Αχαΐα VS Αρκαδία

Σκι στα Καλάβρυτα ή trekking στο Λούσιο; Ρομαντζάδα στο Δρόμο της Αγάπης στη Βυτίνα ή ριλάξ με θέα το φαράγγι στη Ζαχλωρού; Ατμοσφαιρική σουίτα σε πέτρινο πύργο ή ξύλινο σαλέ μες στα έλατα; Χειροποίητες χυλοπίτες με θέα το Μαίναλο ή παϊδάκια στο δρόμο για την Αγία Λαύρα; Τα δύο χειμερινά classics της ορεινής Πελοποννήσου κονταροχτυπιούνται σε μια αναμέτρηση γιγάντων. Φτιάχνουμε βαλίτσες, παίρνουμε τα βουνά και ζυγίζουμε τα δυνατά τους χαρτιά σε κάθε κατηγορία: από το φυσικό τοπίο ως την αρχιτε

Αχαΐα VS Αρκαδία

Σκι στα Καλάβρυτα ή trekking στο Λούσιο; Ρομαντζάδα στο Δρόμο της Αγάπης στη Βυτίνα ή ριλάξ με θέα το φαράγγι στη Ζαχλωρού; Ατμοσφαιρική σουίτα σε πέτρινο πύργο ή ξύλινο σαλέ μες στα έλατα; Χειροποίητες χυλοπίτες με θέα το Μαίναλο ή παϊδάκια στο δρόμο για την Αγία Λαύρα; Τα δύο χειμερινά classics της ορεινής Πελοποννήσου κονταροχτυπιούνται σε μια αναμέτρηση γιγάντων. Φτιάχνουμε βαλίτσες, παίρνουμε

τα βουνά και ζυγίζουμε τα δυνατά τους χαρτιά σε κάθε κατηγορία: από το φυσικό τοπίο ως την αρχιτεκτονική των χωριών κι από τους ξενώνες και τα εστιατόρια μέχρι τα activities και τα τοπικά προϊόντα. Ποιος θα κερδίσει;

ΓYΡΟΣ ΠΡΩΤΟΣ

Αχαΐα VS Αρκαδία - εικόνα 1

τοπιο

Αρκαδία

Ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στα έλατα στο Μαίναλο, βόλτες χέρι-χέρι πλάι στις δεντροστοιχίες του Δρόμου της Αγάπης στη Βυτίνα, ασκήσεις ηρεμίας με θέα στο καταπράσινο φαράγγι του Λούσιου, βαθιές εισπνοές κέδρου, φλισκουνιού και μαυρόπευκου στον Πάρνωνα, το «θηλυκό βουνό» όπως τον λένε επειδή δίνει ζωή σε εκατοντάδες είδη δέντρων, αγριολούλουδων και βοτάνων. Πλούσιο σε αντιθέσεις και χρώματα, το τοπίο της ορεινής Αρκαδίας δίνει αφορμές για χειμωνιάτικες βόλτες μες στο πράσινο: από την πανέμορφη ελατόφυτη διαδρομή που οδηγεί στο σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι με φόντο το σαβανωμένο με ομίχλη Μαίναλο, το βουνό-σήμα κατατεθέν της Αρκαδίας, μέχρι τους περιπάτους στο φαράγγι του Λούσιου, όπου βρίσκονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα μοναστήρια, με πιο εντυπωσιακό αυτό του Προδρόμου, σκαρφαλωμένο στα βράχια. κι από την ήπιας ομορφιάς όαση πρασίνου γύρω από το φράγμα του Λάδωνα μέχρι τα πλημμυρισμένα στα μαυρόπευκα παρθένα τοπία του «Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα», όπως έχει χαρακτηριστεί η περιοχή χάρη στους πλούσιους οικοτόπους με τη σπάνια χλωρίδα, καθώς και στους παραδοσιακούς οικισμούς. Στην περιοχή ξεχωρίζει το μοναδικό στην Ευρώπη μαύρο δάσος δενδρόκεδρου ή γιουνίπερου, το «δάσος των δέντρων» όπως το λένε οι ντόπιοι, κοντά στη Μονή Μαλεβής, που απλώνεται σε έκταση 740 στρεμμάτων και αποτελεί προστατευόμενο φυσικό μνημείο.

Αχαΐα

Ο χιονισμένος Χελμός κλέβει την παράσταση, με τα ντυμένα στα λευκά έλατα να μας μυούν στη μαγεία των αλπικών τοπίων, ενώ η κατάβαση του φαραγγιού του Βουραϊκού με τον οδοντωτό μας αποκαλύπτει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες της ορεινής Πελοποννήσου – το φραστικό κλισέ «κόβει την ανάσα» αποκτά εδώ ουσιαστικό νόημα. Οι λάτρεις των σπηλαίων δεν πρέπει να χάσουν με τίποτα το Σπήλαιο των Λιμνών, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα: δεκατρείς κλιμακωτές λίμνες, μοιρασμένες σε τρία επίπεδα στα έγκατα ενός σπηλαίου με απίθανους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς με εντυπωσιακές πτυχώσεις που θυμίζουν μέδουσες. Η φωλιασμένη στα έλατα Λίμνη Τσιβλού, η ομορφότερη ορεινή λίμνη της Αχαΐας, που σου αποκαλύπτεται ύστερα από μια ανηφορική διαδρομή 26 χιλιομέτρων στις πλαγιές του Χελμού, και οι πηγές του Λάδωνα (ενός ποταμού που τον μοιράζονται η Αχαΐα με την Αρκαδία), σε απόσταση αναπνοής από το κεφαλοχώρι της Κλειτορίας, δίνουν την αφορμή για αυτοκινητάδες 4Χ4 με φόντο την ήρεμη μεσογειακή ομορφιά των βουνών της Αχαΐας. Δεν χρειάζεται βέβαια τζιπ για να μυρίσετε έλατο στα Καλάβρυτα: Ακόμη και η φιλική προς τους αρχάριους γουικέντερ κλασική διαδρομή που οδηγεί στο Μέγα Σπήλαιο, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Αχαΐας, με τη μονή κυριολεκτικά γαντζωμένη στο βράχο, είναι απολαυστική.

