best 100

Η αξέχαστη γεύση λαδένιας στην Κίμωλο, η βουτιά στο απέραντο γαλάζιο των Αντίπαξων, η θέα από το μπαλκόνι του Εμπορειού στη Νίσυρο, τα ξημερώματα μετά το ξενύχτι στα bars της πλατείας Αρίωνος στη Ρόδο. Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο οι νέες αφίξεις της Μυκόνου και της Σαντορίνης (τις ψάξαμε κι αυτές), αλλά κυρίως οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις – συγκεντρώσαμε τις 100 καλύτερες, για να σας μείνει αξέχαστο το φετινό καλοκαίρι.

best 100

H Ελλάδα της θάλασσας

Η αξέχαστη γεύση λαδένιας στην Κίμωλο, η βουτιά στο απέραντο γαλάζιο των Αντίπαξων, η θέα από το μπαλκόνι του Εμπορειού στη Νίσυρο, τα ξημερώματα μετά το ξενύχτι στα bars της πλατείας Αρίωνος στη Ρόδο. Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο οι νέες αφίξεις της Μυκόνου και της Σαντορίνης (τις ψάξαμε

κι αυτές), αλλά κυρίως οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις – συγκεντρώσαμε τις 100 καλύτερες, για

να σας μείνει αξέχαστο το φετινό καλοκαίρι.

best 100 - εικόνα 1
Παξοί

1. Ρόδος

Η εμπειρία Μαυρίκος

Εδώ πρωτοδοκιμάσαμε τις παραδοσιακές γεύσεις της Ρόδου στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους με πρώτο και καλύτερο το πιάτο-φετίχ σουπιόρυζο, πρωτομάθαμε για τα άπειρα ιταλικά μνημεία της ενδοχώρας, ξεναγηθήκαμε νοητά στις πιο λαμπερές στιγμές του παρελθόντος του νησιού, ερωτευτήκαμε για πάντα τη Λίνδο – ένα… δεύτερο νησί μες στη Ρόδο. Ο Μαυρίκος δεν είναι μόνο βραβευμένες με Χρυσό Σκούφο γευστικές δημιουργίες, αλλά και η πιο ζωντανή απόδειξη ότι μια άλλη Ρόδος, μακριά από τη ρετσινιά του μαζικού, υπάρχει και επιμένει.

2. Μύκονος Περιμένουμε εναγωνίως

Η πιο καυτή άφιξη είναι το Coo, ένα εντυπωσιακό, μίνιμαλ και ντιζαϊνάτο bar-restaurant στο πιο κεντρικό σημείο της χώρας, στα Τρία Πηγάδια, από το Ζανή Φραντζέσκο (Ν’ΑΜΜΟΣ). Δυνατά εξελίσσεται όμως και το Καλό Λιβάδι: το Sol y Mar βελτιώθηκε και απέκτησε «αδελφάκι», το Sol y Sobra – μια μοντέρνα παραλιακή τρατορία, με τη σφραγίδα του Ιβάν Οταβιάνι (Sale e Pepe), ενός από τους κορυφαίους pizzaiolos της Ιταλίας. Το τοπίο συμπληρώνεται από ένα μαροκινό bar-restaurant που ανοίγει στη Φτελιά, αλλά και με την άφιξη του πολύ καλού αθηναϊκού γιαπωνέζικου εστιατορίου Freud Oriental (στο ξενοδοχείο Semeli) και με την ανακαίνιση του πάντα δυνατού La Cuccina di Daniele.

3. Λευκάδα Με φουσκωτό

Μπορεί σ’ αυτό το νησί να φτάνεις… οδικώς, μερικές όμως από τις καλύτερες πλευρές του θα τις γνωρίσεις διά θαλάσσης. Αγαπημένος προορισμός των ιστιοπλόων που αράζουν στο κοσμοπολίτικο Νυδρί και στο ψαροχώρι της Βασιλικής αλλά και όσων έχουν φουσκωτό, γιατί έχει το προνόμιο να περιστοιχίζεται από μικρά, καταπράσινα νησιά (το Σκορπιό, το Μεγανήσι, τον Καστό, τον Κάλαμο, τη Θηλειά, την Πεταλούκλα και τη Μαδουρή), που ενθαρρύνουν το σουλάτσο στη θάλασσα και την εξερεύνηση άγνωστων παραλιών.

4. Πάτμος Πρωινό στο George’s Place

Πριν πιάσουμε θέση στην πανέμορφη αυλή του George’s Place στον Κάμπο, κλείνουμε θέση σε μια από τις ξύλινες ξαπλώστρες με τα ριγέ μαξιλάρια. Θα αργήσουμε όμως να πάμε για ηλιοθεραπεία – χυμοί, καφέδες, σάντουιτς με κρουασάν, πληθωρικά σπιτικά γλυκά... Δεν προλαβαίνουμε να παραγγείλουμε. Φτάνει, τις πίτες αφήστε τις για μεσημεριανό. Δυο βήματα θα είμαστε.

5. Ρόδος Clubbing στη Μεσαιωνική Πόλη

Οι πρωινές βόλτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο ή το τζαμί του Σουλεϊμάν μάς αποδεικνύουν κάθε φορά πόσο μοναδική είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ιδιαίτερα όμως τις νύχτες, το να βγεις εδώ για ποτό έχει άλλη χάρη – αφού καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για μια πόλη-μουσείο. Εκτός από την κοσμοσυρροή της οδού Μιλτιάδου, της bar street της παλιάς πόλης, λατρεύουμε να πίνουμε τα ποτά μας στην ατμοσφαιρική πλατεία Αρίωνος με θέα τα παλιά λουτρά και με όλο και περισσότερες νέες αφίξεις.

6. Κως Ατέλειωτες ακτές

Αν οι απέραντες ακτογραμμές της Paradise, το Μαρμάρι, το Μαστιχάρι, το Τιγκάκι και η Κέφαλος σας φαίνονται πολύ τουριστικές, νοικιάστε αυτοκίνητο κι ακολουθήστε τις ταμπέλες για τα απομακρυσμένα λιμανάκια Λιμιώνας και Άγιος Θεολόγος. Κι αφού απολαύσετε τις βουτιές σας, ανεβείτε στις απομονωμένες ψαροταβέρνες τους για φρέσκους ψαρομεζέδες και ρομάντζο με θέα στο ηλιοβασίλεμα.

7. Σέριφος Χωριάτικη με ξινομυζήθρα στην Ψιλή Άμμο

Λατρεύουμε τις παραλίες της Σερίφου γιατί ενώ είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, αντιστέκονται ακόμη στην ομπρέλα. Έχει άλλη χάρη να τρέχεις να προλάβεις το τέλειο αλμυρίκι στην υπέροχη παραλία της Ψιλής Άμμου και μετά τις βουτιές στα διάφανα νερά, να αράζεις στη σκιά της ομώνυμης ταβέρνας για σκεπασταριά (ντόπια ρεβίθια στον ξυλόφουρνο), φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και χωριάτικη με ξινομυζήθρα – όλα τα λεφτά.

8. Χαλκιδική Νέος γκουρμέ προορισμός

Σε γαστρονομικό προορισμό εξελίσσεται η Χαλκιδική, με επίκεντρο το ξενοδοχείο Sani Resort. Ο Απόστολος Τραστέλης (ιδιοκτήτης της Σπονδής) έστησε το Water Restaurant του Sani Asterias Suites, μαζί με το σεφ Eric Frechon –βραβευμένο δις με αστέρι Michelin–, το Byblos του Porto Sani Village με τον Alain Parodi –με ένα αστέρι Michelin– και το Sea U Up, ένα γιαπωνέζικο-fusion εστιατόριο, με σεφ από το διάσημο Zuma του Λονδίνου. Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, εκτός από την πάντα ευφάνταστη Ντομάτα πάνω στο λιμανάκι του συγκροτήματος, θα ανοίξει σύντομα και το Beef-στέκι με ποιοτικά burgers. Ενδιαφέροντα τα νέα και για το Eagles Palace, με την ομάδα του Λευτέρη Λαζάρου να αναλαμβάνει φέτος ένα από τα εστιατόρια.

9. Σύρος Βραδινό στην Άνω Σύρα

Το πρωί βουτάμε στο Δελφίνι, το απόγευμα χαζεύουμε στην πλατεία Δημαρχείου πίνοντας καφέ, βολτάρουμε στην παραλία της Ερμούπολης ή απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα από την εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια. Το βραδάκι, όμως, όλες οι ανηφόρες οδηγούν στα στενά σοκάκια της Άνω Σύρου με την εκπληκτική θέα, τη γοητευτική συνύπαρξη καθολικών και ορθόδοξων εκκλησιών, τις μουσικές του Βαμβακάρη και τις αξιόλογες επιλογές για φαγητό με υπέροχη θέα.

10. Μύκονος Παραλίες: και σιμιγδαλένιες και ανεβασμένες

Από τις ξαπλώστρες με waiting list στην Ψαρρού ως τα ξεσαλώματα του Super Paradise κι από το ανερχόμενο Καλό Λιβάδι ως τον Άγιο Σώστη (σταθερά σικ για τους insiders), οι παραλίες της Μυκόνου δεν είναι τυχαία οι πιο προβεβλημένες της Ελλάδας. Ανεξάρτητα από τις κοσμικές αφίξεις κάθε καλοκαιριού, το αστεράτο beach service και τα ανεβασμένα παραλιακά bars και εστιατόρια, η Μύκονος διαθέτει ίσως τις περισσότερες όμορφες παραλίες στις Κυκλάδες, με σήμα κατατεθέν τους τη σιμιγδαλένια άμμο και τα υπέροχα νερά.

11. Σαντορίνη Τι γεύση έχει το ηφαίστειο;

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η Καλντέρα, στη Σαντορίνη θα ξαναπηγαίναμε για τις γεύσεις της και μόνο: χρυσοσκουφάτες δημιουργίες του Κουκούμαβλου στα Φηρά. κατσουνάκια από το μποστάνι της κυρά-Ρόζας στο Βουρβούλο. κρέμα λιαστής ντομάτας με χωριάτικο φύλλο και παγωτό από κατσικίσιο γάλα στο Εστιατόριο 1800 της Οίας. Και στο Ηλιοτρόπιο, όμως, κάνουμε τις προμήθειες μας για το χειμώνα με αυθεντικά σαντορινιά προϊόντα (στο δρόμο Φηρών-Πύργου).

