Mood online!

Μήπως να ξαναφεύγατε για διακοπές; Η Βίκυ Νταλακώστα δίνει οnline ιδέες για να ξεκλέψετε ατμόσφαιρα φθινοπώρου και να βάλετε… πρώτη για ποοολύ slow αποδράσεις.

Mood online!

Μήπως να ξαναφεύγατε για διακοπές; Η Βίκυ Νταλακώστα δίνει οnline ιδέες για να ξεκλέψετε ατμόσφαιρα φθινοπώρου και να βάλετε… πρώτη για ποοολύ slow αποδράσεις.

Mood online! - εικόνα 1

Ταξιδεyοντας απ’ το γραφειο

  • Αυτό το μουσείο… δεν υπάρχει. Βρίσκεται στη Λίμα του Περού, αλλά μην ετοιμάσετε βαλίτσες. ο μόνος τρόπος να το επισκεφτείτε είναι online. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λίμα Limac (http://li-mac.org/index.htm) δεν έχει φυσική υπόσταση ούτε διοργανώνει εκθέσεις. Παρόλα αυτά, σου φτιάχνει το κέφι σαν μια διαδικτυακή βόλτα σε φαντασιακά τοπία, με χαλαρωτική net-αισθητική – ύστερα από λίγο, βέβαια, ίσως χρειαστείτε κολλύριο, αφού τα γράμματα είναι σαν ψείρες.
  • «Shut up and look around!» συνιστούσε ο Philip Johnson, ο εστέτ, εκκεντρικός μέχρι δυστροπίας Αμερικανός σταρ αρχιτέκτονας. Δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις μαζί του επισκεπτόμενος το Glass House. Το σπίτι όπου ζούσε ο Johnson ήταν ταυτοχρόνως και ένα από τα σημαντικότερα έργα του, πραγματική δήλωση αρχιτεκτονικών πεποιθήσεων: το αποκαλούσε «το πενηνταετές ημερολόγιό μου». Μνημειώδες κτίσμα για τα αμερικανικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα, φιλοξένησε κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες – κυρίως του πνεύματος. Το καλοκαίρι άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό: Το γυάλινο σπίτι στο χωριό Νέα Χαναάν του Κονέτικατ σε βάζει μέσα στη φθινοπωρινή φύση. Τα εισιτήρια για τις ξεναγήσεις (που περιλαμβάνουν και γκουρμέ γεύμα στην τιμή των $ 500) είναι ήδη sold out για το 2007, γίνονται όμως κρατήσεις για τη νέα χρονιά. Κάντε ένα πρώτο ταξίδι από το γραφείο σας μπαίνοντας στο www.philipjohnsonglasshouse.org όπου θα βρείτε μεταξύ άλλων και blog ευαισθητοποίησης για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του μοντερνισμού.
  • Τι όμορφο να διαβάζεις το «Μικρό Πρίγκιπα» και να βλέπεις φωτογραφίες από ένα αληθινό ταξίδι με καμήλες, στο οποίο ο άνεμος παρέσυρε τους ταξιδιώτες στις αμμοθίνες και τα ksar (παλάτια) της νότιας Τυνησίας! Πληκτρολογήστε www.capsurlemonde.org/sahara/petit-prince.html για οnline αθωότητα, γαλήνη, ονειροπόληση (υπάρχει και σε Τεντέν...). Κι αν θέλετε να μπείτε στο ταξιδιωτικό ζουμί του πράγματος, επισκεφτείτε τη μητρική ιστοσελίδα www.capsurlemonde.org, για να ξεφυλλίσετε τετράδια ταξιδίου από διάφορους προορισμούς και να χαζέψετε τις έξοχες ρετρό αφίσες από αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά πρακτορεία.
    Mood online! - εικόνα 2

