Αδριανούπολη

Με πλούσια μνημεία και ανατολίτικο χρώμα, η Αδριανούπολη είναι η πιο κοντινή γεύση Ανατολής που μπορείς να πάρεις αν βρεθείς για weekend στη Θράκη.

Αδριανούπολη

Με πλούσια μνημεία και ανατολίτικο χρώμα, η Αδριανούπολη είναι η πιο κοντινή γεύση Ανατολής που μπορείς να πάρεις αν βρεθείς για weekend στη Θράκη.

Αδριανούπολη - εικόνα 1

Σήμερα, η Αδριανούπολη είναι μια μάλλον φτωχή πόλη. Για αιώνες, όμως, ήταν η «συμπρωτεύουσα» της αυτοκρατορίας και τόπος κατοικίας των σουλτάνων. Από το κέντρο και δεξιά (όπως ερχόμαστε από Ελλάδα), απλώνονται οι παλιές πλούσιες συνοικίες της πόλης, με το χαρακτηριστικό πολυφυλετικό μωσαϊκό τους. Αξίζει να περπατήσετε αναζητώντας τις εκκλησίες της βουλγαρικής εξαρχίας, την εντυπωσιακή εβραϊκή συναγωγή και τα σπίτια των Ρωμιών. Στο κέντρο υπάρχει και η παλιά σκεπαστή αγορά, αξιόλογη ως οικοδόμημα, όχι όμως κάτι εντυπωσιακό για ψώνια. Φυσικά, καθ' οδόν θα κάνετε ντονέρ crash test στα διάφορα μαγαζάκια, αλλά θα δυσκολευτείτε ν' ανακηρύξετε νικητή – είναι πάντα πεντανόστιμο. Tσάι στις όχθες του Μερίτς

Δηλαδή στις όχθες του Έβρου… Το τοπίο είναι ειδυλλιακό κι από την άνοιξη και μετά υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό ή τσάι. Το πιο εντυπωσιακό σημείο του ποταμού είναι αυτό με την παλιά πέτρινη γέφυρα.

Πεχλιβάνηδες...

Οι αγώνες πάλης έχουν μακρά παράδοση στην περιοχή. Κάθε καλοκαίρι γίνονται αγώνες που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου στο στάδιο της πόλης.

Αδριανούπολη - εικόνα 2

Τζαμιά, τζαμιά, τζαμιά

Κορωνίδα της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής στην πόλη είναι το Σελιμιέ (φωτό), ώριμο έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σινάν, με τον θεόρατο θόλο του. Στην άκρη της πόλης βρίσκεται και το «κιυλιέ» (θρησκευτικό συγκρότημα που, εκτός από το τζαμί, στεγάζει ιερατικές σχολές, φτωχοκομεία, νοσοκομεία κ.ά.) του Βαγιαζίτ, όπου λειτούργησε το παλιότερο ψυχιατρείο (!) της Ευρώπης.

Το Καραβάν Σεράι του Ρουστέμ Πασά, ένα υπέροχο κτίριο του 16ου αιώνα, έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο (02842126119, www.kervansarayhotel.net). Εντάξει, μην περιμένετε θαύματα στη διακόσμηση – εξάλλου, αυτό που μετράει είναι το ίδιο το κτίριο. Διαδικαστικά

Δεν χρειάζεται βίζα, ούτε διαβατήριο. Στην Τουρκία οι Έλληνες μπαίνουν μόνο με την ταυτότητά τους.

Προσοχή όμως! Πρέπει να έχετε ταυτότητα νέου τύπου, με λατινικά στοιχεία, και το κεφαλαίο γράμμα μπροστά από τον αριθμό να μην ανήκει στο ελληνικό αλφάβητο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μη γίνει αποδεκτή από τις συνοριακές αρχές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

72 ώρες στη Ναύπακτο: Βόλτες, φαγητό, ποτό στο βενετσιάνικο λιμάνι και στα ορεινά

Η θαλασσινή πολιτεία με την καρτποσταλίστικη ομορφιά και τα ελατοσκέπαστα χωριουδάκια στα ψηλά της, σε περιμένει μόλις δυόμισι ώρες μακριά από την Αθήνα για αξέχαστα long weekends.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΜΟΥΡΑ
11/05/2025

Electra Rhythm Athens: Ένα νέο ξενοδοχείο έρχεται στην Ερμού

Η Αθήνα υποδέχεται ένα νέο ξενοδοχείο λίγα μόλις βήματα απ' την Πλατεία Συντάγματος.

Είναι το νερό το νέο πολυπόθητο amenity στα ξενοδοχεία;

To εμπλουτισμένο νερό και κατά πόσο γίνεται μέρος μιας νέας καθημερινότητας στο σύμπαν του ταξιδιού.

"Ελευθερία": Μια έκθεση αφιερωμένη στο ζωγραφικό έργο της Μαρίας Φιλοπούλου έρχεται στο Ναύπλιο

Η Μαρία Φιλοπούλου, μέσα από δέκα πέντε ζωγραφικά έργα και δύο γλυπτά, εκφράζει μια βαθιά εσωτερική ανάγκη δημιουργίας.

Κωνσταντινούπολη: Πάντα στην κόψη της Ανατολής και της Δύσης- Τα γευστικά best of

Κάποτε την αποκάλεσαν "Πόλη" γιατί θεωρούνταν η ωραιότερη του κόσμου. Παρότι πολλοί υποστηρίζουν πως δεν ισχύει, η Κωνσταντινούπολη παραμένει η μόνη πόλη που ακροβατεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το παλιό δικαστήριο που μεταμορφώθηκε σε εντυπωσιακό ξενοδοχείο

Στην καρδιά των καναλιών, εμφανίστηκε ένα νέο σημείο αναφοράς για το ευρωπαϊκό hospitality.