Δονούσα: η έξω καρδιά των Μικρών Κυκλάδων 07/07/2014

Η χαρά του σκηνίτη

Αντίσκηνα και παρεό στην αμμουδιά, ξενύχτια­ μέχρι πρωίας στο κύμα, νιάτα παντού. Έχει ωραίο κόσμο και παρεΐστικα γλεντζέδικη φάση η πιο απομακρυσμένη από τις Μικρές Κυκλάδες.

banner

Για το συγκλονιστικό­ ­Λιβάδι µε τα κρυστάλλινα νερά και τα ξενύχτια δίπλα στο κύµα στον Κέδρο και στον Σταυρό, για τα γκουρµέ µεσηµέρια στο ανεµοδαρµένο Μερσίνι και τα µοναχικά περπατήµατα µε το ηλιοβασίλεµα στον επιβλητικό Άσπρο Κάβο, τότε που ο ήλιος ροδίζει τα βράχια, θα µπορούσα να επιστρέφω ξανά και ξανά στη Δονούσα. Έχει ωραίο κόσµο, παρεΐστικα γλεν­τζέδικη φάση και ανόθευτο χαρακτήρα η πιο αποµακρυσµένη από τις Μικρές Κυκλάδες. Αγαπά τους σκηνίτες, προσφέροντάς τους απλόχερα δωρεάν διαµονή στην αµµουδιά του Κέδρου (µε ντους, τουαλέτες και πάρτι στο beach bar) και στο «µυστικό» Λιβάδι, το βασίλειο των γυµνιστών (φτάνεις µε το τουριστικό­ πλοιάριο ή µε κατηφορικό µονοπάτι από το Μερσίνι). Αγαπά και τους περιπατητές που δεν θα λογαριάσουν τον ποδαρόδροµο για να φωτογραφήσουν τη βορειοδυτική ακτογραµµή µε τα άγρια βράχια που κατακρηµνίζονται κάθετα στο πέλαγος (ακολουθώντας το µονοπάτι από το µεγαλύτερο οικισµό, τον Σταυρό, μέχρι την Καλοταρίτισσα) ή για να κολυµπήσουν µοναχικά ακόµη και τον Αύγουστο (π.χ. στο αµµουδερό Φύκιο, δίπλα στο Λιβάδι, ή στο Βαθύ Λιµενάρι µε τα χοντρά βότσαλα, κάτω από το µισογκρεµισµένο ανεµόµυλο).

Κυκλα­δίτικου προφίλ­ και αµφιθεατρικά χτισµένος, ο Σταυρός συγκεντρώνει όλες τις υποδοµές διαµονής και µπορεί να κερδίσει τόσο τα πρωινά µε την όµορφη αµµουδιά και το ραχάτι κάτω από τα θαλασσόδεντρα στο beach bar όσο και τα βράδια σας – ενίοτε και µε συναυλίες στα café-bars «Corona Borealis» και «Σκαντζόχοιρος». φέτος, πάντως, µπορείτε να τεστάρετε­ και τις προτάσεις της Χρύσας­ στην ολοκαίνουργια «Σηµαδούρα του Πρωινού και του Μεζέ». Τσεκάρετε ακόμη τα χειροποίητα κοσµήµατα, ρούχα, αξεσουάρ και χρηστικά­ αντικείµενα αλλά και τις φωτογραφίες του νησιού­ στο Μέλι, ένα καινούργιο µαγαζάκι που άνοιξε στη θέση του παλιού καφενείου, πίσω από την εκκλησία. Από το λιµάνι θα πάρετε το καραβάκι για τον Κέδρο, το Λιβάδι και την απρόσιτη µε άλλον τρόπο Φωκοσπηλιά, όπως και το λεωφορείο για τους άλλους οικισµούς. Στο τέρµα της διαδροµής, η ξεχασµένη στο χρόνο Καλοταρίτισσα µας καλοδέχεται µε τρεις χαμηλών τόνων παραλίες και το ταβερνάκι-θεσµός του Μήτσου, που σερβίρει ό,τι βγάζει η στάνη­ και το µποστάνι τους. Συχνά όµως ξεµένουµε στα µισά του δρόµου, στο Μερσίνι, για να περάσουµε το µεσηµέρι δροσερά στη γάργαρη πηγή (πού βρέθηκε τόσο νερό σ’ αυτόν το βράχο;), να τσιµπολογήσουµε στο «Τζι Τζι» και να παραδοθούµε σε γαστρονοµική κραιπάλη στην «Κόρη του Μιχάλη», χαζεύοντας στο πέλαγος από την Αµοργό μέχρι τη Σαντορίνη.

banner

Πού να μείνετε

Αν δεν είστε του κάμπινγκ, τσεκάρετε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στον Σταυρό. Πιο γνωστά αυτά της Χρύσας (2285051575), με αεροπλανική θέα στο χωριό και στα γύρω νησιά – προτιμήστε τα μεγαλύτερα και πιο προσεγμένα της νέας πτέρυγας. Περιποιημένα κι εξοπλισμένα με τα χρειαζούμενα και αυτά του Asterias House (2285051591).

Πού να φάτε

Στο Μερσίνι, στο κορυφαίο εστιατόριο του νησιού Η κόρη του Μιχάλη (6984618807, 2285100006) ήταν πεντανόστιμο ό,τι κι αν δοκιμάσαμε (κρασάτα μύδια, δονουσιώτικο φιρμάνι, αμοργιανός καλόγερος) και στο Τζι Τζι (6973207569) για κρεατικά και μακαρονάδες. Στην Καλοταρίτισσα, κλασικά στον Μήτσο (2285051522), για τα τεράστια μπιφτέκια και τα γευστικά κρεατικά. Νέα άφιξη στον Σταυρό Η σημαδούρα του Πρωινού και του Μεζέ (6948141466).

Ιωάννα Γκομούζα