Μαλδίβες

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο φίλτρο για να ζήσεις την ουσία ενός τόπου. Το Λονδίνο θα το δεις περπατώντας ολημερίς, το Βερολίνο ιδρώνοντας στα dancefloor, τα Highlands πίνοντας malt σε μια μπάρα, την Αργεντινή ιππεύοντας δίπλα σε έναν gaucho. Τις Μαλδίβες όμως θα τις δεις ξαπλωμένος σε ένα day-bed. Η επιλογή ξενοδοχείου είναι το Α και το Ω για να απολαύσεις την ουσία αυτών των εξωτικών στο έπακρο νησιών. Επιλέξαμε αγαπημένα μας ξενοδοχεία που, πέρα από το φυσικό τους κάλλος, θα σας «ξεναγήσουν» στις

Μαλδίβες

take me to the end of blue

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο φίλτρο για να ζήσεις την ουσία ενός τόπου. Το Λονδίνο θα το δεις περπατώντας ολημερίς, το Βερολίνο ιδρώνοντας στα dancefloor, τα Highlands πίνοντας malt σε μια μπάρα, την Αργεντινή ιππεύοντας δίπλα σε έναν gaucho. Τις Μαλδίβες όμως θα τις δεις ξαπλωμένος σε ένα day-bed. Η επιλογή ξενοδοχείου είναι το Α και το Ω για να απολαύσεις την ουσία αυτών των εξωτικών στο έπακρο νησιών. Επιλέξαμε αγαπημένα μας ξενοδοχεία που, πέρα από το φυσικό τους κάλλος, θα σας «ξεναγήσουν» στις Μαλδίβες με έναν τρόπο μοναδικό.

Μαλδίβες - εικόνα 1

Oι Μαλδίβες βυθίζονται. Αργά αλλά σταθερά. Αρκούν εκατό χρόνια για να χορτάσει κανείς τον ήχο των κυμάτων που «σπάνε» στον κοραλλιογενή ύφαλο, το θρόισμα των φοινικόδεντρων και τη μεθυστική μυρωδιά από τα μπουκέτα με τα frangipani; Σε μερικά χρόνια το κράτος των Μαλδίβων θα εξαφανιστεί. Χρόνο με το χρόνο η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά δύο περίπου εκατοστά και υπολογίζεται ότι σε περίπου 100 χρόνια τα 1190 νησάκια του μικρού κρατιδίου δεν θα υπάρχουν πια. Ιδίως μετά από το τσουνάμι του 2004, που είχε καταστροφικές συνέπειες, σε αρκετά από τα νησάκια και τις ατόλες, ο χρόνος μετρά αντίστροφα. To Cond, Nast Traveller τις ανακήρυξε φέτος τον νούμερο 1 προορισμό, και όχι άδικα, διότι ίσως τελικά είναι ο τελευταίος παράδεισος στη γη, με τιρκουάζ νερά και υπερπολυτελή ξενοδοχεία φτιαγμένα για αποπλάνηση, έρωτα και ονειροπόληση.

Οι δραστηριότητες δικαιώνουν και τα πιο τρελά καρτποσταλικά όνειρα της εφηβείας μου: σεζλόγκ κάτω από μια φοινικιά, διάβασμα στην παραλία και κολύμπι στα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, snorkelling στους υφάλους, βραδινές συζητήσεις-σεμινάρια για τον υποβρύχιο κόσμο και τα είδη που ενδημούν στις θάλασσες του Ινδικού, καταμέτρηση των αστερισμών τα βράδια με το τηλεσκόπιο, βόλτες με υδροπλάνο «just to show you around», επισκέψεις σε κοντινά ψαροχώρια-νησάκια, ψάρεμα ανοιχτής θάλασσας και φυσικά καταδύσεις πλάι σε πανέμορφα και φιλικότατα ψαράκια, στις ομορφότερες θάλασσες που έχω δει ποτέ (οι ελληνικές εξαιρούνται!). Μάσκα και αναπνευστήρας σε εισάγουν στην υποβρύχια wonderland: Σαλάχια ακροβατούν σε μοναδικές χορευτικές φιγούρες, μίνι μαυροπτέρυγα καρχαριάκια (άκακα, κατά το δοκούν!) κάνουν αμέριμνα τη βόλτα τους, πολύχρωμα ψάρια παπαγάλοι ροκανίζουν τα κοράλλια. Κοπάδια από δελφίνια, χελιδονόψαρα και θαλάσσιες χελώνες, που βγαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας για λίγο αέρα, δεν αφήνουν το βλέμμα να απομακρυνθεί ούτε στιγμή. Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει.

