Κρήτη on the road

Υπέροχες παραλίες, cozy resorts, αξεπέραστη μεσογειακή κουζίνα και τοπία αλά Far West. Η Κρήτη είναι ανεξάντλητη, πολυπρόσωπη και για να τη γνωρίσετε πρέπει το κοντέρ να γράψει χιλιόμετρα. Η Μαρία Κρύου την ανακαλύπτει μέσα από τρεις λιγότερο mainstream διαδρομές.

Κρήτη on the road

Υπέροχες παραλίες, cozy resorts, αξεπέραστη μεσογειακή κουζίνα και τοπία αλά Far West. Η Κρήτη είναι ανεξάντλητη, πολυπρόσωπη και για να τη γνωρίσετε πρέπει το κοντέρ να γράψει χιλιόμετρα. Η Μαρία Κρύου την ανακαλύπτει μέσα από τρεις λιγότερο mainstream διαδρομές.

Στις πλαγιές του Ψηλορείτη

Κρήτη on the road - εικόνα 1
Όρμος του Μόχλου

Μια μικρή εκδρομή μήκους πενήντα εύκολων χιλιομέτρων, από το Ηράκλειο προς την ενδοχώρα του νησιού, θα σας αποκαλύψει την όμορφη φύση της Γέργερης και της λίμνης του Ζαρού. Στα πρώτα τριάντα χιλιόμετρα συναντάτε το χωριό Αγία Βαρβάρα, με τις δώδεκα μικρές συνοικίες, που απλώνεται στο πλάτωμα και σχηματίζει μια σειρά λοφίσκων. Από τη νότια έξοδο της Αγίας Βαρβάρας, στρίβοντας δεξιά, παίρνετε το δρόμο προς την πανέμορφη Γέργερη με τα γάργαρα νερά. Από τα υψώματα λίγο έξω από το χωριό ξεκινούν (προς τον Βορρά) οι διαδρομές για το μεγαλύτερο πρινοδάσος της Κρήτης, το δάσος του Ρούβα, μια περιοχή με ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα, οι γυναίκες της Γέργερης έχουν δημιουργήσει ένα συνεταιρισμό, την Ιδαία Γη, ο οποίος παρασκευάζει και τυποποιεί διάφορες νοστιμιές της περιοχής. Αναζητήστε στα μαγαζιά του χωριού τα βαζάκια με αγκιναράκια, ασκορδουλάκους (βολβοί) ή γλυκό κεράσι – ανάλογα με την εποχή. Από τη Γέργερη βγαίνετε στον Ζαρό. Πάνω από το χωριό βρίσκεται η τεχνητή λίμνη που σχηματίζουν οι πηγές Βότομος και Μάτι. Στο τουριστικό περίπτερο «Η Λίμνη», θα γευτείτε πέστροφες ή θα πιείτε καφέ θαυμάζοντας το καταπράσινο τοπίο, τους κύκνους και τις πάπιες.

Προτάσεις διαμονής

Τα δέκα αυτόνομα και λιτής διακόσμησης δωμάτια του «Ελαιώνα» (2894031238) βρίσκονται δίπλα στη λίμνη του Ζαρού και παρέχουν διευκολύνσεις για δραστηριότητες στη φύση. Στην πράσινη κοιλάδα του Λαγκαδά, το φιλόξενο «Avdou Villas» (2897051606) βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτήμα με βιολογικές καλλιέργειες. Χτισμένο το 1893, το συγκρότημα παραδοσιακών διαμερισμάτων «Αρχοντικό» (2810752985) αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού Αρχανών, στους πρόποδες του ιερού βουνού Γιούχτα. Ακόμη μία καλή πρόταση στις Αρχάνες είναι και το «Eliathos Pesidence Houses» (2810751818) με τις έξι αυτόνομες κατοικίες τους, οι οποίες εντυπωσιάζουν με την κομψή τους διακόσμηση.

