Οι gourmet αποδράσεις του φθινοπώρου

Μας ξυπνά με σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι και μηλόπιτες, μας κανακεύει με μανιταρολιχουδιές, χορταίνει τις κουβέντες με ψητά κάστανα στο τζάκι και το βράδυ μάς ζεσταίνει με φρέσκο τσίπουρο. Από τη Λακωνία ως την Ξάνθη και από το Πήλιο ως το Ζαγόρι, το φθινόπωρο μας προσκαλεί να μαζέψουμε μήλα και μανιτάρια, να χορέψουμε γύρω από τα ρακοκάζανα, ν' απολαύσουμε αυθεντικές γεύσεις. Σας βρήκαμε τις καλύτερες προσκλήσεις για γκουρμέ αποδράσεις.

Οι gourmet αποδράσεις του φθινοπώρου

Μας ξυπνά με σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι και μηλόπιτες, μας κανακεύει με μανιταρολιχουδιές, χορταίνει τις κουβέντες με ψητά κάστανα στο τζάκι και το βράδυ μάς ζεσταίνει με φρέσκο τσίπουρο. Από τη

Λακωνία ως την Ξάνθη και από το Πήλιο ως το Ζαγόρι, το φθινόπωρο μας προσκαλεί να μαζέψουμε μήλα και μανιτάρια, να χορέψουμε γύρω από τα ρακοκάζανα, ν' απολαύσουμε αυθεντικές γεύσεις. Σας βρήκαμε τις καλύτερες προσκλήσεις για γκουρμέ αποδράσεις.

Λαχτάρα για μανιτάρια

Οι gourmet αποδράσεις του φθινοπώρου - εικόνα 1
Από το δάσος στο πιάτο σου

Αυξάνονται και πληθύνονται κάθε χρόνο οι μανιταρόφιλοι, όλοι όσοι προσεγγίζουν την αγαπημένη τους γεύση με την απαραίτητη ιεροτελεστία: από τη συλλογή στο δάσος ως τη… μανιταρόσουπα. Αυτή την Κυριακή, μάλιστα, οι Ηπειρώτες φαν της εκλεκτής λιχουδιάς κάνουν στα Γιάννενα την ιδρυτική συνάντηση του δικού τους συλλόγου. Λογικό, το σπορ κρύβει κινδύνους και για να γεμίσεις χωρίς παρατράγουδα το καλαθάκι σου, πρέπει πρώτα να έχεις θητεία πλάι σε ειδικούς. Μια καλή ευκαιρία για να πάρετε τις πρώτες γνώσεις δίνει από 19 έως 21/10 το ξενοδοχείο «Πύργος Μαντάνια» (24320/87351) στα Τρίκαλα, με ένα ακόμα τριήμερο μανιταρογνωσίας. Με πεζοπορίες στη φθινοπωρινή αγκαλιά του Ασπροποτάμου και οδηγό τον έμπειρο μανιταροσυλλέκτη Γιώργο Κωνσταντινίδη, θα μάθετε να τα ξεχωρίζετε και θα μαζέψετε προμήθειες που θα καταναλωθούν σε μορφή μανιταρόσουπας, μανιταρόπιτας αλλά και με αρνάκι. Το πακέτο κοστίζει € 150 και περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες, ημιδιατροφή και επισκέψεις στη Μονή Τιμίου Σταυρού και το περιβαλλοντικό κέντρο στα Τρία Ποτάμια. Θέλετε πιο «προσκοπικές» καταστάσεις; Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, ο Μανιταρογνωστικός Σύλλογος Ξάνθης θα βγει προς άγραν μανιταριών στον ορεινό Λειβαδίτη. Αν τους ακολουθήσετε, θα ξετρυπώσετε την εκλεκτή αμανίτα ρουμπέσκενς, για να τη δοκιμάσετε πλάι στο τζάκι, στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης, σε υψόμετρο 1.238 μ., με θέα σ' ένα υπέροχο δάσος με σημύδες, δασική πεύκη και οξιές (πληροφορίες: 6974886852).

Κάστανα, τσίπουρα και άλλες γευστικές ιστορίες

Για μανιτάρια θα βγούμε και στο Πήλιο, μαζί με τον Φιλάρετο από τον ξενώνα «Αμανίτα» (24260/49707). Για τα σαββατοκύριακα μέχρι το Δεκέμβρη, όμως, έχουν καταστρώσει πολλά ακόμα σχέδια: βόλτες για κάστανα (5-7/10), μανιταροεξορμήσεις (12-14/10 και 19-21/10), γαστρονομικά παιχνίδια με τα μήλα (9-11/11), εργαστήριο παρασκευής μαρμελάδας με λεμόνια, νεράντζια και πορτοκάλια (23-25/11) και απόσταξη τσίπουρου (7-9/12).

