Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ενορχηστρώνει και πάλι τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" στον Άγιο Νικόλαο

Μια αλλιώτικη γαστρονομική εκδήλωση συγκεντρώνει και φέτος ένα λαμπρό team καταξιωμένων σεφ, με σκοπό να προβάλει την τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Μια dream team γνωστών σεφ μεταμορφώνει κάθε χρόνο για μερικές μέρες τη γραφική πόλη του Αγίου Νικολάου σε γαστρονομικό place to be! Οι σεφ βάζουν το χεράκι τους σε μια συνάντηση δημιουργίας, προσφοράς, ανταλλαγής απόψεων και παράλληλα διασκέδασης και κεφιού. Τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" είναι μια ιδέα του γνωστού για τη συμβολή του στην ανάδειξη της κρητικής -και όχι μόνο- παραδοσιακής κουζίνας Γιάννη Μπαξεβάνη, που μπήκε στο τραπέζι πριν πέντε χρόνια κι έχει καθιερωθεί πλέον σαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά δρώμενα στη χώρα.

Τι ακριβώς θα συμβεί εδώ, 27 Σεπτέμβρη, στην Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου; Να διευκρινίσουμε, αρχικά, ότι ο τίτλος "Μαγειρέματα του Δρόμου" ή "στον δρόμο" σωστότερα, δεν έχει να κάνει με προχειρότητα ή street φιλοσοφία φαγητού. Κάθε άλλο. Αντίθετα, εστιατόρια και ορισμένα από τα αστεράτα ξενοδοχεία της περιοχής επιστρατεύουν τους σεφ τους, οι οποίοι δημιουργούν πρωτότυπα πιάτα, εμπνεόμενοι από συνταγές της κρητικής παράδοσης. Παράλληλα, βάζουν το λιθαράκι τους συνεταιρισμοί γυναικών της περιοχής -με πρωτοστάτη τον δραστήριο συν/σμό γυναικών Κριτσάς. Το ενδιαφέρον και η λαμπρότητα της εκδήλωσης απογειώνονται με τη συμμετοχή των καλεσμένων σεφ, οι οποίοι συμβάλλουν με τον τρόπο τους: φέτος, θα μαγειρέψουν στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά των σχολείων.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Τον Γιάννη Μπαξεβάνη πλαισιώνουν μεταξύ πολλών άλλων οι Μίλτος Αρμένης, Νανά Γκαμπούρα, Σωτήρης Ευαγγέλου, Μυρσίνη Λαμπράκη, Γιάννης Λουκάκος, Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Μιχάλης Χάσικος, ο Γάλλος σεφ Christian-Alain Llorca.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Η γευστική πανδαισία πλαισιώνεται από δοκιμές οίνων του κρητικού αμπελώνα και παρουσίαση επιλεγμένων τοπικών προϊόντων: γεύση και άρωμα Κρήτης με ποιότητα. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, άλλωστε, δημιουργός και ψυχή αυτής της γιορτής, έχει αναδείξει όσο κανένας την σπουδαιότητα των τοπικών προϊόντων στην κουζίνα.

Τι πετυχαίνει λοιπόν αυτή η εκδήλωση;

Γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα από το ελληνικό και ξένο κοινό που κατακλύζει τον χώρο, ώθηση των εστιατορίων να τα χρησιμοποιούν, γεγονός που "δίνει δουλειά" σε μια σειρά τοπικών παραγωγών και δυνητικά προωθεί νέες επενδύσεις στον τομέα. Παράλληλα, προβάλλονται μέσω της κουζίνας τους τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Οι σεφ, από πλευράς τους, γνωρίζονται, ανταλλάσσουν ιδέες, ενημερώνονται, ενώ με την ομαδική δουλειά ενισχύεται η συναδελφικότητα.

Στο παρασκήνιο της εκδήλωσης, οι κεφάτες συναντήσεις μεταξύ σεφ και καλεσμένων δίνουν και παίρνουν, δημιουργώντας πραγματικά μια παράλληλη "γιορτή μέσα στην γιορτή", που λειτουργεί παράλληλα και βέβαια συμβάλλει στην επιτυχία.

Last but not least, τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα: το κοινό απολαμβάνει τα εδέσματα έναντι ενός χαμηλού αντιτίμου, το οποίο θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό σε ιδρύματα της περιοχής. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ) και ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Παίξε, Γεύσου & Ανακάλυψε το Ζαγόρι: Φύση και παράδοση στο Aristi Mountain Resort & Villas

Μία έκθεση που φέρνει τη φύση και την παράδοση του Ζαγορίου στον Πολυχώρο ATOP, μέσα από γεύσεις, αρώματα και βιωματικές εμπειρίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2025

Espera, το πρώτο 5* ξενοδοχείο της Κιμώλου

Με σαφή ταυτότητα, κυκλαδίτικη αισθητική και σύνδεση με τον τόπο, διευρύνει τις επιλογές φιλοξενίας στο νησί.

Σε αυτό το παραδοσιακό αρκαδιανό σπίτι θα φωλιάζουμε τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου

Στα Λαγκάδια, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας, κοντά στην Αθήνα, τρεις αυτοτελείς design κατοικίες για φθινοπωρινές διακοπές, μία και μία!

Φύση, ιστορία και γεύσεις: Η Μαύρη Θάλασσα όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα σημαίνει καθαρός αέρας, ορεινά τοπία, αυθεντική κουζίνα και μυστικά χωριά που περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Βρήκαμε ένα μικρό χωριό χαλάρωσης και νοστιμιάς στην αγκαλιά της φύσης της λίμνης Πλαστήρα

Σε υψόμετρο 900 μέτρων, ανάμεσα στο χωριό Μπελοκομίτης και στο φράγμα της λίμνης Πλαστήρα, το ξενοδοχείο και εστιατόριο Κτήμα Αλωνάκι είναι μια νόστιμη έκπληξη.

Στο hot Κυκλαδονήσι δεν πήγαν όλα και τόσο καλά...

Τουρισμός στον αυτόματο. Μερικά πράγματα που έμαθα στις φετινές διακοπές, στο επόμενο hot νησί των Κυκλάδων.

Το "Piccadill Luxury Villas" φέρνει την Αναγέννηση στη Μεθώνη

Ανάμεσα στη Μεθώνη και τη Φοινικούντα, σε ένα τοπίο που ισορροπεί ανάμεσα στη γαλήνη και τη ζωηρή μεσσηνιακή φύση, το Piccadill Luxury Villas επανασυστήνει την έννοια της φθινοπωρινής απόδρασης. Εδώ, η ατμόσφαιρα της Αναγέννησης συναντά το σύγχρονο design, σε βίλες που αποπνέουν κομψότητα, άνεση και διακριτική πολυτέλεια.