Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ενορχηστρώνει και πάλι τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" στον Άγιο Νικόλαο

Μια αλλιώτικη γαστρονομική εκδήλωση συγκεντρώνει και φέτος ένα λαμπρό team καταξιωμένων σεφ, με σκοπό να προβάλει την τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Μια dream team γνωστών σεφ μεταμορφώνει κάθε χρόνο για μερικές μέρες τη γραφική πόλη του Αγίου Νικολάου σε γαστρονομικό place to be! Οι σεφ βάζουν το χεράκι τους σε μια συνάντηση δημιουργίας, προσφοράς, ανταλλαγής απόψεων και παράλληλα διασκέδασης και κεφιού. Τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" είναι μια ιδέα του γνωστού για τη συμβολή του στην ανάδειξη της κρητικής -και όχι μόνο- παραδοσιακής κουζίνας Γιάννη Μπαξεβάνη, που μπήκε στο τραπέζι πριν πέντε χρόνια κι έχει καθιερωθεί πλέον σαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά δρώμενα στη χώρα.

Τι ακριβώς θα συμβεί εδώ, 27 Σεπτέμβρη, στην Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου; Να διευκρινίσουμε, αρχικά, ότι ο τίτλος "Μαγειρέματα του Δρόμου" ή "στον δρόμο" σωστότερα, δεν έχει να κάνει με προχειρότητα ή street φιλοσοφία φαγητού. Κάθε άλλο. Αντίθετα, εστιατόρια και ορισμένα από τα αστεράτα ξενοδοχεία της περιοχής επιστρατεύουν τους σεφ τους, οι οποίοι δημιουργούν πρωτότυπα πιάτα, εμπνεόμενοι από συνταγές της κρητικής παράδοσης. Παράλληλα, βάζουν το λιθαράκι τους συνεταιρισμοί γυναικών της περιοχής -με πρωτοστάτη τον δραστήριο συν/σμό γυναικών Κριτσάς. Το ενδιαφέρον και η λαμπρότητα της εκδήλωσης απογειώνονται με τη συμμετοχή των καλεσμένων σεφ, οι οποίοι συμβάλλουν με τον τρόπο τους: φέτος, θα μαγειρέψουν στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά των σχολείων.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Τον Γιάννη Μπαξεβάνη πλαισιώνουν μεταξύ πολλών άλλων οι Μίλτος Αρμένης, Νανά Γκαμπούρα, Σωτήρης Ευαγγέλου, Μυρσίνη Λαμπράκη, Γιάννης Λουκάκος, Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Μιχάλης Χάσικος, ο Γάλλος σεφ Christian-Alain Llorca.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Η γευστική πανδαισία πλαισιώνεται από δοκιμές οίνων του κρητικού αμπελώνα και παρουσίαση επιλεγμένων τοπικών προϊόντων: γεύση και άρωμα Κρήτης με ποιότητα. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, άλλωστε, δημιουργός και ψυχή αυτής της γιορτής, έχει αναδείξει όσο κανένας την σπουδαιότητα των τοπικών προϊόντων στην κουζίνα.

Τι πετυχαίνει λοιπόν αυτή η εκδήλωση;

Γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα από το ελληνικό και ξένο κοινό που κατακλύζει τον χώρο, ώθηση των εστιατορίων να τα χρησιμοποιούν, γεγονός που "δίνει δουλειά" σε μια σειρά τοπικών παραγωγών και δυνητικά προωθεί νέες επενδύσεις στον τομέα. Παράλληλα, προβάλλονται μέσω της κουζίνας τους τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Οι σεφ, από πλευράς τους, γνωρίζονται, ανταλλάσσουν ιδέες, ενημερώνονται, ενώ με την ομαδική δουλειά ενισχύεται η συναδελφικότητα.

Στο παρασκήνιο της εκδήλωσης, οι κεφάτες συναντήσεις μεταξύ σεφ και καλεσμένων δίνουν και παίρνουν, δημιουργώντας πραγματικά μια παράλληλη "γιορτή μέσα στην γιορτή", που λειτουργεί παράλληλα και βέβαια συμβάλλει στην επιτυχία.

Last but not least, τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα: το κοινό απολαμβάνει τα εδέσματα έναντι ενός χαμηλού αντιτίμου, το οποίο θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό σε ιδρύματα της περιοχής. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ) και ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

14/10/2025

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.

Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Αυτό το ανερχόμενο boutique οινοποιείο βρίσκεται σε ένα νησί που μάλλον δεν έχεις πάει

Η Ιωάννα Βαμβακούρη μας ξεναγεί στο πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά που άνοιξε μαζί με τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή και μοιράζεται μαζί μας ένα διαφορετικό οινικό όνειρο.

10 πόλεις του κόσμου που κάθε γνήσιος λάτρης της πίτσας οφείλει να επισκεφτεί

Λατρεύεις την πίτσα; Πρέπει να ταξιδέψεις σε αυτά τα μέρη (και όχι, δεν είναι όλα στην Ιταλία)

"Ο επισκέπτης δεν μένει απλώς κάπου, αλλά ζει, εργάζεται, συναναστρέφεται"- Τα νέα standards της φιλοξενίας

Με αφορμή το Hotel Experience ένα διήμερο exhibition- congress αφιερωμένο στον σχεδιασμό, την κουλτούρα και τη στρατηγική brand στη φιλοξενία, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής της Design Ambassador, μας παρουσιάζει το όραμα πίσω από τη διοργάνωση.

Αποστολή Σαντορίνη: Ο φετινός τρύγος μέσα από τα πρόσωπα, οι προκλήσεις μίας ιδιαίτερης χρονιάς και η επόμενη μέρα

Ταξιδέψαμε στη Σαντορίνη, βιώσαμε από κοντά την εμπειρία του φετινού τρύγου και συνομιλήσαμε με τα πρόσωπα των οινοποιείων τα οποία μεταφέρουν το αφήγημα από όλες τις πτυχές.