Οι "Ημέρες Γαστρονομίας" του Ηρακλείου μας συστήνουν την κρητική ύπαιθρο

Η γαστρονομική κληρονομιά, ο πλούτος των πρώτων υλών της κρητικής γης και τα προϊόντα της ήταν το θέμα των διήμερων εκδηλώσεων στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Πυργού Ηράκλειο

H Πυργού, ένα χωριό με ιστορία στην κατάφυτη ημιορεινή ενδοχώρα του Ηρακλείου, φιλοξένησε αυτή τη φορά τις εκδηλώσεις για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, που οργανώνουν ο Δήμος και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής "Ηράκλειο, μέρες γαστρονομίας” στις 18 και 19 Μαρτίου. Στόχος, "να αναδειχτεί ο γαστρονομικός πλούτος, τα υλικά, οι τεχνικές και η διατροφική κουλτούρα της ενδοχώρας του Ηρακλείου”. 

Πιτάκια με μυζήθρα και μέλι
Πιτάκια με φρέσκια μυζήθρα και μέλι

Η επαφή με την κρητική ύπαιθρο έβαλε τους επισκέπτες, αλλά και το τοπικό κοινό που συμμετείχε με ενθουσιασμό, μέσα στην ανοιξιάτικη φύση και την εποχική γαστρονομική παράδοση, απαράλλαχτη εδώ και αιώνες: τα αμέτρητα άγρια χόρτα και βότανα, πάντα στη βάση της κρητικής διατροφής, τα φρέσκα τυροκομικά από το ανοιξιάτικο γάλα, τα λαχανικά της εποχής πρωταγωνίστησαν σε συνταγές της παράδοσης, που ετοιμάστηκαν και μαγειρεύτηκαν επί τόπου: ο ορισμός της εποχικής κουζίνας, στην πιο γνήσια μορφή της!  Παράλληλα, τοπικοί μικροί παραγωγοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους, χαρακτηριστικά του τόπου. 

φρέσκια μυζήθρα
Η φρέσκια μυζήθρα που τυροκομήθηκε επί τόπου

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργού μετατράπηκε για ένα διήμερο σε ένα εργαστήρι γεύσεων: από τυροκόμηση φρέσκιας μυζήθρας και παρουσίαση των άγριων χόρτων για τα "γιαχνερά”, μέχρι το άνοιγμα του φύλλου για τα πιτάκια με τυρί και μέλι και τα χορτοπιτάκια που μπήκαν στο τηγάνι, αλλά και τις μαρμίτες όπου σιγόβρασαν πεντανόστιμα φρέσκα κουκιά με αγκινάρες. Στην παρασκευή τους συμμετείχαν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος "Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας" με πρωτεργάτισσα τη Λένα Ηγουμενάκη, που έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα χόρτα και τα βότανα της κρητικής γης. 

Λένα Ηγουμενάκη
Η Λένα Ηγουμενάκη παρουσιάζει τον δρίλο, σπάνιο χόρτο που λίγοι θυμούνται πια

Η ιδέα των παράλληλων μικρών γαστρονομικών "φεστιβάλ” στη διάρκεια του έτους σε οικισμούς της ενδοχώρας αποδεικνύεται στην πράξη μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, καθώς λειτουργεί διττά: επικοινωνεί στο τοπικό κοινό την αξία της γαστρονομικής του παράδοσης, βασικό για τη διατήρηση και τη διάδοσή της, ενώ παράλληλα φέρνει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τον τόπο και τη φύση, την πηγή της τροφής, εκεί όπου διαμορφώνεται η παράδοση αιώνων. Λειτουργούν συμπληρωματικά με το κεντρικό γαστρονομικό φεστιβάλ στο αστικό κέντρο, αλλά έχουν και σημαντικό, αυτόνομο ενδιαφέρον. 

κουκιά και αγκινάρες
Φρέσκα κουκιά και αγκινάρες, το φαγητό της εποχής

Περιττό να μιλήσουμε για την κρητική φιλοξενία, από τον απλό κάτοικο μέχρι τους οργανωτές και τα στελέχη της Δημαρχίας, που σε αυτή την εκδήλωση αποδείχτηκε γι’ άλλη μια φορά έμπρακτα.  

Πίτα με χόρτα
Πίτα με "γιαχνερά” άγρια χόρτα


 

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"To ομορφότερο ξενοδοχείο στον κόσμο" βρίσκεται στην Αθήνα

Ένα αθηναϊκό 'καμάρι' απέσπασε τη διεθνή αρχιτεκτονική διάκριση "Worlds’ Most Beautiful Hotel Exterior", που του απονεμήθηκε μάλιστα στην έδρα της Unesco, στο Παρίσι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
10/07/2025

Λουτράκι: 5+ 1 εμπειρίες με το νοσταλγικό αέρα της παλιάς λουτρόπολης

Όλα όσα προσφέρει το Λουτράκι με χαλαρωτικό βιορυθμό και ανεπιτήδευτους old school όρους.

Το Netflix προβάλλει την Ελλάδα σε νέο βίντεο

Τοπία από την Αθήνα ως τους Παξούς (και όχι μόνο) συνδυάζονται με σειρές της πλατφόρμας όπως το "Maestro in Blue" σε ένα κλιπ-καρπό της συνεργασίας ΕΟΤ και Netflix.

Electro Vibes: Στο W Costa Navarino, την καρδιά (και) της ηλεκτρονικής μουσικής

Μια σειρά από καλοκαιρινές βραδιές ηλεκτρονικής μουσικής με την επιμέλεια του Γιάννη Γεροντάκη, στο πιο ατμοσφαιρικό σκηνικό της Μεσσηνίας, σε περιμένει από 19 Ιουλίου έως και 6 Σεπτεμβρίου.

Καλαμάτα και πιο πέρα: Η χαμηλόφωνη αλλά συγκλονιστική πλευρά της ανατολικής Μεσσηνίας

Ώρα να ανακαλύψεις την πιο αυθεντική πλευρά της ανατολικής Μεσσηνίας: από την αρχαία Μεσσήνη στην ολοζώντανη Καλαμάτα και τη Μάνη με τις ομορφιές της.

Το νησί με τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο είναι στην Ελλάδα

Ένα μικρό ελληνικό νησί αναδείχθηκε ως το κορυφαίο σημείο στον πλανήτη, ξεπερνώντας προορισμούς από όλο τον κόσμο.

Με τη Ferryscanner το ταξίδι...είναι μόλις ένα scan μακριά

"Μη σκας, σκάναρε!": Η Ferryscanner φέρνει το καλοκαίρι στα χέρια σου με τη νέα της καμπάνια.