Zαρούχλα

Με βάση την ανερχόμενη Ζαρούχλα, η Ιωάννα Γκομούζα έγραψε χιλιόμετρα στα Αροάνια, σε βαθύσκιωτα δάση, ειδυλλιακές λίμνες και γαλήνια χωριά με παμπάλαια πυργόσπιτα. Δεν οδήγησε πολύ μακριά, μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα.

Zαρούχλα

Με βάση την ανερχόμενη Ζαρούχλα, η Ιωάννα Γκομούζα έγραψε χιλιόμετρα στα Αροάνια, σε βαθύσκιωτα δάση, ειδυλλιακές λίμνες και γαλήνια χωριά με παμπάλαια πυργόσπιτα. Δεν οδήγησε πολύ μακριά, μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα.

Zαρούχλα - εικόνα 1
Σεργιανίζοντας στο δάσος με ATVs

Αν φύγουμε την Παρασκευή μετά τη δουλειά, θα τραβήξουμε χειρόφρενο κατευθείαν στη Ζαρούχλα και θα πάρουμε μια πρώτη μυρωδιά από χωριό σουλατσάροντας στον κεντρικό δρόμο. Θα καθίσουμε για φαγητό (ό,τι πρέπει για την παγωνιά μια χυλωμένη φασολάδα στον «Μαχαίρα» και τα κρεατικά στα «Ύδατα Στυγός» και στον «Γιά­ννη») και μετά θα κουρνιάσουμε στο δωμάτιό μας, δίπλα στο αναμμένο τζάκι.

Βέβαια, όταν ξεκινάμε Σάββατο πρωί, μετά την Ακράτα, ανηφορίζουμε την πολύχρωμη ρεματιά του Κράθη με διάθεση 100% περιηγητική. Ναι, τη λίμνη Τσιβλού έχουμε καταρχάς στο μυαλό μας να καθρεφτίζει στα βαθιά μπλε νερά της τα λυγερόκορμα πεύκα, τα έλατα και τους βράχινους όγκους που την αγκαλιάζουν. Αν πάντως μας πιάσει μεσημέρι, σταματάμε σίγουρα και στην πολύ καλή ταβέρνα «Πέτρινο» λίγο πριν από τη λίμνη.

Στο δρόμο για τη Ζαρούχλα, ωστόσο, βρίσκουμε και άλλες αφορμές για να λοξοδρομήσουμε. Στην Αγία Βαρβάρα σεργιανίσαμε ανάμεσα στα ερειπωμένα αρχοντικά όπου στέριωσαν οι περίφημοι ντόπιοι μάστορες. Την πιο αεροπλανική φωτογραφία τη βγάλαμε από τα ξωκλήσια-αετοφωλιές του Αγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας των Καταφυγίων. Μην είσαι ανυπόμονος, τα χιλιόμετρα για τη Ζαρούχλα σώθηκαν πια.

Σαν... ναυαγός στο δάσος

Zαρούχλα - εικόνα 2
Καφεδάκι με θέα, στο ξενοδοχείο «Αροάνια»

Έτσι νιώθω κάθε φορά στη Ζαρούχλα. Μπορώ να ξεχαστώ σε αυτήν τη ρεματιά, μέσα στις καστανιές, τις καρυδιές, στα πλατάνια και τα έλατα – ειδικά αυτήν την εποχή, που τα δάση των Αροανίων βάφουν χρυσοκόκκινες τις πλαγιές. Έχει μια απλωσιά αυτό το χωριό που σε γαληνεύει, όπως και ιντριγκαδόρικο «υλικό» για εξορμήσεις. Στην όψιμη Τουρκοκρατία υπήρξε κεφαλοχώρι με 14 πυργόσπιτα, κι αν περπατήσεις στο δάσος, από τον κεντρικό δρόμο μέχρι την αντίπερα πλαγιά, θα δεις τρία τέτοια αρχοντικά να συνεχίζουν το ταξίδι στο χρόνο, άλλοτε ανακαινισμένα όπως ο ξενώνας «Πύργος της Ζαρούχλας» και άλλοτε ρημαγμένα όπως το αρχοντικό Παπαδημητρόπουλου. Ακριβώς κάτω από αυτό το τελευταίο θα βρεις την Αγία Τριάδα, μια εκκλησία με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και… προνομιακό περίβολο. Μου αρέσει να αράζω στην αυλή της και να αγναντεύω το χωριό ακούγοντας τον αέρα να σφυρίζει ανάμεσα στις φυλλωσιές. Και όταν πιάσει ψύχρα; Στο cafe-bar «Νώνακρις» πιάνουμε θέση στον οντά για να χαζέψουμε το κάδρο της φύσης πίσω από την τζαμαρία. Στο ξύλινο jazz bar «Στο ρέμα», ακριβώς δίπλα στο κελαρυστό ρυάκι που διασχίζει το χωριό, πάμε πάντα για τα σπιτικά γλυκά. «Γλυκόπιοτη», όμως, είναι και η πιο πρόσφατη «Αγορά».

