10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind

Κάθε φορά που θέλουμε το βλέμμα μας να ταξιδέψει και η καρδιά μας να ζεσταθεί (και είναι πολλές), επιστρέφουμε σε αγαπημένες στιγμές από τα χειμερινά μας ταξίδια που θέλουμε να ξαναζήσουμε το συντομότερο.

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind

Κάθε φορά που θέλουμε το βλέμμα μας να ταξιδέψει και η καρδιά μας να ζεσταθεί (και είναι πολλές), επιστρέφουμε σε αγαπημένες στιγμές από τα χειμερινά μας ταξίδια που θέλουμε να ξαναζήσουμε το συντομότερο.

#1 Πρωινό στο χαγιάτι της Νένας

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 1

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και τέτοια εποχή η Νένα Γκριντζιά θα μας καλοσώριζε στο ξύλινο χαγιάτι του ξενώνα «Μπελλαίικο» στη Στεμνίτσα με θέα το τυλιγμένο στην πάχνη χωριό με ζυμωτό ψωμί, ομελέτα φούρνου με άγρια μαρμελάδα, μαρμελάδα με τους καρπούς του Μαινάλου και αχνιστό καφέ…

#2 Το αγχολυτικό της διπλανής πόρτας

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 2

Χαλαρές πεζοπορίες, γιόγκα, οργανωμένες βόλτες για συλλογή μανιταριών, πικνίκ… και τι δεν έχουμε κάνει στις όχθες της λίμνης της Ορεινής Κορινθίας. Κυρίως όμως μας λείπει η μυρωδιά του δάσους και η αίσθηση του βλέμματος που ταξιδεύει στο γαλαζοπράσινο, καθώς τα έλατα, τα πεύκα και τα γύρω βουνά καθρεφτίζονται στα νερά της.

#3 Στο καφενείο του Ναπολέοντα

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 3

Η άγρια ομορφιά των Τζουμέρκων δεν έχει ταίρι σε όλη την Ελλάδα και αν έχεις περπατήσει στα λιθόστρωτα σοκάκια στους Καλαρρύτες και το Συρράκο κι έχεις «κρεμαστεί» από τον βράχο στην Μονή Κηπίνας δεν το ξεχνάς ποτέ. Ειδικά όταν η βόλτα ολοκληρώνεται με τσίπουρα, μεζέδες και αυτοσχέδια γλέντια στην «Άκανθο» του Ναπολέοντα Ζάγκλη στους Καλαρρύτες, το ατμοσφαιρικό καφενείο - μπακάλικο και- ταβέρνα που ξαναζωντάνεψε πέμπτη γενιά ο ίδιος.

#4 Πάρνωνας ο μυροβόλος

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 4

Καταπράσινος, διάσπαρτος με παραδοσιακά χωριά και σηματοδοτημένα μονοπάτια, στα σύνορα Αρκαδίας και Λακωνίας, ο Πάρνωνας σε τυλίγει με τα αρώματα του (θηλυκό βουνό τον λένε χάρη στις αποπλανητικές μυρωδιές του). Από τις πεζοπορίες στο Καταφύγιο και στα Τζίτζινα ως τα ρουστίκ τσιμπούσια με βραστή γίδα στην πλατεία του Κοσμά κι από τα αρχοντικά της Καστάνιτσας και του Πραστού ως την ανερχόμενη Βαμβακού που ξαναζεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το βουνό των περιπατητών μας καλεί για βόλτες με φόντο έλατα, τα μαυρόπευκα και τους κέδρους.

#5 Βουτιά με θέα στο δάσος

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 5
«Elatos Resort and Health Club»

Η εμπειρία της χαλάρωσης σε μια θερμαινόμενη πισίνα με το μάτι να χάνεται στο ορεινό τοπίο ακούγεται ακόμη πιο θεραπευτική εν μέσω καραντίνας. Η πισίνα του «Elatos Resort and Health Club» στον ελατοσκέπαστο Παρνασσό παραμένει εμβληματική του είδους, ειδικά αν έξω έχει χιονίσει, ενώ αυτή του «Aristi Mountain Resort» στο ψηλότερο σημείο της Αρίστης στα Ζαγοροχώρια σε προσκαλεί να ονειρευτείς ανοιξιάτικους περιπάτους με τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους της Γκαμήλας και τα πετρόχτιστα αρχοντικά στο φόντο. Υπέροχη πανοραμική θέα απολαμβάνουμε και από την θερμαινόμενη πισίνα του «Grand Forest Metsovo», φωλιασμένο στα καταπράσινα ριζά της Βάλια Κάλντα, στο Μέτσοβο

#6 Γαστρονομικό οδοιπορικό στη Δυτική Μακεδονία

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 6
Ο Άγγελος Ναουμίδης ανεβάζει διαρκώς τον πήχη στο οικογενειακό εστιατόριο

