low cost traveller

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ονειρεύεσαι με την παρέα σου το τέλειο ταξίδι, ακόμα κι όταν όλες οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Πάντως, με τόσα στιλάτα hostels, τους νέους προορισμούς της Easy Jet και τα ολοένα αυξανόμενα free φεστιβάλ, τα πράγματα ακούγονται ευοίωνα. Το low cost travel είναι cult κι εμείς βρήκαμε δέκα εύκολους τρόπους για να κάνετε αξέχαστες τις φετινές διακοπές σας.

low cost traveller

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ονειρεύεσαι με την παρέα σου το τέλειο ταξίδι, ακόμα κι όταν όλες οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Πάντως, με τόσα στιλάτα hostels, τους νέους προορισμούς της Easy Jet και τα ολοένα αυξανόμενα free φεστιβάλ, τα πράγματα ακούγονται ευοίωνα. Το low cost travel είναι cult κι εμείς βρήκαμε δέκα εύκολους τρόπους για να κάνετε αξέχαστες τις φετινές διακοπές σας.

Aν νομίζετε ότι ενώ εσείς ψάχνετε τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής, οι υπόλοιποι έχουν ήδη πιάσει θέση στην ξαπλώστρα του πιο hot εξωτικού resort, να θυμάστε: δεν είστε μόνοι. Οι φτηνές, εναλλακτικές διακοπές αποκτούν παγκοσμίως όλο και περισσότερους φαν, με αποτέλεσμα τα low budget ξενοδοχεία και hostels να εκσυγχρονίζονται και να αποκτούν στιλ, τα μέσα μεταφοράς να… φέρονται έξυπνα με προσφορές και οι πάσης φύσεως attractions να προσαρμόζονται μαζικά στις ανάγκες της εποχής. Γι’ αυτό κι εμείς ετοιμάσαμε το δεκάλογο του σωστού low cost travellers. συμβουλευτείτε τον και ίσως δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι!

Eργασία και χαρά

low cost traveller - εικόνα 1
Στάση για ψώνια στο Μιλάνο με την Easy Jet

Ίσως στην Ελλάδα –παρά τη Eurovision και τους Ολυμπιακούς– ο εθελοντισμός να μην είναι ακόμα τόσο... in, ήρθε όμως ο καιρός να βαδίσουμε στα βήματα των Ευρωπαίων εταίρων μας, συνδυάζοντας εποικοδομητικά εργασία και διακοπές. Μέσω του εθελοντισμού μπορείτε να ταξιδέψετε π.χ., στη Γαλλία ή το Μεξικό (Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον, 210/3825506, www.cvgpeep.gr) για να αποκαταστήσετε ένα παραδοσιακό παρεκκλήσι ή να βοηθήσετε στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών – κάτι που μπορείτε να κάνετε και στα μέρη μας: στην Πελοπόννησο, την Κρήτη ή τη Ζάκυνθο (Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας

«Αρχέλων», 210/5231342, www.archelon.gr). Φυσικά, τα προγράμματα δεν περιορίζονται εδώ και εναλλακτικές υπάρχουν πολλές, αρκεί κανείς να θέλει και να το ψάχνει (WWF, 210/3314893, www.wwwf.gr, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, 210/8253435, www.medsos.gr).

O επιμένων ΟΣΕ

low cost traveller - εικόνα 2
Διακοπές και εθελοντισμός με το σύλλογο «Αρχέλων»

