Ιορδανία

Από την ελληνιστική Γέρασα ως τη φημισμένη Πέτρα κι από το πολύβουο Αμάν ως τα «θαυματουργά» ύδατα της Νεκρής Θάλασσας και τα Κάστρα της Ερήμου, η Γη της Παλαιάς Διαθήκης και του Λόρενς της Αραβίας είναι γεμάτη μαγεία – σαν τα ανατολίτικα παραμύθια.

Ιορδανία

Ανατολή πλανεύτρα

Από την ελληνιστική Γέρασα ως τη φημισμένη Πέτρα κι από το πολύβουο Αμάν ως τα «θαυματουργά» ύδατα της Νεκρής Θάλασσας και τα Κάστρα της Ερήμου, η Γη της Παλαιάς Διαθήκης και του Λόρενς της Αραβίας είναι γεμάτη μαγεία – σαν τα ανατολίτικα παραμύθια.

Πέτρα και άμμος: τα κύρια συστατικά του τοπίου. Άμμος κίτρινη, καθαρή και πετρώματα στο χρώμα της σκουριάς… Άνυδρο περιβάλλον που διακόπτεται ξαφνικά, σε κάποια στροφή του δρόμου, από μια μικρή, εύφορη πεδιάδα. Έρημος και βουνό, βουνό και έρημος και ξαφνικά τα τιρκουάζ νερά της Νεκράς Θάλασσας. Απέναντί μας, τα βουνά του Ισραήλ. Εμείς θα σταθούμε στην πλευρά της Ιορδανίας, χορτασμένοι από εκπλήξεις, έχοντας διατρέξει τη χώρα από το Βορρά ως το Νότο και έχοντας ανακαλύψει έναν καινούργιο μαγικό κόσμο. Τον κόσμο που χτίστηκε από πέτρα και άμμο, εκεί που η Ανατολή συνάντησε τη Δύση, χωρίς να της παραδοθεί άνευ όρων,

διατηρώντας, ακόμη και σήμερα, μεγάλο μέρος της αυθεντικότητας και της μαγείας της.

Οι γειτονιές του Αμάν

Ιορδανία - εικόνα 1
Βόλτα στο φαράγγι της Πέτρας

Το ταξίδι ξεκινάει από το Αμάν, την πρωτεύουσα. Εντάξει, αντικειμενικά δεν μπορείς να την πεις και όμορφη πόλη. Γνωρίζοντάς την όμως, καταλαβαίνεις ότι, ενίοτε, μέσα από την ασχήμια μπορεί να γεννηθεί η πιο ξεχωριστή ομορφιά. Χτισμένο πάνω σε δεκαεννέα λόφους, το Αμάν, χάρη στη φυσιολογία του εδάφους του, είναι μια πόλη κάθε άλλο παρά πληκτική. Έχει ανοίγματα, αέρα και φως. Έχει και αρκετούς ανήφορους που κάνουν το περπάτημα κουραστικό. Τα ταξί όμως είναι φτηνά, οπότε πάρτε ένα και κατευθυνθείτε προς την ακρόπολη, απ’ όπου όλη η πόλη απλώνεται μπροστά στα πόδια σας. Κάτω, στην «κοιλάδα» που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο λόφους, το άριστα διαμορφωμένο αρχαίο θέατρο. Τριγύρω, ψηλά, ασφυκτικά κοντά το ένα στο άλλο κτίρια και δορυφορικές κεραίες παντού, μπετόν και τούβλα, κι ανάμεσά τους άδεια χορταριασμένα οικόπεδα όπου βόσκουν πρόβατα!

Λαβύρινθοι γεμάτοι μικρά μαγαζάκια: μπαχαρικά, χρυσαφικά, κουζινικά, γλυκά (του ταψιού, βεβαίως)… Λογής λογής πραμάτειες και κόσμος. Άντρες πιασμένοι χέρι χέρι (ένδειξη φιλίας και εκτίμησης εδώ) και γυναίκες, άλλες ντυμένες εντελώς ευρωπαϊκά, άλλες με τη μουσουλμανική μαντίλα, μερικές με τσαντόρ… Στα καφενεία, οι άντρες απολαμβάνουν τον απαραιτήτως αρωματισμένο με κάρδαμο καφέ τους. Στα οπωροπωλεία, οι γυναίκες γεμίζουν τα δίχτυα τους με φρούτα. Έχει πράγματι άρωμα από άλλες δεκαετίες ετούτη η πόλη, και αυτή είναι η ομορφιά της. Έξω βεβαίως από το κέντρο, οι εικόνες αλλάζουν: οι φτωχικές πολυκατοικίες δίνουν τη θέση τους σε διώροφες πολυτελέστατες βιλίτσες, που φανερώνουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο μεγάλου ποσοστού των Ιορδανών.