    Για Slow ταξιδιωτες

  • Η ιδέα αφορά ποοοολύ slow ταξιδιώτες. Μέσα στον Σεπτέμβριο, το πρώτο OzBus (www.oz-bus.com), ένα παλιακού στιλ λεωφορείο, ξεκινά από το Λονδίνο ένα ταξίδι 12 εβδομάδων μέχρι το Σίδνεϊ! Το τρελό λεωφορείο θα διασχίσει 20 χώρες, με στάσεις στη Βιένη, την Ισταμπούλ, το Κατμαντού και την Μπανγκόκ. Το lifestyle της διαδρομής θα είναι ανάλογο: διανυκτερεύσεις σε φτηνούς αλλά προσεγμένους ξενώνες ή σε αυτοσχέδια camps στην ύπαιθρο. Εδώ, το βάρος δεν είναι στον προορισμό αλλά στην εμπειρία του ταξιδιού, που μάλιστα ενισχύει μια μορφή κοινωνικότητας που έχουμε ξεχάσει προ πολλού... Ταξιδιωτική εκκεντρικότητα, που δείχνει σε τι ακρότητες μπορεί να φτάσει το κυνήγι της «εμπειρίας»: το αντίτιμο των € 3.750 αποδεικνύει ότι το όλο εγχείρημα δεν απευθύνεται σε backpackers, αλλά σε μερακλήδες της βραδύτητας...
  • Τα φθινοπωρινά μου ένστικτα ξεσήκωσε ο γύρος της Costa Amalfitana με βέσπα απ’ την ιστοσελίδα του γαλλικού πρακτορείου Nomade (www.nomade-aventure.com). Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα, κράνος, τα μαλλιά ν’ ανεμίζουν, πλάκες on the road με αντίπαλους Fiatάκια 500, pizza peperoni και η ζωή είν’ ωραία όταν ρολάρεις ανέμελος στα κινηματογραφικά τοπία της ακτής του Αμάλφι. Μη φέρνεις στο νου σου autostradas, αλλά βολτίτσες σε Ποζιτάνο, Ραβέλο, Νάπολη, με μάξιμουμ διαδρομές 75 χλμ. την ημέρα. Φεύγω...
  • Αν δεν τα καταφέρατε να κάνετε διακοπές tous ensemble μέσα στο καλοκαίρι, κάντε οικογενειακώς ένα «πραξικόπημα» και εξαφανιστείτε για μερικές μέρες μεταξύ δύο θαλασσών – πάντα με το Nomade. Από τη μία ο ωκεανός, από την άλλη μια θάλασσα άμμου. Έρημες, απέραντες πλαζ, αμμοθίνες δίπλα στο κύμα, γλάροι και σιωπή, αλμύρα και ταζίν (τουρλού στη γάστρα) με ψάρι: το να διασχίσεις τη μαροκινή ακτή με καμήλες είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος εξωτισμός που μπορείς να ζήσεις, ενώ οι άλλοι θα ιδρώνουν και θα ξεϊδρώνουν στα meetings. Από το Imessouane μέχρι το παραδοσιακό χωριό Essaouira, θα ζήσετε το παραθαλάσσιο Μαρόκο στην πιο γαλήνια και πριβέ εκδοχή του. Και η τιμή είναι εξίσου δελεαστική (€ 700 το άτομο από το Παρίσι – μπορείτε όμως να κανονίσετε και ραντεβού sur place).
  • Και μόνο που φαντάζομαι τον εαυτό μου να κάνει ορθοπεταλιές στα grand boulevards, τα δρομάκια και τα πάρκα του Παρισιού, ανανεώνομαι. Προτείνω σαββατοκύριακο για cultural biking σε μια πόλη που αγαπά όλο και περισσότερο το ποδήλατο. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, 10.000 ποδήλατα τοποθετήθηκαν σε 750 self-service σημεία ανά την πόλη – μέχρι το τέλος του 2007 θα έχουν διπλασιαστεί, όπως επίσης και ο αριθμός των ποδηλάτων. Το πρόγραμμα Velib (από το velo+liberte, δηλαδή ποδήλατο και ελευθερία, www.velib.paris.fr) θα μας κάνει να δούμε το Παρίσι με άλλον αέρα. Δείχνεις απλώς την ταυτότητά σου και τα στοιχεία μιας πιστωτικής (για ασφάλεια ότι δεν θα το κλέψεις) και σου δίνουν ένα ημερήσιο πάσο έναντι του πραγματικά ακαταμάχητου αντιτίμου του ενός ευρώ, το οποίο σου δίνει το δικαίωμα να πάρεις όσα ποδήλατα θέλεις, αλλά για διαδρομές που δεν κρατάνε παραπάνω από μισή ώρα – αυτό σημαίνει ότι απλώς πρέπει ν’ αλλάξεις ποδήλατο, ειδάλλως χρεώνεσαι με ένα ευρώ ακόμη. Με δεδομένο ότι κάθε 300 μέτρα θα υπάρχει και «σταθμός», δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνεις. Χαζέψτε φωτογραφίες στο www.flickr.com, εισάγοντας ως λέξη-κλειδί το Velib.