Σπεύδω. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Mal,, η πρώτη έκπληξη είναι όταν διαπιστώνεις ότι βρίσκεται σε ξεχωριστό νησί: τα ταξί είναι βάρκες και αντί για ασφάλτινους δρόμους, περιηγούμαι σε τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά. Τα γκισέ των διαφόρων ξενοδοχείων, όλα μα όλα, με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό: ντυμένοι με απαστράπτουσες λευκές φορεσιές και με καλοζυγισμένες κινήσεις, περιμένουν να μας καλωσορίσουν με χυμούς και μπίρες.

Ποιο resort να πρωτοδιαλέξει κανείς ειλικρινά δεν ξέρω, εξαρτάται από τις ανάγκες, τα γούστα, το budget. Eμείς διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα προσωπικά μας αγαπημένα, τα οποία φιγουράρουν στις λίστες με τα best παγκοσμίως που καταρτίζουν τα πιο έγκυρα περιοδικά.

Σε όποιο και αν επιλέξετε τελικά να πάτε, θα νιώσετε πως οι μέρες και οι νύχτες κυλούν χαλαρά, ήρεμα στις Μαλδίβες, με μια πρωτόγνωρη γαλήνη, έναν έμφυτο σεβασμό όλων προς όλους. Το κινητό (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) δεν «πιάνει» σχεδόν πουθενά, και ομολογουμένως δεν χρειάζεται. Προσωπικά, έρχομαι εδώ για να μη με βρίσκουν. Όπως σημαδιακά έλεγε ένα από τα μηνύματα του Mark Twain που βρήκα ένα βράδυ στο κρεβάτι μου στο Four Seasons, «Είκοσι χρόνια από τώρα, θα είσαι τρομερά απογοητευμένος από τα πράγματα που δεν έκανες, παρά από αυτά που έκανες. Γι’ αυτό, βίρα τις άγκυρες. Εξερεύνησε. Ονειρέψου. Ανακάλυψε». Όσο είναι καιρός.

εξωτικός συβαριτισμός

Μαλδίβες - εικόνα 2
Beach Villa στο One & Only Kanuhura: κρεβάτι με ουρανό που βλέπει τον ωκεανό, ανοιχτό μπάνιο, απόσταση μερικών βημάτων από το μπλε – τα συστατικά της ευτυχίας.

Σε μια ατόλη του Αρχιπελάγους, στο νησάκι Kuda Huraa, το ξενοδοχείο Four Seasons Kuda Hura ξορκίζει το βραδυφλεγές μένος της φύσης κάνοντας ελεύθερη κατάδυση στον κόσμο των τροπικών αισθήσεων και της συβαριτικής ιδιωτικότητας.

Το κατάλευκο 32άρι σκάφος είναι stand by έξω από το αεροδρόμιο –συγκεντρώνοντας αρκετά ζηλόφθονα βλέμματα– για να μας πάει στην ατόλη του Kuda Huraa. Σε μόλις 25 λεπτά ένα απλωμένο χέρι –προέκταση απροσποίητου χαμόγελου– με βοηθάει να κατέβω στην αποβάθρα του ξενοδοχείου.

Από μακριά το resort δεν διαφέρει και πολύ από τα άλλα νησάκια. Φοίνικες και τιρκουάζ νερά. Με το που πατάω πόδι όμως στο Kuda Huraa, βρίσκομαι σε μια όαση πολυτέλειας και μιας κομψότητας που δεν φωνασκεί. Όπως σε όλα τα Four Seasons, έτσι και εδώ σε υποδέχονται πάντα προσφωνώντας σε με το όνομά σου… Το check in στην αέρινη ανοιχτή ρεσεψιόν, συνοδεία φρέσκων χυμών, με εισάγει σ’ έναν κόσμο άνεσης που μοιάζει αυτονόητος, αφού όλοι είναι περισσότερο από πρόθυμοι να ικανοποιήσουν ακόμη και την πιο ανάλαφρη επιθυμία μου. Ένα golf cart αναλαμβάνει να με μεταφέρει στο «δωμάτιο», αφού είναι φυσικά αδύνατο να μετακινούμαι αλλιώς στο μακρόστενο νησάκι έκτασης 50 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν μόνο bungalows –όλα με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα–, χαμένα μέσα σε κοκοφοίνικες, καταπράσινα τροπικά φυτά, ιβίσκους και μοσχοβολιστά λουλούδια. Μερικά διαθέτουν μίνι-πισίνα, εξωτερικό ντους και ένα εξωτικό ντεκ με day-bed, ένα κρεβάτι με ουρανό από βουκαμβίλιες, το μη περαιτέρω της χαλάρωσης για το απομεσήμερο. Υπάρχουν βέβαια και τα water bungalows, χτισμένα πάνω στο νερό, σε πασσάλους, με ιδιωτική σκαλίτσα για έξοδο και μπάνιο στη λιμνοθάλασσα και, φυσικά, με έξτρα απομόνωση, που όμως στερούνται πυκνής βλάστησης και είναι λίγο μακρύτερα από τους κεντρικούς χώρους. Όλα πάντως είναι πανέμορφα, φτιαγμένα από ντόπιους μάστορες, με τοπικά υλικά, αχυρένιες σκεπές και ρομαντικά υπέρδιπλα κρεβάτια με κουνουπιέρες.

