Δώσε λίγα, δες πολλά

Διασχίζουμε με τρένο τις γειτονιές της Ευρώπης, απολαμβάνουμε τις μέρες και τις νύχτες ως νομάδες σ’ ένα κάμπινγκ, νοικιάζουμε ρεφενέ ένα ιστιοπλοϊκό για island-hopping στο Αιγαίο και, στα πιο δύσκολα, συνδυάζουμε τις διακοπές με εθελοντική εργασία. Στο σλόγκαν «no money, no holidays» αντιδράμε επιθετικά, ανακαλύπτοντας τρόπους για ταξίδια με στυλ σε low-budget εκδοχές.

Δώσε λίγα, δες πολλά

Low-budget holidays

Διασχίζουμε με τρένο τις γειτονιές της Ευρώπης, απολαμβάνουμε τις μέρες και τις νύχτες ως νομάδες

σ’ ένα κάμπινγκ, νοικιάζουμε ρεφενέ ένα ιστιοπλοϊκό για island-hopping στο Αιγαίο και, στα πιο δύσκολα, συνδυάζουμε τις διακοπές με εθελοντική εργασία. Στο σλόγκαν «no money, no holidays» αντιδράμε

επιθετικά, ανακαλύπτοντας τρόπους για ταξίδια με στυλ σε low-budget εκδοχές.

Σηκώστε πανιά

Δώσε λίγα, δες πολλά - εικόνα 1

Θαυμάζετε τα ιστιοπλοϊκά που γεμίζουν το καλοκαίρι τις μαρίνες των νησιών, μακαρίζοντας τους τυχερούς που έχουν λεφτά; Αλλάξτε γνώμη. Ξεχάστε τις πολυτελείς θαλαμηγούς, επικεντρώστε την προσοχή σας στα κομψά ιστιοπλοϊκά κι αμέσως θα ανακαλύψετε μια low-budget ιστορία διακοπών.

Ιστιοπλοϊκά είναι τα σκάφη που για την κίνησή τους χρησιμοποιούν πανιά και διαθέτουν μια μικρή μηχανή για την είσοδο και την έξοδό τους από τα λιμάνια αλλά και για περιπτώσεις άπνοιας. H πιο απλή τους μορφή είναι τα bare boats, που μπορούν να φιλοξενήσουν 6-8 άτομα και για την ενοικίαση των οποίων πρέπει δύο από τα μέλη της παρέας να έχουν δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης. Αν αυτό δεν συμβαίνει, η εταιρεία ενοικίασης θα σας εξασφαλίσει έμπειρο καπετάνιο (skipper στη γλώσσα των ναυτικών) για συνοδεία.

Οι τιμές ενοικίασης για ένα ιστιοπλοϊκό 6 ατόμων αρχίζουν από € 1.800 την εβδομάδα. Σε αυτή την τιμή δεν περιλαμβάνεται ο skipper (€ 120 την ημέρα) ούτε τα καύσιμα (€ 50-70 την εβδομάδα). Με λίγα λόγια, πληρώνοντας περίπου € 450 ο καθένας, έχετε εξασφαλισμένη τη μετακίνηση και τη διαμονή σας, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε την ελευθερία της ανοιχτής θάλασσας και την απομόνωση από τους παραθεριστές της στεριάς. Όλα τα ιστιοπλοϊκά διαθέτουν κουζίνα – άλλωστε, είναι σχεδιασμένα για να πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια που απαιτούν εικοσιτετράωρα συνεχούς πλεύσης. Η επιλογή της σωστής παρέας είναι το Α και το Ω για ένα επιτυχημένο ταξίδι με ιστιοπλοϊκό. Ξεχάστε το φίλο που τρέμει τα μποφόρ και τη φίλη που δεν μπορεί να αποχωριστεί τη γόβα-στιλέτο και τη στρατιά των καλλυντικών της.

Η ζωή σε λίγα τετραγωνικά απαιτεί πειθαρχία και αλληλοσεβασμό. Αν νοικιάσετε το σκάφος χωρίς skipper, καλό θα είναι να ορίσετε αρχηγό αυτόν που έχει τη μεγαλύτερη πείρα και να του αναθέσετε την κατανομή των εργασιών. Διαφορετικά θα τρέχετε όλοι μαζί από την άγκυρα στα πανιά κι από την πρύμνη στην πλώρη – κάτι που, εκτός από γελοίο, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο.

