Cape Town

Τρελαμένη, όχι με την μπάλα, αλλά με την πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Νότιας Αφρικής, η Κατερίνα Κατώπη φτιάχνει ειδικά για τους ποδοσφαιρόφιλους μπον βιβέρ τον οδηγό απόλαυσης του Κέιπ Τάουν. Τώρα είναι η στιγμή να οργανώσετε το ταξίδι σας.

Cape Town

Τρελαμένη, όχι με την μπάλα, αλλά με την πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Νότιας Αφρικής, η Κατερίνα Κατώπη φτιάχνει ειδικά για τους ποδοσφαιρόφιλους μπον βιβέρ τον οδηγό απόλαυσης του Κέιπ Τάουν. Τώρα είναι η στιγμή να οργανώσετε το ταξίδι σας.

Cape Town - εικόνα 1
Οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν πανηγυρίζουν ντυμένοι με τα χρώματα της εθνικής τους

Το event του φετινού καλοκαιριού είναι αδιαμφισβήτητα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική από 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου. Για έναν ολόκληρο μήνα τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στη χώρα του Ακρωτηρίου της Ελπίδας και όσοι από εμάς δεν βρεθούμε εκεί για να συνοδεύσουμε την εθνική μας ομάδα, θα είμαστε κολλημένοι στις τηλεοράσεις να παρακολουθούμε τους αγώνες – και τη γοητευτική Σαρλίζ Θερόν που θα είναι η επίσημη hostess. Ακόμη κι αν οι πιο σημαντικοί αγώνες φιλοξενούνται στο κεντρικό στάδιο του Γιο­χάνεσμπουργκ, το Κέιπ Τάουν είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα ταξιδιωτικά από τις 10 πόλεις των αγώνων που αξίζει να επιλέξουν οι μπον βιβέρ οπαδοί. Κοσμοπολίτικο, αλλά ζεστό, ιδανικά τοποθετημένο ανάμεσα στα επιβλητικά Table Mountains και στον άγριο ωκεανό. Η θαλασσινή αύρα από τη μία μεριά και ο βουνίσιος καθαρός αέρας από την άλλη το έχουν προικίσει με μεθυστικά αμπέλια. Βέβαια, η καλύτερη περίοδος και για σαφάρι, και για διαδρομές on the road, και για βόλτες στα οινοποιεία είναι το δικό τους καλοκαίρι – ο δικός μας χειμώνας δηλαδή. Παρόλα αυτά, όσοι πάτε με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα έχετε το avantage ότι ο καιρός θα είναι σίγουρα πολύ πιο δροσερός απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Kέιπ Τάουν σημαίνει...

Cape Town - εικόνα 2
Το Green Point Stadium του Κέιπ Τάουν ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων για να φιλοξενήσει τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

Table Mountain Το σύμβολο της πόλης στέκει περήφανο και επιβλητικό σαν να την προστατεύει. Το τελεφερίκ ανεβαίνει ως την κορυφή, αν και προσωπικά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να ανέβετε με τα πόδια. Θα ξεκινήσετε πρωί και θα φτάσετε σούρουπο, οπότε επιβάλλεται champagne at sunset, το τέλειο αντίδοτο στην ταλαιπωρία! Η φύση στο βουνό είναι απίστευτη και η θέα σού κόβει την ανάσα: βλέπεις όλο το πλατό της πόλης, τον ωκεανό, τους αμπελώνες και φυσικά το Robben Island (http://tablemountain.net). V&A Waterfront Η καρδιά της πόλης χτυπάει σε μία από τις πιο όμορφες promenades του κόσμου: τα σκάφη λικνίζονται ρυθμικά, ο κόσμος κάνει βόλτες στα μαγαζιά (από σινιέ καταστήματα μέχρι μικρομάγαζα με τοπικά σουβενίρ), τα cafes και τα υπαίθρια εστιατόρια σφύζουν από ζωή και παντού, μα παντού ακούγονται μουσικές, από αφρικανικά τύμπανα μέχρι jazz. Σίγουρα ακούγεται αρκετά τουριστικό, και ίσως να είναι κάποιες φορές, παράλληλα όμως αποτελεί αγαπημένη βόλτα των ντόπιων κι αυτό του δίνει ακαταμάχητη γοητεία. Robben Island Είναι λίγο μακάβριο, αλλά έχει ιστορική σημασία, καθώς συμβολίζει την ελπίδα, τον αγώνα και την ελευθερία της χώρας. Μπείτε στο Robben Island ferry και βάλτε πλώρη για το Αλκατράζ της Νότιας Αφρικής. Επισκεφτείτε το κελί που έζησε για 27 συναπτά έτη ο Νέλσον Μαντέλα αντιστεκόμενος στο Απαρτχάιντ, περπατήστε στους διαδρόμους της φυλακής και νιώστε τον παλμό του μέρους όπου ξεκίνησαν όλα! Βόλτα στους αμπελώνες Η επίσκεψη στο Κέιπ Τάουν είναι μισή αν δεν δείτε τα Winelands. Στα βουνά και στους λόφους γύρω από την πόλη καλλιεργούνται ντόπιες ποικιλίες, οι οποίες, μαζί με τις γαλλικές που εδώ νιώθουν σαν στο σπίτι τους, έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στη διεθνή οινική κοινότητα με τα τρομερά blends και τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παράγουν. Cape Point Οδηγήστε κατά μήκος της παραλιακής για να φτάσετε στο σημείο που συναντιούνται οι δύο ωκεανοί. Περπατήστε στο Εθνικό Πάρκο, χαζέψτε τους πιγκουΐνους στο Boulders Beach, κάντε βόλτες με mountain bikes ή πάρτε ένα ελαφρύ γεύμα στο πασίγνωστο εστιατόριο «Two Oceans» στους βράχους πάνω από τα μανιασμένα κύματα.