Το μπάνιο παραπέμπει σε προσωπικό spa: έντονη οικολογική ευαισθησία και διάχυτος φυσικός φωτισμός. Ξύλο σμιλεμένο στο χέρι και πωρόλιθος, his & hers νιπτήρες, βαμβακερές ρόμπες με ψαράκια και ασορτί πάνινα παντοφλάκια. Στα πολύ μεγάλα συν, το after sun gel, σωτήριο μετά τον καυτερό ήλιο των τροπικών. Προτιμήστε τα bungalows που διαθέτουν και εξωτερικό ντους: μια μίνι-ζούγκλα, με μπανανιές και «πουλιά του παραδείσου», ντους με χτιστό καθισματάκι και μεγάλα κοχύλια για ντεκόρ.

Μαλδίβες - εικόνα 3
Τα dhoni είναι οι τοπικές βάρκες-ταξί.

Στα Four Seasons τη διαφορά κάνει η προσοχή στη λεπτομέρεια και το προσωπικό σέρβις, με το βλέμμα στραμμένο στο «πνεύμα του τόπου»: φυσικοί χυμοί με περιμένουν στο δωμάτιο, διακοσμημένοι με μπανανόφυλλα και ορχιδέες, το ambient CD των Zero Degree Atoll είναι στη διάθεσή μου (καθώς και όλη η δισκοθήκη του resort που περιέχει από Bolero του Ravel μέχρι Genesis και Britney Spears), ενώ στην ντουλάπα βρίσκω ένα ψάθινο χειροποίητο σακίδιο για την παραλία. Ινδικά αρωματικά στικ σε διαφορετικές μυρωδιές, το άκουσμα από το καμπανάκι κάθε φορά που κάποιος έρχεται στο μπαγκαλόου, ολόφρεσκα τροπικά φρούτα που ανανεώνονται καθημερινά. Όλοι ανεξαιρέτως βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στη καλύβα και κάθε βράδυ βρίσκω στο προσκεφάλι μου, αντί για σοκολατάκια, εμπνευσμένα «ρολαρισμένα» μηνύματα, με ένα απόσπασμα από γνωστούς «ταξιδευτές» συγγραφείς: Mark Twain, D.H. Lawrence, Hemingway...

Το άψογο σέρβις είναι το ισχυρότερο ίσως «χαρτί» του resort. Τριακόσια εξήντα άτομα εργάζονται σε εικοσιτετράωρη βάση, αθόρυβα και αθέατα για 106, όλα κι όλα, δωμάτια.

Όταν δεν έχω όρεξη να το κουνήσω, πίνω Mai Tai ή Tiger στο μπαρ, με το μάτι να ταξιδεύει στην απεραντοσύνη της infinity pool, που μοιάζει να εκτείνεται στο άπειρο του αρχιπελάγους. Μαζεύω κοχύλια.

Το snorkeling και οι καταδύσεις στον ύφαλο του ξενοδοχείου είναι πολύ ψηλά στην προσωπική μου λίστα των best, σε μόνιμο ανταγωνισμό με το καταπληκτικό spa που βρίσκεται στο δικό του νησάκι, όλο κι όλο πέντε-έξι αμμουδερά στρέμματα που βρέχονται από ήρεμα τιρκουάζ νερά. Μεθυστικές μυρωδιές από λουλούδια, φοινικιές, πολύχρωμες ορχιδέες, και πέντε καλύβες χτισμένες πάνω στο νερό, όλες με ξεχωριστό μπάνιο, χαμάμ και εξωτερικό ντούς. Το τέλειο ησυχαστήριο αφιερωμένο στη χαλάρωση και την αναζωογόνηση του πνεύματος και του σώματος.