Μία επίσκεψη μόνο στο site του ΟΣΕ θ’ ανοίξει τους ορίζοντές σας προς νέες κατευθύνσεις. Κατ’ αρχάς, θα γνωρίσετε το φαινόμενο Inter Rail: επιλέγοντας μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές ζώνες ( ζώνη Α: Μεγάλη Βρετανία, Νότια Ιρλανδία, Βόρειος Ιρλανδία ή G: Ιταλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Τουρκία λ.χ.) μπορείτε να ταξιδέψετε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (16-30 ημέρες) με πολύ οικονομικές τιμές (από € 195 για νέους έως 26 χρόνων – αναλυτικές πληροφορίες στο www.interrailnet.com). Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί και η Balkan Flexipass, δηλαδή η δυνατότητα απεριόριστων διαδρομών σε 6 χώρες των Βαλκανίων σε 5, 10 ή 15 ημέρες (από € 96). Στην ανάγκη, υπάρχει και η ετήσια κάρτα Railplus για όσους κάνουν συχνά διεθνή ταξίδια (έκπτωση 25%) ή οι μειωμένες τιμές της City Star για ομάδες δύο έως έξι ατόμων προς Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία κ.α. (www.osenet.gr).

Εasy going με Easy Jet

Εκμεταλλευτείτε τη διεθνή μάχη των αεροπορικών εταιρειών να προσελκύσουν περισσότερους επιβάτες και ανακαλύψτε εγκαίρως τις προσφορές τους. Φυσικά, τα καλύτερα πακέτα παίρνουν οι προνοητικοί που κλείνουν τα εισιτήριά τους από νωρίς. Και ξέρουμε πού θα κοιτάξουμε πρώτα: με την Easy Jet πήγαμε ήδη στο Λονδίνο και το Βερολίνο. Τώρα που μπήκε και το Μιλάνο στο παιχνίδι, ποιος μας πιάνει. Διαλέξτε τα δύο πρώτα (επαρκώς ψαγμένα και avant-garde, το καθένα με τον τρόπο του) για ένα update στη μόδα του δρόμου, τις συναυλίες, τα θέατρα και τις τέχνες και το Μιλάνο απλώς για... ψώνια, αλλά και για να κλέψετε λίγη από την κοσμοπολίτικη αύρα των απανταχού beautiful people (www.easyjet.com).

Ηοstels in Style

low cost traveller - εικόνα 3
Tο art υπερθέαμα του Moma στη Νέα Υόρκη

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε για τα hostels. Δεν θα προσποιηθούμε βέβαια ότι έχουν εκλείψει τα περιστατικά με τα επιεικώς απλησίαστα κοινά μπάνια λ.χ., ή τα facilities γενικά, υπάρχουν όμως και μερικά υπέροχα παραδείγματα. Ξεχωρίζοντας ένα top three σε αρκετά οικείους προορισμούς, αναφέρουμε το υπέρ-στιλάτο hip hostel της Νέας Υόρκης «The Gershwin»: λίαν κεντρικό κι αρκετά... εκκεντρικό, με μια γουορχολική αλλά και πιο χύμα νεορομαντική αύρα που πλησιάζει «απειλητικά» το επίπεδο ενός προσιτού ξενοδοχείου. Το πρόσφατα ανακαινισμένο σούπερ cool «Bulldog» στο Άμστερνταμ θα σας φέρει στην πιο ήσυχη πλευρά της πασίγνωστης Red Light District αλλά και δυο βήματα από τα hot spots της διασκέδασης στην πόλη. Τέλος, αφού κάποια στιγμή θα αποδειχτεί μάλλον ακαταμάχητο το Βερολίνο, γιατί να μη δοκιμάσετε το αυθεντικά βερολινέζικο «Generator»; Οργάνωση (φυσικά!), μοντερνισμός και βιομηχανικό στιλ – ίσως ο καλύτερος τρόπος να μπείτε εν τη αφίξει στο κλίμα της πόλης.