αποτέλεσμα: Το δίλημμα «Μαίναλο ή Χελμός;» δεν έχει απαντηθεί ακόμη, η Αρκαδία όμως έχει κρυμμένο στο μανίκι της κι ένα ακόμη βουνό, το μυροβόλο Πάρνωνα. Η Αρκαδία κερδίζει σε έλατα, η Αχαΐα όμως βλέπει τα δικά της να καλύπτονται πολύ πιο γρήγορα από το χιόνι. Μεγάλη η χάρη της Αγίας Λαύρας, οι περιπατητές όμως δεν αλλάζουν με τίποτε τις τρεις κρυμμένες στο πράσινο μονές του φαραγγιού του Λούσιου (Προδρόμου, Φιλοσόφου και Αιμυαλών). Σε λίμνες και σπήλαια προηγείται σαφώς η Αχαΐα, στα φαράγγια όμως Λούσιος και Βουραϊκός δίνουν μάχη σώμα με σώμα.

ΓYΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ

Χωριά Αρκαδία

Δημητσάνα ή Στεμνίτσα; Δύο από τα ομορφότερα και γνωστότερα χωριά της Ελλάδας, μνημεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αποτελούν από μόνα τους προορισμό για κοσμοπολίτικα γουικέντ με φόντο τα εκπληκτικά πετρόχτιστα αρχοντικά και τους πύργους, που μεταμορφώνονται σε στυλάτους ξενώνες, και τον αγαπημένο των σπορτίφ ποταμό Λούσιο στα πόδια τους. Σε άνοδο βρίσκεται τελευταία και η Βυτίνα, το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι της Αρκαδίας. Τα αμφιθεατρικά χτισμένα Λαγκάδια με τα πανέμορφα αρχοντικά, έργα των φημισμένων ντόπιων μαστόρων που προίκισαν την ορεινή Αρκαδία –και όχι μόνο– με τα πέτρινα στολίδια της, το νεανικό χωριό-πέρασμα Λεβίδι, η κουκλίστικη, πνιγμένη στο πράσινο Αλωνίσταινα και η Ελάτη –όνομα και πράγμα– συμπληρώνουν την παλέτα των must-see χωριών του Μαινάλου, ενώ προς το Λάδωνα την προσοχή μας διεκδικεί τα τελευταία χρόνια η Δήμητρα, ένα παραδοσιακό χωριό-προορισμός για εναλλακτικές δραστηριότητες. Αν έχετε βάση τη Δημητσάνα, αξίζει να αφιερώσετε ένα απόγευμα στη διαδρομή Δημητσάνα–Παλούμπα, περνώντας μέσα από τα σχετικά άγνωστα χωριά του Δήμου Ηραίας. Κάντε μια στάση στη Ζάτουνα, με το καφενεδάκι-μουσείο του κυρ-Νικήτα όπου τίποτε δεν έχει αλλάξει από την εποχή που σύχναζε εδώ ο –εξόριστος τότε– Μίκης Θεοδωράκης, και καταλήξτε στην Παλούμπα, ένα υπέροχο «μπαλκόνι» με θέα στη Ζάκυνθο και στον κάμπο της Ηλείας, για μεζέδες στο κουλτουριάρικο κουτούκι Καφενείο. Λιγότερο γνωστά από εκείνα του Μαινάλου, αλλά εξίσου όμορφα και τουριστικώς ανερχόμενα είναι και τα χωριά του Πάρνωνα. Από το ζωντανό κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου, το πιο αναπτυγμένο χωριό της περιοχής, με σούπερ ταβέρνες και αρκετές επιλογές για διαμονή, μέχρι τη γραφικότατη και με πιο σοφιστικέ ανάπτυξη Καστάνιτσα, που διατηρεί την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα ξύλινα χαγιάτια και τις στέγες από σχιστόλιθο. Τα Άνω Δολιανά, χωριό-μπαλκόνι στους πρόποδες του Πάρνωνα, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μοδάτο προορισμό για φυσιολάτρες γουικέντερ, ενώ ο Κοσμάς, με την αρχετυπική πλατεία ορεινού χωριού, παραμένει σταθερή –αν και πιο low profile– βάση για εκδρομές στον Πάρνωνα. Ο Πραστός, η παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, στους πρόποδες του Πάρνωνα, το χειμώνα ερημώνει από κατοίκους, αλλά οι… περπατημένοι εκδρομείς θα εκτιμήσουν την επίσκεψη στο χωριό-φάντασμα με τα πέτρινα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες.