Must Do

Cape Town - εικόνα 3

• Ανεβείτε στο Lions Head (το βουνό ανάμεσα στα Table Mountains και το Signal Hill) για ένα session hatha yoga το χάραμα.

• Βουτήξτε παρέα με λευκούς καρχαρίες στο Gansbaai.

• Νοικιάστε μια vintage μοτοσικλέτα με side car και ταξιδέψτε ρομαντικά στους αμπελώνες.

• Δείτε τις φάλαινες στο Ακρωτήριο Whale Coast.

• Δοκιμάστε τα διάσημα στρείδια της Knysna και αφεθείτε στην απόκοσμη γαλήνη της.

• Βολτάρετε στο waterfront με τους ντόπιους, χορεύοντας στον ήχο από τα αφρικανικά τύμπανα.

• Κάντε μασάζ ή κάποια άλλη θεραπεία al fresco στο spa του ξενοδοχείου «12 Apostles» ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων.

• Πάρτε ένα κάμπριο αυτοκίνητο και χαθείτε στον παραλιακό μεθυστικό δρόμο κυνηγώντας τον ήλιο και το κύμα.

Γεύση από Γιοχάνεσμπουργκ

Cape Town - εικόνα 4
Το cafe του «Grand Daddy Hotel», από τα πιο hot places to be στο Κέιπ Τάουν

Η πιο πράσινη πόλη του κόσμου έχει αναλάβει ρόλο «αρχηγείου» στο World Cup, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, τον πρώτο αγώνα στις 11/6 μεταξύ Νότιας Αφρικής και Μεξικού αλλά και τον τελικό στις 11/7. Must do στην πόλη που πριν από 20-30 χρόνια ξεκίνησε ο αγώνας κατά του Απαρτχάιντ είναι σίγουρα μια επίσκεψη στην ιστορική συνοικία του Σοβέτο που σήμερα σφύζει από ρυθμό, μουσική και καλλιτεχνική διάθεση. Επισκεφτείτε το Μουσείο Απαρτχάιντ, κάντε βόλτα στο complex του Merlose Arch, πιείτε τα ποτά σας στα trendy νότια προά­στια, παίξτε σαν παιδιά στο Gold Reef City, ένα θεματικό amusement park για την τρέλα του χρυσού, πιείτε τσάι στο Saxon, όπου ο Μαντέλα έζησε τα πρώτα χρόνια της ελευθερίας του και έγραψε την αυτοβιογραφία του και επισκεφτείτε την κοντινή πόλη Cullinan, όπου λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα αδαμαντωρυχεία του κόσμου.

Σαφάρι δεν θα κάνετε;

Τo σαφάρι και η Νότια Αφρική είναι συνώνυμα. Ακόμη κι αν δεν σας ενθουσιάζει εκ των προτέρων η ιδέα, δύο ημέρες στο African Bush σίγουρα θα σας καθηλώσουν: λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, μοναχικά τσίτα, ρινόκεροι, ελέφαντες, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, φιλικές αντιλόπες, ιπποπόταμοι και μια πλειάδα πολύχρωμων πουλιών είναι όλα εκεί, μαζί με τη γοητεία της απόλυτης σιωπής. Είναι από τις εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες ό,τι και αν επιλέξετε: μπορείτε να μισθώσετε δικό σας οδηγό και να πάτε camping, να μείνετε σε ένα από τα εξαιρετικά Singita Lodges όπου η φιλοξενία είναι μοναδική ή να κάνετε σαφάρι μόνο προς αναζήτηση του υπό εξαφάνιση μαύρου ρινόκερου.

