ΑΓΡΑΦΑ 08/01/2004

αναζητώντας την περιπέτεια με 4x4

αναζητώντας την περιπέτεια με 4x4

Χωριά στην ομίχλη, ποτάμια άγρια, φαράγγια πανέμορφα, άνθρωποι αυθεντικοί. Αν μετά τον κοσμοπολιτισμό των Άλπεων και τη λάμψη των ελληνικών ski resorts ξυπνήσει μέσα σας ο Ιντιάνα Τζόουνς, μην ψάχνετε λύσεις μακρινές. Mπείτε στο 4x4 και χαθείτε στα Άγραφα.

banner

Φτάσαμε στ' Αγραφα απογευματάκι, αφού ήδη είχαμε διασχίσει μια από τις πιο παρθένες και άγριες περιοχές της πατρίδας μας. Η ενδοχώρα της Ευρυτανίας αποκαλύφθηκε μπροστά μας σε όλο της το μεγαλείο. Δύσκολη διαδρομή, δεν λέω, που την κάνεις μόνο με 4x4. Ο "πολιτισμός" -ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος δηλαδή- σε ακολουθεί μέχρι το γνωστό χωριό Κρέντη. Στη συνέχεια μπαίνεις στο χωματόδρομο, ο οποίος από το συνοικισμό Βαρβαδιάδα και μετά γίνεται όλο και πιο δύσκολος, ακολουθώντας στο μεγαλύτερο του τμήμα την κοίτη του ποταμού Αγραφιώτη (ζητήστε πληροφορίες για τον καιρό και την κατάσταση των δρόμων από τον μπαρμπα-Λάμπρο). Το ποτάμι άλλωστε είναι που χαρίζει στο τοπίο την άφθαστη γοητεία του. Στο δρόμο συναντάς λιγοστά καφενεία και ανθρώπους έτοιμους να σου δώσουν ακόμα και την ψυχή τους. Το μυαλό αδειάζει... Εδώ δεν έχουν θέση οι σκοτούρες, μόνο η άμεση επαφή με τη φύση.

Μπαίνεις στο μικρό χωριό, πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου και μετά το τρίτο τσιπουράκι νιώθεις σαν να αγγίζεις τον ουρανό. Κι όχι άδικα, αφού τα Άγραφα, με τα μικρά σπίτια και την πανέμορφη εκκλησία με τη στέγη από σχιστόλιθους, είναι χτισμένα κάτω από την κορυφή Κουκουρούντζος, σε υψόμετρο 850 μέτρων, και απλώνονται σ' ένα φυσικό πλάτωμα, περιτριγυρισμένο από φαράγγια. Τα παραδοσιακά καφενεία με τις αναμμένες ξυλόσομπες γίνονται σημεία αναφοράς μετά τις βόλτες με τα πόδια και το αυτοκίνητο στη γύρω περιοχή. Επιβάλλεται μια στάση στο λόφο της Αγίας Βαρβάρας: όχι μόνο για προσκύνημα στο μικρό ξωκλήσι αλλά και για μια φωτογραφία μπροστά στο ολόσωμο άγαλμα του Κατσαντώνη, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη (χορηγία της οικογένειας Γ. Χόντου, των γνωστών καταστημάτων, η οποία κατάγεται από τα Άγραφα). Η κυρία Νίκη στην ταβέρνα του Κομπογιάννη γίνεται το πιο αγαπημένο μας πρόσωπο αφού οι πίτες, το κατσικάκι της γάστρας και τα δυνατά της γλυκά του κουταλιού μάς κρατούν δέσμιους της μαστοριάς της.

Έλλη Μπουμπουρή
eboubouri@athinorama.gr


INFO
Tα Άγραφα απέχουν από το Καρπενήσι κοντά στις τρεις ώρες (υπολογίστε γύρω στα 26 χλμ. χωματόδρομο).
Διαμονή: Η καλύτερη λύση είναι ο καινούργιος ξενώνας "Πύργος των Αγράφων" (22370/24082). Άλλες λύσεις: Ενοικιαζόμενα δωμάτια "Τα Άγραφα" (22370/93220) και "Ξενώνας Κομπογιάννη" (22370/93209).

banner