  • Ενοικιάσεις bare boats: Vernicos Yachts, 210 9896000. Στην ιστοσελίδα www.vernicos.gr θα βρείτε προτεινόμενα δρομολόγια και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για θαλάσσια ταξίδια.

    Στο κάμπινγκ ως νομάς

    Δώσε λίγα, δες πολλά - εικόνα 2

    Τα κάμπινγκ δεν προσφέρουν την πολυτέλεια των ξενοδοχείων, έχουν όμως δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: το χαμηλό κόστος και την άμεση επαφή με τη θάλασσα και το φυσικό περιβάλλον. Τα ελληνικά κάμπινγκ μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις. Υπάρχουν αυτά που θυμίζουν μικρές πολιτείες και προσφέρουν διάφορες ανέσεις, όπως εστιατόρια, σουπερμάρκετ, αίθουσες τηλεόρασης, πλυντήρια, χημικές τουαλέτες, θαλάσσια σπορ, αλλά και τα πιο απλά, που καλύπτουν βασικές ανάγκες και απευθύνονται κυρίως σε όσους αναζητούν μια πιο αδιαμεσολάβητη επαφή με τη φύση. Τα περισσότερα βρίσκονται στα παράλια της Πιερίας, στην Πελοπόννησο, στη Χαλκιδική και φυσικά στα νησιά. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε:

  • Κάμπινγκ Αντίπαρος (22840 61410). Ένα από τα παλαιότερα κάμπινγκ των Κυκλάδων. Βρίσκεται στην περιοχή Θεολόγος στην Αντίπαρο κι έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής.
  • Κάμπινγκ Ποσειδών (23520 41654) στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας. Ένα από τα παλαιότερα κάμπινγκ της χώρας, σε μια κατάφυτη από πλατάνια έκταση 27 στρεμμάτων δίπλα στην αμμουδιά.
  • Άμμος (27230 71262, 27230 71333) και Ανεμόμυλος (27230 71120, 27230 71122) στη Φοινικούντα της Μεσσηνίας. Βρίσκονται σε μαγευτικούς κόλπους και είναι ιδανικά για οικογένειες.
  • Δημοτικό κάμπινγκ Πλατιάς στα Θέρμα της Σαμοθράκης (25510 41584). Για νέους, φυσιολάτρες και γενικώς ανθρώπους που αδιαφορούν για τις ανέσεις του πολιτισμού. Εκεί, κάτω από ψηλά πλατάνια και βελανιδιές, έχουν καθαριστεί χώροι για να στήσετε τη σκηνή σας. Μοναδική παροχή οι βρύσες και τα ντους με ζεστό νερό, ενώ ηλεκτρικό υπάρχει μόνο στους χώρους υποδοχής.

    Μια ενδεικτική τιμή για διανυκτέρευση 2 ενηλίκων με μεγάλη σκηνή είναι € 15 την ημέρα.

    Πληροφορίες για τα κάμπινγκ που λειτουργούν στην Ελλάδα θα βρείτε στις ιστοσελίδες: www.campingreece.gr, www.gocamping.gr

    Διακοπές και εθελοντική εργασία

    Δώσε λίγα, δες πολλά - εικόνα 3

    Πρόκειται για εναλλακτικές οικονομικές διακοπές που θα σας δώσουν την ψυχική ικανοποίηση της συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη δυνατότητα να περάσετε αξέχαστες στιγμές και να αναπτύξετε σχέσεις με νέους απ’ όλο τον κόσμο. Η ποικιλία των προγραμμάτων είναι εντυπωσιακή. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε δραστηριότητες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, το εξωτικό Μεξικό, τη μακρινή Μογγολία. Οι εθελοντές δουλεύουν 5-6 ώρες κάθε μέρα εκτός από σαββατοκύριακα. Στον ελεύθερο χρόνο τους έχουν τη δυνατότητα, σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς, να διοργανώσουν εκδρομές για να γνωρίσουν τον τόπο που τους φιλοξενεί και τους κατοίκους του. Η διαμονή και η διατροφή είναι δωρεάν. Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής επιβαρύνουν τον εθελοντή, ο οποίος πρέπει επίσης να καταβάλει ένα συμβολικό ποσό της τάξεως των € 30-60 για τη συμμετοχή του σε κάποιο πρόγραμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνετε δεκτοί είναι να έχετε συμπληρώσει τα 18 σας χρόνια (ή τα 21 αν επιλέξετε χώρες της Ασίας ή της Αφρικής). Με τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας έρχεστε σε στενότερη επαφή με τον τόπο και τους κατοίκους του. Κι αυτό είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται με τις κοινές διακοπές, κατά τις οποίες κινείστε μεταξύ ξενοδοχείου, παραλίας, ταβέρνας, ντίσκο και συναναστρέφεστε κυρίως παραθεριστές. Τέλος η συμβίωση και η από κοινού εργασία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς είναι μια μοναδική εμπειρία που θα σας αφήσει αξέχαστες εντυπώσεις.

    Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

  • Ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς www.neagenia.gr.
  • WWF, Φιλελλήνων 26,

    210 3314893, www.wwf.gr.

  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 210 8227937.
  • Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον, 210 3825506, www.cvgpeep.gr.
  • Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τριπόδων 28, 210 3226693.
  • Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας Αιγαίου, 22750 31761, www.archipelago.gr.
  • Δίκτυο Μεσόγειος SOS, 210 8228795.
  • Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων, 22840 22931, www.alkioni.gr.

    Με τρένο στις γειτονιές της Ευρώπης

    Δώσε λίγα, δες πολλά - εικόνα 4

    Το ταξίδι με τρένο έχει κάτι από τη μαγεία περασμένων εποχών και παραμένει ο ιδανικός τρόπος για ολοκληρωμένη περιπλάνηση στο εσωτερικό μιας χώρας. Μακριά από την ένταση και το μποτιλιάρισμα των αυτοκινητόδρομων, το τρένο ακολουθεί τις δικές του φιδίσιες διαδρομές διασχίζοντας τοπία παρθένας ομορφιάς.

    Πριν από αρκετά χρόνια η μηνιαία περιπλάνηση στην Ευρώπη με τρένο ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος διακοπών για τους νέους. Τη δεκαετία του ’90, όμως, το Inter Rail ξεχάστηκε λόγω των ένοπλων συγκρούσεων στις χώρες της Βαλκανικής. Σήμερα, που η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, τα σιδηροδρομικά δίκτυα σε όλη την Ευρώπη έχουν αναβαθμιστεί και προσφέρουν φτηνά πακέτα εισιτηρίων για επιβάτες όλων των ηλικιών.

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, σε συνεργασία με τα σιδηροδρομικά δίκτυα των χωρών της Ευρώπης, διαθέτει κάρτες Inter Rail για επιβάτες όλων των ηλικιών. Οι ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι σιδηρόδρομοι συμμετέχουν στην προσφορά έχουν ομαδοποιηθεί σε 8 γεωγραφικές ζώνες. Η τιμή κάθε κάρτας εξαρτάται από τη διάρκεια ισχύος, το συνδυασμό γεωγραφικών ζωνών και, φυσικά, την ηλικία του επιβάτη. Για παράδειγμα, μια κάρτα διάρκειας 16 ημερών για ταξίδια σε μία γεωγραφική ζώνη στοιχίζει € 210 για επιβάτες κάτω των 26 ετών και € 299 για επιβάτες άνω των 26 ετών. Η ακριβότερη περίπτωση είναι η κάρτα Global, που ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, διαρκεί ένα μήνα και στοιχίζει € 399 για επιβάτες κάτω των 26 ετών και € 599 για επιβάτες άνω των 26 ετών.

    Η κάρτα Euro Domino σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε απεριόριστο αριθμό σιδηροδρομικών διαδρομών στο εσωτερικό μιας ευρωπαϊκής χώρας. Αν, για παράδειγμα, προορισμός του ταξιδιού σας είναι η Ισπανία, αγοράζοντας μια κάρτα Euro Domino με € 113, μπορείτε να μπαινοβγαίνετε στα ισπανικά τρένα επί 3 ημέρες. Η αντίστοιχη κάρτα για τη Γαλλία στοιχίζει € 185 και για την Ελβετία € 106.

  • Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 5297777 και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας www.ose.gr.
  • Στην ιστοσελίδα www.interrailnet. com θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες της προσφοράς Ιnter Rail, ενδιαφέροντα στοιχεία για τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και προσωπικές εμπειρίες ατόμων που έχουν ταξιδέψει απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης με την κάρτα Inter Rail.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
    19/04/2024

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.