Η Φλώρινα, με τρία βραβεία ελληνικής κουζίνας (τέσσερα αν βάλουμε και την κοντινή Νάουσα), επισκέψιμα οινοποιεία, οινικούς θησαυρούς (από το εμβληματικό Ξινόμαυρο ως τα αφρώδη του Αμυνταίου) και ξεχωριστά τοπικά προϊόντα είναι ο πρώτος ορεινός προορισμός που μας έρχεται στο νου για γαστρονομικές περιπλανήσεις. Όλα αυτά με φόντο πανέμορφα τοπία με τις λίμνες να πρωταγωνιστούν, χιονοδρομικά κέντρα και χωριά - διαμάντια όπως το Νυμφαίο. Το ιδανικό menu degustation στις σάλες των βραβευμένων εστιατορίων περιλαμβάνει τραχανότο με μανιτάρια στον «Θωμά», σουτ μακάλο στον «Κοντοσώρο», πέστροφα με πουρέ σελινόριζας στον «Ναουμίδη» και ρόστο στο «Χάραμα».

#7 Σκι με θέα!

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 7

Ακόμη και αθλητικός τύπος να μην είσαι, το παιχνίδι με το χιόνι και οι ζεστές σοκολάτες στο σαλέ με φόντο το απέραντο λευκό σε αποζημιώνουν. Για μας τους υπόλοιπους τα αγαπημένα σλάλομ περιλαμβάνουν ανάλογα με τη διάθεση, απαιτητικές καταβάσεις στον Παρνασσό και τη Βασιλίτσα, snowmobile στο Καϊμακτσαλάν, τσουλήθρα στο χιόνι με τα παιδιά στα Καλάβρυτα, καρτποσταλικά σλάλομ στα Χάνια στο Πήλιο, απ’ όπου μια καθαρή μέρα μπορεί να δεις μέχρι και το Αιγαίο...

#8 Ιππασία στη Λίμνη

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 8

Στις γαλήνιες όχθες και τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα πολλοί από εμάς μυηθήκαμε για πρώτα φορά σε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η ιππασία, το κανό, η τοξοβολία και ακόμη και σήμερα παραμένει ένας από τους πιο φιλικούς προορισμούς για χαλαρή δράση για όλη την οικογένεια. Αξέχαστες οι αυτοκινητάδες στο αλπικό τοπίο προς αναζήτηση της καλύτερης θέας για φωτογραφία (μερικές από τις καλύτερες τις έχουμε βγάλει από το προαύλιο της Παναγίας Πελεκητής και το Παρατηρητήριο στο Φράγμα Ταυρωπού) αλλά και η γεύση της ντόπιας πατάτας που ψήνεται στην ξυλόσομπα στο βγαλμένο από την Ελλάδα του ‘50 «Τσαρδάκι» http://www.alpha-guide.gr/el/restaurants/restaurant.aspx?id=7002613&lan=1.

#9 Διονυσιακό Παγγαίο για μυημένους

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 9

Θα μπορούσαμε να αναπολήσουμε πολλά ακόμη κλασικά βουνά, από το Βελούχι ως την Ορεινή Ναυπακτία, αν θέλουμε να θυμηθούμε όμως κάτι πιο off Broadway, το μυαλό μας τρέχει στις εσχατιές του βορρά, στις ρεματιές και τις φυσικές «πισίνες» του Παγγαίου, τα αρχοντικά της Μεσορόπης και βέβαια τις οινογνωσίες στα εξαιρετικά επισκέψιμα οινοποιεία στους Δρόμους του Κρασιού της Δράμας και της Καβάλας. Βρισκόμαστε άλλωστε στο βουνό του Διόνυσου!

#10 Στοπ καρέ στα ξεχασμένα Πομακοχώρια

10 αγαπημένες χειμερινές εμπειρίες στα βουνά της Ελλάδας που βάζουμε στο rewind - εικόνα 10

Ταξίδι εμπειρία γεμάτο αξέχαστες εικόνες. Τα χωριά των Πομάκων στην ορεινή βόρεια πλευρά του Νομού Ξάνθης μας έχουν χαρίσει ένα ανεξίτηλο πολύχρωμο σινεμασκόπ με σοκάκια σταματημένα στο χρόνο, εντυπωσιακά τζαμιά, σκηνές βγαλμένες από βιβλία λαογραφίας στα καπνοχώραφα, τα στενά της Μύκης όπου οι γυναίκες φοράνε παραδοσιακές στολές και τα καφενεία όπου μοσχομυρίζει τσάι του βουνού, αλλά και πληθωρικές γεύσεις, όπως το πάρενικ (πίτα με καλαμποκάλευρο, κρεμμύδι και τυρί) και το χουνκιάρ μπεγεντί στην ταβέρνα του Τζεμίλ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.