Low budget Παρνασσός

«Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, τα βουνά θα πάρουμε με τον τσαμπουκά!» Το ακούσαμε από μια παρέα «τρελών» γουικέντερ σε κάποια από τις εξορμήσεις μας και λέμε όχι μόνο να το υιοθετήσουμε αλλά και να το προωθήσουμε. Άλλωστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, το low budget είναι η… τάση της εποχής. Στο κείμενο που ακολουθεί κάνουμε μια κίνηση ματ στην ακρίβεια, με χιούμορ και έξυπνες κινήσεις, διαλέγοντας 30 προτάσεις για γουικέντ φιλικά… προς την τσέπη σας.

Low budget Παρνασσός

Αράχοβα για 20something

Βάλτε στην τσάντα το φοιτητικό πάσο, τη φόρμα του σκι, τράπουλα κι επιτραπέζια, κλείστε δωμάτια από νωρίς, επιλέξτε τη «μουσική επένδυση» της διαδρομής – αν σας βρίσκεται και κάτι σε αλκοόλ καλό είναι να το στριμώξετε κάπου. Αφήστε πίσω νέφος, άγχος και βιβλία, πάρτε την παρέα και βουρ για Παρνασσό!

Low budget Παρνασσός - εικόνα 1

Tο σενάριο της εκδρομής

Μαζέψτε τους κολλητούς, βενζίνη ρεφενέ, μπείτε στο αυτοκίνητο και βγείτε εθνική. Μουσική στο τέρμα (αλλά όχι και τα γκάζια), καφεδάκι, συνοδηγός με ανοιχτό χάρτη και το δάχτυλο να δείχνει Παρνασσό. Τραβήξτε χειρόφρενο σε Αράχοβα, Σουβάλα, Αμφίκλεια, Αγόριανη ή Δελφούς – τον τελικό προορισμό τον αποφασίζετε εσείς. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, υπάρχουν πάντα και τα ΚΤΕΛ: πιάστε γαλαρία και θυμηθείτε την πενταήμερη.

Αφού φτάσετε, αφήστε τα μπαγκάζια στο δωμάτιο και βγείτε για αναγνώριση της περιοχής. Σταμπάρετε τα καφέ και τα μπαράκια που θα τιμήσετε και γυρίστε σπίτι. Απλώστε την τσόχα και ξεκινήστε την μπιρίμπα – χαλάστε ο ένας τη «χιλιάρα» του άλλου, αναθεματίστε την γκαντεμιά σας και εκτονωθείτε. Όταν πέσει το βράδυ, ανάψτε τζάκι για ατμόσφαιρα κι αρχίστε τις ιστορίες και τα επιτραπέζια. Έφτασε η ώρα για πραγματική δράση. Βάλτε τα καλά σας,βγείτε στα μπαράκια, πιάστε σκαμπό στο μπαρ και κάντε τεστ στα σφηνάκια, βαθμολογείστε τον dj, σχολιάστε τον κόσμο και φλερτάρετε.

Σκι update

Σας πληροφορούμε ότι επανέρχεται η απογευματινή κάρτα χρήσης των αναβατήρων: όσοι φτάσουν μετά τις 13:00 θα μπορούν να έχουν έκπτωση έως και 30%. Μέχρι στιγμής, οι ακριβείς τιμές για τις κάρτες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο θα υπάρχουν διάφορα πακέτα για οικογένειες, φοιτητές, μαθητές και μικρά παιδιά. Για εκείνους που θα θέλουν να κάνουν σκι περισσότερες από μία μέρα, προβλέπεται (αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα) να έχουν μία επιπλέον μέρα δωρεάν.

Όσοι από εσάς δεν έχετε καμία επαφή με τα χειμερινά σπορ, αλλά θέλετε να αποκτήσετε, μην ανησυχείτε. Έμπειροι εκπαιδευτές σάς περιμένουν στη σχολή «Πάππος-Μπαλντούμης» (ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερη σχολή). Όσοι πάλι είστε δεινοί σκιέρ αλλά θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, ακολουθείστε αυτούς… με τη νιφάδα στην πλάτη, δηλαδή τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας (www.snowclub.gr) – βρίσκονται παντού στο βουνό, αναζητήστε τους!