Ταξιδεύοντας στην ενδοχώρα

Ιορδανία - εικόνα 2
Η αψίδα της εισόδου στη Γέρασα

Μη μείνετε στο Αμάν περισσότερες από δυο τρεις μέρες. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και αναζητήστε τα μυστικά της Ιορδανίας σε πέντε διαφορετικές περιοχές. Στη Γέρασα, βόρεια του Αμάν, στην έρημο με τα κάστρα ανατολικά του Αμάν και στη Νεκρά Θάλασσα, την Πέτρα και το Ουαντί Ραμ νότια. Έτσι θα έχετε γνωρίσει την Ιορδανία σε όλο της το μεγαλείο.

Μετά από μια δίωρη καταπράσινη διαδρομή που θυμίζει Ελλάδα, μέσα από πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, θα βρεθείτε σε μία από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Η Γέρασα αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους έλξης για την Ιορδανία.

Ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή από τη νεολιθική ήδη εποχή, λέγεται όμως ότι η ακμή της πόλης άρχισε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τη θριαμβευτική αψίδα της εισόδου, η οποία ανεγέρθηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Αδριανού, μέχρι το εντυπωσιακό θέατρο, η Γέρασα είναι μια πόλη ξεχωριστής ομορφιάς.

Απόκοσμη και η ομορφιά των Κάστρων της Ερήμου. Πρόκειται για δεκάδες οχυρωματικά έργα και κάστρα διαφόρων χρονικών περιόδων, χτισμένα στο δρόμο που ενώνει σήμερα το Αμάν με τη Βαγδάτη. Σε μια ημερήσια εκδρομή, θα μπορέσετε να δείτε τουλάχιστον έξι επτά απ’ αυτά. Καλό είναι να έχετε μαζί σας έναν ντόπιο οδηγό που θα σας πάει σ’ αυτά που πραγματικά αξίζουν τον κόπο.

Συνεχίζοντας την κάθοδό σας προς το Νότο, θα σταματήσετε πρώτα στη Νεκρά Θάλασσα. Πρόκειται για τη διάσημη λίμνη κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, όπου η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι τόσο μεγάλη, ώστε αφενός δεν μπορεί να υπάρξει κανένα είδος ζωής μέσα στο νερό, αφετέρου το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να βουλιάξει. Δοκιμάστε τη μοναδική αυτή εμπειρία σταματώντας για ένα μπάνιο σε κάποιο από τα πολλών αστέρων spa ξενοδοχεία της περιοχής, κάντε θεραπείες με λάσπη, φύκια, άμμο, αλάτι και νερό και αγοράστε ντόπια καλλυντικά που υπόσχονται… θαύματα!

Ιορδανία - εικόνα 3
Το μπάνιο στη Νεκρά Θάλασσα είναι μια μοναδική εμπειρίa

Ζητήστε να σας δείξουν το βράχο που σύμφωνα με το μύθο είναι η γυναίκα του Λοτ, την οποία τιμώρησε ο Θεός κάνοντάς τη στήλη άλατος, αλλά και την τοποθεσία όπου εικάζεται ότι ήταν χτισμένα τα Σόδομα και Γόμορρα. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στη Γη της Παλαιάς Διαθήκης…

Σε περίπου τέσσερις ώρες από το Αμάν και δυόμισι ώρες από τη Νεκρά Θάλασσα, φτάνετε στην Πέτρα, το πιο ξακουστό αξιοθέατο της χώρας. Δεν ξέρουμε τι περιμένετε να δείτε, επηρεασμένοι από τα ταξιδιωτικά άρθρα που έχετε διαβάσει ή τις φωτογραφίες που έχετε δει, ξέρουμε όμως ότι αυτό που τελικά θα αντικρίσετε θα είναι σίγουρα ανώτερο των προσδοκιών σας.