Το βράδυ, ο φωτισμός, περιορισμένος και επιβλητικός, δίνει προτεραιότητα στον έναστρο ουρανό. Gourmet δείπνο για δύο πάνω στο κύμα, στην παραλία αλλά και στα τρία εστιατόρια, δάδες και απαλή μουσική με ήχους από τις Ινδίες, τη Σρι Λάνκα… Μαθαίνω πως σε ένα κοντινό εγκαταλειμμένο νησάκι σερβίρουν στην αμμουδιά το Sandbank dinner, γεύμα αποκλειστικά για δύο. Σκέτη φαντασίωση, τόσο πιστή στο αρχέτυπο, ώστε ξεφεύγει από το κλισέ: ένα παραδοσιακό dhoni (ψαράδικο βαρκάκι της περιοχής) μας μεταφέρει στην πραγματικά ultra ρομαντική παραλία, πάνω στην ώρα για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα. Πυρσοί, κεριά και Veuve Cliquot στο λευκοστρωμένο τραπέζι, ενώ στο πιάτο barbeque νοστιμιές που ετοιμάζει επιτόπου ο σεφ: intime και αξεπέραστο.

Ακριβώς επειδή αυτό το resort είναι ο ιδανικός τόπος για ονειροπόληση και επειδή γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, οι ιθύνοντες φρόντισαν και πρόσθεσαν δύο ακόμη έξτρα παροχές. Κατ’ αρχάς, το σκάφος Explorer, το οποίο είναι αποκλειστικά για τους λάτρες των καταδύσεων, που επιζητούν μακρινούς υφάλους που σφύζουν από ζωή, αλλά θέλουν και την πολυτέλεια των «Τεσσάρων Εποχών». Επίσης, δημιούργησαν ένα δεύτερο ξενοδοχείο στη Landaa Giraavaru, στην ατόλη Baa, που απέχει μια μικρή μαγική διαδρομή με υδροπλάνο από το αεροδρόμιο.

• Four Seasons Resort Maldives at Kuda Huraa: +960-444 888, fax:+960-441 188, www.fourseasons.com

• Four Seasons Resort Maldives at Landaa Giraavaru at Baa Atoll: +960-66 00, 888, fax: +960 66 00 800

ροβινσώνας βασιλιάς!

Μαλδίβες - εικόνα 4
Το σαλόνι μιας Water Villa στο One & Only Kanuhura.

Τo Rania Experience είναι ό,τι καλύτερο προσφέρουν οι Μαλδίβες σε αυτούς που ψάχνουν την αλά Ροβινσώνας Κρούσος περιπέτεια σε exclusive εκδοχή. Μια μοναδική εμπειρία, φτιαγμένη αποκλειστικά για διασημότητες, βασιλείς ή απλώς, για αυτούς που επιζητούν την ολική ιδιωτικότητα και ηρεμία και θέλουν να αποτραβηχτούν για λίγο από τα εγκόσμια – να εξαφανιστούν! Ένα μικρό ιδιωτικό νησί, κομπλέ με το δικό του ταχύπλοο, ένα Gulf craft Majesty 86, το δικό του Spa, τους δικούς του μάγειρες και μπάτλερ,

το δικό του εκπαιδευτή για καταδύσεις κλπ. κλπ… Δηλαδή, αποκλειστικές υπηρεσίες για αποκλειστικούς πελάτες – μέχρι 15 κάθε φορά. Εξάλλου, το όνομά του το έχει πάρει από τη πολύ γλυκιά και γκλαμουράτη Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και κατά συνέπεια δεν μπορεί παρά να προσφέρει στιλάτες υπηρεσίες μόνο για λίγους!

Στο Αεροδρόμιο με συνάντησε ο Senthil, ο head butler του νησιού, ο οποίος και με οδήγησε στο μικρό υδροπλάνο που θα με πήγαινε στον τελικό μου προορισμό (είχα και τη δυνατότητα να πάω με το cruiser, αλλά προτίμησα τη σύντομη 30λεπτη οδό από τις 3.30 ώρες διά θαλάσσης).

Τίποτα δεν μπορούσε να με έχει προετοιμάσει για αυτό που θα αντίκριζα φτάνοντας στο νησί, πανομοιότυπο με όλα των Μαλδίβων. Τέσσερις βίλες όλες και όλες, ξύλινα ντεκ με jacuzzi και μοναδικές βίστες στην απεραντοσύνη του Ινδικού Ωκεανού. Υπαίθρια μπάνια και ντους, πριβέ ντεκ για δείπνο και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλα τα δωμάτια: μπουρνούζια, πετσέτες, τσάντες, καλλυντικά Molton Brown και παντοφλίτσες, οι οποίες μάλλον δεν είχαν λόγο ύπαρξης. Αιώρες διάσπαρτες στους μοσχοβολιστούς κήπους με καλούσαν για ονειροπόληση κάτω από τα frangipani και τους κοκοφοίνικες.

