Τοσκάνη - Αξιοθέατα

San Gimignano
Δικαίως έχει ονομαστεί «μαργαριτάρι της Τοσκάνης». Σε αυτό μεσαιωνικό χωριό διατηρούνται περίπου δέκα πύργοι από εκείνους που υψώνονταν άλλοτε κατά εκατοντάδες στην περιοχή. Μάλιστα, κατά τον Μεσαίωνα όσο μεγαλύτερο το ύψος του πύργου τόσο πιο ευκατάστατος και ο ιδιοκτήτης. Διαθέστε τουλάχιστον ένα πρωί για να βολτάρετε στα δρομάκια και να θαυμάσετε τους υπέροχους κύκλους φρέσκο στις δύο βασικές εκκλησίες του, την Collegiata και τη Sant’ Agostino.

Σιένα
Με ήρεμη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, η «Ροζ Πολιτεία» (όπως ονομάζεται), περικυκλωμένη από τείχη, αποτελεί πραγματικό λαβύρινθο. Παλάτια κι εκκλησίες κάνουν την εμφάνισή τους στα στενά δρομάκια για να καταλήξουν στο κέντρο της πόλης την Piazza del Campο. Η πλατεία αυτή, σε σχήμα αρένας, είναι και ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων ιπποδρομίας που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι (αρχές Ιουλίου και μέσα Αυγούστου) από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα. Αν βρεθείτε στην πόλη εκείνες τις ημέρες, θα δείτε σε κάθε γειτονιά υψωμένα λάβαρα-εμβλήματα των ομάδων. Επισκεφθείτε το Palazzo Publico, το εντυπωσιακό Duomo και την Pinacoteca Nazionale.

Lucca
Όχι πολύ γνωστή, αλλά γεμάτη χάρη: τα τείχη της περικλείουν δεκάδες μικρές εκκλησίες, ήρεμα πλακόστρωτα και πολυάριθμα μουσεία και μνημεία. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι τα Duomo, San Michele, San Frediano, Museo Nazionale di Villa Guinigi και Piazza dell’Anfiteatro.

Arezzo
Εδώ γυρίστηκε και η ταινία «Η Ζωή Είναι Ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι. Αξίζει να πάτε μόνο και μόνο για να δείτε τα υπέροχα φρέσκο του Pierro de la Francesca στην εκκλησία San Francesco. Στην πλατεία του βρίσκεται και η Pieve di Santa Maria, μία από τις καλύτερες ρομανικού ρυθμού εκκλησίες της περιοχής.

Volterra
Εκπληκτική θέα και μεσαιωνική ατμόσφαιρα καθώς και πολυάριθμα ρωμαϊκά κι ετρουσκικά ερείπια, απομεινάρια αλλοτινής εποχής. Πόλη ιδιαίτερα ρομαντική, υπήρξε καταφύγιο πολλών συγγραφέων, όπως ο Ντ. Λόρενς, οι οποίοι αναζητούσαν εδώ την έμπνευση.