Veszprém-Balaton: Insider's guide στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

Ταξιδεύουμε μέχρι την Ουγγαρία και την έτερη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Veszprém-Balaton 2023 μέσα από τις λέξεις –τις ιδέες, τις προτάσεις και τα τιπς– του διευθυντή διεθνούς επικοινωνίας της διοργάνωσης Daniel Swartz.

Veszprém-Balaton: Insider's guide στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

Ταξιδεύουμε μέχρι την Ουγγαρία και την έτερη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Veszprém-Balaton 2023 μέσα από τις λέξεις –τις ιδέες, τις προτάσεις και τα τιπς– του διευθυντή διεθνούς επικοινωνίας της διοργάνωσης Daniel Swartz.

Της Κικής Βασσάλου

Δεν είναι μόνο τα επιμέρους πολιτιστικά γεγονότα που οργανώνονται στις πόλεις που φέρουν κάθε χρόνο τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είναι και η δυνατότητα που δίνεται στους λαούς της γηραιάς ηπείρου να έρθουν σε επαφή με νέους τόπους, να γνωρίσουν πόλεις και περιοχές εκτός τουριστικού ραντάρ, και την ίδια στιγμή να μυηθούν στην τοπική γαστρονομία, τα κρασιά και όλα τα υπόλοιπα καλλούδια που παράγει κάθε τόπος, αλλά και στα άγνωστα εν πολλοίς τοπικά έθιμα και γιορτές. Με αυτήν την αφορμή, φέτος, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα γνωρίσουν τη δική μας Ελευσίνα με τα σύγχρονα «μυστήριά» της, αλλά κι εμείς θα ταξιδέψουμε μέχρι την Ουγγαρία, την πόλη Veszprém και τη γειτονική περιοχή Bakony-Balaton, που μοιραζονται επίσης τον θεσμό. Ξεναγός μας σε αυτό το virtual καταρχήν ταξίδι ο διευθυντής Διεθνούς Επικοινωνίας του VEB2023, κ. Daniel Swartz.

Veszprém-Balaton: Insider's guide στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 - εικόνα 1
Άποψη της περιοχής του Κάστρου από τη Séd Creek, όπως ονομάζεται η κοιλάδα του Veszprém.

Μιλήστε μας για το Veszprém και το Bakony-Balaton. Τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτήν την περιοχή της Ουγγαρίας;
Σφηνωμένο ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές των λόφων Bakony και τη βόρεια όχθη της λίμνης Balaton στο μεσοδυτικό τμήμα της Ουγγαρίας, το Veszprém, γνωστό και ως «η πόλη των βασιλισσών» είναι μια πανέμορφη, καταπράσινη πόλη, με πλούσιο παρελθόν και ιστορία που ξεπερνά τα χίλια χρόνια. Ήσυχο, φιλόξενο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, το Veszprém ισορροπεί μεταξύ αστικού τοπίου και φυσικού περιβάλλοντος, με το γοητευτικό Κάστρο και τη συνοικία των μπαρόκ κτιρίων που το περιβάλλει να αποτελούν το σημαντικότερο πολιτιστικό ορόσημο της πόλης. Εδώ και πολλά σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα – όλα τους ανοιχτά στο κοινό: η Αρχιεπισκοπή του Veszprém, το παλάτι του Αρχιεπισκόπου, η Βασιλική του Αγίου Μιχαήλ, καθώς και η εκκλησία του St. Emeric κ.ά.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα κτίρια που τραβούν το ενδιαφέρον στο Veszprém. Είναι και ο ζωολογικός κήπος της πόλης με συνεχώς ανανεούμενα είδη στους χώρους του και σχεδόν 350.000 επισκέπτες ετησίως! Ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός σε οικογένειες με μικρά παιδιά που επιδίδονται σε «σαφάρι» γνωριμίας με το ζωικό βασίλειο και το φυσικό περιβάλλον.

