
Λίγοι παραθαλάσσιοι τόποι της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν τόσο έντονη τη νησιωτική ατμόσφαιρα και τόσο βαθιά ριζωμένη τη θάλασσα στο dna τους όσο το Γαλαξίδι. Ο προσιτός οικονομικά και εύκολα προσεγγίσιμος με αυτοκίνητο προορισμός της Στερεάς Ελλάδας, εκεί στα βορινά του Κορινθιακού Κόλπου, υπήρξε θρυλική ναυτική πολιτεία. Το 19ο αιώνα ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος ναυτότοπος της χώρας μετά τη Σύρο.
Φαντάσου ότι έφτιαχνε δικά του ιστιοφόρα και τα 300 και βάλε καράβια του όργωναν τις θάλασσες με τα πηγαινέλα τους στη Μαρσίλια, την Τζένοβα, τη Βενετιά, την Τεργέστη, την Οδησσό και το Λιβόρνο σα σε παλιοκαιρίτικη θαλασσογραφία. Σήμερα ταρσανάδες δεν θα βρεις, μα από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου εδώ, καταλαβαίνεις πως τα πανιά έθρεψαν κάποτε γενναιόδωρα το Γαλαξίδι: τα πανιά του έφεραν πλούτο και ευημερία. Το μέγεθος της ναυτικής, εμπορικής και ναυπηγικής άνθηση που γνώρισε τούτος ο θαλασσινός οικισμός, θα αντιληφθείς και με μια επίσκεψη στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου (Μουσείου και Σταύρου Νιάρχου, 2265350425).


Εμβληματική της ιστορίας και της ναυτικής ταυτότητας του χωριού και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με δυο καμπαναριά και έναν τρούλο που -όπως λέγεται- "φαίνονται από βουνά και από θάλασσες". Ξεκίνησε να χτίζεται το 1800, ολοκληρώθηκε το 1900 και έχει ένα τέμπλο, πραγματικό αριστούργημα ξυλογλυπτικής του 19ου αιώνα. Αν βρεθείς στο Γαλαξίδι Πάσχα, εδώ να έρθεις για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση, να δεις τον ναό-τοπόσημο, όπου ακόμη βαραίνουν οι προσευχές των Γαλαξιδιωτισσών στον Άγιο για ευτυχείς επιστροφές και ξεμπαρκαρίσματα, τα παρακάλια να γυρίσουν ζωντανοί οι άντρες τους απ’ τα σαράντα κύματα.
Σαν μυθιστόρημα εποχής
Χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, το Γαλαξίδι κρατάει αλώβητη τη γραφικότητα και το ναυτικό του ύφος. Περπατάς στα καντούνια του και τις λιθόστρωτες κατηφοριές, που βγάζουν ως τη θάλασσα, ανάμεσα σε επιβλητικά νεοκλασικά, περιποιημένα λαϊκά σπίτια και αρχοντικά καπετανόσπιτα και νιώθεις ήρωας σε μυθιστόρημα εποχής. Σε ένα από αυτά, το καπεταναίικο του Αγγελή, στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου (Αγωνιστού Μητρόπουλου 23, 2265041520), αλλά τσέκαρε ότι είναι ανοιχτό.
Όταν χορτάσεις -αν χορταίνονται- τις πόρτες με τα ρόπτρα, τα ακρόπρωρα, τις τετράριχτες κεραμοσκεπές, τη σμιλεμένη πέτρα και τις λουλουδιασμένες αυλές και μάθεις τα πάντα για τα ιστιοφόρα, τους καραβοκύρηδες και καραβομαραγκούς, έλα στην προκυμαία. Στην παραλιακή οδό του λιμανιού, την Ακτή Οιάνθη, όπου χτυπάει η καρδιά του Γαλαξιδιού, μια σειρά από ζωηρά καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ σε περιμένουν για ατέλειωτο αγνάντι στις πολύχρωμες βαρκούλες, τη θάλασσα και το αντικρινό πευκόδασος, της Πέρα Πάντας.
Καφεδάκι, φαγητό, ποτό και βόλτες μαγικές
Στο "Κιόσκι" (Ακτή Οιάνθης, Γαλαξίδι, 6979978455) μπορείς να τη βγάλεις όλη μέρα: Το πρωί κάτω απ’ τις μουριές απολαμβάνοντας καλούς καφέδες, ωραία γλυκίσματα και κρύες μπίρες και το βράδυ μπαίνοντας στον ζεστό χώρο του μπαρ, που σε προκαλεί για ουίσκι και σία σε τζαζ-ροκ mood. Για την ατμόσφαιρα αλλά και για ποτά αξίζει μια επίσκεψη και στο "Καφφενείο" (Ακτή Οιάνθης 55, 2265 041315): πρόκειται για το πάλαι ποτέ "Καφφενείο του Θεμιστοκλή" -τέλη του 19ου αιώνα- από το πλέον ιστορικά, που διασώθηκε, συντηρήθηκε με σεβασμό και άνοιξε τις ξύλινες, ταμπλαδωτές του πόρτες για τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες του σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το φαγητό, ψάρια, ψαράκια, όστρακα και θαλασσινά έχουν την τιμητική τους σε εστιατόρια και ταβερνάκια: η "Μαρίτσα" (2265041059) παραμένει μια κλασική επιλογή για εκλεπτυσμένο θαλασσινό μενού με πιάτο τη θάλασσα και σούπερ θέα στο Γαλαξίδι. Στον "Σκελετοβράχο" (Ακτή Οιάνθης 91, 2265041303), όπου μεγαλουργούν πατήρ και υιός, Ντίνος και Ανδρέας Κατσαΐτης, επίσης ευχαριστιέσαι εδέσματα της αλμύρας. Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με καλή πρώτη ύλη και έμφαση στα θαλασσινά, αλλά όχι μόνο, απολαμβάνεις και στο σχετικά νεότερο AboVo (Ακτή Οιάνθης 87, 6936867130), ενώ παραδοσιακές γεύσεις με ανάλογο περιβάλλον μέσα ή έξω στο πλακόστρωτο, βρίσκεις στον "Μπεμπέλη" (Νικ. Μάμα 20-22, 2265041677). Για ουζάκι, ουζομεζέδες και τσιμπολογήματα με τις ψαριές της ημέρας, κινήσου προς τις Αναμνήσεις από τα Λιμάνια (Ακτή Οιάνθης 79, 2265042003).

