Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα είναι οι πιο βιώσιμοι και συμπεριληπτικοί στην ιστορία

Παρίσι 2024

Αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη κατά 95%. Στοχευμένες κινήσεις ώστε να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί αθλητές θα "γίνουν ένα" και τα δύο λογότυπα των Αγώνων θα "συναντηθούν" σε ένα έμβλημα. Θα είναι οι πρώτοι Αγώνες με ίσο αριθμό αθλητών και αθλητριών. Όλα τα μνημεία της πόλης όπως το Στάδιο του Πύργου του Άιφελ, το Grand Palais και οι κήποι του Ανακτόρου των Βερσαλλιών θα είναι στη διάθεση αυτών των Αγώνων για διεξαγωγή διαφορετικών αθλημάτων. 

Αυτοί οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν θα θυμίζουν τίποτε από όσα έχουμε δει. Το Παρίσι – και η Γαλλία ευρύτερα- είναι έτοιμοι να μας ξεναγήσουν σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα. Την τέχνη του ευ ζην. Ανάμεσα σε 5 Ολυμπιακούς κύκλους με σημείο αναφοράς την ισότητα και ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  

Ήταν το 1924 όταν η Γαλλία διοργάνωνε για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Τώρα, 100 χρόνια μετά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα είναι το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός που θα μεταφέρει την εξαιρετική πολιτιστική, καλλιτεχνική και ιστορική κληρονομιά της Γαλλίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι βιώσιμοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία, αφού στόχος είναι να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να χρησιμοποιηθεί το 95% των υφιστάμενων υποδομών και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Παρίσι 2024
All rights reserved - @Paris2024

Παρίσι 2024

Στην παρουσίαση του Παρίσι 2024 και του περιοδικού Explore France για το 2023 του Γαλλικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης, Atout France, που πραγματοποιήθηκε την στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα άνοιξε με ομιλία της η πρέσβειρα της Γαλλίας, Λοράνς Αουέρ, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, στη σημασία- οικονομική, κοινωνική και αθλητική- των Αγώνων για την Γαλλία, και μίλησε για θέματα φιλοξενίας σημειώνοντας τις πτυχές ζωής της χώρας: μουσική, γαστρονομία, τέχνη, πολιτισμός και τουρισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την καλή προετοιμασία της Γαλλίας και δήλωσε ευτυχής γιατί όπως τόνισε "κάθε επιτυχημένη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, όπου κι αν γίνονται στον κόσμο, είναι και μία επιτυχία της Ελλάδας. Είμαστε στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εδώ που ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα".

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ελβετία, Φρεντερίκ Μεγιέ, τόνισε πως φιλοδοξία των διοργανωτών των φετινών Αγώνων είναι να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν όλη τη Γαλλία, όχι μόνο το Παρίσι, και να προσελκύσουν νέους επισκέπτες που θα ανακαλύψουν τη γιορτινή πλευρά της χώρας. Ο κ. Μεγιέ ανακοίνωσε τη δημιουργία της εφαρμογής "My Paris je t'aime" -και "My Paris je t’aime handicap" για ανθρώπους με αναπηρία- ένα πρακτικό εργαλείο με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση το Παρίσι. Όσο για την Ολυμπιακή Φλόγα, ο διευθυντής του Atout France ανέφερε πως θα αναχωρήσει από την Ελλάδα και θα φτάσει στη Γαλλία στις 8 Μαΐου 2024, με το ιστορικό τρικάταρτο πλοίο Belem και θα ταξιδέψει σε πολλές περιοχές πριν καταλήξει στο Παρίσι. 

Ο Έλληνας διευθυντής σχεδιασμού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, Λάμπης Κωνσταντινίδης, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη διοργάνωση παγκοσμίως που συγκεντρώνει τους σπουδαιότερους αθλητές από όλη την υφήλιο και προσφέρει μία μοναδική εμπειρία. Σημείο-κλειδί της φετινής μεγάλης διοργάνωσης θα είναι η τελετή έναρξης των Αγώνων που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκτός σταδίου και συγκεκριμένα στον Σηκουάνα, ενώ εξήγησε πως θα διεξαχθεί ανοιχτός Μαραθώνιος για όλους, για αθλητές αλλά και ερασιτέχνες λάτρεις του αθλητισμού.

Παρίσι 2024
All rights reserved - @Paris2024

"Για πρώτη φορά στην ιστορία βγαίνουμε από το στάδιο και θα έχουμε μία τελετή, η οποία θα διαπεράσει το κέντρο του Παρισιού μέσω του Σηκουάνα. Όλα τα μνημεία της πόλης θα είναι στη διάθεση αυτών των Αγώνων και έτσι στο Στάδιο του Πύργου του Άιφελ θα διεξαχθούν αγώνες μπιτς-βόλεϊ, στο Grand Palais θα έχουμε την ξιφασκία και το ταεκβοντό, στους κήπους του Ανακτόρου των Βερσαλλιών θα έχουμε το άθλημα της ιππασίας", είπε ο κ. Κωνσταντινίδης. Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας, ο Έλληνας διευθυντής σχεδιασμού τόνισε πως επιθυμία είναι η διεξαγωγή ελεύθερων Αγώνων και "όχι στρατικοποιημένων, μία πραγματική γιορτή, όπως τέτοια αρμόζει", επισημαίνοντας ωστόσο την "πρωτοφανή επιχείρηση ασφάλειας".