Αχαΐα

Οι σκιέρ που πηγαινοέρχονται στο χιονοδρομικό κέντρο και η ζωντάνια του κεντρικού πεζόδρομου και των πλατειών με τα cafe΄ s, τις ταβέρνες και τα μπαράκια δίνουν το στίγμα των Καλαβρύτων –κωμόπολης μάλλον παρά χωριού– που αποτελούν το χειμερινό φαβορί του νομού. Η πνιγμένη στα έλατα και στις καστανιές Ζαρούχλα, με τα όμορφα πέτρινα σπίτια, είναι ρεζερβέ σχεδόν όλο το χειμώνα από τους γουικέντερ, ενώ η Ζαχλωρού, χωμένη βαθιά μες στο φαράγγι, όπου κάνει στάση ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού-Καλαβρύτων, είναι μια μικρογραφία ορεινού χωριού σε πολύ όμορφο φυσικό φόντο. Το Άνω Διακοφτό, στις καταπράσινες πλαγιές του Χελμού, διαθέτει ένα φιλόξενο ξενώνα και προσφέρεται για ταξιδιώτες με εξερευνητική διάθεση. Η Κλειτορία, ένα συμμαζεμένο κεφαλοχώρι με μια τεράστια πλατεία, βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Αρκαδία κι αποτελεί πέρασμα για όσους θέλουν να οργώσουν με αυτοκινητάδα και τους δύο νομούς. Εδώ αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στο πολύ αξιόλογο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης. Από την Κλειτορία έχετε πρόσβαση στη Δάφνη, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό που έχουν αρχίσει να το ανακαλύπτουν οι φαν των σπορ του νερού, ενώ στην Αγία Βαρβάρα, πατρίδα των διάσημων Βαρβαριτών μαστόρων της πέτρας, θα χαζέψετε τα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και τους πύργους Θεοχαρόπουλου και Αργυριάδη και θα αφουγκραστείτε τις πηγές και τα ρυάκια. Από τα Καλάβρυτα, αν χορτάσατε το χιόνι στις πίστες, τραβήξτε νοτιοδυτικά προς τους Άνω και Κάτω Λουσούς: δυο χωριουδάκια από άλλη εποχή, πάνω σε δύο σχεδόν αντικριστούς λόφους. Πιο γραφικούς θα βρείτε τους Κάτω Λουσούς, με τον επιβλητικό κοκκινωπό πύργο της ιστορικής οικογένειας Πετμεζά, ενώ, αν βαρεθήκατε τα κρέατα, αξίζει μια βόλτα για πέστροφα μέχρι το Πλανητέρο.

αποτέλεσμα: Βαρβαρίτες εναντίον Λαγκαδινών σημειώσατε 2. Οι μάστορες που στόλισαν την Αγία Βαρβάρα και τη γύρω περιοχή με πανέμορφα πυργόσπιτα και γεφύρια ήταν… μάστορες, αλλά, όπως και να το κάνεις, οι Λαγκαδινοί δεν παίζονται. Όχι ότι δεν είναι κουκλίστικη η Ζαχλωρού, αλλά, όταν έχεις απέναντί σου τους πύργους της Δημητσάνας και τα καλντερίμια με τα πέτρινα διαβατικά (καμάρες) της Στεμνίτσας, ο αγώνας είναι μάλλον άνισος. Αν, βέβαια, το νεανικό buzz έχει για σας περισσότερο ενδιαφέρον από την αρχιτεκτονική των χωριών, τα Καλάβρυτα είναι η επιλογή σας.