Το Entertainment Pavilion είχε περισσότερα CDs και DVDs απ’ ό,τι θα βρείτε το Metropolis (!), αλλά και τα πλέον μοντέρνα gadget, όπως i-Pod, laptop, Playstation 2 και home-theater.

Όταν ζήτησα να μου κάνουν ένα μασάζ, με ρώτησαν αν θα ήθελα να είναι στη βίλα, μέσα στον κήπο, στο σκάφος ή ενδεχομένως πάνω στο κύμα το ηλιοβασίλεμα. Χωρίς δεύτερη σκέψη διάλεξα το τελευταίο. Και αφέθηκα. Έκλεισα τα μάτια μου και ονειρεύτηκα. Άκουγα τον ήχο των κυμάτων να «σπάνε» στον κοραλλιογενή ύφαλο, μύριζα τα μεθυστικά λουλούδια, ένιωθα το δροσερό αεράκι στο δέρμα μου και την απαλή αίσθηση της κατάλευκης ψιλής άμμου στα πόδια. Κάθε μέρα ζητούσα και άλλη θεραπεία από την έμπειρη Ταϊλανδή μασέζ, από Ayurveda και Thai massage μέχρι body wraps και scrubs.

Η περιποίηση στο νησί ήταν τόσο μοναδική και με τόσο έντονο το στοιχείο της διακριτικότητας, που επέλεξα να κάνω μόνο καταδύσεις και τίποτα άλλο. Δεν πήγα στα διπλανά νησάκια, δεν πήγα για ψάρεμα, ούτε θέλησα να βιώσω τις πολιτιστικές διαδρομές, απλώς γιατί το Rania Experience ήταν από μόνο του πραγματικά μια εμπειρία σε άλλη διάσταση. Μια εμπειρία για όσους θέλουν να τους κακομάθουν!

Εξάλλου, όλα συμπεριλαμβάνονται στην τιμή (η οποία δίδεται κατόπιν συνεννοήσεως), από τα μαθήματα καταδύσεων και τα μασάζ έως τις vintage σαμπάνιες και τα γκουρμέ δείπνα για δύο στα κοντινά ερημικά νησάκια!

• The Rania Experience: Platinum Capital Holdings Private Limited, 960-674-0555, www.raniaexperience.com.

ένα με τη φύση

Στην απομακρισμένη ατόλη Baa, πολύ μακριά από τον πολιτισμό, βρίσκεται χαμένο το Soneva Fushi, μια όαση στη μέση του πουθενά, περίπου 30 λεπτά με υδροπλάνο από το αεροδρόμιο του Μαλέ. Πολύ συχνά θα διαβάσετε ότι είναι ίσως το ομορφότερο από όλα τα resort των Μαλδίβων, διότι έχει γίνει ελάχιστη παρεμβολή στη φύση και είναι το περισσότερο «απλό και λιγότερο επιτηδευμένο» (και άρα πιο ρομαντικό) από όλα.

Εξήντα πέντε σπιτάκια, περιτριγυρισμένα από την κοραλλιογενή λιμνοθάλασσα, χτισμένα με παραδοσιακό ρουστίκ τρόπο, τοπικά ξύλα, μπαμπού και σκεπές από άχυρο και φοινικιές, όλα με ανεμπόδιστη θέα στον ωκεανό και μόλις μερικά μέτρα από την ακροθαλασσιά. Υπάρχουν βίλες, σπιτάκια με πισίνα, βίλες με Tree house, ακόμη και bungalows ενωμένα για να εξυπηρετούν οικογένειες. Οι δύο ομορφότερες όμως κατηγορίες δεν είναι άλλες από το Retreat και το Soneva Fushi Jungle Reserve, το απόλυτο must για αυτούς που θέλουν να γίνουν ένα με τη φύση, χωρίς να χάσουν όμως τις –απαραίτητες σε διακοπές– πολυτέλειές τους, όπως το δικό τους χώρο για μασάζ, το δικό τους steam room, προσωπικό γυμναστήριο, ιδιωτική πισίνα, και φυσικά σπιτάκι πάνω στο δέντρο! Είναι δε τόσο σωστός ο σχεδιασμός τους, που δεν χρειάζεται καν να ανοίξετε τον κλιματισμό, διότι το ρεύμα από το αεράκι είναι δροσιστικότατο!

Μαλδίβες - εικόνα 5
Το Tai Chi Pavillion στο One and Only Resort Reethi Rah. Τάι τσι είναι η τέχνη τού να αντλείς θετική ενέργεια από το περιβάλλον...