Προς παραδοσιακούς οικισμούς και ψαροχώρια

Κρήτη on the road - εικόνα 2
Βάι

Ξεκινήστε από τον Άγιο Νικόλαο μια όμορφη βόλτα που θα σας βγάλει προς τα ανατολικά, στα όμορφα χωριά Λάστρος, Τουρλωτή, Μυρσίνη και στο ψαροχώρι Μόχλος, όπου θα δοκιμάσετε ωραία αχινοσαλάτα στα «Κοχύλια» (2843094432) και καλοτηγανισμένα ψάρια στη «Σοφία» (2843094554), με θέα στο νησάκι Άγιος Νικόλαος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι και διακρίνονται τα ερείπια ενός μινωικού οικισμού. Ξαναβγείτε στον κεντρικό δρόμο και κατευθυνθείτε προς το περιποιημένο χωριό Λάστρος με τα στενά σοκάκια, τα παλιά σπίτια και την όμορφη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, η Τουρλωτή, χτισμένη στο βουνό, προσφέρει ωραία θέα στον όρμο του Μόχλου, ενώ από τη Μυρσίνη (περίπου 3 χλμ. ανατολικότερα), η θέα είναι ακόμη πιο μαγευτική – το απέραντο πέλαγος απλώνεται στα πόδια σας, μπροστά από τα τεράστια κατακόρυφα βράχια. Θα την απολαύσετε από τη βεράντα του καφενείου του χωριού.

Οι ομορφιές της Ανατολικής Κρήτης

Στο Λασίθι, μετά τη Σητεία, και αφού περάσετε το Βάι, την αμμουδερή και πολυσύχναστη παραλία με τα καταγάλανα νερά, κινηθείτε ανατολικά προς τις παραλίες του Παλαιόκαστρου, τον Κουρεμένο και τη Χιώνα. Σταματήστε στη δεύτερη για ψάρια στην «Κακκαβιά» (2843061227) και τη «Χιώνα» (2843061228, 6932480242) για να δοκιμάστε ντόπιο καλαμάρι και κολοκυθοκεφτέδες. Εδώ η θάλασσα είναι ιδανική για σέρφινγκ. Στον Νότο του νομού, στη Μεγάλη Παραλία (βρίσκεται ανατολικά της Ιεράπετρας), θα μετρήσετε επτά ολόκληρα χιλιόμετρα ψιλής γκρίζας άμμου μέχρι τον αμμώδη κόλπο της Αγίας Φωτιάς, στον οποίο θα σας καλωσορίσει το beach bar με τους latin και jazz ήχους του. Σημειώστε πως από την Ιεράπετρα φεύγει καραβάκι στις 10 π.μ. (κι επιστρέφει στις 5 μ.μ.) προς το τροπικό νησάκι της Χρυσής, με τη λευκή αμμώδη παραλία και τους κέδρους.

Προτάσεις διαμονής

Κρήτη on the road - εικόνα 3
Λίμνη του Ζαρού

Στο χωριουδάκι Χιώνα ρωτήστε την οικογένεια που έχει την ταβέρνα «Κακκαβιά» για τα άνετα, επιπλωμένα διαμερίσματά τους («Olga Beach Villas») στον Κουρεμένο. Στον Άγιο Νικόλαο, το «Minos Beach Αrt Hotel» προσφέρει πολυτέλεια και ιδιωτικότητα (2841022345), το ίδιο και η μονάδα υψηλού επιπέδου «St. Nicolas Bay» (2841025041). Το «Minos Palace» (2841023801) και το «Miramare» (2841022962) βλέπουν στον κόλπο του Μιράμπελλου. Ιδανικό για διακοπές με την οικογένεια, ακριβώς πάνω στη θάλασσα, είναι το «Candia Park Village» (2841026811) . Λίγο έξω από το χωριό Μίλατος (19 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο), υπέροχη θέα στη θάλασσα και άνεση προσφέρει το «Minos Imperial Luxury Beach Resort» (2810

242082), ενώ στη Σητεία το «Sitia Beach Resort» (28430

28821) βρίσκεται μέσα σε ολάνθιστους κήπους και σχεδόν πάνω στην παραλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.