12. Χίος Η μαστίχα είναι μόδα

Τα μαστιχόδεντρα με τα διάφανα δάκρυα που ρέουν στους κορμούς τους καθορίζουν την τοπιογραφία της νότιας Χίου, το Πυργί με τα περίφημα «ξεστά» μοτίβα στις προσόψεις των κτιρίων και τα Μεστά με την άψογη διατήρηση του μεσαιωνικού οικισμού δεν ξεχνιούνται εύκολα. Άσε που κάθε φορά που θα ανοίγεις το καταπληκτικό σαμπουάν Mastic με μαστιχέλαιο θα ζωντανεύουν οι αναμνήσεις.

13. Πάρος Φυσικό spa στον Καλόγερο

Λατρεύουμε την αμμουδιά της Χρυσής Ακτής και το χαλαρό beach party feeling της Σάντα Μαρία. Αλλά τη δεύτερη βουτιά στο νησί θα την κάνουμε στον Καλόγερο, μια απομονωμένη παραλία μετά τον οικισμό του Μώλου. Προχωράμε στη δεξιά άκρη της παραλίας, κόβουμε φλούδες άργιλου από τα βράχια, τις μουλιάζουμε στο νερό και κάνουμε πίλινγκ στο σώμα μας. Στεγνώνουμε, βουτάμε και βγαίνουμε από το νερό με βελούδινο δέρμα. Μετά το μπάνιο, χτυπάμε ψητό ψαράκι και λαχανικά από το μποστάνι στο Γιαννακό, στο Μώλο.

14. Κέρκυρα Πικάντικες γαρίδες στα βότσαλα

Τα κουκλίστικα λιμανάκια που αγαπούν οι σκαφάτοι είναι η εναλλακτική απάντηση στις αχανείς αμμουδιές του νησιού, όπως ο Άγιος Γεώργιος Αργυράδων ή ο Αρίλλας. Μας αρέσουν, γιατί βουτάμε με θέα το πράσινο και πριν ακόμη στεγνώσουμε στα λευκά βοτσαλάκια, οι μυρωδιές από τις πολύ καλές ταβέρνες μάς σπάνε τη μύτη. Στην Τούλα απολαμβάνουμε πικάντικες γαρίδες και λινγκουίνι με μύδια και φρέσκο μάραθο από τον κήπο και στο Νικόλα φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά.

15. Νίσυρος Σουμάδα στην πλατεία Ηλικιωμένης

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις αυτή την πλατεία. Δεν είναι τόσο η γραφικότητα των σπιτιών ή ο παχύς ίσκιος των δέντρων. Ούτε οι σουμάδες και τα Soda water που παραγγέλνουν και οι μετανάστες συν-θαμώνες σου. Είναι η χαλαρή σπιτική φροντίδα των καφετζήδων που όταν δεν έχουν τάβλι, θα τρέξουν να σου το αγοράσουν από το δίπλα μαγαζάκι, ο τέλειος συνδυασμός ατμόσφαιρας χωριού και νησιού, οι τίμιες τιμές και η ακομπλεξάριστη γοητεία ενός νησιού με ιδιαίτερη προσωπικότητα.

best 100 - εικόνα 2
Μυλοπότας, Ίος

16. Κέρκυρα

Βίλα… το όνειρο

Την άνοιξη προτιμάμε τα ατμοσφαιρικά boutique hotels στα αρχοντικά της παλιάς πόλης, αλλά όταν θέλουμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας, επιλέγουμε τα πολυτελή resorts στο Κομμένο. Την καρδιά μας ωστόσο κλέβουν οι βίλες και τα αγροτόσπιτα που νοικιάζονται κυρίως από ξένα (τελευταία και από ελληνικά) γραφεία μες στους ελαιώνες της Κασσιόπης: μας δίνουν την ψευδαίσθηση του τέλειου εξοχικού και αντανακλούν την ιδιαίτερη γοητεία του νησιού.

17. Ρόδος Λεμονάδα στην πλατεία της Λαχανιάς

Το πιο όμορφο χωριό του νησιού κρύβεται στην ενδοχώρα, στα νότια του νησιού. Θα σας γοητεύσουν τα «κυκλαδίτικα» σπιτάκια (αγορασμένα από ξένους καλλιτέχνες και διανοούμενους) και η καταπράσινη πλατεία – ιδανικό hangout για τα ζεστά μεσημέρια. Η ταβέρνα κάτω από τα πλατάνια λειτουργεί και ως καφενείο, αλλά σερβίρει και πιάτα της ώρας.

18. Σαντορίνη Στους δρόμους του Ασύρτικου

Από τα παντρέματα τοπικών γεύσεων και κρασιών παρέα με τον Γιώργο Χατζηγιανάκη στη βεράντα του εστιατορίου Σελήνη ως τις δοκιμές κρασιών στην αυλή του Οινοποιείου Σιγάλα στην Οία κι από το πολυθέαμα-ξενάγηση στο σαντορινιό κόσμο του κρασιού στο Οινοποιείο Μπουτάρη ως τις στριφτές αμπελιές που στολίζουν τους αμπελώνες του νησιού, η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο φιλικά νησιά προς τον «πρωτάρη οινόφιλο». Ένα καλοκαίρι εδώ αρκεί για να σε κάνει δέσμιο του Ασύρτικου για πάντα.

19. Πάρος Απογευματινή βόλτα στις Λεύκες

Η Πάρος δεν είναι όμως μόνο η Νάουσα και οι χρυσές ακτές. Κανένα σοφιστικέ cocktail bar δεν συγκρίνεται με μια κούπα καφέ κι ένα κομμάτι σπιτική κερασόπιτα στην Πεζούλα της Λιχουδιάς στο χωριό Λεύκες. καμιά shopping τσάρκα στην Παροικιά δεν σε γεμίζει τόσες εικόνες όσες η επίσκεψη στο στούντιο κεραμικής Ύρια στο χωριό Κώστος. Ωραίο το σοφιστικέ δείπνο στα εστιατόρια της Νάουσας, αλλά και η ρεβυθάδα του Τσιτσάνη στον Πρόδρομο ή τα ντόπια κρέατα του Κλαρίνου στις Λεύκες έχουν άλλη χάρη. Μια βόλτα στην παριανή ενδοχώρα αξίζει.

20. Σέριφος Μετά το μπάνιο πάμε στα μεταλλεία;

Δύο είναι οι λόγοι για να καταλήξεις μετά το μπάνιο στο Μέγα Λιβάδι. Ο πρώτος, οι εντελώς σπιτικές και απίστευτα low budget γεύσεις της κυρίας Μαρίας κάτω από τα αλμυρίκια στην ταβέρνα Κύκλωπας. Κι ο δεύτερος, η βόλτα στα παλιά μεταλλεία με τον απογευματινό ήλιο να κάνει ακόμη πιο ατμοσφαιρικές τις σκουριασμένες ράγες με θέα στη θάλασσα. Πάρτε μηχανή!

21. Σαντορίνη

Δεν θέλω να φύγω ποτέ απ’ αυτή τη βεράντα!

Υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία που όσο κι αν πληρώνεις, δεν μπορείς παρά να τα θεωρείς value for money – ιδίως όταν βρίσκονται στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Ένα απόγευμα στο Kirini στην Οία είναι ανεκτίμητο: από τη ραστώνη του ηλιοβασιλέματος με ένα παγωμένο βινσάντο στη βεράντα, ατενίζοντας τα συνεχώς εναλλασσόμενα χρώματα της Καλντέρας, μέχρι το λουκούμι, τον ελληνικό καφέ και το λικέρ μαστίχας που κλείνει ιεροτελεστικά το δείπνο στο εστιατόριο μέσα στην ατμοσφαιρική ηφαιστειακή σπηλιά.

22. Κέρκυρα Τσιτσιμπίρα στο Σωκράκι

Όσο κι αν σας ξεμυαλίσουν οι αμμουδιές, αφιερώστε χρόνο και σε αυτοκινητάδες στη μοναδική ενδοχώρα του νησιού. Ανεβείτε στον Παντοκράτορα (το ψηλότερο βουνό με το ομώνυμο μοναστήρι) και στα γύρω χωριά (Σωκράκι, Ζυγός, Επίσκεψη κ.ά.), κάντε στάση στο Σωκράκι για μια τσιτσιμπίρα στα πολλά παραδοσιακά καφενεία του και καταλήξτε στην Παλιά Περίθεια, το έρημο μέχρι πρότινος διατηρητέο βενετσιάνικο χωριό, για σπιτικές ντόπιες γεύσεις στην ομώνυμη ταβέρνα.

23. Σίφνος Όλο και πιο ατμοσφαρική Απολλωνία

Δεν είναι μόνο το καρτποσταλικό λευκό σκηνικό, οι μπουκαμβίλιες και τα αμέτρητα εκκλησάκια. Η θέα στη φωτισμένη εκκλησία του Αγίου Συμεών καθώς χαλαρώνεις σε μια bohe`me βεράντα, οι απογευματινές βόλτες στο κεντρικό καλντερίμι της Απολλωνίας για να ψωνίσουμε κοσμήματα νέων Ελλήνων σχεδιαστών από το Όασις και ψαγμένα ινδικά καφτάνια από το Colores και το πρώτο campari talking της βραδιάς στα ακριανά τραπεζάκια του cafe΄ Veranda με θέα σε Αντίπαρο-Πάρο-Νάξο μάς κάνουν να θέλουμε πάντα να επιστρέφουμε στη Σίφνο.

