η άλλη Μεσόγειος

Οι διακοπές στις ελληνικές θάλασσες είναι σταθερή αξία, τίποτα όμως δεν σας εμποδίζει να αφιερώσετε κάποιο θερινό χρόνο και σε νησιωτικές κουλτούρες δυτικά της Κέρκυρας… Σας παρουσιάζουμε τα επτά κυριότερα νησιά στα δυτικά της Μεσογείου, που θα σας ανταμείψουν για την προτίμησή σας, με διάφανα νερά, υπέροχη φύση, αυθεντικές γεύσεις, μνημεία και σπαρταριστή νυχτερινή ζωή.

η άλλη Μεσόγειος

8 best... western νησιά

Οι διακοπές στις ελληνικές θάλασσες είναι σταθερή αξία, τίποτα όμως δεν σας εμποδίζει να αφιερώσετε κάποιο θερινό χρόνο και σε νησιωτικές κουλτούρες δυτικά της Κέρκυρας… Σας παρουσιάζουμε τα επτά κυριότερα νησιά στα δυτικά της Μεσογείου, που θα σας ανταμείψουν για την προτίμησή σας, με διάφανα νερά, υπέροχη φύση, αυθεντικές γεύσεις, μνημεία και σπαρταριστή νυχτερινή ζωή.

η άλλη Μεσόγειος - εικόνα 1
Λίπαρι

Σαρδηνία

προφίλ: Από τα γρανιτένια βράχια του Κάπο Τέστα στο βορρά που ο άνεμος έχει σμιλέψει σε απροσδόκητες φόρμες, ως το Κάπο Σπαρτιβέντο και τις αμμουδιές του νότου, η Σαρδηνία είναι γεμάτη εκπλήξεις. Πέρα από πασίγνωστη Costa Smeralda, στο αγαπημένο νησί της ιταλικής high class οι εικόνες εναλλάσσονται: απέραντες αμμοθίνες, παραλιακοί υγρότοποι με φλαμίγκο, εγκαταλειμένα βιομηχανικά χωριά (απίθανο το Ingur-tosu), αραγωνέζικοι πύργοι, ρωμαϊκές αρχαιότητες, γλυκύτατα ψαροχώρια. Η πρωτεύουσα Κάλιαρι με το μεσαιωνικό κάστρο, το Σάσαρι και το καταλανικό Αλγκέρο είναι απαραίτητες στάσεις. Αξίζουν και οι διαδρομές στην τραχιά ενδοχώρα, με τα χιλιάδες νουράγκι, τους αρχαίους πέτρινους κωνικούς πύργους.

highlight: Μα φυσικά, τα διάφανα, σμαραγδένια νερά. Μην κολλήσετε στην Κόστα Σμεράλδα. Νοικιάστε σκάφος, ανοίξτε πανιά για τα 23 ερημικά νησάκια του αρχιπελάγους La Maddalena με τις «κινηματογραφικές» αμμουδιές και φροντίστε σίγουρα να ρίξετε άγκυρα στη ροζ παραλία στο isola di Budelli.

Kορσική

προφίλ: Ο θρύλος του Ναπολέοντα (στο Αγιάτσιο θα βρείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε), η θέα από την ακρόπολη του Μπονιφάτσιο και ο αυθεντικός χαρακτήρας των Κορσικανών είναι λόγοι για να αφήσεις την Κυανή Ακτή και να περάσεις απέναντι, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Πέρα από τις κλασικές εξορμήσεις, λόγου χάρη στο ελληνόφωνο Καργκέζε και στις παραλίες, αξίζει να περιηγηθείτε στα βουνά που μυρίζουν λεβάντα και θυμάρι. Σεργιανίστε στο Κάλβι, πλησιάστε τους κόκκινους βράχους των Calanche, ανεβείτε στο χωριό Πιάνα με την καταπληκτική θέα στον κόλπο του Πόρτο, χαλαρώστε στο νεανικό Κόρτε, απολαύστε το ηλιοβασίλεμα στα άγονα νησάκια Sanguinaires, και δοκιμάστε κορσικανικά κρασιά και ντόπιο κατσικίσιο τυρί.

highlight: Η Κορσική είναι πειρασμός για τους φυσιολάτρες που θα τη διασχίσουν με σακίδιο στην πλάτη: ακολουθώντας το μονοπάτι GR20, θα ανέβουν στο Monte Cinto, την ψηλότερη κορφή του νησιού, θα εξερευνήσουν τα φαράγγια Ruda και Frascaghju ή θα κάνουν καγιάκ στον ποταμό Golo.

