Activities holidays 16/06/2011

Χαλάρωση σε yoga retreat ή budget διακοπές σε συνδυασμό με αναπαλαίωση ενός παραδοσιακού χωριού στην Τοσκάνη; Η ταξιδιωτική τάση των τελευταίων χρόνων παντρεύει τις διακοπές με εθελοντική εργασία ή με δημιουργικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Η Μαρία Κρύου μας δίνει ιδέες που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

banner

Γιόγκα σε βουνό ή νησί

Οι φανατικοί της γιόγκα δεν την εγκαταλείπουν στις διακοπές, το αντίθετο μάλιστα βρίσκουν το χρόνο να εξασκηθούν περισσότερο. Το βουνό των Κενταύρων είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους και δροσερούς ακόμη και το καλοκαίρι τόπους για να κάνετε τις ασκήσεις σας. Στο Πήλιο λοιπόν, και συγκεκριμένα στα Ποτιστικά Ξινόβρυσης, θα πραγματοποιήσει για 26η χρονιά ένα οκταήµερο yoga retreat η γνωστή χορογράφος-χορεύτρια και master στη γιόγκα Λήδα Σάνταλα. Το ραντεβού είναι για τις 2-9/7 και συνοδεύεται από ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα χοροθεραπείας, η οποία βοηθά στην απελευθέρωση των εντάσεων, και μάλιστα με πολύ γρήγορα αποτελέσματα (2106717529). Το Yoga House προτείνει γιόγκα με θέα στον ποταμό Άραχθο στις 14-21/8. Το χωριό Φτέρη Κεντρικού θα είναι η βάση για τα μαθήματα και όποιος θέλει μπορεί να τα συνδυάσει και με άλλες δράσεις: rafting στον Άραχθο ή ιππασία στη φάρμα Ιπποστρούθ στα Κατσανοχώρια (2103450020, 6977612222). Ιδιαίτερο τοπίο για γιόγκα είναι και η παραλία της Τριόπετρας στον Νότο του Ρεθύμνου. Τα μαθήματα που προσφέρει το Astanga Vinyasa Yoga Retreat γίνονται πάνω στη σκουρόχρωμη άμμο, με background το Λιβυκό πέλαγος (6944711725, www.astanga.gr, www.yogaholidays.gr).

Εθελοντικά και παρεΐστικα

Πώς σας φαίνεται η ιδέα να βρεθείτε σε ένα μεσαιωνικό κάστρο στη Γαλλία, σε παραδοσιακά χωριά της Ιταλίας βοηθώντας στη συντήρησή τους ή στη Ρωσία, λαμβάνοντας μέρος στη διοργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων; Αν μπείτε στην ιστοσελίδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Έλιξ, θα διαπιστώσετε πως όλα είναι δυνατά, αρκεί να δηλώσετε συμμετοχή σε ένα από 2.250 προγράμματα εθελοντικής εργασίας που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στον ελεύθερο χρόνο σας, όταν δεν βοηθάτε σε κάποια δεντροφύτευση, ή τη συντήρηση μονοπατιών, μπορείτε πάντα να εκδράμετε για να γνωρίσετε τον τόπο. Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας (ή αλλιώς work camps) διαρκούν συνήθως δύο εβδομάδες. Το ποσό που πρέπει να πληρώσετε για τη συμμετοχή σας είναι € 100, η Έλιξ καλύπτει τη διαμονή και τη διατροφή σας (2103825506, www.elix.org.gr).

banner

Κάμπινγκ και παρατήρηση πουλιών

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επεκτείνει τις δράσεις της ξεκινώντας φέτος εθελοντικά προγράμματα, εκτός από τα συνηθισμένα της στη Γιάλοβα της Πύλου, στον υγρότοπο Άγρα της Έδεσσας αλλά και στη Σύρο και τη Μήλο. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εθελοντών; Ενημερώνουν τους επισκέπτες για τη σημασία των βιοτόπων με εκπαιδευτικές ξεναγήσεις, ενώ παράλληλα εργάζονται για την προστασία του βιότοπου και των φωλιών των πουλιών. Τα προγράμματα έχουν ήδη ξεκινήσει στη Γιάλοβα, θα διαρκέσουν μέχρι τις 31/10 (θα πρέπει να ενημερωθείτε σε ποια περίοδο μπορείτε να λάβετε μέρος) και η διαμονή πραγματοποιείται σε οργανωμένο κάμπινγκ, το οποίο διαθέτει κουζίνα για μαγείρεμα, ψυγείο, πλυντήριο, μίνι μάρκετ και self service. Θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας σκηνή, υπνόσακο και φακό. Στην Άγρα το πρόγραμμα διαρκεί από 15 έως 31/7 και η διαμονή είναι σε ξενώνα. Για τα προγράμματα των Κυκλάδων δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία (2108227937, www.ornithologiki.gr).

Μαρία Κρύου