Οι "Ημέρες Γαστρονομίας" του Ηρακλείου μας συστήνουν την κρητική ύπαιθρο

Η γαστρονομική κληρονομιά, ο πλούτος των πρώτων υλών της κρητικής γης και τα προϊόντα της ήταν το θέμα των διήμερων εκδηλώσεων στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Πυργού Ηράκλειο

H Πυργού, ένα χωριό με ιστορία στην κατάφυτη ημιορεινή ενδοχώρα του Ηρακλείου, φιλοξένησε αυτή τη φορά τις εκδηλώσεις για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, που οργανώνουν ο Δήμος και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Ηρακλείου στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής "Ηράκλειο, μέρες γαστρονομίας” στις 18 και 19 Μαρτίου. Στόχος, "να αναδειχτεί ο γαστρονομικός πλούτος, τα υλικά, οι τεχνικές και η διατροφική κουλτούρα της ενδοχώρας του Ηρακλείου”. 

Πιτάκια με μυζήθρα και μέλι
Πιτάκια με φρέσκια μυζήθρα και μέλι

Η επαφή με την κρητική ύπαιθρο έβαλε τους επισκέπτες, αλλά και το τοπικό κοινό που συμμετείχε με ενθουσιασμό, μέσα στην ανοιξιάτικη φύση και την εποχική γαστρονομική παράδοση, απαράλλαχτη εδώ και αιώνες: τα αμέτρητα άγρια χόρτα και βότανα, πάντα στη βάση της κρητικής διατροφής, τα φρέσκα τυροκομικά από το ανοιξιάτικο γάλα, τα λαχανικά της εποχής πρωταγωνίστησαν σε συνταγές της παράδοσης, που ετοιμάστηκαν και μαγειρεύτηκαν επί τόπου: ο ορισμός της εποχικής κουζίνας, στην πιο γνήσια μορφή της!  Παράλληλα, τοπικοί μικροί παραγωγοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους, χαρακτηριστικά του τόπου. 

φρέσκια μυζήθρα
Η φρέσκια μυζήθρα που τυροκομήθηκε επί τόπου

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργού μετατράπηκε για ένα διήμερο σε ένα εργαστήρι γεύσεων: από τυροκόμηση φρέσκιας μυζήθρας και παρουσίαση των άγριων χόρτων για τα "γιαχνερά”, μέχρι το άνοιγμα του φύλλου για τα πιτάκια με τυρί και μέλι και τα χορτοπιτάκια που μπήκαν στο τηγάνι, αλλά και τις μαρμίτες όπου σιγόβρασαν πεντανόστιμα φρέσκα κουκιά με αγκινάρες. Στην παρασκευή τους συμμετείχαν η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος "Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας" με πρωτεργάτισσα τη Λένα Ηγουμενάκη, που έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα χόρτα και τα βότανα της κρητικής γης. 

Λένα Ηγουμενάκη
Η Λένα Ηγουμενάκη παρουσιάζει τον δρίλο, σπάνιο χόρτο που λίγοι θυμούνται πια

Η ιδέα των παράλληλων μικρών γαστρονομικών "φεστιβάλ” στη διάρκεια του έτους σε οικισμούς της ενδοχώρας αποδεικνύεται στην πράξη μια επιτυχημένη πρωτοβουλία, καθώς λειτουργεί διττά: επικοινωνεί στο τοπικό κοινό την αξία της γαστρονομικής του παράδοσης, βασικό για τη διατήρηση και τη διάδοσή της, ενώ παράλληλα φέρνει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τον τόπο και τη φύση, την πηγή της τροφής, εκεί όπου διαμορφώνεται η παράδοση αιώνων. Λειτουργούν συμπληρωματικά με το κεντρικό γαστρονομικό φεστιβάλ στο αστικό κέντρο, αλλά έχουν και σημαντικό, αυτόνομο ενδιαφέρον. 

κουκιά και αγκινάρες
Φρέσκα κουκιά και αγκινάρες, το φαγητό της εποχής

Περιττό να μιλήσουμε για την κρητική φιλοξενία, από τον απλό κάτοικο μέχρι τους οργανωτές και τα στελέχη της Δημαρχίας, που σε αυτή την εκδήλωση αποδείχτηκε γι’ άλλη μια φορά έμπρακτα.  

Πίτα με χόρτα
Πίτα με "γιαχνερά” άγρια χόρτα


 

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα event στο Κιλκίς συνδυάζει τέχνη, φύση και γεύσεις

Η φάρμα Ραγιάν, η Αφροδίτη και η Ραμίνα προσκαλούν το κοινό σε ένα μοναδικό event που συνδυάζει ξενάγηση στη φάρμα, τέχνη και γαστρονομία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/09/2025

Το… μπαλκόνι σύγχρονης φιλοξενίας που έλειπε από τη Μακρινίτσα

Το Balcon Makrinitsa είναι ένας καινούργιος, μοντέρνος, με πανοραμική θέα ξενώνας σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου.

16η "Μεγάρων Γη": Γιορτή της τοπικής παραγωγής και της αγροτικής παράδοσης

Τι κάνει τη Μεγαρίτικη γη τόσο ξεχωριστή και πλούσια σε γεύσεις; Το ανακαλύπτουμε μέσα από βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Στη Ρωμαϊκή Αγορά τιμάμε μια άγνωστη πτυχή της σύμπλευσης τουρισμού και πολιτισμού στην Ελλάδα"

Μιλήσαμε με την Υπουργό Τουρισμού ενόψει της εκδήλωσης Μνήμη και Φως στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 16 Σεπτεμβρίου με αφορμή τα 70 χρόνια ίδρυσης του Φεστιβάλ Αθηνών από τον ΕΟΤ.

The Attican Villa & Estate στην Ανάβυσσο: Η νέα προσθήκη στα καταλύματα της Aria Hotels

Μία βίλα με μεσογειακή γοητεία και διακριτική πολυτέλεια προστίθεται στις προτάσεις φιλοξενίας της Aria Hotels.

Παίξε, Γεύσου & Ανακάλυψε το Ζαγόρι: Φύση και παράδοση στο Aristi Mountain Resort & Villas

Μία έκθεση που φέρνει τη φύση και την παράδοση του Ζαγορίου στον Πολυχώρο ATOP, μέσα από γεύσεις, αρώματα και βιωματικές εμπειρίες.

Espera, το πρώτο 5* ξενοδοχείο της Κιμώλου

Με σαφή ταυτότητα, κυκλαδίτικη αισθητική και σύνδεση με τον τόπο, διευρύνει τις επιλογές φιλοξενίας στο νησί.