ΓYΡΟΣ ΤΡΙΤΟΣ

Αχαΐα VS Αρκαδία - εικόνα 2

Διαμονή Αρκαδία

Ατμοσφαιρικοί ξενώνες σε πετρόχτιστους πύργους και αρχοντικά, πολυτελή mountain resorts, αγροτουριστικές μονάδες για φυσιολάτρες με άποψη. Το ξενοδοχειακό τοπίο της Αρκαδίας είναι πλούσιο σε ποικιλία και δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα κεφαλοχώρια. Κάθε χρόνο βλέπουμε άγνωστα μέχρι πρότινος χωριά –π.χ. Ελληνικό, Κάψια– να μπαίνουν στο παιχνίδι. Όταν θέλουμε να αφεθούμε στην πολυτέλεια, ονειρευόμαστε το πανέμορφο jacuzzi του Country Club Hellinikon (27910/31700-2) στη Στεμνίτσα, με το χειμωνιάτικο ήλιο να μας ζεσταίνει μέσα από τα βιτρό, όταν μας πιάνει το ρομαντικό μας, κλείνουμε μια από τις σουίτες με τα ζωγραφιστά ταβάνια στον Πύργο Ξενιού (27950/31750). Οι λάτρεις της Δημητσάνας έχουν πάντως κι άλλες επιλογές, όπως το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Δημητσάνα (27950/31518-20), που τα μπαλκόνια του μοιάζουν να αγγίζουν το φαράγγι του Λούσιου, τον παρεΐστικο ξενώνα Καζά (27950/31466-7) και τον παραδοσιακό και φιλικό Ξενώνα Καζάκου (27950/31660). Κρυμμένος μες στα έλατα της γαλήνιας Αλωνίσταινας, ο παραδοσιακός ξενώνας Θεοξένια (2710/431363) είναι άλλη μια διαχρονική πρόταση σε παραδοσιακό στυλ. Όσοι θέλετε να βρίσκεστε στο κέντρο των γεγονότων επιλέξτε τη Βυτίνα: το Αρχοντικό Νικολόπουλου (27590/ 22274), ένα πανέμορφο πέτρινο σπίτι με τέσσερα διαμερίσματα εξοπλισμένα με τζάκι, είναι η πιο αξιόλογη νέα άφιξη, ενώ το Μαίναλον (27950/22217) παραμένει διαχρονική λύση για τους λάτρεις των κλασικών μονάδων. Το αρχοντικό Καλτεζιώτη (2710/235822-3) στο χωριό-πέρασμα Κάψια απέκτησε φέτος νέα πτέρυγα και παίζει δυναμικά στη χειμερινή ατζέντα των ταξιδιωτών που αναζητούν πολυτέλεια, ενώ το Ελληνικό αποτελεί έναν όλο και πιο δημοφιλή προορισμό χάρη στο νέο, φιλικό ξενώνα Ελαιών (27910/31400) και στο πολυτελές Country Club Hellinikon (27910/31700-2). Φέτος στο παιχνίδι μπαίνει και η Τρίπολη με το καινούριο πολυτελές Mainalon Resort (2710/230300). Το Σπίτι της Θεώνης (27970/24000) στη Δήμητρα είναι ένας όμορφος παρεΐστικος ξενώνας, δημοφιλής στους νέους που έρχονται για εναλλακτικές δραστηριότητες στο Λάδωνα. Στα χωριά του Πάρνωνα: ο Ξενώνας 1821 (2710/234080) στα Άνω Δολιανά σε κερδίζει με τη θέση του ψηλά στο χωριό και τη στυλάτη διακόσμηση με αντίκες από τα Βαλκάνια, ενώ για κάτι πιο νεανικό προτιμήστε τα ξύλινα σαλέ του δασικού χωριού Χορευταρού (2710/222194). Στον Κοσμά, ο απλός παραδοσιακός ξενώνας Μαλεάτης Απόλλων (27570/31494-5, 210/5612987) είναι η καλύτερη πρόταση διαμονής, ενώ στον Άγιο Πέτρο θα επιλέξετε ανάμεσα στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο Πάρνων (27920/31245) και στα ατμοσφαιρικά πέτρινα σπίτια Μαλεβός (27920/31155, 27920/31375, 6945377328). Ο κουκλίστικος Ξενώνας Αντωνίου (27550/52255-6) στην Καστάνιτσα είναι μια καλή πρόταση για τους λάτρεις της ησυχίας και της παραδοσιακής ατμόσφαιρας, ενώ ο απλός αλλά φιλικός ξενώνας Φούντα (27550/52022, 6972021942) στον Άγιο Ιωάννη είναι μια πιο νεανική επιλογή.

Αχαΐα

Η αιχμή του δόρατος στην ξενοδοχειακή ανάπτυξη της Αχαΐας είναι, βέβαια, ο Χελμός με τις αμέτρητες ομορφιές του. Κάθε τόσο κάποια μικρή έκπληξη μας έρχεται από τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του. Καλάβρυτα, Ζαρούχλα και Ζαχλωρού σέρνουν το χορό και ακολουθούν μικρότερα χωριά με παραδοσιακούς και country-style ξενώνες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια μέσα στα ελατοδάση. Τα Καλάβρυτα παραμένουν ο νούμερο ένα προορισμός, προσφέροντας πολλές αξιόλογες προτάσεις: από τον ατμοσφαιρικό ξενώνα Φίνταϋ (26920/24552), με μοναδική θέα στο χωριό και στα βουνά, ως το αξιόλογο ξενοδοχείο Ανεράδα (26920/24777). από τα καινούργια, πολύ cosy σαλέ του συγκροτήματος Georgios V Chalet (26920/24600-1) μέχρι το ανακαινισμένο κλασικό ξενοδοχείο Mont Helmos (26920/31221). από το ζεστό και φιλικό ξενώνα Φαναρά (26920/23665) ως το θεματικό, σινεφίλ ξενώνα Montage (26920/24700). και από το Πανδοχείον ο Σταθμός (26920/22360), με το country-style ύφος και τη δυνατότητα για outdoor activities, μέχρι τον ξύλινο ξενώνα της Eco Action (210/3317866-7) για τους φαν των εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Στη Ζαρούχλα, το φιλόξενο ξενοδοχείο Αροάνια (26960/35090), με τζάκι σε όλα τα δωμάτια, είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις, ενώ o ξενώνας Στης Έλενας (26960/ 35083) είναι άνετος και διακοσμημένος σε country-style ύφος. Ο Τετράμυθος (26910/97224) στο Άνω Διακοφτό έχει πολύ όμορφη θέα στο φαράγγι και προσφέρεται για αμετανόητους εξερευνητές, καθώς οι ιδιοκτήτες του ξενώνα είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στις κρυφές ομορφιές της περιοχής – για να τις ανακαλύψετε, είναι απαραίτητη η γνώση των δύσβατων χωματόδρομων. Χτισμένο σ’ ένα απομονωμένο σημείο εκτός τουριστικής κίνησης, το παραδοσιακό Αρχοντικό του Γερο-Φώτη (26910/25126) στη Λάκκα Αιγίου αποτελεί βάση για νεανικά, παρεΐστικα γουικέντ με τη σπιτική φροντίδα της κυρίας Βασιλικής.

αποτέλεσμα: Η ορεινή Αρκαδία κερδίζει σε πολυτέλεια και σοφιστικέ ύφος, με country-style ορεινά resorts και φιλικούς ξενώνες σε αναπαλαιωμένους πέτρινους πύργους και αρχοντικά. Τα Καλάβρυτα και η Ζαρούχλα αντιπροτείνουν ένα πιο χαλαρό νεανικό στυλ, με πανέμορφα σαλέ ασορτί με το lifestyle του χιονιού και το τζάκι στο δωμάτιο να μη σβήνει ποτέ.

ΓYΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ

Γεύση Αρκαδία

Τα χειροποίητα ζυμαρικά που μυρίζουν φρέσκο βούτυρο, το κυνήγι που προστίθεται στο μενού τώρα το χειμώνα και τα ντόπια αρωματικά χόρτα που νοστιμίζουν τις πίτες και τα κρέατα της κατσαρόλας ή έρχονται στο τραπέζι μας απλώς ως μερίδα, με λάδι και λεμόνι, είναι τα highlights της αρκαδικής μαρμίτας. Τα τοπικά πιάτα, όπως ο παραδοσιακός κόκορας με χυλοπίτες ή η φασολάδα Αλωνίσταινας, αλλά και η εκτενής λίστα κρασιών, είναι τα ατού του φινετσάτου Οινοθεραπευτήριου στη Βυτίνα, ενώ στη γειτονική Κληματαριά, η οποία ανανέωσε το ντεκόρ της, δοκιμάστε τις πίτες με μυρώνια και τραχανά. Η βραστή γίδα στα Κόκκινα Πιθάρια, τα τοπικά μαγειρευτά στο Αρχοντικό της Αθηνάς και τα πολύ καλά ψητά στα Αηδόνια συμπληρώνουν το τραπέζι σας στη Βυτίνα. Τα ντόπια κρέατα είναι το δυνατό σημείο στο Χάνι στο Κεφαλόβρυσο Κανδήλας, έξω απ’ το Λεβίδι, τα χειροποίητα ζυμαρικά στον Καμπέα, στο δρόμο από Βυτίνα προς Λαγκάδια, μοσχοβολούν βούτυρο, ενώ η ορεκτική σπιτική πατατοσαλάτα συνοδεύει ιδανικά τα καλά ψητά στον Κουμπούρη στο Λεβίδι. Στην καινούργια ταβέρνα Δρυμώνας στη Δημητσάνα δοκιμάσαμε αξιοπρεπείς εκδοχές τοπικών πιάτων, στου Ταλούμη στο Ελληνικό νόστιμους μεζέδες, στο Ζυγοβίστι στο ομώνυμο χωριό μαμαδίστικα μαγειρευτά, ενώ στη Στεμνίτσα, καλά ψητά στον Σαρακινιώτη και νόστιμες πίτες αλλά και αρνάκι-λουκούμι στο Συμπόσιο. Αλλά και τα χωριά του Πάρνωνα διαθέτουν μερικές πολύ καλές ταβέρνες: στον Κοσμά θα απολαύσετε γίδα βραστή στον Μαλεάτη Απόλλωνα και στο Ναύαρχο, στην Καστάνιτσα καταπληκτικά χόρτα βουνού και βραστό στο Στολίδι, στα Άνω Δολιανά παραδοσιακό χοιρινό με σέλινο στο Θόλο και καγιανά με ντόπιο παστό στο εστιατόριο του ξενώνα 1821. Στον Άγιο Πέτρο τα παϊδάκια στον Μαλεβό είναι για να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ενώ στον Άγιο Ιωάννη θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα (must η τηγανόπιτα) στον Φούντα και στο Κουτρί.

Αχαΐα

Ντόπια κρέατα, τυροκομικά ιδίας παραγωγής και χορταρικά εποχής είναι τα δυνατά χαρτιά της τοπικής κουζίνας των Καλαβρύτων και των χωριών του Χελμού. Οι μυρωδιές από τα κρέατα που ψήνονται σπάνε μύτες και οι κουρασμένοι σκιέρ σέρνουν τις apres-ski μπότες τους σε ζεστούς ρουστίκ χώρους, με νεο-παραδοσιακό ντεκόρ από πέτρα και ξύλο, όπου η κρεατοφαγία έχει την τιμητική της. Μπριζόλες, παϊδάκια και χωριάτικα λουκάνικα, ψημένα με μαεστρία στη σχάρα, είναι οι στάνταρ νοστιμιές στα τραπέζια των ψησταριών στη Ζαρούχλα (χοιρινό-λουκούμι στον Γιάννη), στην Κάτω Ζαχλωρού (εξαιρετικά κρέατα δίπλα στις ράγες στο Ρομάντζο), στα Καλάβρυτα (πολύ καλοψημένα παϊδάκια σε μια cult αίθουσα με παλιές αφίσες τροπικών νησιών στον Χαραλαμπόπουλο), στην Περιστέρα (ντόπια κρέατα αλλά και σπιτικές πίτες στον Κουτρούλη), στο Σκεπαστό (εκπληκτικά παϊδάκια και χωριάτικο λουκάνικο στη Χωριάτικη Ταβέρνα). Στο Καταφύγιο, στο δρόμο Μεγάλου Σπηλαίου-Καλαβρύτων, θα δοκιμάσετε εξαιρετικές χορτόπιτες με σπιτικό φύλλο και μαγειρευτά σ’ ένα χώρο με υπέροχη θέα, ενώ στο Όνειρο της Ζαχλωρούς η θαλπωρή του τζακιού και η θέα στο φαράγγι φτιάχνουν ατμόσφαιρα μέχρι το ζαρκάδι στιφάδο και οι φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες σε γενναίες μερίδες να μονοπωλήσουν την προσοχή μας. Αν πάντως βαρεθείτε την τσίκνα, το Πλανητέρο, με τα άφθονα νερά και τα εκτροφεία πέστροφας, προσφέρει μια αναπάντεχη εναλλακτική λύση: Στη Λαλέουσα θα δοκιμάσετε πέστροφα στο φούρνο με λαχανικά, αλλά και κοκκινιστή πέρδικα, στον Πλανήτερο πολύ καλοτηγανισμένες πέστροφες στις όχθες του Αροάνιου, στη Φάρμα Ρηγογιάννη πέστροφα αλλά και σολομό από τα ιχθυοτροφεία της οικογένειας.