24. Αντιπαρος Απογευματινή περαντζάδα στο κεντρικό στενό

Η πανέμορφη «μικρή αδελφή» της Πάρου έχει εξελιχθεί σε εναλλακτικό μοδάτο προορισμό τα τελευταία χρόνια. Τα γαλάζια νερά της και οι εξορμήσεις με καγιάκ στις θαλασσοσπηλιές μάς γοητεύουν, βιαζόμαστε όμως να επιστρέψουμε στο Κάστρο (τη Χώρα) για βόλτες στο κεντρικό στενό: μπουκαμβίλιες, ψάρεμα παλιών τίτλων στο βιβλιοπωλείο της Παρασκευής Σταθοπούλου, πεντανόστιμη κυκλαδίτικη πίτσα λαδέλια στο cafe΄ Papagalo, μποέμ αγορές στην μπουτίκ Nota Clothing, προσκύνημα στα σπιτικά γλυκά της Βίκυς στη σκιερή αυλή του cafe΄ Ναυάγιο, χαλαρά ποτά με ροκ διάθεση στα μετρημένα στα δάχτυλα μπαράκια.

25. Λευκάδα Η ορεινή πλευρά αντεπιτίθεται

OK, έχουμε κολυμπήσει στο Πόρτο Κατσίκι και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Αυτό όμως που μας κινεί το ενδιαφέρον για να ξαναπάμε διακοπές στη Λευκάδα είναι οι προσεγμένοι ορεινοί ξενώνες της –από το στυλάτο Pavezzo με τις μοναδικές ατμοσφαιρικές σουίτες ως τον καινούργιο παραδοσιακό ξενώνα Νήιον– που μας μυούν στους χαλαρούς ρυθμούς ενός νησιού με πολλά πρόσωπα.

26. Αμοργός Ρακόμελα στα Θολάρια

Λατρεύουμε τις παραλίες της Αμοργού και το απέραντο γαλάζιο των νερών της. Την έχουμε συνδέσει όμως και με τα παρεΐστικα ξενύχτια σε καφενεία και ταβερνάκια, με τον αλέγκρο χαρακτήρα των χωριών της (Θολάρια, Ποταμός και Λαγκάδα), των cafe΄--bar στη Χώρα, την Αιγιάλη και τα Κατάπολα.

27. Κέρκυρα Ποτό στο Νέο Φρούριο

Δεν θεωρούμε ξεπερασμένη την Ευθεία (την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, όπου βρίσκονται παραδοσιακά τα mainstream club του νησιού). Αν όμως οι νέες τάσεις του nightlife θέλουν τα μπαρ να αντανακλούν κάτι από την ιδιαιτερότητα του τόπου τους, τότε ο απόλυτος προορισμός της κερκυραϊκής νύχτας είναι το Νέο Φρούριο. Εκτός από το Morrison Cafe΄ μέσα στο φρούριο και με ροκ διάθεση, δύο νέα openings πιο χαμηλά, στην είσοδό του, φτιάχνουν πιάτσα: το Stablus που μοιράζεται σε 8 κτίρια (παλιούς στάβλους και αποθήκες) και ωραίες αυλές με θέα και φιλοξενεί διάφορα events –βραδιές lounge, jazz ή και ρεμπέτικα– και το Poco, ένα bar-restaurant με έθνικ στιλ λίγο πριν την είσοδο στο Νέο Φρούριο. Με ενδιαφέρον περιμένουμε το νέο πρόσωπο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου με ένα ντιζαϊνάτο ντεκ και έμφαση στη γεύση.

28. Μύκονος Ξενοδοχεία στα καλύτερά τους

Από την exclusive πολυτέλεια του Santa Marina ως το ευφάνταστο ’70s design στο Mykonos Theoxenia, τα ξενοδοχεία του νησιού περνούν την καλύτερή τους φάση. Η αλλαγή της χρονιάς όμως είναι η ανακαίνιση του Cavo Tagoo (210/6430233, 22890/23692-5, www.cavotagoo.gr) από τον Άγγελο Αγγελόπουλο. Επόμενο μεγάλο βήμα η ανακαίνιση του εμβληματικού Belvedere από διάσημη ομάδα Αμερικανών αρχιτεκτόνων που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο χειμώνα.

29. Κουφονήσι Τιρκουάζ λίμνη

Γυμνό τοπίο, Χώρα μια σταλιά, όλο το νησί δυο-τρεις δρόμοι. Όμως ποτέ δεν θα βαρεθείς το μπάνιο στη χρυσαφένια αμμουδιά της Πλατιάς Πούντας (γνωστή και ως Ιταλίδα) ή στα τιρκουάζ νερά που βρέχουν το Πορί. Αν θελήσεις όμως κάτι πιο ήσυχο, παίρνεις το καϊκάκι για Κάτω Κουφονήσι κι αράζεις κάτω από τα λιγοστά πεύκα στη βοτσαλένια παραλία Νερό. Έχει ή δεν έχει το σχήμα ξαπλωμένης γυναίκας η Κέρος απέναντι;

30. Σίκινος Γλάστρα με γεράνι και βασιλικό

Λατρεύουμε τη Χώρα της γιατί συνδυάζει το κλασικό κυκλαδίτικο χρώμα με το ρετρό άρωμα του χωριού. Αν και έχει καλές παραλίες (Αλλοπρόνοια, Διαλισκάρι, Άγιος Ιωάννης, Μάλτας, Καράς μερικές από τις καλύτερες) και δεν απέχει πολύ από τον Πειραιά, η Σίκινος δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό, προσφέροντας έτσι ησυχία, low budget λύσεις διακοπών, τοπικές γεύσεις και παρεΐστικα ξενύχτια με ρακόμελα, χωρίς να υστερεί σε κυκλαδίτικο χρώμα.

best 100 - εικόνα 3
Ύδρα

31. Ζάκυνθος

Αγροτουρισμός στο κτήμα

Ποτέ δεν αμφιβάλλαμε για τις μοναδικές παραλίες της. Της βγάζουμε το καπέλο όμως και για τους καινούργιους αγροτουριστικούς ξενώνες μες στους ελαιώνες, όπως το Κτήμα Λογοθέτη, που ανανέωσαν το τουριστικό προϊόν του νησιού κάνοντάς το δυνατό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Αυτόνομες πέτρινες αγροικίες και γεύσεις από το κτήμα δίνουν νέα γοητεία στις διακοπές μας.

32. Λέσβος Χιλιό-μετρα εικόνων

Μπορεί τις μισές μέρες των διακοπών μας να μη θέλουμε να σηκωθούμε από την αμμουδιά της Ερεσσού, τις υπόλοιπες όμως δεν χορταίνουμε να γράφουμε χιλιόμετρα. Βόλτες με ξεχωριστό χρώμα και ουζοκατανύξεις στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη, ατμόσφαιρα αλλά και πολυκοσμία στον παραδοσιακό Μόλυβο, αναζωογονητική αυτοκινητάδα μέχρι τη Σκάλα Συκαμνιάς, σεληνιακό τοπίο και άγρια ομορφιά στο Σίγρι με το απολιθωμένο δάσος, εικόνες άλλης εποχής στη σκαρφαλωμένη στο βουνό Αγιάσο, περίπατοι σε αναζήτηση των τοιχογραφιών του Θεόφιλου, γεύση ούζου στο Πλωμάρι, τη ναυτική πολιτεία με το Μουσείο Ούζου.

33. Καστελόριζο Όλη μέρα στο Κορδόνι

«Μα καλά, δεν έχει ούτε μία παραλία;» μας ρωτάνε κλασικά οι φίλοι που θέλουν να πάνε στο Καστελόριζο. Τι να τις κάνεις, όταν έχεις το Κορδόνι, τον πιο κουκλίστικο μόλο στο Αιγαίο, με τα αναστηλωμένα σπίτια να καθρεφτίζονται στα νερά – τόσο καθαρά, που μπορείς να κολυμπήσεις άνετα. Οι λίγες αλλά πολύ καλές ψαροταβέρνες, τα αρχοντικά-ξενώνες και τα παρεϊστικα cafe΄ -bar μάς κρατάνε όλη μέρα εδώ, απολύτως ήρεμους και ευτυχισμένους.

34. Χίος Μαύρα Βόλια

Με το που παίρνεις τις στροφές μέσα στα μαστιχοχώραφα της Χίου, μετά το Πυργί, ξέρεις ότι πλησιάζεις στην ωραιότερη παραλία της Χίου, τα Μαύρα Βόλια. Στον πρώτο κόλπο οι έφηβοι, στο δεύτερο οι εικοσάρηδες και στον τρίτο (και εντυπωσιακότερο) οι διψασμένοι για απομόνωση κάτω από τον επιβλητικό βράχο, απομεινάρι του ηφαιστείου. Μα τι νερά είναι αυτά;

35. Ελαφόνησος Η κοντινή μας Καραϊβική

Το ελαφρύ κούνημα της απλωμένης αιώρας, το κριτς κριτς της πανταχού παρούσας άμμου κάθε φορά που γυρίζεις σελίδα στο βιβλίο, ο πρωινός ήλιος που σε ξυπνάει από τις 9, η πρώτη βουτιά πριν ξυπνήσουν οι υπόλοιποι, η σιγή που επικρατεί μόλις φύγουν και οι τελευταίοι περαστικοί επισκέπτες της ημέρας και μείνεις μόνος, με την παρέα σου και το φεγγάρι. Η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο είναι μια από τις λίγες εξωτικές παραλίες στην Ελλάδα που παραμένει ακόμη σχετικά παρθένα. Το παρεό είναι το πιο επίσημο ρούχο και η λέξη beach resort είναι άγνωστη.

36. Παξοί Λουκουμάδες στο Γάιο

Στο Γάιο δεν βαριόμαστε να κατεβαίνουμε τα απογεύματα για βόλτες κατά μήκος των φιόρδ του λιμανιού, λουκουμάδες και παγωτό σε σπιτικό χωνάκι στις τζελατερίες μαζί με τους Ιταλούς σκαφάτους, καταπληκτικό cappuccino freddo και εμπνευσμένα σάντουιτς στο Cafe΄ Καλημέρα και χάζι στα μαγαζιά – στην τελευταία μας επίσκεψη τιμήσαμε τις χειροποίητες δημιουργίες της Αγγλίδας Fiona Gillies στο Pyhtias.

37. Σχοινούσα-Δονούσα-Ηρακλειά Less is more!