Kάπρι

προφίλ: Για τους jet setters των sixties η θρυλική πιατσέτα και οι απομονωμένες βοτσαλωτές παραλίες της ήταν το απόλυτο σημείο συνάντησης. Όμως η φήμη, οι ομορφιές και το υψηλό σέρβις παραμένουν, μαγνητίζοντας τους απανταχού στιλάτους, που έρχονται από τη γειτονική Νάπολη και μένουν στο Hotel Quisisana, στο JW Marriott Capri Tiberio Palace & Spa ή στο Capri Palace. Κλείστε λοιπόν από νωρίτερα δωμάτιο με θέα και περπατήστε. Σεργιανίστε στο Ανακάπρι, επισκεφθείτε τις υπέροχες αυτοκρατορικές βίλες και το καρθουσιανό μοναστήρι San Giacomo, ανεβείτε με το λιφτ-καρεκλάκι ή με τα πόδια στην κορφή του βουνού Cellaro για θαλασσινό πανόραμα, και για ακόμα πιο μοναχικές διαδρομές πεζοπορήστε στα οχυρά της δυτικής ακτής ως το φάρο Πούντα Καρένα για το ηλιοβασίλεμα.

highlight: Τουριστική ατραξιόν μεν, αξεπέραστη εμπειρία δε, η βαρκάδα στη Μπλε Σπηλιά. Καθώς γλιστράς με τη βάρκα στα διάφανα γαλάζια νερά, έχεις την αίσθηση ότι αρμενίζεις σε καθαρό ουρανό, σχεδόν σ’ ένα φανταστικό σύμπαν! Κάτι ήξερε ο αυτοκράτορας Τιβέριος, που την είχε επιλέξει ως το προσωπικό του νυμφαίο.

η άλλη Μεσόγειος - εικόνα 2
Λίπαρι

Λίπαρι

προφίλ: Στην αγκαλιά της Τυρρηνικής θάλασσας, δύο ώρες με το φέρι μποτ από τη Σικελία, είναι η πύλη για τον αμέριμνο κόσμο των Αιολικών νησιών. Το μεγαλύτερο από τα επτά νησάκια που απαρτίζουν το σύμπλεγμα (περιλαμβάνει τα ηφαίστεια Στρόμπολι και Βουλκάνο) συνδυάζει δύο από τα πιο γοητευτικά πρόσωπα της Μεσογείου: στην πρωτεύουσα η αρχιτεκτονική θυμίζει κλασική ιταλική κωμόπολη του 19ου αιώνα, με εκκλησιές και πλακόστρωτα στενάκια γύρω από το κάστρο, ενώ στα χωριουδάκια τα κάτασπρα σπίτια στις πεζούλες των βουνών αφήνουν μια αίσθηση κυκλαδίτικη. Αν αγαπάτε τις ήρεμες διακοπές, αλλά και το ξενύχτι, τις καταδύσεις σ’ έναν πολύχρωμο βυθό με έντονο γεωλογικό ανάγλυφο, ή τις θαλασσινές περιηγήσεις σε βραχώδεις ακτές και παραλίες με μαύρη ηφαιστειακή άμμο, βάλτε το στην ατζέντα σας.

highlight: Όταν χαλαρώσετε αρκετά και ξυπνήσει μέσα σας το αίσθημα της περιπέτειας, πάρτε το καραβάκι για το Στρόμπολι ή και το Βουλκάνο και τολμήστε την ανάβαση στα ηφαίστειά τους, για να νιώσετε τη ζωντανή δύναμη της γης ή απλώς για να απολαύσετε την ομορφιά του πελαγίσιου περίπλου.