αποτέλεσμα: Κόκορας με χυλοπίτες ή πέστροφα; Πίτες με τραχανά και μυρώνια ή παϊδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου; Περί ορέξεως ουδείς λόγος. Αν και σε κανέναν από τους δύο νομούς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματικά τοπική κουζίνα που να εκπροσωπείται στα μενού, και οι δύο «μονομάχοι» διαθέτουν μερικές εξαιρετικές ταβέρνες.

ΓYΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟΣ

Αχαΐα VS Αρκαδία - εικόνα 3

nightlife Αρκαδία

Τα party animals θα τα βρουν λίγο δύσκολα. Τα μπαρ εδώ υστερούν σημαντικά σε αριθμό σε σχέση με τους ξενώνες, οπότε προετοιμαστείτε για παρεΐστικα βράδια με τσίπουρο και επιτραπέζια παιχνίδια δίπλα στο τζάκι του ξενώνα σας. Μοναδική εξαίρεση η Βυτίνα και λιγότερο η Δημητσάνα, που το βράδυ προσφέρουν λίγες μεν αλλά αξιόλογες επιλογές για ποτό, από ατμοσφαιρικά μπαράκια για ένα σπέσιαλ κονιάκ με lounge μουσική υπόκρουση μέχρι ελληνικάδικα για λίκνισμα μέχρι πρωίας υπό τους ήχους των τελευταίων σουξέ. Οι Δρυάδες στην πλατεία της Βυτίνας είναι το πιο ατμοσφαιρικό all-day cafe΄ -bar: Τα σεπαρέ με τα κλαδιά και τα ξύλινα χειροτεχνήματα προσφέρονται για αγκαλιάσματα, ενώ η ζεστή σοκολάτα (που θα τη βρείτε εδώ σε πολλές γεύσεις) δίνει τη θέση της σ’ ένα malt ουίσκι, καθώς η ένταση της mainstream μουσικής ανεβαίνει και τα ελληνικά hits δίνουν και παίρνουν. Ο Σείριος είναι μια low-profile επιλογή με καλή συλλογή ποτών και ρετρό στυλ, αν και η καλύτερη ώρα του είναι το πρωί για σπιτική τούρτα δίπλα στην τζαμαρία με την υπέροχη θέα στο χωριό και στο Μαίναλο στο βάθος. Το Wolf, το ελληνικάδικο της Βυτίνας, λίγο έξω από το χωριό, είναι η κλασική κατάληξη κάθε ορκισμένου ξενύχτη, ενώ την ίδια ώρα στη Δημητσάνα το Μπαρουτάδικο κρατάει όρθια τη νεολαία με ελληνικά χιτάκια στην κονσόλα.

Αχαΐα

Το πρωί σλάλομ, το βράδυ ροκιές και τσιφτετέλια. Dance clubs σε μεγάλους πέτρινους χώρους, ψαγμένες feel-good ροκιές σε μικρά κλαμπάκια, τσιπουρόμελα σε cosy μπαράκια, live ελληνικά σε μουσικές σκηνές. Οι καταβάσεις στις πίστες του Χελμού δεν εξαντλούν τους δεκάδες νεαρούς γουικέντερ, που τα δίνουν όλα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα μπαρ και τα κλαμπ των Καλαβρύτων, τα οποία καλύπτουν λίγο-πολύ όλες τις απαιτήσεις του nightlife σ’ ένα ορεινό θέρετρο. Πρώτο ποτό ή καλύτερα τσίπουρο με μέλι στο Bresler’s Cafe΄ , σε στυλ Αmerican bar, ή στο Διαχρονικό, κλασικό all-day στέκι των ντόπιων στην πλατεία Ζαΐμη. Μόλις ζεσταθεί, η νεολαία μπαίνει στην ουρά για το Πορτοκάλι, ένα mainstream club σ’ έναν εντυπωσιακό πέτρινο χώρο δίπλα στο σταθμό, ή για την Έβδομη Τέχνη, ένα ακόμη μεγάλο mainstream club, ενώ οι πιο low-profile τύποι «κρύβονται» στον Ελαφοκυνηγό, μια pub με χαμηλό φωτισμό, τζάκι και ροκ επιλογές στην κονσόλα. Το Σκηνικό παραμένει εδώ και χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια: Η ανεβασμένη διάθεση και η ψαγμένη κονσόλα, που κυμαίνεται πετυχημένα από την παλιά ροκ και την ντίσκο ως τα ρεμπέτικα (!), αποτελεί εγγύηση για μια feel-good έξοδο, αν το στρίμωγμα στη λιλιπούτεια αίθουσα δεν σας αποθαρρύνει. Στο Αρχοντικό Live η αρχή γίνεται με ρεμπέτικα και έντεχνα και η βραδιά καταλήγει σε τσιφτετέλια και λουλουδοπόλεμο.