    Mood online! - εικόνα 3

    Φθινοπωρο σημαίνει Ιταλία

  • Stagione bellissima! Η Villa Feltrinelli (+ 39 3657 98000) είναι ένα εντυπωσιακό palazzo στις όχθες της λίμνης Garda: ξεπήδησε, λες, από παραμύθι. Μη βιαστείτε να αποφανθείτε ότι έχουμε πια μπερδευτεί από μεγάλα λόγια για μεγάλα ξενοδοχεία με μέγιστα κόστη. Εδώ το σκηνικό σε υποβάλλει για το veramente παλατιανό περιβάλλον του ξενοδοχείου: κάθετα βράχια καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης, ο ορεινός όγκος του Montebaldo προσθέτει ένταση στην καταπράσινη εξοχή, ενώ διάσπαρτα μεσαιωνικά κτίσματα σε πείθουν ότι εδώ δεν μιλάμε για μεγαλομανείς ντισνεϊκές απομιμήσεις.Αν πάλι οι δουλειές τρέχουν, επισκεφτείτε την οπωσδήποτε στο www.villafeltrinelli.com.
  • Για μια πιο οικονομική εκδοχή ιταλικής βίλας στην περιοχή του Chianti, δοκιμάστε τη Villa Bordoni (www.villabordoni.it). Δέκα ρουστίκ-σικ δωμάτια, διακοσμημένα με καλό γούστο και σωστά ζυγισμένη εντοπιότητα: ξύλινα ταβάνια και αντίκ πλακάκια Vietri στα μπάνια, πνευματώδεις πινελιές. Οι Σκοτσέζοι εστιάτορες David και Catherine Gardner μετέτρεψαν μια ερειπωμένη αγροικία σ’ ένα σκονισμένο αγροτικό δρόμο της Τοσκάνης σε σαγηνευτικό αγρόκτημα, από αυτά που σε κάνουν να ονειρεύεσαι φθινόπωρο. Δημιουργική κουζίνα αλλά και βέρα παραδοσιακά πιάτα από το σεφ Francesco Fineo, βόλτες στους αμπελώνες ή στο διπλανό χωριό Montefioralle και χαλάρωση στην πισίνα που έχει αλμυρό νερό (!), bistecca alla Fiorentina και Chianti μέχρι να χαθείς στο ηλιοβασίλεμα... Περα απο το e-sightseeing
  • «Τα καλά ταξιδιωτικά κείμενα μεταμορφώνουν, πληροφορούν, προβληματίζουν» δηλώνει το www.gonomad.com, ένα site που συνδέει μια ευρύτατης θεματολογίας συλλογή από άρθρα, κάποια εκ των οποίων προέρχονται από ταξιδιωτικά περιοδικά: από «πολιτική και ταξίδι» μέχρι «τέχνη και κουλτούρα» όπως εκφράζονται στους λαούς τους κόσμου. Σκοπός είναι να εμπνευστείτε αλλά και να πληροφορηθείτε πάνω σε μια ελεύθερη ταξιδιωτική θεματολογία. Περιέχει σπινθηροβόλα κείμενα από συντάκτες όπως ο «ευτυχής άστεγος» David Rich, που έχει διαμείνει σε 135 χώρες. Θα βρείτε ακόμα ζουμερές πληροφορίες για ταξίδια περιπέτειας, από συμμετοχή σε ανασκαφή μέχρι trekking στα δάση βροχής της Goa – το κερασάκι στην τούρτα ενός πολύ ορεκτικού ιστότοπου.
  • Προσφιλέστατο σ’ εμένα site το www.baronbaron.com. Όχι μόνο διότι γνωρίζω προσωπικά τον ένα εκ των δύο βαρόνων («κύριος» στα αρμένικα), που τυγχάνει ιδιαίτερα κοσμογυρισμένος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα κουλτούρας και πολιτικής – ο Gregory Buchakjian είναι καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Βηρυτό. Αλλά και γιατί δεν μεγαλοπιάνεται με ιντερνετικές lifestyle-λιές, αλλά σε παίρνει από το χέρι και σε ξεναγεί στον προορισμό σου, βήμα βήμα. Θα βρείτε «τετράδια ταξιδιού», μνήμες και οργανωμένες καταγραφές από τα πάμπολλα ταξίδια των δύο web-οικοδεσποτών (ο έτερος είναι ο επίσης Λιβανέζος αρχιτέκτονας Patrick Kassardjian) και των πολυάριθμων φίλων τους. Θα ευχαριστηθείτε την οικειότητα που αποπνέει. Δυστυχώς, ομιλεί αποκλειστικά τη γαλλική.
  • Το http://.travel.iafrica.com είναι μια ταξιδιωτική βιβλιοθήκη μέσα στις αγκάλες ενός εξαιρετικά δημοφιλούς portal της Νοτίου Αφρικής, με καθαρό και ευχάριστο layout. Θα βρείτε ταξιδιωτικά άρθρα για προορισμούς σε όλο τον κόσμο, συχνά με έμφαση στην κουλτούρα, και ενδιαφέροντα links και tips, ειδικό τμήμα για παρακολούθηση φαλαινών, σαφάρι και spa και φυσικά online ταξιδιωτικό σέρβις, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως αφρικανικούς προορισμούς. Συχνά, παραπέμπει σε ενδιαφέροντα άρθρα γνωστών εντύπων – κάτι σαν εύστοχο σκανάρισμα του διεθνούς τύπου.
  • Σημειώστε, τέλος, το www.goworldtravel.com, ένα αμερικανικό online ταξιδιωτικό περιοδικό, που καλύπτει προορισμούς σε περισσότερες από 80 χώρες. Ηλικίας μόλις 4 ετών, το site διαθέτει μια βιβλιοθήκη με πάνω από χίλια άρθρα από διεθνή ομάδα ταξιδιωτικών συντακτών. Τα κείμενα έχουν ζωντάνια, βασίζονται σε προσωπικά βιώματα, αποφεύγουν να ωραιοποιούν καταστάσεις, έχουν χιούμορ και όμορφο στιλ γραφής και διαθέτουν συχνά καλές φωτογραφίες, χρήσιμες αναφορές και links. Δυνατό τους σημείο; Εστιάζουν στις πιο αντισυμβατικές «στιγμές» του ταξιδιού, ξεφεύγοντας από τη λογική του οδηγού και υπηρετώντας ένα πιο προσωπικό ταξιδιωτικό στίγμα. Τσεκάρετε, ωστόσο, κάποια στοιχεία για να είστε σίγουροι ότι είναι updated.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

    Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    15/04/2024

    Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική η τελική πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα "γεννηθεί" στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι.

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο 9ο Φόρουμ των Δελφών

    Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο τουρισμός της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία για Πάσχα στην Κρήτη

    Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικά φαράγγια, αξέχαστες παραλίες μας περιμένουν να απολαύσουμε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Ελλάδας χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού και με τον γλυκό καιρό της άνοιξης για σύμμαχό μας.

    H LOT Polish Airlines επιστρέφει με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Βαρσοβία

    Η πτήση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς το Warsaw Chopin Airport θα πραγματοποιείται με αεροσκάφη Embraer 195, Boeing 737-800, και 737 MAX 8.

    Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το "Rodos Week"

    Ξεκίνησε η φάση αιτήσεων και έκδοσης voucher οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών για τη διαμονή τους σε Ξενοδοχεία Φιλοξενίας της Ρόδου.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Σποράδες

    Με τις μεγάλες μέρες του Μάϊου να μας προσφέρουν μοναδικά ηλιοβασιλέματα βάφοντας ροζ τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους της Γκαμήλας και ιστορικές εκκλησίες σε πετρόχτιστα χωριά στα Ζαγοροχώρια, το Πάσχα του 2024 στην Ήπειρο έχει χρώμα φυσιολατρικό.