Ανακαλύψτε νέους προορισμούς

Μετά το Παρίσι και την Πράγα, το μποέμικο πνεύμα εγκαθίσταται στην πανέμορφη σλοβένικη πρωτεύουσα Λουμπλιάνα. Θα επισκεφτείτε το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης και θ’ αναπνεύσετε την αυθεντικά arty ατμόσφαιρα μαζί με φοιτητές, wannabe καλλιτέχνες, μουσικούς και ποιητές που ξεχύνονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Δεδομένου του πολύ καλού οδικού δικτύου της περιοχής (για να περάσουμε και σε πιο πρακτικά θέματα), μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τους γύρω δρόμους προς μυστικιστικά spots και μεσαιωνικές διευθύνσεις. Τρέξτε όσο είναι καιρός – ίσως τα πράγματα να μη μείνουν ίδια για πολύ ακόμα (βλ. προσφορές του ΟΣΕ προς Σλοβενία).

Με το σακίδιο στον ώμο

Επισκεφτείτε το www.the-backpacking-site.com για να βρείτε απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας σχετικά με το ταξίδι-στο-δρόμο-με-το-σακίδιο-στον-ώμο: γενικές πληροφορίες για τη χώρα της επιλογής σας, τα διαβατήρια, τις κάρτες βίζα που μπορεί να χρειαστείτε, ενδιαφέροντα links (www.responsible-travel.org), tips σε θέματα μεταφοράς αλλά και κάποιο βασικό λεξιλόγιο για να τα βγάλετε πέρα. Bueno;

Υπάρχει πάντα και το camping

Έχουμε ήδη ακούσει –ή επισκεφτεί– τα δικά μας top camping (το «Κοράλλι» στη Σέριφο, το «Mάραγκας» στην Αγία Άννα της Νάξου ή, για mainstream fun, αυτό της Περίσσας στη Σαντορίνη είναι τα πρώτα τρία που μας έρχονται στο νου). Τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για τις αντίστοιχες προτάσεις του εξωτερικού; Μια καλή λύση είναι να σερφάρετε στο www.eurocampindependent.co.uk για αναλυτικές πληροφορίες. Εμείς πάλι έχουμε να σας προτείνουμε το πανοραμικό κάμπινγκ του Fiesole στη Φλωρεντία.

Act smart

low cost traveller - εικόνα 4

Γιατί να χαλάσετε έξτρα χρήματα για να γυρίσετε μουσεία και φεστιβάλ, όταν με λίγο ψάξιμο και οργάνωση μπορείτε να έχετε τις ίδιες επιλογές εντελώς –ή σχεδόν– δωρεάν; Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το φημισμένο Chicago Blues Festival και τα διάφορα Fringe Festivals ανά τον κόσμο. Όλα σχεδόν τα μουσεία έχουν συγκεκριμένες μέρες και ώρες δωρεάν – φέτος το καλοκαίρι λ.χ., επισκεφτείτε χωρίς εισιτήριο τη μεγάλη έκθεση για το κίνημα Dada στο νεοϋορκέζικο Moma (18/6-11/9) κάθε Παρασκευή 4-8 μ.μ. Σχετικά με το ταξίδι στη Νέα Υόρκη –που από μόνο του κοστίζει – must είναι το www.gonyc.about.com για πάσης φύσεως tips.

Tips ’n’ trips

Μην υποτιμάτε ποτέ τα οφέλη του εκτενούς σέρφινγκ στο internet – παραδοσιακά, πηγή απρόσμενων εκπλήξεων και πληροφοριών. Στο www.lonelyplanet.com μπορείτε να κατεβάσετε χάρτες και να εξερευνήσετε νέους προορισμούς, όπως επίσης και στο www.cntraveller.com (Conde ΄ Nast Traveller), ενώ πέρα από την Easy Jet, θα ανακαλύψετε και άλλες φτηνές αεροπορικές (www.ryanair.com, www34.germanwings.com ή το www.just-travel.com για μεμονωμένες προσφορές) και φυσικά, τα bonus της τελευταίας στιγμής (www.lastminute.com).

In the terminal

Τέλος, σαν άλλοι Tom Hanks στο «Terminal» μπορείτε πάντα να περάσετε τη νύχτα στο… αεροδρόμιο – το προτιμούν όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες με χαμηλό budget (ιστορίες και tips στο www.sleepinginairports.net). Ηave fun!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.