Το Γαλαξίδι προσφέρεται για αναζωογονητικές περπατησιές και χαλαρές ποδηλατάδες δίπλα στη θάλασσα. Ειδικά τον Απρίλη και τον Μάη με τις δροσερές λιακάδες και την ολάνθιστη φύση, η εμπειρία είναι μαγική. Είτε ξεκινώντας απ’ το λιμάνι τραβήξεις την Ακτή Οιάνθη προς το δεύτερο λιμανάκι, την ηλιόλουστη φωτεινή πλατεία Χηρόλακκα με τους φοίνικες, το παλιό καρνάγιο και το Μνημείο του Αφανούς Ναύτη (1,3 χλμ) είτε πας Πέρα Πάντα προς το Διεθνές Μνημείο της Γυναίκας του Ναυτικού (1 χλμ) και πέρα από αυτό, οι διαδρομές θα σε αποζημιώσουν.
Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση έχεις τρία μπόνους: την πανοραμική θέα του Γαλαξιδιού, που νομίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θα το πιάσεις, το καταπράσινο πευκοδάσους και τα πολύχρωμα ανοιξιάτικα αγριολούλουδα με φόντο τα γαλάζια κύματα από την άλλη. Αν μάλιστα ο καιρός επιτρέπει τις πρώτες βουτιές, στη βόλτα σου συναντάς εύκολη πρόσβαση σε παραλίες, ορμίσκους ή βατά, μικρά ανοίγματα προς τη θάλασσα (Σκούλες, Γιάννακη, Βόιδακας, η πιο μακρινή), οπότε φόρα μαγιό.
Tip για Πάσχα
Αν ονειρεύεσαι να πιεις ουζάκι, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, στο γραφικό λιμάνι του Γαλαξιδίου, πρέπει οπωσδήποτε να κλείσεις τραπέζι πριν και ετοιμάσου για κοσμοσυρροή επισκεπτών της μονοήμερης εκδρομής. Το γεγονός δε ότι η Ακτή Οιάνθης για έναν ανεξήγητο λόγο δεν πεζοδρομείται ποτέ, υπάρχει κίνδυνος αντί για βαρκούλες να βλέπεις ΙΧ. Ευτυχώς όλα βρίσκουν τον ανθρώπινο ρυθμό τους από τα βράδυ της ίδιας μέρας και έπειτα.
Tip για αγορές
Στα 2-3 χλμ. μετά το Γαλαξίδι, στον δρόμο προς Ιτέα, υπάρχει η μικρή, οικογενειακή επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας της Ντίνας Μάνδρου (6977785723). Εδώ εκτός από τσιπούρες, λαβράκια, μυλοκόπια και φαγκρία, που σπαρταράνε, και τα συσκευάζουν ωραιότατα για το δρόμο, βρίσκεις ακόμη ολόφρεσκα μύδια, στρείδια, κυδώνια, και -αν είσαι τυχερός- γυαλιστερές. Αξίζει η στάση.
Διαμονή στο Γαλαξίδι
Υπέροχα καπετανόσπιτα και αρχοντικά σε περιμένουν να σε ταξιδέψουν στο όνειρο
> Ξενοδοχείο Γανυμήδης (Νικολάου Γουργουρή 20, 2265041328, 306937154567). Καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα 5 λεπτά από το λιμάνι με ειδυλλιακή αυλή, όπου σερβίρεται 54 χρόνια τώρα περίφημο πρωινό, ταυτισμένο με τη γαλαξιδιώτικη φιλοξενία.
> Galaxa Mansion (Ελευθερίας και Κέννεντυ, 2265041620 και 30 6970089328). Boutique διαμονή σε έξοχο διατηρητέο του 18ου αιώνα μέσα στην παλιά πόλη του Γαλαξιδίου. Χειροποίητη επίπλωση, βαμβάκι, δαντέλα συνδυασμένα με τελευταίας τεχνολογίας παροχές και η φανταστική θέα στη θάλασσα.


> Ξενοδοχείο Νόστος (Πλατεία Ηρώων και Παπαπέτρου, 2265041266, 6937064188) Ένα ακόμη παλιό καπετανόσπιτο που μετατράπηκε με σεβασμό στην ιστορία του σε όμορφο χώρο διαμονής 300 μ. από το λιμάνι, στην κεντρική πλατεία Ηρώων (γνωστή ως Μανουσάκια). Θαυμάσια αυλή και ωραίο, παραδοσιακό πρωινό.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.