Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.

Τρίκαλα

Tα Τρίκαλα δεν είναι μόνο κορυφαίος χειμωνιάτικος ελληνικός προορισμός, είναι και η Μέκκα του πρόβειου "κεμπάπ" (το βορειοελλαδίτικο "κοντοσούβλι"), των κοψιδιών, του τσίπουρου και της βουνίσιας κουζίνας. Σε τοπικούς "άρχοντες του κεμπάπ" οι ντόπιοι αναγορεύουν τα κεμπαπτζίδικα "Ταμπάκος" (2431077023) και "Χασάπηδες" (2431021614), όπου βλέπεις να γυρίζουν πάνω από το κάρβουνο καμιά δεκαριά σούβλες ταυτόχρονα –  ίσως και περισσότερες. 

Νέα τάση στα Τρίκαλα, που εδραιώνεται τα τελευταία χρόνια, θέλει παλιά χασάπικα να προσθέτουν χώρους με ψησταριές/ σούβλες ή κουζίνα στα μαγαζιά τους, προσφέροντας πλάι στα νωπά προϊόντα και έτοιμο φαγητό. Δεν έχουν τραπέζια, δίνουν μόνο πακέτο και γνωρίζουν αξιοσημείωτη κίνηση. Ένα τέτοιο είναι το ιστορικό κρεοπωλείο "Ευθυμίου" (2431028464), που λειτουργεί από το 1925, όπου πλέον ψήνεται και πωλείται κεμπάπ από πρόβατο (και χοιρινό ή μοσχάρι), καθώς και διάφορα άλλα ζουμερά σουβλιστά. 

Τρίκαλα

Αντίστοιχου concept, αλλά με φαγητά κατσαρόλας και φούρνου, το κρεοπωλείο "Meat Hall Καλλιάγρας" (2431063160), όπου ανάλογα με τη μέρα βρίσκεις από κότσι στη γάστρα και αρνί με χυλοπίτες μέχρι "πρόβειο γιουβέτσι" και "πρόβειο με τραχανά". Για τσιπουράκι εντός Τρικάλων ο "Βασίλης", στο κέντρο της πόλης, έχει ό,τι τραβάει σε μεζέ το απαιτητικό απόσταγμα (φημίζεται δε για το καπνιστό σκουμπρί του), ενώ στην "Κυρατσούλα" (2431072609), στη συνοικία Φλαμούλι, τα τσίπουρα φτάνουν με συμπαθητικούς μεζέδες. 

Τρίκαλα

Βγαίνοντας προς τα έξω, φημισμένο φαγάδικο βρίσκεις στο Νεραϊδοχώρι – 4 χλμ. μετά το Περτούλι και σε υψόμετρο 1.100 μ. στην αγκαλιά του Κόζιακα: η ταβέρνα "Μαργαρίτης" (2434091217) σερβίρει αχνιστή φασολάδα, πρόβειο κεμπάπ-λουκούμι και γίδα ή προβατίνα στη γάστρα. Μια ακόμη εξαιρετική ταβέρνα της ευρύτερης περιοχής που επισκέπτονται οι Τρικαλινοί βρίσκεται στο 6ο χλμ. Πύλης Ελάτης: πρόκειται για την "Αναβρυσούλα"(6972704606), που φτιάχνει προβατίνα στη γάστρα ψημένη σε ξυλόφουρνο, σερβίρει τυρί γίδινο και αγριόχορτα, αλλά και φρέσκια πέστροφα (από το ιχθυοτροφείο τους) στα κάρβουνα ή τηγανισμένη με βούτυρο και καλαμποκάλευρο. Τις ημέρες των γιορτών οι κατσαρόλες βγάζουν λογιών λογιών κυνήγια (ζαρκάδι, αγριογούρουνο, βουβάλι). Πέτρα, τζάκι, θαλπωρή, μπόλικο κρασί και τσίπουρα περιμένουν, τέλος, τους ταξιδιώτες του χειμώνα στο "Χάνι του Σουφλιά" (2434022442) συνοδευμένα από σιγομαγειρεμένα κότσια και μερακλίδικες τηγανιές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Albergo Botti": Μια βενετσιάνικη ιστορία φιλοξενίας

Αναβιώνοντας την αίγλη του παρελθόντος σε ένα εξαιρετικά προσεγμένο setting, το "Albergo Botti", που λειτούργησε ως boutique hotel από το καλοκαίρι του 2025, επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής φιλοξενίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2025

Τι ετοιμάζει η easyJet για τη Black Friday;

Η αεροπορική προσφέρει έκπτωση με την αφορμή της ημέρας για ταξίδια από 5 Δεκεμβρίου 2025 έως και 22 Μαρτίου 2026.

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

Malathro - Olympus Guest Ηouse: Χειμερινές διακοπές στη σκιά του Ολύμπου

Ιδανικό για όσους θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους, ξυπνώντας κάθε μέρα στη θέα του μαγευτικού βουνού των αρχαίων θεών, στο Δίον της Πιερίας, το "Malathro - Olympus Guest Ηouse" δεν είναι μια πρόταση σαν τις άλλες.

To "Grand Hotel Kalamata" επαναπροσδιορίζει την αστική πολυτέλεια

Έχοντας εξελιχθεί σε must προορισμό για όλο το χρόνο, και, γιατί όχι, και για τις γιορτές, η Καλαμάτα έχει το μοντέρνο city hotel που της αξίζει.

Το "Santa Marina Arachova Resort & Spa" στον Παρνασό διδάσκει την τέχνη της ορεινής πολυτέλειας

Στο εμβληματικό ορεινό resort της Αράχοβας η απόδραση στο βουνό γίνεται εμπειρία.

Christmas Workshops στο Novotel Athens

Beauty, Art και Kids Activities στο Κέντρο της Αθήνας.