
Tα Τρίκαλα δεν είναι μόνο κορυφαίος χειμωνιάτικος ελληνικός προορισμός, είναι και η Μέκκα του πρόβειου "κεμπάπ" (το βορειοελλαδίτικο "κοντοσούβλι"), των κοψιδιών, του τσίπουρου και της βουνίσιας κουζίνας. Σε τοπικούς "άρχοντες του κεμπάπ" οι ντόπιοι αναγορεύουν τα κεμπαπτζίδικα "Ταμπάκος" (2431077023) και "Χασάπηδες" (2431021614), όπου βλέπεις να γυρίζουν πάνω από το κάρβουνο καμιά δεκαριά σούβλες ταυτόχρονα – ίσως και περισσότερες.
Νέα τάση στα Τρίκαλα, που εδραιώνεται τα τελευταία χρόνια, θέλει παλιά χασάπικα να προσθέτουν χώρους με ψησταριές/ σούβλες ή κουζίνα στα μαγαζιά τους, προσφέροντας πλάι στα νωπά προϊόντα και έτοιμο φαγητό. Δεν έχουν τραπέζια, δίνουν μόνο πακέτο και γνωρίζουν αξιοσημείωτη κίνηση. Ένα τέτοιο είναι το ιστορικό κρεοπωλείο "Ευθυμίου" (2431028464), που λειτουργεί από το 1925, όπου πλέον ψήνεται και πωλείται κεμπάπ από πρόβατο (και χοιρινό ή μοσχάρι), καθώς και διάφορα άλλα ζουμερά σουβλιστά.

Αντίστοιχου concept, αλλά με φαγητά κατσαρόλας και φούρνου, το κρεοπωλείο "Meat Hall Καλλιάγρας" (2431063160), όπου ανάλογα με τη μέρα βρίσκεις από κότσι στη γάστρα και αρνί με χυλοπίτες μέχρι "πρόβειο γιουβέτσι" και "πρόβειο με τραχανά". Για τσιπουράκι εντός Τρικάλων ο "Βασίλης", στο κέντρο της πόλης, έχει ό,τι τραβάει σε μεζέ το απαιτητικό απόσταγμα (φημίζεται δε για το καπνιστό σκουμπρί του), ενώ στην "Κυρατσούλα" (2431072609), στη συνοικία Φλαμούλι, τα τσίπουρα φτάνουν με συμπαθητικούς μεζέδες.

Βγαίνοντας προς τα έξω, φημισμένο φαγάδικο βρίσκεις στο Νεραϊδοχώρι – 4 χλμ. μετά το Περτούλι και σε υψόμετρο 1.100 μ. στην αγκαλιά του Κόζιακα: η ταβέρνα "Μαργαρίτης" (2434091217) σερβίρει αχνιστή φασολάδα, πρόβειο κεμπάπ-λουκούμι και γίδα ή προβατίνα στη γάστρα. Μια ακόμη εξαιρετική ταβέρνα της ευρύτερης περιοχής που επισκέπτονται οι Τρικαλινοί βρίσκεται στο 6ο χλμ. Πύλης Ελάτης: πρόκειται για την "Αναβρυσούλα"(6972704606), που φτιάχνει προβατίνα στη γάστρα ψημένη σε ξυλόφουρνο, σερβίρει τυρί γίδινο και αγριόχορτα, αλλά και φρέσκια πέστροφα (από το ιχθυοτροφείο τους) στα κάρβουνα ή τηγανισμένη με βούτυρο και καλαμποκάλευρο. Τις ημέρες των γιορτών οι κατσαρόλες βγάζουν λογιών λογιών κυνήγια (ζαρκάδι, αγριογούρουνο, βουβάλι). Πέτρα, τζάκι, θαλπωρή, μπόλικο κρασί και τσίπουρα περιμένουν, τέλος, τους ταξιδιώτες του χειμώνα στο "Χάνι του Σουφλιά" (2434022442) συνοδευμένα από σιγομαγειρεμένα κότσια και μερακλίδικες τηγανιές.