Ασφάλεια και οι μετακινήσεις

Προτεραιότητα αυτών των Αγώνων είναι η ασφάλεια όλων. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, σε περιοχές-κλειδιά της πόλης, καθώς και σε περίπου 20 σημεία στην Île-de-France. Ειδικότερα για την ασφάλεια των επισκεπτών υπάρχουν σχέδια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στα σημεία Ολυμπιακού ενδιαφέροντος, ενώ το προσωπικό ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα τριπλασιαστεί.

Στόχος είναι το 100% των θεατών να έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την επίτευξή του θα αυξηθεί κατά 15% η προσφορά των μέσων μεταφοράς, θα τεθούν σε λειτουργία λεωφορεία που θα πραγματοποιούν ειδικά δρομολόγια, θα υπάρχει η παρουσία 5.000 υπαλλήλων στους σταθμούς για την παροχή πληροφοριών. Αυτοί οι Αγώνες θα είναι φιλόξενοι και για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, χάρη στα 185 χιλιόμετρα "Ολυμπιακών δρόμων" που προορίζονται για οχήματα αναπήρων. Επιπλέον, προβλέπεται σύστημα μαζικής μεταφοράς για άτομα με αναπηρία, ιδίως για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Ένας στόλος 150 λεωφορείων θα εγγυάται τη μετακίνηση από τους 8 σταθμούς της παρισινής πρωτεύουσας και το σιδηροδρομικό σταθμό Rosa Parks RER.

Παρίσι 2024
All rights reserved - @Paris2024

Διαβάστε Επίσης

Οι Αγώνες σε αριθμούς 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το σπουδαιότερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός με 206 χώρες, 15.000 αθλητές (10.500 Ολυμπιακούς και 4.500 Παραολυμπιακούς), 32 Ολυμπιακά αθλήματα και 22 Παραολυμπιακά, 3 επιπλέον αθλήματα (σκέιτ, αναρρίχηση και σέρφινγκ) και ένα ακόμα άθλημα, χορευτικό αυτή τη φορά, το Breaking. 

Η μεγαλειώδης τελετή έναρξης που συνήθως διεξάγεται σε στάδιο, αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα σε μήκος 6 χλμ. ανάμεσα στη γέφυρα του Bercy και το Trocadéro και για πρώτη φορά θα περιέχει ζώνες με δωρεάν είσοδο. Η υδάτινη παρέλαση στον Ολυμπιακό Σηκουάνα θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου 2024 σε 160 σκάφη και αναμένεται να προσελκύσει ένα δισεκατομμύριο θεατές. Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια εργασιών για την προετοιμασία του χώρου, ο οποίος θα μετατραπεί σε "οχυρό" χάρη στα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν στην τελετή περισσότεροι από 600.000 θεατές και όχι 60-80.000 θεατές όπως συνηθίζεται σε ένα στάδιο.

Αναφορικά με τα εισιτήρια, περίπου 400.000 νέα εισιτήρια έχουν τεθεί προς πώληση τις τελευταίες ημέρες, το 50% των οποίων θα είναι κάτω των 100 ευρώ και 70.000 θα πωληθούν στα 24 ευρώ. Συνολικά έχουν πωληθεί 7,2 εκατ. εισιτήρια έως τώρα και στόχος είναι να πωληθούν περίπου 10 εκατ. εισιτήρια μέχρι την έναρξη των Αγώνων.

Παρίσι 2024

Με σύνθημα την συμπερίληψη

Για πρώτη φορά, οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί αθλητές θα "γίνουν ένα" και τα δύο λογότυπα των Αγώνων θα "συναντηθούν" σε ένα έμβλημα. Θα είναι οι πρώτοι Αγώνες στο όνομα της ισότητας, με ίσο αριθμό αθλητών και αθλητριών. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργάνωσε ο Ντε Κουμπερτέν ήταν απαγορευμένοι για τις γυναίκες!

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 είναι κάτι περισσότερο από ένα αθλητικό γεγονός: Είναι μια πρόσκληση για ανακάλυψη, γιορτή και χαρά. Είτε αγαπάτε τον αθλητισμό, είτε είστε λάτρης του πολιτισμού και της γαστρονομίας, είτε απλώς αναζητάτε νέες εμπειρίες, το Παρίσι το 2024 είναι ο απόλυτος προορισμός. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.