Που να μείνετε

Cape Town - εικόνα 5
Η αφρικανική περηφάνια, αναπόσπαστο στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων του Κέιπ Τάουν

Κέιπ Τάουν

  • The Twelve Apostles (Victoria Rd., Camps Bay, +27214379000, www.12apostleshotel.com) Πάνω στη θάλασσα, ολόφρεσκο και αέρινο – ό,τι πιο ρομαντικό διαθέτει η πόλη.
  • Mount Nelson (76 Orange St., +2721483 1000, www.mountnelson.co.za) Σταθερή αξία, με πατίνα αποικιοκρατική και τοίχους που... κρύβουν πολλά μυστικά.
  • One & Only Cape Town (Dock Road, V&A Waterfront, +27214315888, www.oneandonlycapetown.com) Ολοκαίνουργιο, λαμπερό, αποπνέει χαλαρή πολυτέλεια. Στα συν τα δωμάτια που είναι χτισμένα σ’ ένα μικρό τεχνητό νησάκι μέσα στον κολπίσκο.
  • Cape Grace Hotel (V&A Waterfront, +27214107100, www.capegrace.com) Ιδανικό αν θέλετε να χαζεύετε κόσμο που κάνει περαντζάδα και τα σκάφη της προβλήτας.
  • Andros Boutique Hotel (Newlands & Phyllis Rd,. +27217979777, www.africanpridehotels.com). Υπερπολυτελές σπίτι των αρχών του 20ού αιώνα, με λίγα δωμάτια και πολύ στιλ.

    Cape Town - εικόνα 6
    Το αποικιοκρατικής αισθητικής «Mount Nelson», από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της πόλης

    Winelands

    Η διαμονή στους αμπελώνες είναι μαγευτική εμπειρία. Τα καταλύματα είναι μικρά, υπέρκομψα, με άριστο και οικογενειακό σέρβις. Δεν είστε μακριά από το Κέιπ Τάουν, είστε όμως στην εξοχή.

  • Cellars Hohenort (93, Brommersvlei Rd., Constantia, +2721­7942137, www.collectionmcgrath.com) Μαγευτική η τοποθεσία του σπιτιού και της κάβας του 18ου αιώνα μέσα στον αμπελώνα του Klaasenbosch.
  • Le Quartier Francais (16, Huguenot Rd, Franschhoek, +2721-8762151) Μικρό, cosy, με εξαιρετικό σέρβις και πολυβραβευμένο εστιατόριο, είναι η τέλεια ρομαντική απόδραση γεμάτη γοητεία.
  • La Residence (Elandskloof Private Rd, Elandskloof Farm, Franschhoek, +27218764100, www.laresidence.co.za) Μέσα στα αμπέλια και στις πορτοκαλιές, αποπνέει glamour και μεγαλείο, παρά τα μόλις 11 δωμάτιά του.

    Μοζαμβίκη

    Τελευταίο trend, πάντως, για τους upper class οπαδούς είναι το νέο «διαμάντι» της Αφρικής, η εξωτική Μοζαμβίκη. Από τα σούπερ exclusive καταλύματα, το Azura (www.azura-retreats.com), το Coral Lodge (www.corallodge1541.com) και το ολοκαίνουργιο Nuarro (www.nuarro.com). Για τους αγώνες μπορείτε να πηγαινοέρχεστε αεροπορικώς (απέχει μόλις μιάμιση ώρα).