αποτέλεσμα: Η ζυγαριά γέρνει σαφώς προς την Αχαΐα, αφού τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μπαράκια της Βυτίνας και της Δημητσάνας δεν μπορούν να συναγωνιστούν την ποικιλία και τον παλμό της νυχτερινής ζωής των Καλαβρύτων, ενός κατεξοχήν νεανικού προορισμού.

ΓYΡΟΣ ΕΚΤΟΣ

shopping Αρκαδία

Κανείς δεν φεύγει από τη Βυτίνα χωρίς ένα κεσεδάκι γιαούρτι από τη Στρούγκα, ενώ στα ντόπια ζυμαρικά και βοτάνια που προμηθευόμαστε από το πρατήριο Παπαχρόνη-Λιαροπούλου, ακριβώς δίπλα, θα καταφεύγουμε τους επόμενους μήνες κάθε φορά που θέλουμε να δώσουμε ένα rural touch στο γεύμα μας. Στο Αρκαδικό στη Στεμνίτσα, εκτός από νόστιμες χυλοπίτες, βρήκαμε και την πιο πετυχημένη εκδοχή τοπικών γλυκών: καρυδάτο και σκαλτσούνια, καθώς και γλυκά του κουταλιού (σύκο και καρυδάκι οι σπεσιαλιτέ). Προς Πάρνωνα μεριά τα τυριά δεν θα σας λείψουν. Στο παραδοσιακό Τυροκομείο Αλουπογιάννη, μάλιστα, στον Άγιο Ιωάννη, ίσως… πάρετε μάτι και το πήξιμο της κεφαλογραβιέρας. Γλυκά του κουταλιού, τυριά Αλουπογιάννη, τραχανά, χυλοπίτες, ρίγανη και τσάι Πάρνωνα θα βρείτε στο μπακάλικο Αγιοπετρίτικο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Το shopping της Αρκαδίας δεν εξαντλείται πάντως στα τυριά και στις χυλοπίτες. Μια βόλτα στο… δρόμο του ασημιού της Στεμνίτσας μας αποφέρει μικρά «διαμαντάκια» που βγαίνουν «ζεστά ζεστά» από τα κουλτουριάρικα εργαστήρια που έχουν ανοίξει στην κεντρική λεωφόρο οι απόφοιτοι της τοπικής σχολής αργυροχρυσοχοΐας.

ΥΓ. Αρκαδία εμπιστευτικό: Πίσω από τις αντλίες της βενζίνης στο πρατήριο Δρούβας-Jet Oil, στο 4ο χλμ. της εθνικής οδού Τρίπολης–Σπάρτης, κρύβεται η μοναδική –απ’ όσο ξέρω– αντικερί-βενζινάδικο της Ελλάδας. Μην εκπλαγείτε αν κάποιες από τις αντίκες σάς θυμίσουν το έπιπλο που ζηλέψατε προηγουμένως στη ρεσεψιόν του ξενώνα σας: Οι ψαγμένοι διακοσμητές των γύρω ξενώνων είναι τακτικοί πελάτες της.

Αχαΐα

Τραχανάς και χυλοπίτες, βεβαίως βεβαίως, αλλά και γλυκό του κουταλιού ροδοζάχαρη είναι μερικά από τα τοπικά deli με τα οποία θα φορτώσετε το πορτμπαγκάζ σας στα Καλάβρυτα και τα χωριά του Χελμού. Αν είστε πωρωμένοι σκιέρ, μάλιστα, μπορεί να φορτώσετε και τις σχάρες του αυτοκινήτου σας, αφού τα πολλά καταστήματα ειδών σκι, με τα πολύχρωμα φλούο πανό και τα έλκηθρα στις πόρτες, θα σας βάλουν στον πειρασμό – ξεχωρίζει αυτό του Κλαουδάτου, στο οποίο προς το τέλος της σεζόν θα πετύχετε και καλές τιμές. Στα Καλάβρυτα αγοράστε ντόπια τυροκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, μέλι και τσάι από τον Στέλιο Αλεξόπουλο, γλυκό του κουταλιού ροδοζάχαρη από την παραδοσιακή ποντιακή βιοτεχνία του Χαρίλαου Ερμείδη, ενώ, αν ξεχάσατε τα πούρα σας σπίτι ή θέλετε ένα καλό κονιάκ για να πιείτε το βράδυ δίπλα στο τζάκι, στο δωμάτιο του ξενώνα σας, η κάβα Ροδόπουλου είναι η καλύτερη επιλογή. Στη Ζαρούχλα τιμήστε τις σπιτικές μαρμελάδες, τη βαρελίσια φέτα και τη γραβιέρα Χελμού της Αριάδνης και αγοράστε δώρα για τους αγαπημένους σας από το γλυκύτατο Πανέρι της Κατερίνας. Την original ροδοζάχαρη πάντως θα τη βρείτε στο πρατήριο της Μονής Ταξιαρχών, 12 χλμ. από το Αίγιο.

αποτέλεσμα: Τυριά, χυλοπίτες και τραχανάς δεν θα σας λείψουν από κανέναν από τους δύο προορισμούς, αν και τα περισσότερα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα βρίσκονται μάλλον στην Αρκαδία. Μοδάτα αντιανεμικά για το σκι σαν αυτά των Καλαβρύτων δεν πρόκειται να βρείτε στην Αρκαδία, μπορείτε όμως να εκτονώσετε την καταναλωτική σας μανία μ’ ένα πέρασμα από τα κοσμηματοπωλεία της Στεμνίτσας.

ΓYΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟΣ

Αχαΐα VS Αρκαδία - εικόνα 4

activities Αρκαδία

Ράφτινγκ, monoraft και hydrospeed στον Αλφειό, το βασιλιά των μοραΐτικων ποταμών, με αφετηρία την Καρύταινα. Πεζοπορία, ράφτινγκ και καγιάκ στο Λούσιο, τον πιο όμορφο ίσως ποταμό της περιοχής, με δυνατά σημεία τα μοναστήρια του φαραγγιού, το πρότυπο Μουσείο Υδροκίνησης και την καταπράσινη διαδρομή από το ύψος της Μονής Θεολόγου μέχρι το γεφύρι της Αρχαίας Γόρτυνας. Η Βυτίνα μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης πεζοπορικών διαδρομών στο άνω και κάτω τμήμα του Ε4. Ακολουθώντας τη σήμανση και κινούμενοι πότε σε μονοπάτια και πότε σε δασικούς δρόμους, απολαμβάνετε τη σκιά των κεφαλονίτικων ελάτων και τη γαλήνη του δάσους και φτάνετε στο καταφύγιο. Μια παράκαμψη ως την κορυφή της Οστρακίνας, την ψηλότερη του Μαινάλου, μετατρέπεται το χειμώνα σε πεδίο extreme δράσης χάρη στο παγωμένο χιόνι που την καλύπτει. Φέτος το χιονοδρομικό της Οστρακίνας επιστρέφει δριμύτερο έχοντας περάσει στα χέρια του Κλαουδάτου. Ο Πάρνωνας είναι παράδεισος για τους περιπατητές αλλά και τους… τζιπάτους: Τώρα το φθινόπωρο τα δάση από καστανιές είναι πανέμορφα και, με τις πορτοκαλοκόκκινες ανταύγειές τους, δημιουργούν έντονη αντίθεση με τα σκουροπράσινα έλατα.

Αχαΐα

Snowboard, cross-country ski, ορειβατικό σκι, freestyle, αλεξίπτωτο πλαγιάς, moguls ski, snowmobile, νυχτερινό σκι, βόλτες με έλκηθρα, με ΑTVs (all-terrain vehicles) ή με χιονορακέτες; Το χιονοδρομικό Καλαβρύτων, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο ζωντανά στην Ελλάδα, ενθουσιάζει γνώστες και μη. Ορμητικός και ατίθασος το χειμώνα, ο Βουραϊκός διασχίζει ένα φαράγγι ιδανικό για όσους αναζητούν την περιπέτεια (πεζοπορία ή canyoning), αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν τη γραφική διαδρομή με τον οδοντωτό. Οι φανατικοί του 4Χ4 θα λατρέψουν τις χωμάτινες διαδρομές του Χελμού: από τα Καλάβρυτα στον Ξηρόκαμπο και στο αστεροσκοπείο και από την Περιστέρα μέχρι τη Ζαρούχλα και το Φενεό. Η λίμνη Τσιβλού ενδείκνυται για χαλαρές πεζοπορίες, mountain bike και bird-watching τώρα το φθινόπωρο. Το κομμάτι του μονοπατιού Ε4 που οδηγεί από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα μέσω Βουραϊκού προσφέρεται για πεζοπορίες χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Highlights τα τούνελ και οι μεταλλικές γέφυρες της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και οι σπηλιές με τους σταλαγμίτες στο μέσον της διαδρομής. Για κάτι πιο άγριο, οι έμπειροι πεζοπόροι θα επιχειρήσουν την ανάβαση από τα Καλάβρυτα στα Ύδατα της Στυγός: Το απόκοσμο τοπίο του καταρράκτη παραπέμπει στο μύθο που ήθελε θεούς να ανθρώπους να ορκίζονται εδώ όρκο απαράβατο.

αποτέλεσμα: Τα Καλάβρυτα κερδίζουν στο… σλάλομ, αφού το χιονοδρομικό τους είναι σαφώς ανώτερο και καλύτερα εξοπλισμένο. Η Αχαΐα προηγείται και στο bird-watching, ενώ στα ποτάμια, τα φαράγγια, τις πεζοπορίες και τις διαδρομές με 4Χ4 και οι δύο νομοί έχουν ο καθένας τα δυνατά χαρτιά του.

AND THE WINNER IS....

Έχουμε αφιερώσει δεκάδες γουικέντ για ρεπορτάζ τα τελευταία χρόνια, έχουμε φάει τις ρόδες του τζιπ μας να ανεβοκατεβαίνουμε το Χελμό και τον Πάρνωνα, έχουμε λιώσει παπούτσια στα σοκάκια της Στεμνίτσας και στα μπαράκια των Καλαβρύτων κι ακόμη να απαντήσουμε. Τα πάντα είναι θέμα διάθεσης. Όταν μας πιάνει το ρομαντικό μας, κλείνουμε δωμάτιο στη Δημητσάνα, όταν τα μπατόν αρχίζουν να μας γνέφουν ότι ήρθε η ώρα να τα βγάλουμε από την ντουλάπα, την κάνουμε για Καλάβρυτα. Αν θέλουμε να πάρουμε μαζί και τα παιδιά, οργανώνουμε περίπατο στο Μουσείο Υδροκίνησης, αν, πάλι, μας πιάσει το παρεΐστικό μας, παίρνουμε βαθιές ανάσες και τα sleeping bags μας και διαλέγουμε μονοπάτι για να ανεβούμε στο καταφύγιο του Πάρνωνα. Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.