Κορνουάλη

Άγρια ομορφιά, φύση ανέγγιχτη απ’ το ανθρώπινο χέρι, απόκρημνοι λόφοι, ομιχλώδεις ακτές, καταπράσινα βοσκοτόπια, γραφικά ψαροχώρια με θεσπέσια θαλασσινά εδέσματα και μια ενδοχώρα γεμάτη κέλτικους θρύλους, κάστρα και… φαντάσματα. Είστε έτοιμοι ν’ αντέξετε το ρομάντζο και τη μεταφυσική της γενέθλιας γης του Βασιλιά Αρθούρου;

Κορνουάλη

Ρομάντζο και μεταφυσική

Άγρια ομορφιά, φύση ανέγγιχτη απ’ το ανθρώπινο χέρι, απόκρημνοι λόφοι, ομιχλώδεις ακτές, καταπράσινα βοσκοτόπια, γραφικά ψαροχώρια με θεσπέσια θαλασσινά εδέσματα και μια ενδοχώρα γεμάτη κέλτικους θρύλους, κάστρα και… φαντάσματα. Είστε έτοιμοι ν’ αντέξετε το ρομάντζο και τη μεταφυσική της γενέθλιας γης του Βασιλιά Αρθούρου;

Κορνουάλη - εικόνα 1

H ομίχλη απλώνεται ξαφνικά κόβοντάς μας την ανάσα. Κι ύστερα, αίφνης, εξαφανίζεται ως διά μαγείας, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό πέπλο πάχνης να αιωρείται πάνω από το καταπράσινο τοπίο και την αγριεμένη θάλασσα. Αναγκαστικά, σταματούσαμε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και περιμέναμε το ολιγόλεπτο αυτό θαύμα της –πιο αγγλική δεν γίνεται– φύσης να κάνει το επικό του πέρασμα. Ήταν περιπετειώδες το ταξίδι μας στην ανοιξιάτικη Κορνουάλη.

Αλλά ταυτόχρονα, πέρα για πέρα μαγικό. Δεν είναι τυχαίο που οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως οι αιφνίδιες αυτές ριπές ομίχλης δεν είναι τίποτε άλλο από νεράιδες, δρυΐδες και τελώνια που κάνουν τις βόλτες τους ανενόχλητα ανάμεσα στους θαμπωμένους θνητούς. Κι όταν αποχωρούν, αφήνουν πίσω σαν ίχνη λίγες δροσοσταλίδες στα πρόσωπά μας. Η μεταφυσική του τοπίου σε συνεπαίρνει κάθε στιγμή. Τεράστιες πεδινές εκτάσεις, καταπράσινα βοσκοτόπια και λουλουδιασμένες αγροικίες εναλλάσσονται με απόκρημνους λόφους, βραχώδη περάσματα και ιλιγγιώδεις διαδρομές στην κόχη των γκρεμών.

Ο ιδανικός τρόπος για να περιπλανηθείτε στην Κορνουάλη είναι να φτάσετε με τρένο από το Λονδίνο μέχρι το πανέμορφο λιμάνι (ορμητήριο άλλοτε θερμόαιμων πειρατών) του Πένζανς. Από εδώ «οφείλετε» να κάνετε μια εκδρομή ως την καταπράσινη νησίδα του Σεν Μάικλ (το αγγλικό, ας πούμε, αντίστοιχο του γαλλικού Μοντ Σεν Μισέλ), με το επιβλητικό κάστρο του 12ου αι., το εντυπωσιακό μοναστήρι και τους υποτροπικούς κήπους – ανάλογα με την παλίρροια, θα φτάσετε ως εκεί είτε οδοιπορικώς είτε με φεριμπότ. Από το Πένζανς μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να περιηγηθείτε με την άνεσή σας στη μεγαλειώδη ακτογραμμή της νοτιοδυτικής Αγγλίας κι από εκεί να «χαθείτε» στα άδυτα της κέλτικης ενδοχώρας, όπου κάθε δύο χιλιόμετρα θα συναντάτε κι έναν προϊστορικό πέτρινο παγανιστικό βωμό – σαν μικρογραφίες του θρυλικού Στόουνχετζ. Για τη διαμονή σας, μην ανησυχείτε διόλου: κομψά, γραφικά bed & breakfast hotels με άνετα δωμάτια θα βρείτε ακόμη και στα πιο μικροσκοπικά ψαροχώρια, όπως το Polperro και το Looe, ή το Πάντστοου και το Μάουσχολ. Εντωμεταξύ, τα φρέσκα και καλομαγειρεμένα θαλασσινά που προσφέρονται στις παμπ και στα ταβερνάκια της περιοχής θα εκπλήξουν ακόμη και όσους δυσανασχετούν με την «άνοστη» βρετανική κουζίνα.