Από τους σκηνίτες που φυλάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό μερικές από τις τελευταίες εξωτικές παραλίες στις Κυκλάδες ως τους σκαφάτους που κάνουν παράκαμψη από την Αμοργό για να βουτήξουν στα παρθένα νερά τους και να απολαύσουν αστακομακαρονάδα στη Σχοινούσα, οι Μικρές Κυκλάδες κλέβουν με τη γοητεία τους τις καρδιές μας

38. Σκιάθος Η ανερχόμενη των Σποράδων

Μη σας ξενίζει ο τίτλος. Η πιο κοσμοπολίτικη από τις Σποράδες φαίνεται να περνάει μια δεύτερη νεότητα. Ξενοδοχεία ανακαινίζονται, όπως το στιλάτο Skiathos Palace, ενώ καινούργιες αφίξεις στο nightlife και ατμοσφαιρικά lounge bar δείχνουν μια κινητικότητα που ανανεώνει το στιλ ενός ούτως ή άλλως πανέμορφου νησιού. Κλασικό ατού οι φυσικές ομορφιές – φουλ του πράσινου και υπέροχες παραλίες (με πρώτες και καλύτερες την προστατευόμενη παραλία των Κουκουναριών και τα κάτασπρα Λαλάρια).

39. Κύθηρα Κάθε στιγμή και μια εμπειρία

Το πρωινό στα όμορφα καφέ γύρω από την κεντρική πλατεία της Χώρας, οι κρύες βουτιές στην εκπληκτική λιμνούλα Νεράιδα με τους καταρράκτες και μετά τάβλι στο καφενείο Πλάτανος στο Μυλοπόταμο, το ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο της Χώρας, η μοναδική θέα στο Καψάλι από το ξενοδοχείο Raikos. Αν μάλιστα πετύχετε και κινηματογραφικές προβολές στην αυλή του δημοτικού σχολείου με θέα στο πέλαγος και στο νησάκι Χύτρα με το παράδοξο σχήμα, μην τις χάσετε!

40. Σαντορίνη Το πρωινό του Ηλιότοπου

Από τα καλύτερα πρωινά μικρών καλοκαιρινών ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Ξυπνάμε κάθε μέρα ανυπομονώντας για το τι θα βρούμε στο μπουφέ. Ιδιαίτερα οι πίτες και τα ζεστά πιάτα είναι ανεξάντλητα και εντελώς σπιτικά. Για του λόγου το αληθές, η πρόσχαρη ιδιοκτήτρια Λίλη Κωνσταντινίδη θα σας εκτυπώσει και τις συνταγές που σας αρέσουν για να τις πάρετε μαζί σας.

41. Φολέγανδρος Να ξεχνιέσαι στη Χώρα

Μπορεί να περάσουν και τρεις μέρες στο νησί και να μην αναζητήσεις τις παραλίες του. Για όλα φταίει η Χώρα –από τις ομορφότερες στο Αιγαίο– που είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο και διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες στο Αιγαίο και οι κλασικές μουσικές του καφενείου του Ιταλού – να πάμε για μπάνιο στο Κάτεργο ή να παραγγείλουμε και δεύτερο καφέ;

42. Σάμος Για όλους

Φυσιολατρική και νεανική, γκουρμέ και χαλαρή, η Σάμος είναι ένα νησί με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Πράσινες διαδρομές στο όρος Καρβούνη, υπέροχη ανατολή από τις παρυφές του επιβλητικού Κέρκη, γευστικές απολαύσεις με εξαιρετικά μοσχάτα και λευκά κρασιά σε ταβερνάκια γαστρονομικών προδιαγραφών, υπέροχα πελαγίσια νερά. Η νεολαία συχνάζει στην αχανή αμμουδερή παραλία που εκτείνεται από το Πυθαγόρειο ως το Ποτοκάκι, οι φυσιολάτρες μαζί με τις… θαλάσσιες χελώνες στο προστατευόμενο Σεϊτάνι, οι γυμνιστές στη Μικρή Τσαμπού, οι οικογένειες στην Ψιλή Άμμο, στα Βοτσαλάκια και στη Μυκάλη.

43. Τήνος Χωριά… για υιοθέτηση

Δεν μας νοιάζει που φυσάει – η πραγματική γοητεία της Τήνου δεν βρίσκεται στις παραλίες της αλλά στα μοναδικά χωριά της. Τήνος είναι οι βόλτες στα δαιδαλώδη σοκάκια της Κώμης και στις σκιερές μεσαιωνικές στοές του Αρνάδου. Είναι η αύρα του μαρμαρόγλυπτου Πύργου, γενέτειρα των Χαλεπά, Λύτρα, Φιλιππότη. Ο Κτικάδος που αγναντεύει τη θάλασσα, ο Τριπόταμος, το αρχαιότερο χωριό του νησιού, ο Βώλακας, το εξωπραγματικό χωριό με τους άπειρους ογκόλιθους, η Αγάπη με τις παλιές καμάρες και το παραδοσιακό καφενεδάκι, ο Ταραμπάδος με τους ομορφότερους περιστερώνες, η Καρδιανή και τα Υστέρνια, μπαλκόνια του Αιγαίου, η πανέμορφη Κώμη, «καρδιά» της πράσινης Τήνου.

44. Πάτμος Μυστηριακή Χώρα

Από τις στιγμές κατάνυξης στη βοτσαλωτή αυλή του μοναστηριού του Ιωάννη του Θεολόγου ως τα ατμοσφαιρικά ξενύχτια στην Παλιά Αστοιβή, η Χώρα της Πάτμου είναι μοναδική. Δαιδαλώδη στενά γύρω από το κάστρο, ξέφωτα και μικρές πλατείες, καλοδιατηρημένα αρχοντικά, δρομάκια με καμάρες και στοές που οδηγούν στην άκρη του βράχου χαρίζοντας ανεπανάληπτη θέα, παρεκκλήσια αλλά και προχωρημένα καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό μέσα από μια διαδρομή χωρίς αρχή και τέλος.

45. Σύμη Πικ νικ στον Αϊ-Γιώργη

της Δησάλωνας

Το σενάριο έχει ως εξής: κατεβαίνουμε για πρωινό στο cafe΄ Ήλιος στο λιμάνι και μαζί με τα τέλεια smoothies και τα κέικ της Αγγλίδας ιδιοκτήτριας παραγγέλνουμε και καλάθι του πικ νικ με επίσης τέλεια σάντουιτς κοτόπουλο με χειροποίητη σαλάτα coleslaw και ντόπιο σπιτικό ψωμί. Ύστερα παίρνουμε το καραβάκι για τον Αϊ-Γιώργη Δησάλωνας, την πιο όμορφη παραλία του νησιού, και κάνουμε παζάρια με το βαρκάρη να έρθει να μας πάρει όσο γίνεται αργότερα. Απολαυστική αίσθηση να κολυμπάς ντάλα μεσημέρι στη σκιά που ρίχνουν τα εντυπωσιακά κάθετα βράχια.

best 100 - εικόνα 4
Σαρακήνικο, Μήλος

46. Χάλκη

Βουτιά από το υπνοδωμάτιο

Αυτό που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από τις διακοπές μας στο μικρό νησί είναι η αίσθηση του να βουτάς σε τιρκουάζ νερά κατευθείαν κάτω από το πέτρινο αρχοντόσπιτό σου στο λιμάνι (Νημποριό). Ακόμη κι αν πρέπει να το νοικιάσεις μέσω… Λονδίνου, αξίζει τον κόπο. Ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να γεμίσουν τις βαλίτσες τους με βιβλία και να κάνουν διακοπές σε ένα μικρό ατμοσφαιρικό νησάκι.

47. Κίμωλος Λαδένιες… διακοπές

Και μόνο η μεσογειακή γεύση της λαδένιας (ένα είδος ελληνικής πίτσας χωρίς τυρί) που χρωστάμε στην Κίμωλο έχει αφήσει αξέχαστες τις διακοπές μας στο νησί-δορυφόρο της Μήλου, που όμως διεκδικεί τη δική του θέση στον ταξιδιωτικό χάρτη για όσους επιθυμούν ήσυχες διακοπές με τοπικό χρώμα και υπέροχες θάλασσες. Το Χωριό με το μεσαιωνικό κάστρο, η γραφική Γούπα με τα σύρματα (σκαμμένες στο βράχο αποθήκες για τις βάρκες με ξύλινες χρωματιστές πόρτες), οι τοπικές γεύσεις, τα τιρκουάζ νερά, οι βαρκάδες με το φουσκωτό στο νησάκι Πολύαιγος και οι γαλάζιες παραλίες (Άγιος Γεώργιος, Αλυκή, Δέκας, Καλαμίτσι κ.ά.) είναι τα ατού της Κιμώλου.

48. Τζια Έχω σκάφος, πάμε Βουρκάρι;

Σκαφάτοι, ιστιοπλόοι, αλλά και εκατοντάδες ακόμη Αθηναίοι συναντιούνται τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στο αγαπημένο νησί της διπλανής πόρτας – στην ουρά για το πλοίο στο Λαύριο όλο και κάποιος θα σε χαιρετήσει, σαν σε συγκέντρωση παλιών συμμαθητών. Πρώτη στάση το Βουρκάρι ή ο κοσμικός Κούνδουρος για ψαροφαγία στις μοντέρνες ταβέρνες. Από τις παραλίες προτιμάμε το αμμουδερό Γιαλισκάρι, τους βοτσαλωτούς κολπίσκους της Πέρα Μεριάς, το Καλυδονύχι και τη Συκαμιά, αλλά και τη μεγάλη αμμουδερή παραλία Σπαθί.

49. Σέριφος Απόγευμα στη Χώρα

Κλασική φιναλίστ στα καλλιστεία για… «Μις Κυκλαδίτικη Χώρα». Ακόμη κι αν το ανεξέλεγκτο χτίσιμο κάνει το λευκό στεφάνι των σπιτιών να ενώνεται σιγά σιγά με το Λιβάδι στο λιμάνι, η Χώρα της Σερίφου παραμένει μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Οι απογευματινοί καφέδες στην πλατεία Δημαρχείου, το ηλιοβασίλεμα στα ερείπια του Κάστρου, οι αυθεντικές γεύσεις του μαγειρείου του Πέτρου και βέβαια οι περίπατοι στο λαβύρινθο από στενάκια είναι μερικές από τις αγαπημένες μας στιγμές.