Η ιστορική πόλη των Ναβαταίων, η Πέτρα, σκαλισμένη εξ ολοκλήρου πάνω σε κόκκινα βράχια, βρίσκεται κρυμμένη σ’ ένα φαράγγι στο οποίο θα μπείτε είτε πεζοί είτε πάνω σε άλογο. Φορέστε απαραιτήτως καπέλο, γιατί ο ήλιος καίει και έχετε να κάνετε πολύ ποδαρόδρομο. Κατοικίες, ναοί, τάφοι, ακόμη κι ένα θέατρο, όλα σκαλισμένα στο βράχο, έργα μοναδικής τέχνης, συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά θαύματα του κόσμου. Καλό είναι να έχετε κανονίσει μία τουλάχιστον διανυκτέρευση σε κάποιο από τα εξαιρετικά ξενοδοχεία της περιοχής, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στον αρχαιολογικό χώρο και να τον εξερευνήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη!

Το καλό στην Ιορδανία είναι οι μικρές αποστάσεις που χωρίζουν τα κυριότερα αξιοθέατά της. Από το Αμάν βρίσκεσαι εύκολα στην Πέτρα, κι απ’ την Πέτρα κατεβαίνεις επίσης εύκολα στο Ουαντί Ραμ, τη μυθική τοποθεσία όπου πολέμησε ο Λόρενς της Αραβίας. Εδώ το 4Χ4 είναι απαραίτητο. Έρημος, τεράστιοι βράχοι που μοιάζουν να έχουν πέσει κατά λάθος απ’ τον… ουρανό στο επίπεδο τοπίο. Και φυσικά, οι απαραίτητοι βεδουίνοι με τις καμήλες και τις σκηνές τους, όπου θα πιείτε το τσάι σας ή θα φάτε. Απελπιστικά τουριστικοποιημένο το μέρος, ελαφρώς… κατασκευασμένες οι εικόνες παραδοσιακής ζωής που αντικρίζετε, το τοπίο όμως είναι για άλλη μια φορά μοναδικό! Αλλοιωμένη από τον τουρισμό είναι και η παραθαλάσσια Άκαμπα στο νότο της χώρας. Αν βέβαια είστε λάτρεις των καταδύσεων, θα βρείτε εδώ τον παράδεισό σας, κολυμπώντας ανάμεσα σε πολύχρωμους κοραλλιογενείς υφάλους.

Η Ιορδανία είναι μια χώρα μαγευτική. Περιδιαβαίνοντάς τη νιώθεις σαν να ζεις έναν ανατολίτικο μύθο, ίσως κάποιο παραμύθι από τις «Χίλιες και μία νύχτες». Γι’ αυτό δεν μας

παραξένεψε όταν οι τουρίστες που συναντήσαμε μας είπαν ότι την επισκέπτονται για πολλοστή φορά.

INFO

• Το νόμισμα της χώρας είναι το δηνάριο (περίπου € 1,50).

• Το κλίμα είναι ζεστό στο νότο (Πέτρα, Άκαμπα, Νεκρή θάλασσα) και δροσερό στα βόρεια (Αμάν, Γέρασα).

• Θα φτάσετε στο Αμάν με αεροπλάνο (Royal Jordanian, 210 9242600). • Στο Αμάν μείνετε στο Palace Hotel (Al-Malek Faisal str., 00962 6 462 4326), στο Mirage Hotel (Al-Malek, al-Hussein και Suleiman an-Nabulsi, 00962 6 568 2000) με το εξαιρετικό εστιατόριό του, ή, αν θέλετε κάτι πολυτελέστερο, στα InterContinental (Al-Kulliah, al-Islamiyah, 00962 6 464 1361), Amman Marriott (Islam al-Ajlouni, 00962 6 560 7607) και Radisson SAS Hotel (Al-Hussein bin Ali, 00962 6 560 7100). Στη Γέρασα, το πιο αξιοπρεπές κατάλυμα απέχει πέντε χιλιόμετρα από την πόλη και ονομάζεται Olive Branch Resort (στο δρόμο για το Ajlun, 00962 4 523 546). Στην Πέτρα ξεχωρίζουν τα Movenpick Hotel στο κέντρο (00962 215 7111) και Petra Palace (Wadi Mousa, 00962 215 6723). Οι τιμές των ξενοδοχείων κυμαίνονται από € 100 € 120 το δίκλινο με πρωινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.