Αν το σκι δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να πάρετε το εθνικό μονοπάτι Ε22 από τη Σουβάλα και να περπατήσετε μέσα στο δάσος. Το Ε22 διασταυρώνεται και με το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που μπορείτε να το ξεκινήσετε και από την Αγόριανη, καταλήγοντας στους Δελφούς. Οι ειδικοί μιλούν για τρεις ώρες δρόμο, εσείς υπολογίστε κάτι παραπάνω. Αν μένετε στους Δελφούς, μπορείτε φυσικά να ξεκινήσετε κι από κει. Αφήστε που δεν θα σας κοστίσει τίποτα. Επίσης, υπάρχουν πολλές διαδρομές για ποδηλασία σε όλη την περιοχή, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα για ιππασία: αν επιλέξετε να μείνετε στο «Tetrapolis», διαλέξτε ένα άλογο και αρχίστε την περιήγηση.

Low budget Παρνασσός - εικόνα 2
Καταφύγιο Παρνασσού «Δέφνερ»

Πάμε καταφύγιο;

Για έξτρα οικονομική διαμονή, υπάρχει πάντα και το καταφύγιο «Δέφνερ» του Παρνασσού. Μπορεί να μην είστε down town, αλλά η Αράχοβα και η Αγόριανη είναι μόνο δυο βήματα από κει. Το καταφύγιο ανακαινίστηκε πρόσφατα και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 35 άτομα. Με κεντρική θέρμανση και οργανωμένη κουζίνα, δεν πρόκειται να στερηθείτε τίποτα. Προσφέρεται επίσης και για γνωριμίες, καθώς μπορείτε άνετα να συναναστραφείτε και με άλλους λάτρεις του βουνού. Βγείτε για περπάτημα στο δάσος ή παίξτε κρυφτό για να θυμηθείτε την παιδική σας ηλικία. Αν έχει χιονίσει, νοικιάστε εξοπλισμό και περπατήστε με χιονορακέτες ή κάντε σκι σε παρθένες πλαγιές με τους εκπαιδευτές σκι του Κλαουδάτου, ενώ αν η παρέα έχει κέφι και όρεξη για περιπέτεια, υπάρχουν οδηγοί για βραδινούς περίπατους μέσα στο χιονισμένο δάσος. Θα σας κοστίσει μόλις € 14 συν ό,τι φάτε και ό,τι πιείτε (22370/25130, 6974031160, mountain.refuge@gmail.com, www.greekmountains.gr).

Low budget Παρνασσός - εικόνα 3
Αραχτοί στο «Υάμπεια»

Το σουβλάκι μου στο χέρι

Περί ορέξεως, το budget το καθορίζετε εσείς. Μπορείτε να τη βγάλετε με σουβλάκι ή να τιμήσετε τα παϊδάκια της Ρούμελης.Στην Αράχοβα θα φάτε και θα πιείτε, στον «Λόη» και τη «Γυροβολιά»· στην «Αράχοβα» θα βρείτε σουβλάκια και στα «Κελλάρια» πίτσες και μακαρονάδες. Στις ταβέρνες «Μπάμπης», «Το ρολόι», «Γεροντόβραχος» και «Δασαργύρης» θα πάτε για κρέας, ενώ στο «Γαλακτοπωλείο» θα βρείτε πολλά σπιτικά γλυκά. Για το πρώτο ποτό, το «Υάμπεια» και το «Εμπορικό» είναι must. Η «Πέτρα», η «Ακουαρέλα» και το «Select» είναι πιο cosy. Για χορό θα πάτε στο κλασικό πια «Snow me-Cinema». Στο «Petite» θ' ακούσετε ελληνική μουσική, αλλά αν προτιμάτε live θα πάτε στις «Χάντρες».