Ακόμη και αν προτιμήσετε ένα από τα απλά δωμάτια, μην ανησυχείτε: η έντονη βλάστηση εγγυάται την ιδιωτικότητα, και ο ίδιος κανόνας ισχύει παντού. όλα τα ηλεκτρικά είναι κρυμμένα πίσω από τοίχους και ντουλάπια, ενώ τα CDs και DVDs σας παραδίδονται μέσα σε καλαθάκια πλεγμένα από τα τοπικά φυτά και λουλούδια, ώστε η επαφή με το δυτικό πολιτισμό (από τον οποίον άλλωστε αποδράσατε…) να είναι ελάχιστη. Και επειδή δεν είναι απλώς περιτριγυρισμένο, αλλά κυριολεκτικά χτισμένο… από Φύση, μην έχετε απαιτήσεις το παγωμένο Chardonnay που παραγγείλατε να έρθει άμεσα. μπορεί και να αργήσει, μπορεί και όχι, και ίσως σε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια έγκειται όλη η μαγεία και ο ρομαντισμός του!

Επειδή όμως τo Sοneva Fushi δεν διαθέτει δωμάτια πάνω από το νερό, οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να χτίσουν και ένα δεύτερο resort, το οποίο ονόμασαν Soneva Gilli και στο οποίο η έμφαση είναι στα bungalows πάνω από το νερό. Σαράντα τέσσερα σπιτάκια χτισμένα πάνω στους πασσάλους, στα επτά εκ των οποίων για να πάει κανείς πρέπει να πάρει βαρκάκι. Κανονικοί Ροβινσώνες δηλαδή σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Προσοχή όμως, διότι ενώ το τοπίο είναι ειδυλλιακό, θαρρείς και έχει βγει από πίνακα του Thomas McNight, όταν υπάρχει άμπωτη, με το ζόρι φτάνει κανείς στο «σπιτάκι» του!

Oι βίλες –οι οποίες είναι διάσπαρτες και χωρίς καμία επαφή η μια με την άλλη– είναι βέβαια τέλεια διακοσμημένες με καλογυαλισμένα ξύλα κα εκτυφλωτικά λευκά είδη, σε πλήρη εναρμόνιση με τη φύση και εκμεταλλεύονται στο μέγιστο την απέραντη καταπράσινη θάλασσα. Τα ανοίγματά τους είναι τέτοια, που θαρρείς ότι «αρπάζουν» το δροσερό αεράκι και κάνουν την όλη διαμονή πολύ πιο ευχάριστη, ενώ τα εξωτερικά day-beds προσφέρονται για έναν υπνάκο το αποσήμερο και, γιατί όχι, για διαμονή al fresco το βράδυ!

Μαλδίβες - εικόνα 6
One & Only Reethi Rah

Δυστυχώς όμως, το ξενοδοχείο (το οποίο είναι και πολύ κοντά στην πρωτεύουσα) έχει γίνει πόλος έλξης Ιαπώνων τουριστών που τρελαίνονται για τα δωμάτια πάνω από τη θάλασσα και φωτογραφίζονται παντού! Όταν δεν μένουν κλεισμένοι επ’ αόριστον στα δωμάτιά τους… Και γιατί όχι; Το resort φημίζεται αν μη τι άλλο για το εξαιρετικό του, τελείως προσωπικό σέρβις, με αναλογία πελατών / προσωπικού 1-5!

• Soneva Fushi & Six Senses Spa: Kunfunadhoo Island, Baa Atoll, Republic of Maldives, +960 660 0304, fax: +960 660 0374, www.sixsenses.com/soneva-fushi, e-mail: reservations-fushi@sonevaresorts.com

• Soneva Gili & Six Senses Spa: Lankanfushi Island, North Mal, Atoll, Republic of Maldives, +960 664 0304, fax: +960 664 0305, www.sixsenses.com/soneva-gili, e-mail: reservations-gili@sonevaresorts.com

πριν το σκεφτείς, έγινε!

Η μαγεία με το One and Only Resort Reethi Rah, αρχίζει με το γλυκό καλοσώρισμα στο αεροδρόμιο του Μαλέ. Ζεστά χαμόγελα, φρούτα, κρύα πετσετάκια και φρέσκοι χυμοί με προϊδεάζουν για αυτό που θα ακολουθήσει. Ανεβαίνω στο υπερπολυτελές One&Only yacht και μόλις 50 λεπτά (και 35 χλμ.) αργότερα φτάνω στον παράδεισο: Το RR βρίσκεται χτισμένο σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της βόρειας Ατόλης των Μαλδίβων, περιτριγυρισμένο φυσικά από τιρκουάζ ρηχά νερά και κατάλευκη άμμο, εξασφαλίζοντας έτσι άπλετο χώρο και φυσικά ανεμπόδιστη θέα. Ίσως κανένα άλλο resort στις Μαλδίβες δεν το πετυχαίνει αυτό, κυρίως φυσικά λόγω του περιορισμένου χώρου.