Veszprém, άλλωστε, σημαίνει φύση και συγκεκριμένα Séd Creek, όπως ονομάζεται στα ουγγρικά η κοιλάδα της πόλης που διατρέχει το ρέμα Séd και προσφέρεται για περιπάτους ή και πεζοπορίες (οι περισσότεροι μάλιστα επιδίδονται σε σκανδιναβικό περπάτημα - Nordic walking), ραντεβού (υπάρχει ένα καταπράσινο σημείο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Νησί της Αγάπης»), ποδήλατο, σκέιτ και πολύ παιχνίδι – αν είστε με παιδιά αναζητήστε οπωσδήποτε την παιδική χαρά της κοιλάδας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε για το Veszprém;
Ότι, την ίδια στιγμή, είναι μια σύγχρονη πόλη που αγαπάει τον αθλητισμό· ότι διαθέτει ένα σύγχρονο στάδιο 5.500 ατόμων και ότι αποτελεί την έδρα της παγκοσμίως γνωστής ομάδας χάντμπολ Telekom Veszprém.

Επίσης, ότι αγαπάει τη σύγχρονη τέχνη. Στην πόλη θα βρειτε τρεις σημαντικές γκαλερί, χάρη στις οποίες το Veszprém έχει κερδίσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης: Mία από αυτές είναι η Vass Collection αφιερωμένη στην κονστρουκτιβιστική τέχνη, η οποία στεγάζεται στην περιοχή του Kάστρου. Άλλες είναι ο Οίκος Τεχνών (παλάτι Dubniczay, γκαλερί Csikász) και το Μουσείο Laczkó Dezső με τις συχνά εναλλασσόμενες εκθέσεις του.

Ολοκληρώνοντας τις συστάσεις, η Balaton είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Ευρώπης με έκταση 592 τ.χλμ και πανέμορφο περιβάλλον. Η ορεινή περιοχή της βόρειας όχθης της, ο Βακονικός Δρυμός (Bakony), είναι γνωστή για την πλούσια οινοπαραγωγή της. Η δε πεδινή νότια όχθη διαθέτει πολλά τουριστικά θέρετρα, ενώ εδώ λαμβάνουν χώρα τα καλοκαίρια πολλά φεστιβάλ· από παραδοσιακή γαστρονομία μέχρι ηλεκτρονική μουσική, όπως το πολύ γνωστό Balaton Sound.

Veszprém-Balaton: Insider's guide στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 - εικόνα 2
Χειμωνιάτικο mountain bike πριν πέσει το πρώτο χιόνι.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για μια επίσκεψη στο Veszprém;
Συνηθίζουμε να λέμε ότι «το Veszprém απέχει 15 λεπτά από τη λίμνη Balaton όταν βρέχει, αλλά 50 όταν έχει καλό καιρό». Πλέον υπάρχουν τόσα πράγματα να κάνεις καθημερινά στο Veszprém και τις γύρω πόλεις και χωριά, όπου δεν υπάρχουν πια βαρετές μέρες εδώ! Μάλιστα, διοργανώνουμε σκόπιμα ένα εκτός εποχής Φεστιβάλ Λογοτεχνίας (23-26 Φεβρουαρίου), ώστε να καταστήσουμε σαφές ακριβώς αυτό: ότι όλα τα είδη της τέχνης έχουν θέση εδώ και ότι όλες οι εποχές του χρόνου είναι ιδανικές για μια επίσκεψη στα μέρη μας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τοπική γαστρονομία και οινοποιία;
Στην Ουγγαρία υπάρχουν συνολικά 6 αμπελουργικές περιέφεριες και 22 αμπελουργικές περιοχές, με το περιβάλλον της λίμνης Balaton να καθίσταται από τα πλέον ευνοϊκά για τους αμπελώνες που παράγουν λευκά και κόκκινα κρασιά. Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι το «olaszrizling» (σαν το ιταλικό Riesling), αλλά η περιοχή διαθέτει επίσης ορισμένες τοπικές ποικιλίες, όπως το «juhfark» και το «kéknyelű». Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το οινοποιείο Figula, μια οικογενειακή επιχείρηση με μεγάλη ποικιλία σε λευκά λρασιά, καθώς και το Jásdi που επίσης παράγει κυρίως λευκά κρασιά, αλλά και το cabernet franc – ένα συναρπαστικό κόκκινο.