    Που να φάτε

    Cape Town - εικόνα 7
    Οι αφορμές για γιορτή δεν λείπουν στο Κέιπ Τάουν

    Κέιπ Τάουν

  • Duchess of Wisbeach (3, Wisbeach Rd., Sea Point, +27214341525) Ολοκαίνουργιο, σικ και γκλαμουράτο, χρησιμοποιεί ολόφρεσκα υλικά και ψάρια και σερβίρει γαργαλιστικά γλυκά.
  • Wakame (Beach Rd. & Surrey Place, +27214332377) Σούσι που λιώνει στο στόμα, ολόφρεσκα θαλασσινά και θέα στον ωκεανό.
  • Aubergine (39, Barnet St., +27214654909) Διεθνής κουζίνα, με μοντέρνες νοτιοαφρικανικές αναφορές. O σεφ Harold Bresselschmidt θεωρείται ο πιο ταλαντούχος της πόλης και το εστιατόριο ό,τι πιο καλό έχει η Νότια Αφρική.
  • Noisy Oyster (St Augustine Rd., Paternoster, West Coast, +27227522196) Ολόφρεσκα θαλασσινά, πολύ κέφι, και μοντέρνα νοτιοαφρικανική κουζίνα.
  • Haiku (33, Church St., + 27214247000) Open κουζίνα και τα καλύτερα ασιατικά tapas της πόλης.
  • Bungalow (Shop 28, Victoria Road, Camps Bay, +27214380008) Xαλαρό και «ανεβαστικό», με φαγητό ιδανικό για light looooong lunches.
  • Al Tavola (Library Square, Wilderness Road, +27216711763) Φιλικό, οικογενειακό περιβάλλον και ολόφρεσκο σπιτικό ιταλικό φαγητό. Θεϊκές φρεσκοζυμωμένες πάστες.
  • Manna (151, Kloof St., +27214262413) Για πρωινό ή μεσημεριανή ηδονή στον ουρανίσκο. ΟΚ, το σέρβις είναι λίγο αργό, αλλά ούτε που θα το προσέξετε.
  • Savoy Cabbage (101, Hout St. +27214242626) Από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Μοντέρνα κουζίνα και μενού που αλλάζει καθημερινά. Τσιμπημένες τιμές, όμως το αξίζει με το παραπάνω. Winelands

    H Νότια Αφρική είναι παράδεισος για τους wine lovers με ειδικές θεματικές διαδρομές στους αμπελώνες. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τα καταπληκτικά εστιατόρια των ξενώνων μέσα στους αμπελώνες, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά και καλά κρασιά είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να τα γυρίσετε. Μερικές από τις καλύτερες φάρμες με εστιατόρια κοντά στο Κέιπ Τάουν είναι οι: Tokara, Constantia Uitsig, Vergelegen, Waterford, Fairview. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα www.wineroute.co.za, www.wine.co.za. Στο Franschhoek θα δοκιμάσετε εξαιρετική κουζίνα άριστα δεμένη με ντόπια κρασιά.

    Haute Cabriere (Ranschhoek, +27218763688, www.hautecabriere.com/Cape_town.htm) Wine cellar glamour, γαλλική κουζίνα στο «σπίτι» του πιο γνωστού κρασιού της Νότιας Αφρικής με απίστευτη θέα στην κοιλάδα του Franschoek.

    Που θα δασκεδάσετε

    Cape Town - εικόνα 8
    Graffiti με πολιτικό μήνυμα σε δρόμο του Κέιπ Τάουν

    Στο boutique hotel «Grand Daddy», το Cool Bar, είναι πολύ cool: απίθανα κοκτέιλ, σούπερ μουσική και σωστός κόσμος. Στο Hemisphere η θέα από τον 31ο όροφο είναι όνειρο και ο κόσμος σοφιστικέ και στιλάτος. Αν θέλετε να δείτε celebrities, πηγαίνετε στο FashionTV Cafe, ενώ για πολύ σικάτο περιβάλλον το Planet Bar στο «Mount Nelson Hotel» είναι τέλειο. Αν πάλι έχετε loungy διάθεση, τότε το Karma στο Camps Bay είναι the place to be.

    World Cup info

    • Στο www.fifa.com/worldcup θα βρείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους αγώνες. H υποβολή αιτήσεων για εισιτήρια έχει τελειώσει, ωστόσο προτείνουμε να παρακολουθείτε το website, διότι αναμένεται να βγουν ακόμα κάποια εισιτήρια προς πώληση.

    • Το πρόγραμμα των αγώνων θα το βρείτε στο: www.fifa.com/worldcup/matches/index.html.

    • Η Emirates, ως επίσημος ταξιδιωτικός οργανισμός του Μουντιάλ, προσφέρει τα ταξιδιωτικά πακέτα «Ακολούθησε την ομάδα σου» (αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, μεταφορά και εισιτήρια αγώνων). Κρατήσεις μπορείτε να κάνετε μέσω Διαδικτύου στα www.emirates.com/fifa, www.emirates.com/gr ή στο AKTINA Travel (2104190100 και www.aktinatravel.gr/emirates.asp).

    • Επίσημος συνεργάτης της FIFA στην Ελλάδα είναι το GS Travel (www.gstravel.gr), με ταξιδιωτικά πακέτα και εισιτήρια.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    17/04/2024

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

    Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

    Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

    Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.