Κάστανα, τσίπουρα και πολλά προϊόντα από τη λακωνική γη έχει και η καθιερωμένη γιορτή κάστανου στην Άρνα, στις 26-28/10. Στην πλακόστρωτη πλατεία, κάτω από τα τεράστια πλατάνια, οι παραγωγοί και οι νοικοκυρές του χωριού θ' απλώσουν την πραμάτεια τους για να δοκιμάσετε και να τυλίξετε και κάτι για το σπίτι, με μουσική υπόκρουση από Πιατσόλα μέχρι… Σαλέα! Αν όμως δεν τα καταφέρετε για τότε, όλο τον Οκτώβριο ο πανέμορφος ξενώνας «Γεωδή» (27310/20703) σας περιμένει να μαζέψετε κάστανα στο κτήμα του και να τα ψήσετε στο τζάκι, ακούγοντας παραμύθια για… κάστανα, ενώ τα σαββατοκύριακα, μάλιστα, το μενού θα έχει φαγητά και γλυκά με βάση –τι άλλο;– τα κάστανα. Καζάνια με τσίπουρο και φουφούδες για κάστανα θα στηθούν και στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας. Η καθιερωμένη πλέον γιορτή στην πλατεία θα ξεκινήσει στις 13/10 από το πρωί, με γευστικά «πεσκέσια» από τις νοικοκυρές του χωριού –πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες και μπακλαβάδες–, για να κορυφωθεί με χορό και κλαρίνα. Στο γλέντι συμμετέχει πάντα ενεργά και το ξενοδοχείο «Crystal Mountain» (2105231083) με εξορμήσεις στο ιδιωτικό του καστανόδασος, για να μη φύγετε με άδεια χέρια.

Βράζει το τσίπουρο!

Οι gourmet αποδράσεις του φθινοπώρου - εικόνα 2
Τσίπουρο και μεζέδες με φόντο την Κόνιτσα στη Villa Rustica

Φωτιά όμως θα πάρουν τα καζάνια και στην Κόνιτσα. Από 16 έως 17/11, η λέσχη Konitsa Net –κάποιοι από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής δηλαδή– συντονίζει μία ακόμα γιορτή τσίπουρου με επιτόπια παραγωγή, κατανάλωση και βέρο ηπειρώτικο γλέντι με ζωντανή μουσική στο αποστακτήριο της αγρέπαυλης «Villa Rustica» (26550/24910). Το πακέτο για δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό και συμμετοχή σε δύο γλεντζέδικες βραδιές με φαγητό κοστίζει από € 100, ανάλογα με τον ξενώνα στον οποίο θα επιλέξετε να μείνετε (πληροφορίες στην εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων No Limits, 26550/23777). Αν όμως δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι τότε, στη «Villa Rustica» (26550/24910) θα βγάζουν τσίπουρο από 25/10 και όλο τον Νοέμβριο και σας περιμένουν να τα πιείτε – μαζί με τα απαραίτητα ψητά παϊδάκια βεβαίως.

κι ακόμα...

  • Την Κυριακή 7/10, ο οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ (2108224384) μας πάει εκδρομή στην πυρόπληκτη Λακωνία για να γνωρίσουμε τους αγρότες του βιολογικού χωριού Κεφαλάς, να επισκεφθούμε το τυποποιητήριο ελαιολάδου και ελιάς και να επιστρέψουμε με αγνές προμήθειες (ζαρζαβατικά, κρασί, εσπεριδοειδή). Η εκδρομή (μεταφορά, ξεναγήσεις, βιολογικό γεύμα) κοστίζει € 35 (μισή τιμή για τα παιδιά). Εναλλακτικά, όσοι αγαπούν το κρασί μπορούν να επισκεφθούν τον αμπελώνα της οικογένειας Γεώργα στα Σπάτα για ενημέρωση και γευστικές δοκιμές.

  • Από τα μέσα Οκτώβρη και όλο τον Νοέμβρη, το σπιτικό καζάνι του καινούργιου ξενώνα «Θουκυδίδης» στο Καπέσοβο (26510/33570) θα δουλεύει με κάθε ευκαιρία για να δοκιμάσετε το τσίπουρό τους, μαζί με τα απαραίτητα μεζεδάκια φυσικά. Το δίκλινο κοστίζει € 90-135 με πρωινό.
  • Στο κτήμα του ξενώνα «Ελαιώνας» (22270/ 71619), κοντά στις Ροβιές Εύβοιας, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και η Μαρίνα και ο Στέφανος μπορούν να σας δείξουν πώς μαζεύουν τις ελιές τους. Διαμονή: € 90 με πρωινό.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    17/04/2024

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

    Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

    Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

    Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

    Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.