Άλλος με το τζιπ μας;

Zαρούχλα - εικόνα 3
«Δρυάδες»

Κυριακή πρωί η μυρωδιά από το νοτισμένο χώμα μάς δείχνει το δρόμο για το δάσος και οι… ειδικές διαδρομές που ελίσσονται στις πλαγιές χαρίζουν υπέροχη θέα στην κοιλάδα. Αν δεν έχεις 4x4 ή θέλεις να κινηθείς με εναλλακτική… τετρακίνηση, πέρνα από τις «Νύμφες». Σου λέω για το συγκρότημα με τα ξύλινα σαλέ στην είσοδο της Ζαρούχλας, το οποίο διαθέτει επιπλέον στίβο περιπέτειας και οργανώνει δραστηριότητες (από paintball μέχρι εξορμήσεις με άλογα, ATVs και τζιπ). Προς τα πού θα κινηθούμε, λοιπόν; Είσαι να πάρουμε τους χωματόδρομους μέσα από τα βουνά για να βγούμε στην Κορινθία και τη λίμνη Δόξα; Ή να την κάνουμε προς τον Χελμό και την Πηγή της Γκόλφως; Μετά το χωριό Σόλο, αν ακολουθήσεις τις παρακάμψεις προς Ύδατα Στυγός-Καστράκι-Πηγή Γκόλφως, οδηγώντας δίπλα στο Μαυρονέρι (το «αθάνατο νερό» της Στυγός), μπορείς να φτάσεις στον ειδυλλιακό χώρο αναψυχής Καστράκι, δίπλα στο ποτάμι, αλλά και σε ένα βαθύσκιωτο δάσος, στην πηγή όπου έδιναν –λέει– τα ραντεβού τους o Tάσος με την Γκόλφω!

Εδώ θα μείνω

Zαρούχλα - εικόνα 4
«Timber Land Cabins»

Όσο ωραία φύση έχει η περιοχή άλλο τόσο καλαίσθητοι είναι και οι ξενώνες της. Πρόσφατης εσοδείας οι περισσότεροι και ο καθένας με το δικό του χαρακτήρα, μπορούν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες. Στην άκρη της Ζαρούχλας, ανάμεσα στις καστανιές, το ξενοδοχείο «Αροάνια» (2696035090, www.aroania-hotel.gr) διαθέτει απλόχωρα δωμάτια με τζάκι, υπέροχη θέα, ποιοτικό εξοπλισμό καθώς και περιποιημένο σαλόνι κι εστιατόριο. Στις κατοικίες «Timber Land Cabins» (2696039050, 6981403012, www.timberlandcabins.gr) θα σας νανουρίζει ο ήχος από το διπλανό ρέμα! Μας αρέσουν η English countrystyle διακοσμητική διάθεση και οι χουχουλιάρικοι οντάδες δίπλα στο τζάκι.

Zαρούχλα - εικόνα 5
Ειδυλλιακή η λίμνη Τσιβλού

Το δικό σας σαλέ μπορείτε να έχετε και στις «Νύμφες» (2696033383, www.nymfeszarouxla.gr). Αν, πάλι, ποντάρετε στο συνδυασμό πανοραμική θέα και ριλάξ μες στα έλατα, πάρτε τον ανήφορο για τις «Δρυάδες» (2696034840, www.driadeshotel.gr), έναν ξενώνα σε στιλ σαλέ, με άνετα δωμάτια, χαμάμ και δύο στιλάτες κοινόχρηστες αίθουσες με τζάκι, bar και playroom. Στην ίδια γειτονιά, βρίσκονται και τα διαμερίσματα Πρωτόπαπα (6972893437, www.zarouhla.gr). Στο χωριό δημιουργούνται ακόμη δύο ξενοδοχεία. Το «Ζαρούχλα Mountain Hotel» ετοιμάζεται για του χρόνου, αλλά το «Styga Resort» (2696031431, www.stygaresort.gr) περιμένει τις τελευταίες διατυπώσεις για να ανοίξει. Διαθέτει 22 δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο, συνεδριακούς χώρους και εξωτερική πισίνα. Βέβαια, αν προτιμάτε να ξυπνάτε με την εικόνα της λίμνης Τσιβλού, στη δασωμένη πλαγιά πάνω από τις όχθες της φιγουράρουν τα καλαίσθητα αυτόνομα διαμερίσματα «Αίθρα» (6948186762, www.tsivlos.gr).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.