ίμπιζα

προφίλ: Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βάνδαλοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Καταλανοί, από το 654 π.Χ. που την ίδρυσαν οι Καρχηδόνιοι, δεν υπάρχει φυλή που να μην πέρασε από το νησί των Βαλεαρίδων, «επιδρομή» που συνεχίζεται και σήμερα σε τουριστικό επίπεδο. Η πλειοψηφία ωστόσο των επισκεπτών που καταφθάνουν στη «Μύκονο» της Ισπανίας λίγο ενδιαφέρεται για την ιστορία της, τα τείχη της πόλης, τις περίφημες εκκλησιές-οχυρά ή τους πέτρινους πύργους, που λειτουργούσαν σαν φρυκτωρίες για να ειδοποιούν τους ντόπιους σε περίπτωση πειρατικής απειλής. Η Ίμπιζα έχει καταχωριστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως το νησί των ατέλειωτων πάρτι, με τους νεολαίους να μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στα clubs και τις παραλίες και στο τσακίρ περιηγητικό κέφι να επισκέπτονται τις αλυκές στο Las Salinas για το ηλιοβασίλεμα και τα σπήλαια C’an Marca.

highlight: Ξενύχτι μέχρι πρωίας, και πάλι από την αρχή, στο μεγαθήριο Privilege ή στους «ναούς του clubbing» Pacha, Amnesia, Space και DC10, που φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων clubs του κόσμου. Αναζητήστε τα πάρτι του καλοκαιριού στο Party calendar του www.ibiza-spotlight.com

Mαγιόρκα

προφίλ: Γκόλφερ που δεν αποχωρίζονται τα μπαστούνια τους (υπάρχουν 12 γήπεδα), ποδηλάτες που τους αρέσουν τα δύσκολα, λόγου χάρη η διαδρομή για το Μοναστήρι του San Salvador στο Felanitx, περιπατητές, λάτρες του παραπέντε, αλλά κυρίως οικογένειες. Στο μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων,

οι παραλίες είναι πολλές και αμμουδερές –must η Es Trenc, οι αμμοθίνες της Cala Mesqui-da στα νοτιοανατολικά, η αγαπημένη των σκαφάτων Portals Vells και η ήσυχη Sa Canova στο βορρά–, οι αγροί γεμάτοι ελαιώνες και αμπέλια και η ατμόσφαιρα σαφώς πιο ήσυχη από τη γειτονική Ίμπιζα. Για διαμονή θα αποτραβηχτούμε σε κάποια finca στην ενδοχώρα, όπως το υπέροχο Son Cosmet, μια αρχοντική μεσαιωνική possessio που δεσπόζει σ’ ένα λοφίσκο, το country style Es Puig Molto, ή η αγροτουριστική φάρμα Son Siurana.

highlight: Η διαδρομή με το αντίκ ηλεκτροκίνητο τρενάκι που συνδέει την Πάλμα ντε Μαγιόρκα με το Σολέρ από το 1912(!) κρατά μόλις μία ώρα. Ωστόσο, την αίσθηση του παλιού ταξιδιού στις ράγες και τις εικόνες που σου χαρίζει, καθώς κινείται πλάι στο κύμα, ή στην οροσειρά της Τραμουντάνα θα τις θυμάσαι για πολύ περισσότερο.

Γκόζο

προφίλ: Για τα ελληνικά τουριστικά γραφεία είναι προαιρετική πρόταση στα long weekends τους στη Μάλτα. Η ομηρική Ωγυγία όμως, δεν εξαντλείται σε μια ημερήσια εκδρομή στην σπηλιά της Καλυψούς

ή σε κάποιο ψαροχώρι. Λιγότερο τουριστικό από τη γειτονική Μάλτα και πιο μαζεμένο σε έκταση, το Γκόζο, σε βάζει σε χαλαρό mood, καθώς αντικρίζεις τους πράσινους λοφίσκους του ή περπατάς στο κάστρο που στεφανώνει την πρωτεύουσα Ραμπάτ. Αναζητήστε τον καθεδρικό της Σάντα Μαρία, τη βασιλική Τα Πίνου και τους περίφημους μεγαλιθικούς ναούς Γκραντίγια. Πρόταση για ρομαντικούς: κατεβείτε το φιδίσιο δρόμο για το Azure Window για να δείτε το fungus rock, ένα βράχο που φυτρώνει μέσα στη θάλασσα, και να κάνετε βαρκάδα στις θαλάσσιες σπηλιές.

highlight: Η Μάλτα δεν φημίζεται για τις παραλίες της και σίγουρα δεν είναι προορισμός για να χαρείς τη θάλασσα, αφού οι περισσότερες ακτές της είναι βραχώδεις. Μια όμορφη εξαίρεση όμως επιφυλάσσει στο Γκόζο η αμμουδερή παραλία Ramla, απλόχωρη, με κοκκινωπή άμμο και καθαρά νερά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.