Το Veszprém επίσης διαθέτει ορισμένα εξαιρετικά εστιατόρια, γεγονός που έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά αναφορικά με τις υπηρεσίες εστίασης στην πόλη, καθιστώντας την δεύτερο καλύτερο γαστρονομικό προορισμό της Ουγγαρίας μετά τη Βουδαπέστη.

Veszprém-Balaton: Insider's guide στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 - εικόνα 3
Φθινοπωρινή φύση και μαξιλαράκι με την υπογραφή Veszprém.

Οι αγαπημένες σας διευθύνσεις για πρωινό, καφέ, γλυκό;
Είναι γεγονός ότι το κέντρο του Veszprém έχει αναζωογονηθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλές μικρές επιχειρήσεις και εστιατόρια που δίνουν νέα πνοή στην πόλη. Δύο από αυτά τα μέρη είναι ιδανικά για πρωινό, καφέ, παγωτό και κέικ: Το νέο brunch-bistro-café αλλά και design store και πολυχώρος KUNSZT (Óváros tér 1) βρίσκεται στην πλατεία Óváros. Το εστιατόριο σερβίρει πρωινό και brunch όλη την ημέρα, καθώς και αρτοσκευάσματα και σάντουιτς.

Το Füge Fagyiudvar és Kávézó (Rákóczi Ferenc utca 3) καλωσορίζει τους επισκέπτες με χειροποίητο παγωτό και νόστιμα κέικ. Αποτελεί επίσης ιδανική επιλογή για πρωινό, με ποικιλία από νόστιμα σάντουιτς και γλυκά.

Το Koko Pastry Shop (Március 15 u. 3/1) θα το αναζητήσετε εκτός κέντρου και θα το επισκεφθείτε για να δοκιμάσετε κέικ από χέρια πρωταθλητών, καθώς η ομάδα του Koko κέρδισε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κέικ 2022!

Veszprém-Balaton: Insider's guide στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 - εικόνα 4
Βόλτα στη φύση που περιβάλλει την πόλη του Veszprém, με βροχή και πολύχρωμο εξοπλισμό.

Αγαπημένα εστιατόρια;
To Oliva Étterem (Buhim u. 14-16) βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κοντά στο Κάστρο, και σερβίρει παραδοσιακά ουγγρικά πιάτα σε ένα καθ' όλα μεσογειακό περιβάλλον – ειδικά το καλοκαίρι, οπότε θα δειπνίσετε στον κήπο. Εποχιακά πιάτα από διάφορες διεθνείς κουζίνες που αλλάζουν κάθε δυο-τρεις εβδομάδες και μια μεγάλη ποικιλία από ουγγρικά κρασιά συμπληρώνουν την εμπειρία.

Το Nostalgia Garden (Kittenberger Kálmán u. 11) βρίσκεται στη γραφική κοιλάδα του Veszprém, και είκοσι χρόνια τώρα σερβίρει εξαιρετικά κομψά και νόστιμα πιάτα.

Ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Villa Medici (Kittenberger Kálmán u. 11) ο σεφ συνδυάζει τις παραδόσεις της ουγγρικής κουζίνας με τις διεθνείς τάσεις, δημιουργώντας πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες και σε συνεργασία με παραγωγούς από την περιοχή.

Το Fricska Pop-up (Miklós utca 10) είναι και εστιατόριο και μπαρ και ψησταριά με μοναδική ατμόσφαιρα – μια πρόταση για τις ηλιόλουστες μέρες του χρόνου, καθώς βρίσκεται στις όχθες του ρέματος Séd σε έναν μύλο 600 ετών. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα βραβευμένα μπιφτέκια τους!

