Σαντορίνη: back to Ακρωτήρι 17/05/2012

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου άνοιξε ξανά και μας καλεί για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν

Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος του υπό κατασκευήν σκέπαστρου ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη έχει, επιτέλους, ξανανοίξει. Ευκαιρία να το (ξανα)επισκεφθείτε και να κάνετε πρώτοι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.

banner

To μοναδικό με το Ακρωτήρι είναι ότι μια βόλτα αρκεί για να εισπράξεις τη μεγαλοπρέπεια του προϊστορικού πολιτισμού που άκμασε σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα κέντρα της Μεσογείου εκείνης της εποχής. Ακόμη και χωρίς τις περίφημες τοιχογραφίες να κοσμούν τους τοίχους, τα διώ-ροφα και τριώροφα σπίτια και οι ξεστές (κυρίως δημόσια κτίσματα από πελεκητές πέτρες) είναι εντυπωσιακά. Αν όμως θέλετε να πάτε… διαβασμένοι, η καλύτερη εισαγωγή είναι μια βόλτα από το πρότυπο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά, όπου με απόλυτα σύγχρονο και αφαιρετικό τρόπο δίνεται η ιστορία του, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι μνημειώδεις τοιχογραφίες, οι οποίες –ως το αρχαιότερο δείγμα μεγάλης ζωγραφικής στον ευρωπαϊκό χώρο– αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία της τέχνης. 

Το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου εντάσσεται απόλυτα στο τοπίο – έχει ανθίσει ήδη μεγάλο μέρος των φυτών που έχουν φυτευτεί πάνω του. Τα ειδικά διαμορφωμένα ανοίγματα της οροφής σε Βορρά και Νότο εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αέρα τις νυχτερινές ώρες, ώστε ο χώρος να δροσίζεται με φυσικό τρόπο, ενώ επιτρέπουν την είσοδο του ήλιου για το φυσικό φωτισμό. Η κίνηση των επισκεπτών γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές που διακλαδίζονται και ακολουθούν κατά κανόνα τους άξονες των αρχαίων δρόμων, ενώ έχει προβλεφθεί και ειδική διαδρομή για ΑμεΑ. 

Αξίζει να σταματήσετε στην ξεστή 2, όπου σώζεται η μοναδική εσωτερική πέτρινη σκάλα (οι περισσότερες ήταν ξύλινες, γι’ αυτό δεν έχουν διατηρηθεί). Ιδιαίτερα προχωρημένο ήταν και το αποχετευτικό σύστημα, όχι μόνο ως προς την κατασκευή αλλά και ως προς την έκταση της ανάπτυξής του σε όλα τα οικήματα. Οι προϊστορικοί κάτοικοι του Ακρωτηρίου είχαν τουαλέτες στο δεύτερο όροφο! Δείτε τον ενσωματωμένο στον τοίχο πήλινο αγωγό πριν από την τριγωνική πλατεία. Αντίθετα με τις μινωικές πόλεις, εδώ συναντάμε έναν πολιτισμό με πιο ανθρώπινο πρόσωπο και καλύτερη κατανομή πλούτου. Παρατηρήστε την Οικία του Ναυάρχου, στο δεύτερο όροφο της οποίας βρέθηκε ένας αργαλειός. Πιστεύεται ότι ο δρόμος αυτός κατέληγε στο λιμάνι. Από το παράθυρο του ίδιου κτίσματος φαίνεται κι ένα γύψινο εκμαγείο κρεβατιού, από το οποίο συμπεραίνουμε ότι οι Ακρωτηριανοί ήταν μικρόσωμοι. τουλάχιστον ένα δωμάτιο σε κάθε σπίτι από αυτά που έχουν ανασκαφεί μέχρι στιγμής ήταν στολισμένο με τοιχογραφίες. 

Ωστόσο, παρότι το Ακρωτήρι είναι ένας αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αμφιβάλλουμε αν το τόσο σημαντικό νέο της απόδοσής του στο κοινό αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος δημοσιογράφος από το εξωτερικό να μάθει περισσότερα στοιχεία, δεν θα τα καταφέρει. Εδώ εμείς χρειαστήκαμε αρκετές ώρες και πάνω από δέκα τηλεφωνήματα στις αρμόδιες αρχές του νησιού και της Αθήνας για να πάρουμε κάποιες πληροφορίες, με πενιχρά αποτελέσματα.

Βίκη Βαμιεδάκη