Οι "Ημέρες Γαστρονομίας" του Ηρακλείου μας συστήνουν την κρητική ύπαιθρο

Η γαστρονομική κληρονομιά, ο πλούτος των πρώτων υλών της κρητικής γης και τα προϊόντα της ήταν το θέμα των διήμερων εκδηλώσεων στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Πυργού Ηράκλειο

H Πυργού, ένα χωριό με ιστορία στην κατάφυτη ημιορεινή ενδοχώρα του Ηρακλείου, φιλοξένησε αυτή τη φορά τις εκδηλώσεις για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, που οργανώνουν ο Δήμος και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής "Ηράκλειο, μέρες γαστρονομίας” στις 18 και 19 Μαρτίου. Στόχος, "να αναδειχτεί ο γαστρονομικός πλούτος, τα υλικά, οι τεχνικές και η διατροφική κουλτούρα της ενδοχώρας του Ηρακλείου”. 

Πιτάκια με μυζήθρα και μέλι
Πιτάκια με φρέσκια μυζήθρα και μέλι

Η επαφή με την κρητική ύπαιθρο έβαλε τους επισκέπτες, αλλά και το τοπικό κοινό που συμμετείχε με ενθουσιασμό, μέσα στην ανοιξιάτικη φύση και την εποχική γαστρονομική παράδοση, απαράλλαχτη εδώ και αιώνες: τα αμέτρητα άγρια χόρτα και βότανα, πάντα στη βάση της κρητικής διατροφής, τα φρέσκα τυροκομικά από το ανοιξιάτικο γάλα, τα λαχανικά της εποχής πρωταγωνίστησαν σε συνταγές της παράδοσης, που ετοιμάστηκαν και μαγειρεύτηκαν επί τόπου: ο ορισμός της εποχικής κουζίνας, στην πιο γνήσια μορφή της!  Παράλληλα, τοπικοί μικροί παραγωγοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους, χαρακτηριστικά του τόπου. 

φρέσκια μυζήθρα
Η φρέσκια μυζήθρα που τυροκομήθηκε επί τόπου

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργού μετατράπηκε για ένα διήμερο σε ένα εργαστήρι γεύσεων: από τυροκόμηση φρέσκιας μυζήθρας και παρουσίαση των άγριων χόρτων για τα "γιαχνερά”, μέχρι το άνοιγμα του φύλλου για τα πιτάκια με τυρί και μέλι και τα χορτοπιτάκια που μπήκαν στο τηγάνι, αλλά και τις μαρμίτες όπου σιγόβρασαν πεντανόστιμα φρέσκα κουκιά με αγκινάρες. Στην παρασκευή τους συμμετείχαν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος "Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας" με πρωτεργάτισσα τη Λένα Ηγουμενάκη, που έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα χόρτα και τα βότανα της κρητικής γης. 

Λένα Ηγουμενάκη
Η Λένα Ηγουμενάκη παρουσιάζει τον δρίλο, σπάνιο χόρτο που λίγοι θυμούνται πια

Η ιδέα των παράλληλων μικρών γαστρονομικών "φεστιβάλ” στη διάρκεια του έτους σε οικισμούς της ενδοχώρας αποδεικνύεται στην πράξη μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, καθώς λειτουργεί διττά: επικοινωνεί στο τοπικό κοινό την αξία της γαστρονομικής του παράδοσης, βασικό για τη διατήρηση και τη διάδοσή της, ενώ παράλληλα φέρνει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τον τόπο και τη φύση, την πηγή της τροφής, εκεί όπου διαμορφώνεται η παράδοση αιώνων. Λειτουργούν συμπληρωματικά με το κεντρικό γαστρονομικό φεστιβάλ στο αστικό κέντρο, αλλά έχουν και σημαντικό, αυτόνομο ενδιαφέρον. 

κουκιά και αγκινάρες
Φρέσκα κουκιά και αγκινάρες, το φαγητό της εποχής

Περιττό να μιλήσουμε για την κρητική φιλοξενία, από τον απλό κάτοικο μέχρι τους οργανωτές και τα στελέχη της Δημαρχίας, που σε αυτή την εκδήλωση αποδείχτηκε γι’ άλλη μια φορά έμπρακτα.  

Πίτα με χόρτα
Πίτα με "γιαχνερά” άγρια χόρτα


 

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

To "Grand Hotel Kalamata" επαναπροσδιορίζει την αστική πολυτέλεια

Έχοντας εξελιχθεί σε must προορισμό για όλο το χρόνο, και, γιατί όχι, και για τις γιορτές, η Καλαμάτα έχει το μοντέρνο city hotel που της αξίζει.

21/11/2025

Το "Santa Marina Arachova Resort & Spa" στον Παρνασό διδάσκει την τέχνη της ορεινής πολυτέλειας

Στο εμβληματικό ορεινό resort της Αράχοβας η απόδραση στο βουνό γίνεται εμπειρία.

Τέλος εποχής: Το εμβληματικό Caffe Greco της Ρώμης κλείνει μετά από 265 χρόνια

Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντέλλα Μανταλένα και έκλεισε τις πόρτες του την περασμένη εβδομάδα.

Το Open House Thessaloniki 2025 είναι γεγονός

Ένα διήμερο για την αρχιτεκτονική του σήμερα και την κληρονομιά του αύριο.

"Helene Eco Luxury Villa": Η ιδιωτική σας απόδραση στην καρδιά της Τσαγκαράδας

Στην καρδιά της καταπράσινης Τσαγκαράδας, ανάμεσα σε δάση καστανιάς και με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο, η πολυτελής "Helene Eco Luxury Villa" απλώνεται μέσα σε ιδιωτικό οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων.

Cens Hotel: Η νέα εκδοχή της πολυτέλειας στα Ιωάννινα

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, λίγα μόλις βήματα από την κεντρική πλατεία και τη Λίμνη Παμβώτιδα, το Cens Hotel επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής διαμονής.

Λένε πως αυτοί είναι οι 20 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Ακολουθούν οι must προορισμοί για όσους λατρεύουν το τρίπτυχο βουνό, τζάκι, χιόνι. Αν και το τελευταίο δεν μπορούμε να σας το υποσχεθούμε.