Η Pizza Delarosso (Rákóczi Ferenc u. 5) με παρουσία και στη Βουδαπέστη, σερβίρει την καλύτερη πίτσα της Ουγγαρίας, ενώ αλλη μια «νόστιμης» επιλογές για φαγητό είναι το Elefánt (Óváros tér 6, elefantetterem.hu) στην Παλιά Πόλη με ενα ενδιαφέρον επιχικό μενού που αλλάζει κάθε εβδομάδα.

Veszprém-Balaton: Insider's guide στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 - εικόνα 5
Υπαίθριες μαγειρικές στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσουμε κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας;
Τι να πρωτοδιαλλέξει κανείς; Υπάρχει ένα απίστευτο εύρος τριών χιλιάδων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί σε 116 συμμετέχουσες πόλεις και χωριά της περιοχής Veszprém-Balaton καθ' όλη τη διάρκεια του πολιτιστικού έτους. Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα είναι:

Veszprém Blues Fesztivál, 13-16 Απριλίου. Τέσσερις παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες του μπλουζ, βραβευμένοι με Grammy, πλαισιώνονται από φιναλίστ του European Blues Challenge και του International Blues Challenge των τελευταίων ετών.
MusiColours European Youth Music Festival, 27-30 Μαΐου. Ένα αξέχαστο ραντεβού νεανικών χορωδιών και μουσικών συνόλων από πολλές χώρες.
VeszprémFest, 12-16 Ιουλίου. Ένα μουσικό ραντεβού αστέρων με ονόματα όπως οι Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, Joss Stone, Andrea Rost και Norah Jones.
Veszprém Early Music Days, 18-27 Ιουλίου. Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη μουσική της προρομαντικής εποχής που φέτος γιορτάζει τη 10η επέτειό του και θα λάβει χώρα στην μπαρόκ εκκλησία των Ιησουιτών που είναι χτισμένη στα ερείπια του ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην κοιλάδα του Veszprém.
Veszprém Street Music Festival, 20-23 Ιουλίου. Αυτό που ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια ως ένας διαγωνισμός για να βρεθούν οι καλύτεροι μουσικοί του δρόμου στη χώρα, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις της Ουγγαρίας!
Auer Violin Festival, 1-6 Αυγούστου. Ο Leopold Auer, ένας από τους σημαντικότερους διδασκάλους του βιολιού του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στο Veszprém. Το φεστιβάλ προς τιμήν του φέρνει στη γενέτειρά του τους σημαντικότερους διεθνείς ερμηνευτές βιολού.

InterUrban όλο το χρόνο! Το 2023 όλος ο κόσμος θα έρθει στο Veszprém: 29 πόλεις από 25 χώρες θα παρουσιάζονται εναλλάξ κάθε δύο εβδομάδες, φέρνοντας τις μελωδίες, τις γεύσεις και το «ταλέντο» κοντινών και μακρινών χωρών στη μικρή ουγγρική πόλη. Κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες, εργαστήρια συγγραφέων, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες απροσδόκητες εκδηλώσεις διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης. Η πρώτη πόλη που παρουσιάστηκε είναι το Κάουνας της Λιθουανίας (16-29 Ιανουαρίου) για να ακολουθήσει η Γάνδη του Βελγίου (30 Ιανουαρίου-12 Φεβρουαρίου), το Λονδίνο του Καναδά (13-26 Φεβρουαρίου) κ.ο.κ. Στο πρόγραμμα είναι και η δική μας Ελευσίνα από τις 3 έως τις 16 Ιουλίου.

  • Στο Veszprém μπορείτε να φτάσετε με τρένο ή λεωφορείο μέσω Βουδαπέστης. Στο veszpreminfo.hu θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πόλη και την περιοχή και στο veszprembalaton2023.hu ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διοργάνωση VEB2023

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.