50. Ιος Άλλοι για clubbing κι άλλοι για κατσικάκι

Μπορεί οι Ιταλοί και Βρετανοί party animals να περιμένουν τον Ιούλιο για να βρεθούν στους δρόμους με τα μπαρ της Χώρας και το κάμπινγκ του Μυλοπότα, εμείς όμως θα ξαναπάμε στην Ίο για τους πρωινούς περιπάτους στα εκατοντάδες ξωκλήσια και βυζαντινά μοναστήρια, τα μονοπάτια που σε βγάζουν σε παραλίες απίστευτου κάλλους και βέβαια για τα αξέχαστα τσιμπούσια. Φρέσκο ψάρι, εξαιρετικά ντόπια τυριά, κατσικάκι (από αυτά που βόσκουν δίπλα στη θάλασσα) και κηπευτικά από μποστάνια.

51. Νάξος Θέλω να γίνω πυργοδέσποινα

Καλά τα δροσερά νερά του Άγιου Προκόπη και η αμμουδιά με τους κέδρους στο Πυργάκι, αλλά στη Νάξο θα πάτε κυρίως για την ενδοχώρα. Σπαρμένη με δεκάδες βυζαντινά ξωκλήσια (αρχαιότερα η Παναγιά Δροσιανή και η Πρωτόθρονη του 6ου αι.), καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα (του Μπελόνια στο Γαλανάδο, του Μπαζαίου και του Ζευγώλη στην Απείρανθο και των Barozzi-Γρατσία και Παπαδάκη στο Χαλκί) και τον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο του ναού της Δήμητρας στην περιοχή Γύρουλας, σε προκαλεί για σαφάρι. Στην επιστροφή, φέρτε μας κι ένα μπουκάλι λικέρ κίτρο.

52. Αλόννησος Και Σποράδες και Κυκλάδες

Το πρωί στις Σποράδες το απόγευμα στις Κυκλάδες. Ένα πλήρες πακέτο εμπειριών προσφέρει παρά το μικρό μέγεθός του το πιο σοφιστικέ νησί των Σποράδων. Παραλίες που παντρεύουν το γαλάζιο με το πράσινο (Μεγάλος Μουρτιάς, Βότση, Ραούμ Γιαλός, Λεφτός Γιαλός, Στενή Βάλα, Καλαμάκια, Αϊ-Δημήτρης) αλλά και μια Χώρα που γίνεται όλο και ομορφότερη. Το απόγευμα κάντε βόλτες στα στενάκια της και κλείστε τη βραδιά με ρομαντικό δείπνο σε κάποιο από τα ταβερνάκια.

53. Πάρος Μπαρότσαρκα στη Νάουσα

Και συγκεκριμένα, στο πίσω λιμανάκι, που εξελίσσεται σε δεύτερη Μικρή Βενετία, παίρνοντας τα σκήπτρα του nightlife από τα κλασικά πλέον bar του καρτποσταλικού μπροστινού λιμανιού (Shark, Messiah, Barbarossa κ.λπ.). Η κατάσταση εδώ είναι πολύ πιο ατμοσφαιρική με τις καρέκλες πάνω στη θάλασσα και λιγότερο mainstream μουσικές που κινούνται κυρίως σε jazz-ethnic-lounge ρυθμούς, χωρίς να αποκλείονται και τα νησιώτικα! Θα κινηθείτε ανάμεσα στο trendy Red, το ατμοσφαιρικό Μπρίκι, το στιλάτο Φώτη και το χειροποίητο Buena Vista (το πρώτο που άνοιξε στο πίσω λιμανάκι).

54. Κάρπαθος Δεκαπενταύγουστος στην Όλυμπο

Η θέα στο Αιγαίο που κόβει την ανάσα, το άγριο ορεινό τοπίο, τα ασπρισμένα σοκάκια και οι περήφανες κυράδες που εξακολουθούν να φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές τους είναι αρκετοί λόγοι για ν’ ανέβεις το φιδωτό δρόμο για την Όλυμπο. Αν όμως θέλεις να πετύχεις το χωριό στα καλύτερά του, θα έρθεις το Δεκαπενταύγουστο για να συμμετέχεις στο πανηγύρι της Παναγίας στη λιλιπούτεια πλατεία, να γευτείς άρτο και καρπούζι, την πατροπαράδοτη προσφορά μετά τη λειτουργία, και να φωτογραφίσεις τις μικρές Ολυμπίτισσες που προχωρούν εντυπωσιακές μαζί με τις γιαγιάδες τους μες στις φανταχτερές στολές τους.

55. Κέρκυρα Ηλιοβασίλεμα στο Αγγελόκαστρο

Για ηλιοβασίλεμα στον Πέλεκα θα πάτε ούτως ή άλλως. ένα απόγευμα όμως το οφείλετε στο Αγγελόκαστρο. Δυο βήματα από την Παλαιοκαστρίτσα, το χωριό Κρήνη είναι η πύλη για να κατευθυνθείτε προς το πανέμορφο βυζαντινό κάστρο με το μαγικό ηλιοβασίλεμα – το cafe΄ Ippos είναι το κλασικό sunset-view spot. Κάντε μια στάση και στο χωριό για να δείτε τις μαρμάρινες ναΐφ παραστάσεις των αρχαγγέλων στο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου και να φάτε νούμπουλο στην ταβέρνα.

56. Λέσβος Ντολμαδάκια στην καντίνα του Χρούσου

Στην όμορφη αμμουδιά του Χρούσου, 5 χλμ. από το Μεσότοπο, κοντά στην Ερεσσό, η κυρα-Μαρία έστησε την κουζίνα της σ' ένα παλιό, ξεχαρβαλωμένο λεωφορείο, έφτιαξε μια ξύλινη εξέδρα με καλαμωτή για σκιά και άπλωσε τα τραπεζάκια της και στην άμμο – ιδού μια από τις πιο cult γευστικές εμπειρίες της Λέσβου. Σούπερ χαλαρή ατμόσφαιρα και για φαγητό ό,τι βγάλει η κατσαρόλα: χυλωμένη ρεβιθάδα, τηγανίτες από κολοκυθολούλουδα, ζαρζαβατικά από το μποστάνι πίσω από το… λεωφορείο, χταπόδι μελιτζανάτο με κριθαράκι, ολόφρεσκες σαλάτες και λαχταριστό πρωινό για τους σκηνίτες, με αβγά από κότες αλανιάρες.

57. Σαμοθράκη Βάθρα-βάθρα με το μαγιό μου!

Ξεχάστε τις παραλίες. Στη Σαμοθράκη το παιχνίδι παίζεται στις βάθρες, τις φυσικές πισίνες που δημιουργούν στο ορμητικό κατέβασμά τους τα ποτάμια, μέσα σε κοιλότητες βράχων. Φορέστε αναπαυτικά σανδάλια, ανεβείτε το μονοπάτι που οδηγεί μέσα από τα φουντωτά πλατάνια στις διαδοχικές βάθρες του Φονιά κι αφού χαζέψετε τις εκατοντάδες λιβελούλες που φτερουγίζουν παντού, βουτήξτε στα δροσερά νερά. Μ’ αυτή την εμπειρία κυριολεκτικά ξαναγεννιέσαι, ειδικά αν σταθείς κάτω από τον καταρράκτη και αφεθείς στο φυσικό «μασάζ» που σου χαρίζει καθώς κατακρημνίζεται από ψηλά.

58. Ρόδος Στους δρόμους των Ιταλών

Πέρα από τις χρυσές αμμουδιές της, εξίσου γοητευτική είναι και η άγνωστη πλευρά της Ρόδου, όπως τα υπέροχα μνημεία της Ιταλοκρατίας. Μετά από πολλές περιπλανήσεις με οδηγό τις διηγήσεις των ντόπιων, σχεδιάσαμε τους δικούς μας «δρόμους των Ιταλών»: από τα διάσημα μεσοπολεμικά spa της Καλλιθέας και το λαμπερό Ξενοδοχείο των Ρόδων μέχρι τα έρημα διοικητικά κτίρια στην ενδοχώρα. Βασικές στάσεις στην πόλη: το Εθνικό Θέατρο, το Διοικητήριο, το Ταχυδρομείο, η Νέα Αγορά και τα παλιά θαλάσσια λουτρά La Ronda – σημερινή «Έλλη». Εκτός από τα περίφημα ιαματικά λουτρά της Καλλιθέας και τις Επτά Πηγές, επισκεφτείτε την «Κοσκινιστή» στο χωριό Ελεούσα. Στη νότια Ρόδο κάνουμε στάσεις στον αγροτικό οικισμό San Marco και τη «Σπηλιά του Μουσολίνι» στο δρόμο για το Ίστριο.

59. Αργοσαρωνικός Στο Α της ατζέντας μας

Μπορεί να τον τιμούμε περισσότερο τα weekends της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτέ όμως δεν βγαίνει εντελώς από την ατζέντα του καλοκαιριού. Μια έκθεση στην Ύδρα, μια πρόσκληση στο εξοχικό μιας φίλης στην Αίγινα, μια βάφτιση στις Σπέτσες, η ορκωμοσία του αδελφού μας στον Πόρο, μια βόλτα με το φουσκωτό στο Αγκίστρι ή απλώς η κλασική νοσταλγία για κάποιο από τα αγαπημένα μας νησιά της διπλανής πόρτας... Στιγμιαία αντίδραση για όσους ξεμείνουν στην πόλη και θέλουν να αποφύγουν την κίνηση της παραλιακής, τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν μας απογοητεύουν ποτέ.

60. Ανάφη Η θέα από το Μοναστήρι

Από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες της άγονης γραμμής και ένα από τα πιο άγρια μπαλκόνια στο Αιγαίο. Όλοι μαζί παίρνουμε το βαρκάκι για την παραλία Μοναστήρι και μετά δίωρο περπάτημα (το τελευταίο κομμάτι αρκετά ανηφορικό) μέχρι τη μονή της Καλαμιώτισσας (ή Άνω Παναγιά). Πάρτε προμήθειες σε νερό και ελαφρύ φαγητό, γιατί και να μη διανυκτερεύσετε, σίγουρα θα θέλετε να κάτσετε κάποιες ώρες στη μοναδική βεράντα στην άκρη του κατακόρυφου βράχου.