Η Κορνουάλη συνορεύει ανατολικά με την επαρχία Ντέβον, ενώ από τη δυτική πλευρά εκτείνεται νοητά στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Κορνουάλη - εικόνα 2
Minack theatre: ένα θέατρο με φυσικό φόντο τη θάλασσα

Αν πραγματικά θέλετε να φτάσετε… ως την άκρη του κόσμου, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Land’s End: το απώτατο αυτό άκρο της Μεγάλης Βρετανίας, από την κορυφή του ακρωτηρίου του, προσφέρει μια απίθανη θέα στον απέραντο όγκο του ωκεανού. Μαζί, άφθονες τουριστικές ατραξιόν για παιδιά και ενήλικες στο εκεί νεόδμητο (2002) και, ομολογουμένως, αρκετά kitschy θεματικό πάρκο «Legendary Land’s Εnd»: από το να παρακολουθήσετε multimedia θεάματα για τη Χαμένη Ατλαντίδα μέχρι να βιώσετε την εμπειρία μιας θαλάσσιας διάσωσης από αέρος μέσα σε μια κινούμενη αίθουσα… Πέντε μίλια βορειότερα, θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα ελληνικό (!) θέατρο στο χείλος του γκρεμού: μια εκκεντρική εκατομμυριούχος έχτισε πριν από λίγα χρόνια μια σκηνή στο φυσικό αυτό αμφιθέατρο που έχει για φόντο τη θάλασσα και τους βράχους. Στο Minack Theatre δίνονται κάθε καλοκαίρι παραστάσεις κλασικών έργων, όχι απαραιτήτως «υψηλών αξιώσεων», αλλά σε ένα περιβάλλον μοναδικής θεατρικότητας. Συνεχίζοντας προς Βορρά, θα φτάσετε στο χωριό της… μοντέρνας τέχνης, το ειδυλλιακό Σεντ Άιβς, των ζωγράφων, κεραμιστών, εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνών – κάτι σαν την… Ύδρα της Μ. Βρετανίας.

Δεν είναι τυχαίο που η Tate Gallery του Λονδίνου έχτισε εδώ το μοναδικό δεύτερο παράρτημά της, ακριβώς πάνω από την απέραντη πλαζ, την οποία ως επί το πλείστον απολαμβάνουν οι Βρετανοί σέρφερ. Οι φιλότεχνοι θα ενθουσιαστείτε τόσο από την Tate St Ives –μην παραλείψετε να πιείτε μια κούπα αγγλικό τσάι συνοδευόμενη από παραδοσιακή Cornish pie στο cafe της ταράτσας– όσο κι από τις αναρίθμητες γκαλερί (ανοιχτές χειμώνα-καλοκαίρι) που θα συναντήσετε βολτάροντας στα ασβεστωμένα σοκάκια του χωριού. Απαραιτήτως όμως, στο Σεντ Άιβς πρέπει να επισκεφθείτε το μουσείο-κήπο της περίφημης γλύπτριας του 1930, Μπάρμπαρα Χέπγουορθ, φίλης και ομότεχνης του Χένρι Μουρ.

Κορνουάλη - εικόνα 3

Ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο Α30, θα περάσετε από το «αλλοπρόσαλλο» λιμάνι του Newquay, ένα παραδοσιακό επαρχιώτικο οικογενειακό θέρετρο που είναι ταυτόχρονα απόλυτο serf-spot για τους Βρετανούς. Από εκεί, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στους Χαμένους Κήπους του Χέλιγκαν (Heligan Gardens), 4 μίλια νότια του St Austell: μια εντυπωσιακή «ζούγκλα» από ροδόδεντρα, ορτανσίες και φτέρες. Πολύ κοντά βρίσκεται και το περιβόητο «Eden project»: μια hi-tech Εδέμ για… πρωτόπλαστους τουρίστες, ένας μεταμοντέρνος παράδεισος του 21ου αιώνα και, για να κυριολεκτήσουμε, το μεγαλύτερο θερμοκήπιο του κόσμου. Το «Eden project», που άνοιξε τις πύλες του το 2001, είναι ένα τεράστιο θεματικό πάρκο διαστημικής αρχιτεκτονικής, έκτασης 30 εκταρίων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια περιβαλλοντικά ελεγχόμενη βάση δεδομένων με όλα –μα όλα– τα είδη φυτών του κόσμου. Η εμπειρία για τον επισκέπτη είναι πρωτόγνωρη: Απαιτούνται πολλές ώρες για να διασχίσετε τις διαφορετικές ζώνες των αχανών θολωτών θερμοκηπίων και οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν ανάλογα με τη ζώνη. Στον ένα λόφο απολαμβάνετε μεσογειακό κλίμα με τις ελιές και τα εσπεριδοειδή του («διανθισμένα» με γλυπτά που αναπαριστούν ταυροκαθάψια και βακχικά δρώμενα!), ενώ στον αντικρινό, ανάμεσα σε φοινικιές και μπαμπού, αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε στην ενδοχώρα της Αφρικής κι αδυνατείτε να πάρετε ανάσα από τον –τεχνητό– καύσωνα του τροπικού.

