ΝΕΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ 03/06/2004

ο Σπερχειός, η Σπερχειάδα και τα βουνά τους

ο Σπερχειός, η Σπερχειάδα και τα βουνά τους

Ο ξενώνας "Γόργιανη" στη Σπερχειάδα είναι το εφαλτήριό μας για ένα ανοιξιάτικο οδοιπορικό στην εντυπωσιακή, αλλά άγνωστη στους πολλούς φύση της Φθιώτιδας. Αυθεντικό τοπίο, αυθεντικοί άνθρωποι, γεύσεις της Ρούμελης και φυσιολατρία στην απόλυτη εκδοχή της.

banner

Η Σπερχειάδα δεν μου ήταν άγνωστη. Η γνωριμία μου όμως μαζί της έμενε πάντα στο επίπεδο... "από εδώ πάνε προς Σπερχειάδα", όταν συναντούσα την πινακίδα πάνω στη διαδρομή Λαμία-Καρπενήσι. Με γοήτευε η κοιλάδα του Σπερχειού, αλλά την απολάμβανα μέσα από το αυτοκίνητο - διαφορετική και εξίσου όμορφη κάθε εποχή του χρόνου. Φίλοι ορειβάτες άρχισαν να μου μιλούν όλο και περισσότερο για τα ορεινά της Σπερχειάδας, για τα εκπληκτικά χωριά που είναι σπαρμένα στον ορεινό όγκο, για το δάσος της οξιάς (το νοτιότερο στην Ευρώπη), τις διαδρομές που μπορείς να απολαύσεις μακριά από τον τουρισμό. Και είχαν δίκιο. Με βάση τη Σπερχειάδα και τον ξενώνα "Γόργιανη" (μια προσφορά προς το δήμο της γνωστής οικογένειας Ακρίδα, που κατάγεται από εδώ), μπορείτε να επιδοθείτε σε μοναδικές φυσιολατρικές εκδρομές.
Καταρχήν η ίδια η πόλη, αν και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γραφικότητα, έχει γωνιές που μπορεί να σας κερδίσουν. Μα πάνω απ' όλα έχει έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον, που κινείται φυσικά γύρω από τη ρουμελιώτικη κουζίνα. Δεν είναι τυχαίο που τους κατοίκους της Σπερχειάδας τους λένε και "κοκορετσάδες". Είναι δηλαδή μάστορες στο κοκορέτσι και τη σούβλα. Η εξυπηρετικότατη και ευγενέστατη Τασούλα Βούζα, που διαχειρίζεται τον ξενώνα "Γόργιανη", θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για διευθύνσεις και διαδρομές. Το ωραιότερο χωριό απ' όλα είναι το Γαρδίκι, το οποίο θα συναντήσετε και στη διαδρομή σας προς τη Γραμμένη Οξιά. Εκεί, σε υψόμετρο 1.700 μ., υπάρχει το καταφύγιο, που το διαχειρίζεται η εταιρεία Κλαουδάτος.

Τι να δείτε

 • Τα ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου στο λόφο πάνω από τη Σπερχειάδα. o Το εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο με πλατάνια στη Μεσοποταμία (στο σημείο όπου ενώνεται ο Σπερχειός με τον παραπόταμό του Βίστριζα).
 • Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα στη Σπερχειάδα. o Την Καλύβα Στεφανή (2 χλμ. από την πόλη), απ' όπου ξεκίνησε τον ένοπλο αντιστασιακό αγώνα ο Άρης Βελουχιώτης το Μάιο του 1942.

  Διαδρομές
 • Κάντε τη διαδρομή από Δίλοφο προς Περιβόλι (κοντά στον αρχαίο παραπόταμο Ίναχο). Από εδώ ανοίγονται δύο διαδρομές. Η πρώτη αριστερά, προς τα χωριά Μάρμαρα, Ανατολή και Δάφνη. Η δεύτερη και ομορφότερη είναι προς τα χωριά Νικολίτσι, Κυριακοχώρι, Πλάτανο και Γαρδίκι. Από το Γαρδίκι ο δρόμος οδηγεί προς τη Γραμμένη Οξιά (χωματόδρομος). Αν όμως δεν έχετε τόσο "υψηλούς στόχους", επιστρέψτε από εδώ στη Σπερχειάδα κυκλώνοντας τα όμορφα χωριά της περιοχής μέσα από Κανάλια, Λευκάδα και την κοιλάδα του ποταμού Ρούστιανη.

  banner

  Τι να αγοράσετε
  Κουραμπιέδες "Χατζή", λουκάνικα από την κυρία Κούλα Καραγιαννοπούλου, τυριά από τους Τσιάκα, Κάντζιο και Παπακωσταντίνου, τσίπουρο από τον Δερνίκα, παραδοσιακές πίτες από το "Σπερχειό" (ζητήστε από το ξενοδοχείο να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες).

  Πού θα φάτε
  Στη Σπερχειάδα, ψητά και κοκορέτσια στον "Παρασκευώτη", στο Γαρδίκι παϊδάκια στο "Θέο", στη Λευκάδα στο "Βάρσο".

  Πώς θα πάτε
  Από Λαμία ακολουθείτε το δρόμο προς Καρπενήσι. Στη διασταύρωση της Μακρακώμης στρίβετε αριστερά για Σπερχειάδα (4 χλμ.).

  Πού θα μείνετε
  "Γόργιανη" στη Σπερχειάδα (22360/44800). Απλός πεντακάθαρος ξενώνας οκτώ δωματίων, με φιλικό σέρβις. Τιμή δίκλινου € 45 με πρωινό.

 • Έλλη Μπουμπουρή