61. Διαπόντια Νησιά Ο παράδεισος των ιστιοπλόων

Τρία μικρά νησάκια της άγονης γραμμής λίγα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, ξεχασμένα από τον τουρισμό, προσφέρονται για εκδρομές με ιστιοπλοϊκό. Θα σας ενθουσιάσουν αν αγαπάτε τη φύση, την ησυχία και τους αργούς ρυθμούς. Μεγάλες, ερημικές αμμουδιές, ερείπια βενετσιάνικων κάστρων, μικροί ακριτικοί οικισμοί, αίσθηση απόλυτης γαλήνης. Οι Οθωνοί, το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας, με την περίφημη εξωτική παραλία της Καλυψούς, η κατάφυτη Ερείκουσα, που θα ενθουσιάσει τους περιπατητές και τους beach lovers, και το μικροσκοπικό και πιο ήσυχο απ’ όλα Μαθράκι, ο παράδεισος του ψαροντουφεκά.

62. Καστελόριζο Η πλατεία του Mediterraneo

Καστελόριζο δεν είναι μόνο το Κορδόνι, αλλά και η γραφική πλατεία του Πάνω Χωριού, ή Mediterraneo όπως την ξέρουν οι περισσότεροι από την ταινία που γυρίστηκε εδώ. Σε ένα όντως κινηματογραφικό σκηνικό κάτω από ένα σκιερό πλατάνι, με τα νεοκλασικά γύρω γύρω και τα χρωματιστά λαμπιόνια θα απολαύσετε νόστιμους χταποδοκεφτέδες και σπιτικά μαγειρευτά.

63. Σίφνος Μαστέλο και ξερό ψωμί!

Νησί ταυτισμένο με τη γαστρονομία, η πατρίδα του Τσελεμεντέ δεν αρκείται στις παραδοσιακές ρεβυθάδες, αλλά εξελίσσει διαρκώς τις τοπικές γεύσεις, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα αξιόλογο και πολυποίκιλο γευστικό σκηνικό. Η ενδιαφέρουσα μεσογειακή κουζίνα της Οδού Ονείρων και του Ωκύαλου στην Απολλωνία, οι νόστιμες σιφνέικες σπεσιαλιτέ στο Τσικάλι στον Αρτέμωνα, η αυθεντική ρεβυθάδα της κυρίας Γωγώς στο Δελφίνι στις Καμάρες, το μαστέλο του Λεμπέση στη Χρυσοπηγή είναι μερικές μόνο από τις πιο γευστικές απολαύσεις στο νησί.

64. Μήλος Σαφάρι παραλιών

Ωραία τα ξενύχτια του Αδάμαντα, αύριο όμως έχουμε να ξυπνήσουμε νωρίς. Βιαζόμαστε να ανοίξουμε το χάρτη και ν’ αρχίσουμε να κυκλώνουμε τις παραλίες που θα βουτήξουμε. Καταπράσινες, εξωτικές, πειρατικές, απόκοσμες, πλαισιωμένες από τα άγρια ασβεστολιθικά βράχια: 75 τον αριθμό, δεν πρόκειται να σας αφήσουν σε ησυχία. Τσιγκράδο, Σαρακήνικο, Κλέφτικο, Παπάφραγκας μερικές από τις πιο ιδιαίτερες βουτιές στο Αιγαίο.

65. Χάλκη Ηλιοβασίλεμα στο έρημο Παλιό Χωριό

Εντάξει, το ξέρουμε. Ο καθένας μας έχει να θυμάται ένα ηλιοβασίλεμα από κάποιο κάστρο του Αιγαίου. Επιμένουμε όμως ότι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά είναι αυτό στο έρημο σήμερα Παλιό Χωριό (1 ώρα περπάτημα) με τα ερείπια του Κάστρου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Μιλώντας για τον Άγιο Ιωάννη, άλλο ένα από τα highlights της Χάλκης είναι το ομώνυμο μοναστήρι με το υπέροχο βοτσαλωτό δάπεδο, όπου γίνεται πανηγύρι στις 29 Αυγούστου με μεγάλο γλέντι.

best 100 - εικόνα 5
Συνοικία Βαπόρια, Σύρος

66. Φολέγανδρος

Στην ανεμοδαρμένη Άνω Μερά

Δεν ξεκολλάμε από τη Χώρα τ’ απογεύματα. Ένα απ’ αυτά όμως το χρωστάμε στην Άνω Μερά, το μοναδικό χωριουδάκι στο νησί με το ανεμοδαρμένο υπαίθριο λαογραφικό μουσείο με τα πέτρινα δεντρόσπιτα (πέτρινοι κυλινδρικοί τοίχοι που προστάτευαν τα δέντρα από τους ανέμους) και τα ταβερνάκια με τα παραδοσιακά χειροποίητα μακαρόνια ματσάτα. Κάντε ένα πέρασμα κι από το καφενείο για να αγοράσετε ντόπιο τυρί.

67. Αστυπάλαια Μπάνιο στα Καμινάκια

Η χαμηλή ταχύτητα του τζιπ μάς επιτρέπει να απολαμβάνουμε το ξερό τοπίο που θυμίζει Φαρ Ουέστ με τα έρημα βαν και τον καυτό αέρα. Κάποια στιγμή θα φανεί η βαθυγάλανη θάλασσα και λίγο αργότερα η ομορφότερη παραλία της Αστυπάλαιας. Θα μείνουμε στα Καμινάκια ως το απόγευμα και θ’ απολαμβάνουμε τους σεληνιακούς γκρίζους βράχους και τα υπέροχα νερά. Το μόνο που μας κάνει να σηκωθούμε είναι η σκέψη της ταβέρνας της Λίντας με την εκπληκτική πηχτή ψαρόσουπα, το γευστικότατο κατσικάκι, το ψωμί από τον ξυλόφουρνο και τις γλάστρες με τους ήλιους.

68. Ρόδος Ο κήπος του Μελένου

Οι βαριές μυρωδιές της λεμονιάς, της βιολέτας, του ιβίσκου και των δεκάδων λουλουδιών και δέντρων και οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά διεγείρουν τις αισθήσεις και σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα κράμα ανατολίτικου και μεσογειακού κήπου. Ακόμη κι αν δεν μείνετε στις υπέροχες σουίτες του Μελένος Λίνδος, ελάτε για φαγητό (την επιμέλεια του μενού έχει η Γωγώ Νικολοπούλου) ή για ένα ποτό στον κήπο του cafe΄ -bar.

69. Λέσβος-Ερεσσός Βeach life για όλους

Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο η «ηφαιστειακή» γοητεία της με χιλιόμετρα σκούρας άμμου, γυμνούς λόφους και βαθιά καθαρά νερά. Είναι και το χαλαρό all-day beach life με στέκια για κάθε διάθεση – από παραδοσιακά καφενεία με αυθεντικούς ουζομεζέδες μέχρι ντιζαϊνάτα lesbian bar, κι από beach bar με έθνικ ήχους μέχρι αυτοσχέδια ξενύχτια πάνω στην άμμο.

70. Σύρος Αρχοντική διαμονή

Δεν είναι μόνο η μοναδική ατμόσφαιρα της Ερμούπολης που τη νιώθεις βολτάροντας στα στενά της, αλλά κι ότι ζεις πραγματικά ένα κομμάτι της μένοντας στους υπέροχους ξενώνες στα αρχοντικά της. Ο Αρίων, το Αρχοντικό Βουρλή και το Xenon Apollonos στα Βαπόρια, αλλά και η Lila στο εντυπωσιακό κτίριο που στέγαζε το Γαλλικό Προξενείο, λίγα βήματα από την κεντρική πλατεία, είναι μερικές από τις πιο καλές προτάσεις για να ζήσετε κάτι από το μεγαλείο του παρελθόντος.

71. Αντίπαξοι Βουτιά στο γαλάζιο

Μπορεί τον Αύγουστο να πήζουν από κόσμο, τα νερά των Αντίπαξων όμως είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Τρεις παραλίες με υπέροχο βυθό σαν πισίνα –το Βουτούμι είναι η καλύτερη– στις οποίες θα φτάσετε με καϊκάκι από το Γάιο το κεντρικό λιμάνι των Παξών.

72. Σκόπελος Φουλ του πράσινου

Αν δεν σας πάει η «ξεραΐλα» των Κυκλάδων, βάλτε πλώρη για Σκόπελο. Θα ενθουσιαστείτε όχι μόνο από τις παραλίες –όπου «κολυμπάνε» τα δέντρα– αλλά και από τις καταπράσινες διαδρομές με άρωμα πεύκου που θα διανύσετε μέχρι να φτάσετε σ’ αυτές. Οι απλωτές ακτές με τα καταπράσινα νερά και την πλούσια βλάστηση παραμένουν ως επί το πλείστον ανέγγιχτες. Πιο πράσινες παραλίες το Λιμονάρι, η Καστάνη, η Μηλιά και ο Στάφυλος (από εκεί ξεκινάει και μονοπάτι που οδηγεί στο Βελανιό, παραλία που προτιμούν οι γυμνιστές).

Για μια διαφορετική αίσθηση πράσινου και γαλάζιου, επισκεφτείτε το μικρό λιμάνι του Μπλο στον Πάνορμο

που θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας από άποψη φυσικής ομορφιάς – ασυναγώνιστο την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

73. Κύθνος Τόσο κοντά, τόσο μακριά

Δεν είναι το ομορφότερο κυκλαδονήσι, σίγουρα όμως είναι από τα φαβορί στην κατηγορία για την καλύτερη σχέση ποιότητας-απόστασης. Μας αρέσει να αράζουμε με ιστιοπλοϊκό στις παραλίες της βορειοανατολικής πλευράς κοντά στους ψαρομεζέδες και τα ρακόμελα της Ξερολιθιάς. Δεν παραλείπουμε μια αναζωογονητική επίσκεψη στα φιλόξενα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και τη ρετρό γοητεία. Κι από κει παίρνουμε το μονοπάτι ως τα ερείπια της καστροπολειτίας της Ωριάς, της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού, δίπλα στον γκρεμό με υπέροχη θέα και την Κέα σε πρώτο πλάνο.