Με υποδέχονται με το όνομά μου και στην ξύλινη αποβάθρα με καλωσορίζει η προσωπική μου villa hοstess, διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο για ό,τι χρειαστώ – από άνοιγμα των αποσκευών, μέχρι να μου γεμίσει όλο το δωμάτιο εκτυφλωτικές μοβ ορχιδέες και να μου κανονίσει ένα δείπνο για δύο σε κάποιο κοντινό απομονωμένο νησί (κάθε δωμάτιο έχει τον προσωπικό του μπάτλερ).

Με ρωτά αν θέλω ποδήλατο για τις μετακινήσεις μου και με προτρέπει να της δώσω την κάρτα των καταδύσεων και να της πω το μέγεθος που μου ταιριάζει στα ρούχα, ώστε να φροντίσει τον εξοπλισμό για τις βουτιές μου! Αναρωτιέται αν μου αρέσει η γιόγκα και αν θέλω έναν προσωπικό καθηγητή για να κάνω γιόγκα το χάραμα σε μια εξέδρα πάνω από τη θάλασσα… Με συμβουλεύει να αφήσω τα παπούτσια μου στο δωμάτιο και να κυκλοφορώ ξυπόλυτη. Μόλις φτάνουμε στο δωμάτιο, με ρωτά αν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω… Έχει και παραπάνω; αναρωτιέμαι.

Μαλδίβες - εικόνα 7
Η κάθε water villa στο Kanuhura έχει το δικό της μπάτλερ, ένα πραγματικό τζίνι των απολαύσεων.

Αφήνω το βλέμμα μου να περιπλανηθεί στο απέραντο γαλάζιο του ωκεανού που λαμπιρίζει στον ορίζοντα, ξαπλώνω σε μια από τις σεζλόγκ πάνω από το νερό και απολαμβάνω το φρεσκοστυμμένο τροπικό χυμό μου. Διάλεξα ένα από τα δωμάτια που είναι «αποκομμένα», χτισμένα σε πασσάλους πάνω στη θάλασσα, και στα οποία νιώθεις ότι είσαι στην κυριολεξία, εσύ, ο Θεός και η θάλασσα. Σκέτη μαγεία και ίσως η μοναδική φορά σε τέτοιου είδους ξενοδοχείο, που από το δωμάτιο δεν μπορεί να με δει κανείς…

Κατεβαίνω από τη σκαλίτσα μου στη θάλασσα –η οποία είναι λίγο ζεστή για τα δικά μας δεδομένα–, κάνω ένα υπαίθριο ντουσάκι και «αράζω» στα «δίχτυα» που αιωρούνται πάνω από το νερό με τα πολύχρωμα μαξιλάρια, ιδανικά για να ρεμβάζει κανείς όλη μέρα.

Αν βέβαια σας τρομάζει η ιδέα να κοιμάστε πάνω από το νερό, προτιμήστε ένα από τα bungalows της ακτής: μη φοβάστε, είναι εξίσου μαγευτικά και θελκτικά, ντυμένα με καλογυαλισμένα ξύλα, χαλαρωτικά λευκά και έντονα κόκκινα, έρχονται σε διάφορες κατηγορίες – με πισίνα, με jacuzzi, με απευθείας πρόσβαση σε δική σας παραλία…

Η διαφορά πάντως στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όπως και στο αδερφάκι του, βρίσκεται όχι μόνο στο μαγευτικό περιβάλλον και την άρτια κατασκευή, αλλά φυσικά στο σέρβις, το οποίο είναι χωρίς υπερβολή αξεπέραστο… Μάλλον «σκανάρουν» τον κάθε καλεσμένο, ώστε όλο το προσωπικό να γνωρίζει τα πάντα και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαντήσει ή να ρωτήσει (σε προσωπικό επίπεδο) αυτό που πρέπει. Ακόμη και στο spa, όλοι ήξεραν τι σπορ μου αρέσουν, τι CD ζήτησα για το δωμάτιό μου και ποιος είναι ο αγαπημένος μου τροπικός χυμός!

Και σκεφτείτε ότι ούτε καν είχα ζητήσει ένα από τα ειδικά πακέτα ολιστικής διατροφής ή detox σώματος!