Λίγα ωστόσο χιλιόμετρα βορειότερα από το υπερσύγχρονο «Eden project» θα ξαναβρεθείτε στην καρδιά του μύθου των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης, καθώς στο χωριουδάκι Τίντανγκελ, σύμφωνα πάντα με τους θρύλους, βρίσκεται το ερειπωμένο κάστρο όπου γεννήθηκε ο Βασιλιάς Αρθούρος στα τέλη του 5ου αιώνα, στην κορυφή ενός βραχώδους γκρεμού, ακριβώς πάνω από τη μονίμως φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ο μύθος θέλει το κάστρο να συνδέεται μέσω του θρυλικού ποταμού Άβαλον με τον Κήπο των Εσπερίδων αλλά και μέσω υπόγειων κρυπτών με το σπήλαιο-άντρο του μάγου Μέρλιν. Η Κορνουάλη, μ’ ένα μαγικό τρόπο, συνδυάζει τα ασυνδύαστα: το παγανιστικό της παρελθόν με το κιτς τουριστικό της παρόν, τους μύθους και τους θρύλους της με την τεχνολογική ανάπτυξη. τα πάντα όμως τυλιγμένα με μια απροσδιόριστη αύρα ρομάντζου και μεταφυσικής.

INFO

Το Πένζανς και το Πάντστοου αποτελούν δυο ιδανικά ορμητήρια απ’ όπου μπορείτε να οργανώνετε τις ημερήσιες εκδρομές σας στα περίχωρα της Κορνουάλης.

Πού θα μείνετε, πού θα φάτε

Πένζανς: Στη σικάτη, παράκτια… Ριβιέρα της Αγγλίας, η Τζιν Σρίμπτον, ένα από τα τοπ μόντελ των ’60s, διαθέτει το δημοφιλές και πανέμορφο Abbey Hotel –με διάσημους θαμώνες όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι και ο Νικ Κέιβ–, σε ανακαινισμένο οίκημα του 17ου αι., με δωμάτια διακοσμημένα σε στιλ English country-house, ένα γοητευτικό περιτειχισμένο κήπο, θέα στο St Michael’s Mount και εξαιρετική θαλασσινή κουζίνα («αγγλικές παέγιες», τάρτα με καβούρι και σαφράν ή παντσέτα με φραμπουάζ και μέλι) από τον –βραβευμένο με αστέρι Michelin– σεφ Ben Tunnicliffe (0044 1736 366906, glyn@abbeyhotel.fsnet.co.uk). Εξίσου φιλόξενο είναι και το –πολύ πιο οικονομικό– Penzance YHA Hostel, που στεγάζεται σε μια έπαυλη του 18ου στις παρυφές της πόλης (0044 1736 362666, penzance@yha.org.uk).

Πάντστοου: Η πρωτεύουσα της γεύσης στην Κορνουάλη διαθέτει άπειρα bed & breakfast hotels. Ξεχωρίζουν το παραδοσιακό Althea Library, σε μια παλιά αγροικία, με ειδικά γεύματα για χορτοφάγους (0044 1730 532717, enquires@althealibrary.co.uk) και το στιλάτο Tregea Hotel (0044 1730 532455, tim@tregea.co.uk). Λάβετε υπόψη ότι το Πάντστοου είναι η έδρα του celebrity σεφ Ρικ Στάιν (γνωστού από τις γευσιγνωστικές εκπομπές του στο BBC). Αναμφίβολα το The Seafood Restaurant είναι το πιο σικάτο γαστρονομικό στέκι της περιοχής (0044 1730 532485, www.rickstein.com), ορισμένες όμως από τις λουκούλλειες σπεσιαλιτέ του Στάιν (όπως το χελιδονόψαρο στα κάρβουνα με μέντα και ντομάτα) μπορείτε να τις γευθείτε –σε πολύ λογικότερες

μάλιστα τιμές– και στο Rick Stein’s Cafe΄..

Γενικές πληροφορίες: Βρετανική Αρχή Τουρισμού: 0044 208 8469000, www.visitbritain.com.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.