74. Γαύδος

Back to the basics

Βουτιές σε διάφανα νερά, επαλείψεις με άργιλο στο σώμα εκεί που σκάει το κύμα, μεσημεριανός ύπνος στη σκιά των κέδρων πάνω στους αμμόλοφους, ηλιοβασίλεμα που σε αφήνει άφωνο για ώρες. Αγαπητέ ταξιδιώτη, βρίσκεσαι στην παραλία του Αϊ-Γιάννη της Γαύδου και την καταγράφεις στη μνήμη σου ως μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής σου.

75. Σίφνος Κάστρο for ever!

Ένας λαβύρινθος από δρομάκια, διαβατικά και καμάρες διατηρεί ατόφια τη γοητεία αυτού του μεσαιωνικού οικισμού, που όσο τουριστικός κι αν γίνεται, ακόμα και τον Αύγουστο παραμένει μοναδικός. Πανέμορφο είναι και το μονοπάτι περιφερειακά του Κάστρου, σύρριζα στα σπίτια της εξωτερικής πλευράς και με τη θάλασσα τριγύρω, ενώ στα ριζά του βράχου βρίσκεται το μικροσκοπικό εκκλησάκι, απ’ όπου σύμφωνα με τους ντόπιους βλέπεις την ωραιότερη ανατολή. Πέρυσι το καλοκαίρι, απολαύσαμε υπέροχη θέα στο Cavo Sunrise και σιφνιώτικα γλυκά στο Κονάκι.

76. Λειψοί Τιρκουάζ νερά και γλυκό κρασί

Βουτιές στα κρύα, καταπράσινα νερά στον Πλατύ Γιαλό, την Κατσαδιά, τις Καμάρες και τη Χοχλακούρα, ουζομεζέδες στα ταβερνάκια-μπακάλικα του λιμανιού και παρεΐστικα ξενύχτια μετά γλυκού λειψιώτικου κρασιού. Το λιμάνι, που είναι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού, δεν είναι ό,τι πιο γραφικό έχετε δει ποτέ σας, αλλά μόλις χαθείτε στα σοκάκια και μυρίσετε τα ντοματάκια που λιάζονται κρεμασμένα στις εξώπορτες, θα μπείτε στο πνεύμα ενός νησιού που αντιπροτείνει την αυθεντική low budget φιλοξενία στη στημένη κάποιες φορές καρτποσταλική γοητεία.

77. Καρδαμύλη Η νησιώτισσα της Μάνης

Τι όμορφες που είναι οι βόλτες στα λιθόστρωτα στενά της παλιάς πόλης της Καρδαμύλης, καθώς ανηφορίζεις προς τον πύργο του Μούρτζινου στη σκιά του Ταΰγετου. Στην επιστροφή, καταλήγουμε στις λουλουδιαστές αυλές του νέου οικισμού που μοσχοβολούν σπιτικό φαγητό και είναι γεμάτες παιδικά ποδήλατα και το απόγευμα αράζουμε στη βεράντα μας στο Notos Hotel για απολύτως χαλαρωτική θέα. Το πρωί, θα πάμε πάλι στο Φονέα για φοβερές βουτιές.

78. Αγαθονήσι-Μαράθι Παραδοσιακές γεύσεις στη βραχονησίδα

Αν παραθερίζετε στην Πάτμο, αφιερώστε μια μέρα για μια βόλτα με το καΐκι στα δύο γειτονικά νησάκια. Στο πρώτο θα βουτήξετε σε εκπληκτικά διάφανα νερά, στο δεύτερο θα απολαύσετε ένα από τα πιο αξέχαστα γεύματα στο Αιγαίο, όποια από τις δύο ταβέρνες του κι αν επιλέξετε. Πιάτα-φετίχ το φρέσκο ψάρι του Παντελή και το ντόπιο αγριοκάτσικο στο φούρνο στην ταβέρνα Μαράθι.

79. Ζάκυνθος Φαγητό στο Φανάρι του Κεριού

Σε μια εκπληκτική δεντρόφυτη αυλή κρεμασμένη στο βράχο, σε 150 μ. ύψος από τη θάλασσα, βρίσκεται μια από τις καλύτερες ταβέρνες της Ζακύνθου. Αν το φαγητό δεν ήταν τόσο καλό, θα ξεχνιόσασταν απολαμβάνοντας την πανέμορφη θέα προς το Ιόνιο και το βράχο Μυζήθρα. Πολύ καλές οι ντόπιες σπεσιαλιτέ: κουνέλι και κοτόπουλο γεμιστά με συκωτάκια, χορταρικά, ρύζι και ζακυνθινό λαδοτύρι. Ψωμί ζυμωτό για να βουτάτε παντού και γαλακτομπούρεκο με κατσικίσιο γάλα για το τέλος.

80. Δυτική Πελοποννησος Βρες το δικό σου αμμόλοφο

Μέχρι να τις δεις από κοντά, δεν το πολυπιστεύεις ότι μερικές από τις πιο εξωτικές παραλίες της Ελλάδας με χιλιόμετρα αμμόλοφων και λευκά κρινάκια κρύβονται ανάμεσα στα καρπουζοχώραφα του νομού Ηλείας. Από την ήρεμη γοητεία στον Καϊάφα και το Γιαννιτσοχώρι ως τα πολυτελή resorts και spa της Aldemar στη Σκαφιδιά και της Grecotel στην Κυλλήνη, οι παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου χωράνε τους beach lovers κάθε διάθεσης και budget.

81. Τήλος Ο παράδεισος του ελεύθερου σκηνίτη

Στην Τήλο, το λιλιπούτειο νησάκι των Δωδεκανήσων, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι καθεστώς και οι αντισκηνάδες επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι, χρόνια τώρα, κάτω από τα φουντωτά αλμυρίκια στην αμμουδερή απλόχωρη Έριστο και στη βραχώδη μοναχική Πλάκα. Στην πρώτη μάλιστα, θα βρείτε προσκοπικές παροχές (τουαλέτες και ντους) και μάλιστα απολύτως δωρεάν!

82. Καλαμάτα Σε τρεις κινήσεις

Από το πρωί για μπάνιο και χαλάρωση στις μαξιλάρες του Hobo beach bar στην παραλία της Σάντοβας με τους ανεμοκρούστες να συναγωνίζονται τις acid jazz μουσικές. Το απόγευμα αναζωογονητικό σουλάτσο στη μεγάλη βοτσαλένια παραλία της Καλαμάτας αγκαζέ με τους φοίνικες και το βουνό Καλάθι στο φόντο. Το βράδυ ποτό στα μπαρ της Βέργας για πανοραμική θέα σε όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο.

83. Συμη Ένα αρχοντικό στο Χωριό

Γιατί έγινε μόδα η Σύμη; Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος και ομορφότερος νεοκλασικός οικισμός στην Ελλάδα, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να ζήσουμε από κοντά το μεγαλείο των σπιτιών αυτών, νοικιάζοντάς τα για τις διακοπές μας. Επικοινωνήστε με το τοπικό γραφείο Καλοδούκας (22460/71077)) και διαλέξτε το σπίτι των ονείρων σας. Να κλείσουμε ένα σπίτι με μπαλκόνι στο Χωριό, με εκπληκτική θέα στο Γιαλό ή ένα με αυλή για να τρώμε όλοι μαζί καρπούζι με φέτα;

84. Νίσυρος Ηφαιστειακή ενέργεια

Εντυπωσιακοί κρατήρες, ρωγμές που αναδίδουν μυρωδιά από θειάφι, απίστευτοι κίτρινοι και κόκκινοι χρωματισμοί, μια γη που βράζει: δεν μπορείς να μη νιώσεις δέος περπατώντας στο ηφαίστειο της Νισύρου. Μόνο ελάτε νωρίς, κι όταν καταφθάσουν τα τουριστικά πούλμαν, ανεβείτε στον Εμπορειό κι απολαύστε τη θέα στην κοιλάδα του ηφαιστείου από το ταβερνάκι Μπαλκόνι.

85. Ιθάκη Σοφιστικέ γοητεία

Ένα νησί-ιδέα με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, φυσικές ομορφιές και χαλαρούς ρυθμούς. Από το Βαθύ, το πιο γοητευτικό και απάνεμο λιμανάκι του Ιονίου με τα νεοκλασικά σπίτια, ξεκινούν οι δρόμοι που οδηγούν σε ερημικές παραλίες, ορεινά χωριά και γραφικά ψαροχώρια. Φρίκες και Κιόνι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον παραθεριστών και ιστιοπλόων. Οι εναλλακτικοί πεζοπορούν σε χαραγμένα μονοπάτια που οδηγούν σε παραλίες, όπου νιώθεις Ροβινσώνας ακόμα και τον Αύγουστο. Καλύτερες βουτιές στα Σαρακήνικο, Φιλιατρό, Πόλις, Άσπρος Γιαλός, Λούτσα (για παιδιά).

best 100 - εικόνα 6
Αντίπαξοι

86. Ικαρία

Χαλαρά...

Ατμόσφαιρα ραχατιού στις μυθικές πια Ράχες, ατέλειωτα ακρογιάλια και χαλάρωση μέχρι τελικής πτώσης... Το μοναδικό ίσως νησί της Ελλάδας όπου ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία μάς βάζει στο τριπ του. Οι περισσότεροι χωματόδρομοι οδηγούν σε κάποια ονειρεμένη παραλία (must οι Σεϋχέλλες πριν το Μαγγανίτη) ή σε κάποιο φυσικό μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα χωριά της καταπράσινης ενδοχώρας, με πρώτο και καλύτερο το φημισμένο Χριστό στις Ράχες (ναι, αυτό με το θρυλικό self service φούρνο), και μη διανοηθείτε να πείτε όχι σε πρόσκληση για πανηγύρι – είναι όντως μοναδικά.