Στην Αμφίκλεια, στην κάτω πλατεία, αναζητήστε την πιτσαρία του Μερεντήτη, ενώ στον κεντρικό δρόμο το «California» συνδυάζει ταβέρνα κι εστιατόριο. Ζουμερά παϊδάκια θα βρείτε στις ταβέρνες «Δαδί» και «Κούκος». Δίπλα στον «Κούκο» υπάρχει και η ομώνυμη καφετέρια, ενώ για ποτάκι μια καλή επιλογή είναι το «Oldies».

Στην πλατεία της Σουβάλας μπορείτε να πιείτε καφεδάκι ή ποτάκι, ανάλογα με την ώρα, στο «Πέτρινο» – δοκιμάστε όμως και τα γλυκά του, που φέρουν τη σφραγίδα των Haagen-Dazs! Πάνω στην πλατεία, θα βρείτε επίσης τις καφετέριες «Κεντρικό» και «Αγορά». Για κρεατοκατάνυξη σε λογικές τιμές, προτιμήστε στις ταβέρνες «Καπηλειό» και «Σουβάλα» και για κάτι ακόμα πιο οικονομικό το σουβλατζίδικο «Ο Χρήστος».

Στην Αγόριανη, θα φάτε στις ταβέρνες «Το Μπαλκόνι της Αγοριάνης», στον «Μαυροδήμο» και στον

«Δέρη» (στην είσοδο του χωριού).

Στους ιστορικούς Δελφούς, απλό και γρήγορο φαγητό θα βρείτε στο «Σουβλάκι», μαγειρευτά και σχάρα στον «Βάκχο» και κρέας –αποκλειστικά– στον «Πελαργό» και «Τα φιλαράκια».

Να βοηθήσουμε για δωμάτιο;

Μπορεί οι τιμές στην περιοχή του Παρνασσού να είναι λίγο τσιμπημένες, εμείς όμως ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς δωμάτια κάτω των € 100!

Αράχοβα Στους ξενώνες «Μυλωνά» (22670/32111, www.arachova-mylonas.gr, € 95), «Μαρία» (22670/31803, € 80-90), «Λυκώρεια» (22670/ 32132, 31180, www.licoria.gr, € 95) και «Σφαλάκι» (22670/31970, € 90). Στη «Villa Filoxenia» τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με κουζίνα και μαγειρικά σκεύη, ενώ τα περισσότερα έχουν και τζάκι (22670/31046, 31024, www.filoxenia-arahova.gr, € 59-79). Αμφίκλεια Στα ξενοδοχεία «Πανόραμα» (22340/22111, € 30-35, συν € 5 το πρωινό), «Λεωνίδας» (22340/22544, € 30-60), στον «Ανδρέα» (22340/22696, € 40-55) –εδώ το πρωινό χρεώνεται έξτρα– και στον ξενώνα «Tetrapolis» (22310/92592, www.tetrapolis.gr, € 70-100). Σουβάλα Εδώ θα βρείτε τον ξενώνα «Καραχάλιος» (22340/51116, € 60-80), το ξενοδοχείο «Πολύδροσσο» (22340/51216, € 45) και το «Σχολαρχείο» (22340/51826, € 85) – οικονομικές και καλές

επιλογές.

Αγόριανη «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης» (22340/61227, www.balkony.gr, € 80), το «Αγνάντιο» (22340/61320, € 60), ο «Μαυροδήμος» (22340 61289, € 65). Περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχει και το «Βελέντζα Παρασκευή» (22340/61389, € 30). Δελφοί Για εκπληκτική θέα στη θάλασσα, επιλέξτε το «Acropole» (22650/82675-7, www.delphi.com.gr, € 70). Απλά και φροντισμένα δωμάτια θα βρείτε στα «Castalia» (22650/82205-7, € 75), «Δελφοί Πανόραμα» (22650/82437, € 50-60) και στο «Καστρί» (22650/82322, € 65). Βούλα Ακριβάκη
pakrivaki@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.