Όσο για τη βλάστηση, τα χρώματα και τα μοσχοβολιστά λουλούδια, τα λόγια είναι περιττά. Γεμίζεις κάθε μέρα την πισίνα σου με ευωδιαστά frangipani, χουζουρεύεις κάτω από τους φοίνικες και τις μπανανιές και παίζεις κρυφτό πίσω από τις φυλλωσιές. Και όταν έρθει το σούρουπο, κάνεις μια βόλτα ξυπόλυτος, μαζεύεις κοχύλια και αφουγκράζεσαι το μαγικό ήχο της θάλασσας, κάπου χαμένος στον Ωκεανό. Δύσκολα θα ξανασυναντήσεις ένα τόσο στιλάτο resort που συνάμα είναι τόσο κοντά στη φύση, χωρίς να του λείπει καμία πολυτέλεια και φροντίζοντας για τις επιθυμίες των πελατών του πριν καν οι ίδιοι τις αντιληφθούν!

Το One&Only at RR είναι πραγματικά μια έμπνευση, μια αφετηρία για μοναδικά ταξίδια της ψυχής.

• One and Only Resort Reethi Rah,North Mal, Atoll, 960 664 880, fax +960-664 8822, www.oneandonlyresorts.com

η ουσία είναι στην τελετουργία

Μαλδίβες - εικόνα 8
Ροβινσώνας Κρούσος με πριβέ πισίνα:το Rania Experience προσφέρει μια tropical φαντασίωση.

Κάποια στιγμή που η βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ είχε στείλει τους απεσταλμένους της για να διαλέξουν το resort όπου θα κατέλυε για διακοπές, όλες οι γνώμες συνηγόρησαν υπέρ του One&Only Kanuhura, γιατί είναι απομακρυσμένο (30 λεπτά με υδροπλάνο), το πλέον γκλαμουράτο της περιοχής, διαθέτει πολλά μπαρ και εστιατόρια και υπηρεσίες για παιδιά. Η μαγεία του όμως δεν έγκειται στο γκλάμουρ, αλλά, όπως και το αδερφάκι του, έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τις υπηρεσίες και τον περιβάλλοντα χώρο. Από ψηλά θυμίζει ένα μαργαριτάρι που έχει πέσει και λαμπιρίζει στα τιρκουάζ νερά του Ινδικού Ωκεανού. Από κοντά, είναι απλά ένα όνειρο, ένας απομονωμένος μικρός και ήρεμος παράδεισος: 100 δωμάτια διάσπαρτα, χαμένα στο πράσινο ή πάνω από το νερό. Με προσωπικό πάντα μπάτλερ, ο οποίος θα φροντίσει το μπαρ να είναι γεμάτο (για τους μουσουλμάνους, θα το αδειάσει από αλκοόλ), θα γεμίζει το δωμάτιο με μοσχοβολιστά λουλούδια και θα ετοιμάσει το bath menu σας: η κυρία προτιμάει το Ενυδατικό με Γάλα (τέλειο για κάψιμο και αφυδάτωση από τον ήλιο ή για ξηρό δέρμα), το De-stress ή το Jasmine Flower;

Είναι το μόνο ξενοδοχείο στις Μαλδίβες όπου το βραδινό dress code είναι «smart-casual» και που αν δεν έχετε φέρει κάτι καλύτερο για το βράδυ, θα φροντίσει να σας βρει κάτι στο μέγεθός σας και να σας το δανείσει για μια βραδιά!

Το Veyoge Spa είναι το μεγαλύτερο του αρχιπελάγους, προσφέροντας 40 διαφορετικές θεραπείες, μεταξύ των οποίων και το «Champagne Bathing Ceremony» – εντός του δωματίου. Στην παραλία ή στην πισίνα θα σας ψεκάσουν με παγωμένο Evian, θα σας καθαρίσουν τα γυαλιά ηλίου και θα σας αλλάξουν τις πετσέτες χωρίς καν να το καταλάβετε!

Και σαν πέσει το βράδυ και ο μοναδικός φωτισμός είναι από τα κεριά και τις λάμπες υγραερίου, το τοπίο μετατρέπεται σε ένα παραμύθι βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα της Σεχραζάτ. Διαλέξτε για τη διαμονή σας τα Beach villas (καλύτερα το127 και 136, μακριά από την αποβάθρα όπου έρχεται το υδροπλάνο!), και αν θέλετε να είστε τελείως πριβέ, αποφύγετε τις βίλες πάνω από τη θάλασσα, διότι δυστυχώς η μία είναι πολύ κοντά στην άλλη.

• One&Only Kanuhura, Lhaviyani Atoll, +960 662 0044, fax 960 662 0033, www.oneandonlyresorts.com

info

• Νόμισμα σε όλα τα resort είναι το αμερικανικό δολάριο. Για να κάνετε καταδύσεις, είναι απαραίτητο να φέρετε μαζί σας την κάρτα σας και το log book.

• Καλύτερη εποχή για να πάτε στις Μαλδίβες: από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, όταν το κλίμα είναι ξηρό και οι βροχές ελάχιστες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.