87. Σαντορίνη Λατρεύουμε και τις παραλίες της

Οι ερωτοχτυπημένοι με τη Σαντορίνη –όπως εμείς– δεν μπορούν να μη μνημονεύσουν τις παραλίες της: ηλιοθεραπεία πάνω στα λευκά γλυπτά βράχια της Βλυχάδας (στατιστικές έρευνες –λέμε τώρα– έχουν αποδείξει ότι εδώ μαυρίζεις περισσότερο από πουθενά αλλού στο νησί) και σούπερ σάντουιτς με λευκές σαντορινιές μελιτζάνες στην καντίνα της. Χαλαρό κι ακομπλεξάριστο lounging με μεσογειακές γεύσεις στην αυλή του Sea Side by Notos στον Περίβολο, νυχτερινά πάρτι στα beach bars στα παλιά εργοστάσια ντομάτας, θαλάσσιες σπηλιές ανοιχτά του Κολούμπο και τόσα ακόμη…

88. Σκύρος Άγρια γοητεία

Μπορεί να μην έχει το πράσινο των υπόλοιπων Σποράδων, μας γοητεύει όμως το άγριο, βραχώδες τοπίο και μια πανέμορφη Χώρα με στενά ελικοειδή δρομάκια και κατάλευκα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην εντυπωσιακή πλαγιά μέχρι το βυζαντινό κάστρο. Οι καλλιτέχνες που έχουν αγοράσει σπίτια εδώ και οι ψαγμένοι ξένοι επισκέπτες που οργανώνουν εναλλακτικές διακοπές με γιόγκα και τάι τσι δίνουν στο νησί μια άλλη γοητεία. Φροντίστε να κάνετε τη βόλτα με καΐκι στις απομονωμένες ανατολικές θαλασσινές σπηλιές Πεντεκάλι και Διατρύπι – μια ημερήσια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.

89. Λάκκα

Παρεό και θαλασσινές μακαρονάδες

Η πιο κοσμοπολίτικη πλευρά των Παξών. Εδώ θα έρθετε για στιλάτο shopping στα λιγοστά μαγαζιά με τα ωραία παρεό και τα διακοσμητικά αντικείμενα και κυρίως για τις γεύσεις του La Rosa di Paxos, του καλύτερου εστιατορίου του νησιού. Διαλέξτε κάποια από τις γεύσεις της ημέρας και μην παραλείψετε τις αυθεντικές σπαγκετάδες και τα νόστιμα αχνιστά μύδια.

90. Σποράδες Θαλάσσιο πάρκο

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, στο οποίο προστατεύονται η φώκια μονάχους μονάχους και άλλα σπάνια είδη, είναι ένα από τα must του οικολογικού τουρισμού του καλοκαιριού. Το πάρκο αποτελείται από τα νησιά Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα, Σκάντζουρα και Πιπέρι. Η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας οργανώνει ξεναγήσεις στην περιοχή. Υπάρχει σύνδεση από διάφορα νησιά.

91. Σύμη Lounging στην Καλή Στράτα

Μην πάει ο νους σας σε καναπέδες και ετοιματζίδικα σκηνικά απ’ αυτά που γέμισαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα στα πλαίσια της lounge mania. Εδώ η λέξη lounging αποκτά την ιδανική σημασία της: τέλειες jazz μουσικές, ένα κοκτέιλ «Καλή Στράτα» (βότκα με σορμπέ λεμόνι και δυόσμο) και πανοραμική θέα στα φωτάκια του Γιαλού (του λιμανιού) που ανάβουν σιγά σιγά… Χαλάλι οι σκάλες της Καλής Στράτας που δίνουν και το όνομά τους στο μπαρ.

92. Πάτμος Ρετρό γοητεία

Νες καφέ και τοστ ή καμπάρι σόδα στην καφετέρια Αρίων στο λιμάνι αναζητώντας τη μυθιστορηματική Ρέα Φρατζή από τη «Γραμμή του Ορίζοντα» του Χρήστου Βακαλόπουλου και νοσταλγικές γουλιές ελληνικού καφέ στο ρετρό –άλλο να σας το περιγράφουμε, κι άλλο να το βλέπετε– καφενείο Σίδνεϊ στην πλατεία. Ακόμη και στην τουριστική Σκάλα, η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μοναδικό νησί είναι παρούσα σε κάθε γουλιά.

93. Χίος Οι μυρωδιές του Κάμπου

Χανόμαστε μέσα στο λαβύρινθο του Κάμπου της Χίου με τα τελείως μοναδικά γενοβέζικα αρχοντικά, ρίχνοντας κλεφτές ματιές πάνω από τους ψηλούς μαντρότοιχους που προστατεύουν τα απέραντα βιολογικά αγροκτήματά τους. Ο ήχος από τα τζιτζίκια, η κοκκινωπή χαρακτηριστική θυμιανή πέτρα των κτιρίων, οι επιβλητικές αυλόθυρες. όσες φορές κι αν χαθούμε σ’ αυτό τον κήπο της Εδέμ δεν μας πειράζει καθόλου.

94. Αστυπάλαια Μια ταράτσα με θέα στο κάστρο

Ίσως το γοητευτικότερο Κάστρο στο Αιγαίο. Το ηλιοβασίλεμα μας βρίσκει στις πολεμίστρες του να αγναντεύουμε την πανέμορφη Χώρα, το δειλινό στις πεζούλες με τις κουρελούδες στο ομώνυμο μπαρ (Κάστρο) όπου έχουν γραφτεί μερικές από τις ωραιότερες παρεΐστικες ιστορίες στο Αιγαίο. Κι αν νοικιάσουμε παραδοσιακό σπίτι με ταράτσα ή ξενοδοχείο με θέα στο Κάστρο, τότε δεν σταματάμε να θαυμάζουμε ούτε στιγμή.

95. Σαρiα-Γυαλi Πριβέ νησάκια

Ποιος είπε ότι η πριβέ φάση είναι μόνο για τους σκαφάτους; Αν βρεθείτε στην Κάρπαθο ή στη Νίσυρο, αναζητήστε τα καραβάκια που θα σας περάσουν στα κοντινά μοναχικά νησάκια Σαρία και Γυαλί. Ακατοίκητο το πρώτο, με διάφανα γαλανά νερά, πλάι σε σπηλαιώδη βράχια, και με παράξενα, μάλλον πειρατικά, κτίσματα με κωνικές και ημικυκλικές στέγες, θα σας κάνει να νιώσετε σαν εξερευνητές. Κι όσο για το Γυαλί; Εντυπωσιακά λαξευμένο από τα μεταλλεία αλαφρόπετρας και οψιδιανού, προσφέρει το πιο απρόσμενα industrial σκηνικό παραλίας που έχετε δει.

96. Λέσβος Low budget spa στα Λουτρά της Γέρας

Η Λέσβος φημίζεται για τα ιαματικά λουτρά της (ιδίως τα θειούχα), πολλά από τα οποία στεγάζονται σε μοναδικά κτίρια, όπως της Θερμής. Από τα πιο όμορφα, τα λουτρά της Γέρας, μια κλειστή λιτή πισίνα εποχής με το φως να μπαίνει από τους πέτρινους φεγγίτες. Τα περισσότερα είναι σχετικά αφημένα στην τύχη τους, κοστίζουν ελάχιστα και τα επισκέπτονται κυρίως ηλικιωμένοι. Έχουν μάλιστα και κάποιες απίστευτες λεπτομέρειες, όπως τις ειδικές θήκες όπου παλιά έβαζαν οι λουόμενες τα αβγά τους για να τα πάρουν μετά έτοιμα βρασμένα για κολατσιό! Τελευταία πάντως, προσελκύουν και νεαρόκοσμο και αν βρεθείτε στο νησί, αξίζει να τα δοκιμάσετε.

97. Ανδρος Σνομπ γοητεία

Δεν μας πειράζει που η Άνδρος άργησε να «δοθεί» στον τουρισμό – και αμφιβάλλουμε αν θα το κάνει ποτέ ολοκληρωτικά. Παρακάμπτουμε το σνομπισμό προς τους επισκέπτες και αναζητούμε την αυθεντική γοητεία του νησιού. Τις περιπατητικές διαδρομές στα φαράγγια με τους νερόμυλους και τα χωράφια με τα ποτιστικά, αλλά και τα χαλαρά ξενύχτια στην «εφοπλιστική» Χώρα, τις αυτοκινητάδες στις Στενιές των καπεταναίων και το Κόρθι με τα αρχοντικά, την παρθένα γοητεία της Άχλας, της καλύτερης παραλίας, την πληθωρική γεύση της φρουτάλιας στα καφενεία-ταβέρνες και τα ρομαντικά βράδια στο bar-restaurant Cado del Mar.

98. Μάνη Καλοκαιρινό road movie

Όπου κι αν μείνετε, αφιερώστε μια μέρα για να κάνετε το γύρο της χερσονήσου της Μέσα Μάνης με αυτοκίνητο ή μηχανή, σταματώντας σε όσα περισσότερα χωριά μπορείτε. Μόνο αν ανεβοκατέβετε τους σεληνιακούς λόφους με τον αέρα να σας χτυπάει το πρόσωπο και μόνη παρέα τα τηλεγραφόξυλα –συγνώμη ,τις κολόνες της ΔΕΗ ήθελα να πω– θα νιώσετε ότι παίζετε σε road movie στο δικό μας Φαρ Ουέστ.

99. Παξοί – Λογγας Κουκλίστικο λιμάνι

Ίσως το πιο γραφικό λιμανάκι των Παξών, ο Λογγός είναι ό,τι πρέπει για ένα βράδυ που επιθυμείτε φρέσκο ψάρι και ησυχία. Συνδυάστε το με μια απογευματινή βόλτα στα μεσόγεια χωριά μες στους ελαιώνες, με κατάληξη φυσικά τον Άγιο Χαράλαμπο για το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα – το ομώνυμο cafe΄ -bar στην κόψη του βράχου είναι το πιο ατμοσφαιρικό του νησιού.

100. .................................: Συμπληρώστε το μόνοι σας

Εκείνη η παραλία που ακόμη και οι ορκισμένοι ταξιδιωτικοί συντάκτες έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα αποκαλύψουμε ποτέ, εκείνος ο ύπνος κάτω από το πεύκο στη αυλή του εξοχικού ενός φίλου, εκείνο το αλμυρίκι που είχαμε κατασκηνώσει τότε στη Δονούσα, εκείνο το ηλιοβασίλεμα που είχαμε πετύχει γυρίζοντας με το καϊκάκι στη Σύμη και τόσα ακόμη... Το ελληνικό καλοκαίρι είναι πάνω απ’ όλα διάθεση και εκατό στιγμές είναι πολύ λίγες για να συνοψίσουμε έστω και λίγη από τη γοητεία του. Καλό καλοκαίρι!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.