηρήσει την αυθεντικότητά της και τολμά να προτείνει ένα διαφορετικό τουριστικό μοντέλο.

Το κουκλίστικο Κυπαρίσσι

Μια όμορφη κοντινή εκδρομή βόρεια της Μονεμβασιάς είναι προς Επίδαυρο Λιμηρά και τη λιμνοθάλασσα του Γέρακα, που μοιάζει βγαλμένη από άλλες εποχές, με τους ψαράδες να απλώνουν δίχτυα, τους αγριόκυκνους πίσω από τις καλαμιές και την ταβέρνα του Διαμαντή να σερβίρει την ψαριά της λιμνοθάλασσας (ψιλή γαρίδα, καβούρια, κέφαλοι, χέλια). Αφήνοντας πίσω τον Γέρακα, περνάμε από τον Άγιο Ιωάννη, ένα μικρό παραδοσιακό οικισμό πνιγμένο στις μπουκαμβίλιες, και το ζωντανό κεφαλοχώρι Ρειχιά, ώσπου το τοπίο αρχίζει να αγριεύει και οι λόφοι με τα αγριολούλουδα δίνουν τη θέση τους σε έναν κατακόρυφο γκρεμό.

Η υπόλοιπη διαδρομή μέχρι να φανεί, επιτέλους, το Κυπαρίσσι έχει μια άγρια ομορφιά, καθώς οδηγείς στο χείλος του βράχου, με τα κυπαρίσσια από πάνω και το βαθύ μπλε του Μυρτώου Πελάγους από κάτω. Το Κυπαρίσσι είναι ένα κουκλίστικο χωριό πάνω στη θάλασσα, με ασβεστωμένα σπίτια, κεραμιδένιες στέγες και χρωματιστά πορτοπαράθυρα – προτείνεται για μονοήμερη μόνο σε όσους αγαπούν την οδήγηση… Αν ο καιρός είναι ακόμη καλός, αξίζει να ανακαλύψετε την παραλία της Πλύτρας (θα δείτε ταμπέλες στους Μολάους), όπου ακόμη και περπατώντας βλέπεις τη βυθισμένη ρωμαϊκή πόλη του Ασωπού.

Που να μείνετε

Στη Νεάπολη, πάλι, μπορείτε να μείνετε στο απλό ξενοδοχείο «Αϊβαλί» (από € 35, 2734022287) με τους πολύ φιλόξενους ιδιοκτήτες-γνώστες της περιοχής και στο άνετο, κλασικού τύπου «Limira Mare».

Στο Κυπαρίσσι, τέλος, στα απλά διαμερίσματα του ξενώνα «Μυρτώον» (από € 40, 2732055033), σε προνομιακό σημείο με ωραία θέα, στο «Αύρα Hotel», στο «Cavo Cortia» ή στο «Παραλιακό» κοντά στη θάλασσα.

Που να φάτε

Στην περιοχή του Κάβο Μαλιά ξεχωρίζει η ταβέρνα «Νεράιδα» (2734031227) στον Άγιο Νικόλαο, με ρετρό σκηνικό και τοπικά ελληνικά πιάτα με προϊόντα από τοπικούς προορισμούς.
Στη Νεάπολη ουζάκι και μεζέδες στο μαγαζί του «Μανωλίτση» και στην Πλάκα στο ρακάδικο «Μόνε Μόνε Πειρατικά» του Παναγιώτη Μπιλίνη (6974804521).
Στο Κυπαρίσσι στο «Τροκαντερό» για τοπικές νοστιμιές (γκόγκες, κόκορας, αγκινάρες, χόρτα του βουνού), στο «Cavo Cortia» για γαριδομακαρονάδα ή ψαρόσουπα, και στη «Δήμητρα Πουλάκη» για ψάρι και θαλασσινά.