Ο Γιάννης Μπαξεβάνης ενορχηστρώνει και πάλι τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" στον Άγιο Νικόλαο

Μια αλλιώτικη γαστρονομική εκδήλωση συγκεντρώνει και φέτος ένα λαμπρό team καταξιωμένων σεφ, με σκοπό να προβάλει την τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Μια dream team γνωστών σεφ μεταμορφώνει κάθε χρόνο για μερικές μέρες τη γραφική πόλη του Αγίου Νικολάου σε γαστρονομικό place to be! Οι σεφ βάζουν το χεράκι τους σε μια συνάντηση δημιουργίας, προσφοράς, ανταλλαγής απόψεων και παράλληλα διασκέδασης και κεφιού. Τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" είναι μια ιδέα του γνωστού για τη συμβολή του στην ανάδειξη της κρητικής -και όχι μόνο- παραδοσιακής κουζίνας Γιάννη Μπαξεβάνη, που μπήκε στο τραπέζι πριν πέντε χρόνια κι έχει καθιερωθεί πλέον σαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά δρώμενα στη χώρα.

Τι ακριβώς θα συμβεί εδώ, 27 Σεπτέμβρη, στην Κιτροπλατεία του Αγίου Νικολάου; Να διευκρινίσουμε, αρχικά, ότι ο τίτλος "Μαγειρέματα του Δρόμου" ή "στον δρόμο" σωστότερα, δεν έχει να κάνει με προχειρότητα ή street φιλοσοφία φαγητού. Κάθε άλλο. Αντίθετα, εστιατόρια και ορισμένα από τα αστεράτα ξενοδοχεία της περιοχής επιστρατεύουν τους σεφ τους, οι οποίοι δημιουργούν πρωτότυπα πιάτα, εμπνεόμενοι από συνταγές της κρητικής παράδοσης. Παράλληλα, βάζουν το λιθαράκι τους συνεταιρισμοί γυναικών της περιοχής -με πρωτοστάτη τον δραστήριο συν/σμό γυναικών Κριτσάς. Το ενδιαφέρον και η λαμπρότητα της εκδήλωσης απογειώνονται με τη συμμετοχή των καλεσμένων σεφ, οι οποίοι συμβάλλουν με τον τρόπο τους: φέτος, θα μαγειρέψουν στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά των σχολείων.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Τον Γιάννη Μπαξεβάνη πλαισιώνουν μεταξύ πολλών άλλων οι Μίλτος Αρμένης, Νανά Γκαμπούρα, Σωτήρης Ευαγγέλου, Μυρσίνη Λαμπράκη, Γιάννης Λουκάκος, Μανόλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Μιχάλης Χάσικος, ο Γάλλος σεφ Christian-Alain Llorca.

Μαγειρέματα του Δρόμου

Η γευστική πανδαισία πλαισιώνεται από δοκιμές οίνων του κρητικού αμπελώνα και παρουσίαση επιλεγμένων τοπικών προϊόντων: γεύση και άρωμα Κρήτης με ποιότητα. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, άλλωστε, δημιουργός και ψυχή αυτής της γιορτής, έχει αναδείξει όσο κανένας την σπουδαιότητα των τοπικών προϊόντων στην κουζίνα.

Τι πετυχαίνει λοιπόν αυτή η εκδήλωση;

Γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα από το ελληνικό και ξένο κοινό που κατακλύζει τον χώρο, ώθηση των εστιατορίων να τα χρησιμοποιούν, γεγονός που "δίνει δουλειά" σε μια σειρά τοπικών παραγωγών και δυνητικά προωθεί νέες επενδύσεις στον τομέα. Παράλληλα, προβάλλονται μέσω της κουζίνας τους τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Οι σεφ, από πλευράς τους, γνωρίζονται, ανταλλάσσουν ιδέες, ενημερώνονται, ενώ με την ομαδική δουλειά ενισχύεται η συναδελφικότητα.

Στο παρασκήνιο της εκδήλωσης, οι κεφάτες συναντήσεις μεταξύ σεφ και καλεσμένων δίνουν και παίρνουν, δημιουργώντας πραγματικά μια παράλληλη "γιορτή μέσα στην γιορτή", που λειτουργεί παράλληλα και βέβαια συμβάλλει στην επιτυχία.

Last but not least, τα "Μαγειρέματα του Δρόμου" έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα: το κοινό απολαμβάνει τα εδέσματα έναντι ενός χαμηλού αντιτίμου, το οποίο θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό σε ιδρύματα της περιοχής. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ) και ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Sky express: Νέο απευθείας δρομολόγιο Αθήνα-Λυών, κάθε πότε θα πραγματοποιείται

Ενισχύεται η παρουσία του ελληνικού αερομεταφορέα, Sky express, στη γαλλική αγορά με το νέο απευθείας δρομολόγιο Αθήνα-Λυών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/12/2025

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

Το City Hotel δείχνει το νέο του πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη

Το διαχρονικά αγαπημένο ξενοδοχείο του TOR Hotel Group, με ιστορία πενήντα χρόνων, περνά σε μια καινούργια εποχή, υποδεχόμενο τους επισκέπτες με ανανεωμένη αισθητική και την ίδια ζεστή φιλοξενία που το καθιέρωσε.

Aroanides: Στο Πλανητέρο κοντά στα Καλάβρυτα βρήκαμε ένα καταφύγιο φυσικής ομορφιάς και ηρεμίας

Ωραία βάση για φυσιολατρικές αποδράσεις τα Mountain Hotels Collection στο χωριό Πλανητέρο στην καρδιά της Πελοποννήσου συνδυάζουν ρουστίκ γοητεία και φιλοξενία.

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.