Σύρος: late summer weekend για δύο 23/08/2012

Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Ερμούπολης τραβά σαν μαγνήτης τους καλλιτέχνες, από την Κατρίν Ντενέβ ως τον Γιώργο Νταλάρα.

banner

Θα βολτάρει άραγε και φέτος με το ποδήλατο (και... προεδρικά γαλόνια πλέον) ο Φρανσουά Ολάντ; Θα περάσει από το εξοχικό της η Κατρίν Ντενέβ; Με τέτοια πρωτεύουσα σαν σκηνικό εποχής (αλλά και όχι μόνο) δεν είναι να απορείτε που η Σύρος έχει κερδίσει την ντόπια αλλά και τη διεθνή ιντελιγκέντσια. Και δεν χρειάζεται καν να πατήσετε πόδι στα καντούνια της Ερμούπολης ή στις εξοχικές επαύλεις των παλιών Συριανών αρχόντων στην Ντελαγκράτσια, τα Χρούσσα και το Πισκοπιό για να παραδοθείτε άνευ όρων στη μεγαλόπρεπη νεοκλασική γοητεία της.

Έχετε χάσει κάθε ελπίδα να της αντισταθείτε και μόνο που το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι και το βλέμμα σας γράφει πλάνα από την προκυμαία μέχρι τους δίδυμους λόφους στην «πλάτη» της, όπου δεσπόζουν η Ανάσταση των ορθοδόξων και ο Σαν Τζώρτζης των καθολικών. Εντάξει, οι παραλίες δεν ήταν ποτέ το δυνατό της χαρτί, αλλά η Σύρος απέχει μόλις δύο ώρες από τον Πειραιά και δύσκολα θα της αρνηθείτε έστω ένα long weekend. Με το που θα δέσει το πλοίο διασχίζουμε την αγορά της οδού Χίου (must το μπακάλικο του Κώστα Πρέκα και το κατάστημα του Κορρέ για λουκούμια και χαλβαδόπιτες) και πιάνουμε θέση στην Πλατεία Μιαούλη, κάτω από τις δροσερές καμάρες του καφενείου «Ελληνικό». 

banner

Ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας αλλά και πολλοί ζωγράφοι –φίλοι του νησιού– περνάνε το δίχως άλλο από το μαγαζί του Μιχάλη Γεωργιάδη και όταν έρθει η ώρα για φαγητό ο sui generis ιδιοκτήτης δεν θέλει και πολύ για να τρατάρει την πελατεία ό,τι βγάλει η κατσαρόλα της οικογένειας. Για μπάνιο δοκιμάστε την προβλήτα στα «Αστέρια», για βουτιές με φόντο τα αρχοντικά στα Βαπόρια, ή πάρτε από το Κίνι το τουριστικό σκάφος για τις δυσπρόσιτες παραλίες Βαρβαρούσα, Αετός,  Λια και Γράμματα.

Ιωάννα Γκομούζα