Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must!

Aπολαμβάνουμε την ιδιωτικότητα και την ευεξία που μας χαρίζει η ύπαιθρος και σας παρουσιάζουμε εύκολες δραστηριότητες και δροσερές βουτιές εκτός θάλασσας για όλη την οικογένεια.  

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must!

Φέτος ξαναγνωρίζουμε την ελληνική φύση, ταξιδεύουμε σε δάση και βουνά, ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες, απολαμβάνουμε την ιδιωτικότητα και την ευεξία που μας χαρίζει η ύπαιθρος και σας παρουσιάζουμε εύκολες δραστηριότητες και δροσερές βουτιές εκτός θάλασσας για όλη την οικογένεια.

Πεζοπορία και ράφτινγκ στην ορεινή Αρκαδία

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must! - εικόνα 1

Η αγαπημένη των χειμερινών εκδρομέων του σαββατοκύριακου ορεινή Αρκαδία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στους λάτρεις της φύσης και της ορεινής δροσιάς. Η δε καλοκαιρινή εκδρομή περιλαμβάνει τη διάσχιση του φαραγγιού του Λούσιου, του διάσημου παραπόταμου του Αλφειού ποταμού, μήκους 5 χλμ., που προσφέρεται για όλη την οικογένεια, αλλά και ράφτινγκ στα ορμητικά νερά με την έμπειρη καθοδήγηση της τοπικής Trekking Hellas. Στα χέρια της τελευταίας μπορείτε να αφεθείτε για να κάνετε επίσης river trekking, κατασκήνωση στο ποτάμι, rappel και τοξοβολία. Με παιδιά άνω των 11 ετών στην παρέα, μια πιο μακρινή και μέτριας δυσκολίας διάσχιση που αξίζει να τολμήσετε είναι αυτή του φαραγγιού της Νέδας.

Tip: Βυτίνα, Δημητσάνα και λοιπά πετρόχτιστα χωριά της Γορτυνίας παραμένουν στη διάθεσή σας για απογευματινές βόλτες, φαγητό και αγορές, ενώ ο παραδοσιακός ξενώνας "Μπελλαίικο" στη Στεμνίτσα συνιστά διαχρονικά αγαπημένη επιλογή διαμονής.

Όλυμπος: βουτιές στις βάθρες του Ορλιά

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must! - εικόνα 2

Μπορεί η άνοδος στην κορυφή του μυθικού βουνού να μην είναι για όλους, η γνωριμία με τους πρόποδές του ωστόσο, από όποια πλευρά κι αν επιλέξετε να πάτε, είναι προσιτή κι ενίοτε πολύ διασκεδαστική. Φτάνοντας στο Δίον Πιερίας, κοντά στο Λιτόχωρο, μια εύκολη πεζοπορία που μπορείτε να κάνετε είναι από το τοπικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου. Η διάρκειά της είναι κάτι λιγότερο από μία ώρα, το κατάφυτο μονοπάτι είναι καλά συντηρημένο, με κατατοπιστική σήμανση και κινείται παράλληλα με το ρέμα του Ορλιά. Τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής όσο και στον καταρράκτη, δεν θα σας λείψουν οι βουτιές, γι’ αυτό και το μαγιό είναι απαραίτητο. Έχετε υπόψη όμως ότι το νερό είναι παγωμένο. Στο μεταξύ, υπάρχει και η εύκολη οδός, που περιλαμβάνει περισσότερο αυτοκίνητο (θα συνεχίσετε μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο προς το καταφύγιο της Κορομηλιάς, θα μπείτε για λίγο σε χωματόδρομο και θα ακολουθήσετε τη σχετική σήμανση) και λιγότερο περπάτημα – μόλις 5-10 λεπτά από το σημείο στάθμευσης μέχρι τον καταρράκτη.

Tip: Στην ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας –απόσταση 50 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Δίον–, μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή διαμονής είναι το "Κτήμα Μπέλλου". Πρόκειται για οικογενειακό ξενώνα που αγαπάει τη φύση και προωθεί την οικολογία σε όλα τα επίπεδα.

Στην Παύλιανη των τεσσάρων εποχών

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must! - εικόνα 3

Η Οίτη είναι δίχως άλλο ένα από τα "φιλικότερα" βουνά της Ελλάδας και η Παύλιανη, στα όρια της Φθιώτιδας και της Φωκίδας (ανήκει στην πρώτη), ιδανικό ορμητήριο για ορεινές διακοπές σε κοντινή απόσταση από το κλεινόν άστυ (238 χλμ. από την Αθήνα). Με κατοίκους που αγαπούν τον τόπο τους και τα... χρώματα, η Παύλιανη, χωρισμένη σε Άνω και Κάτω, προσφέρεται για περπάτημα μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε τα ενδιαφέροντα σημεία του χωριού ακολουθώντας τις ευφάνταστες πινακίδες, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε τη βόλτα στο υπέροχο αισθητικό δάσος και το πάρκο αναψυχής. Περνώντας τη μουσική γέφυρα η περιήγηση αρχίζει με το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο στεγάζει το νεροπρίονο, το νερόμυλο, τα μαντάμια και τη νεροτριβή και συνεχίζει ακολουθώντας τους μαιάνδρους του Ασωπού ποταμού, κάτω από πλατάνια, σφενδάμια, καρυδιές και καστανιές. Έπειτα από 20 λεπτά περίπου θα αποκαλυφθεί μπροστά σας το Πάρκο Περιπέτειας με ένα σωρό εκπλήξεις για όλες τις ηλικίες και μεταξύ άλλων πάγκους για πικ νικ, ψησταριά κι εγκατάσταση για river volley.

Tip: Σε κοντινή απόσταση από την Παύλιανη, το "Καταφύγιο Οίτη" βρίσκεται σε ένα καταπράσινο διάσελο (υψόμετρο 1.240 μ.) και αποτελεί ιδανικό προορισμό για καφέ και παιχνίδι στο Πάρκο Περιπέτειας με τα ξύλινα παιχνίδια.

Νέστος: παιχνίδια μέσα κι έξω από το ποτάμι

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must! - εικόνα 4

Η ενδοχώρα του Νομού Ξάνθης κρύβει ένα από τα μεγαλύτερα –και πιο ενδιαφέροντα θα συμπληρώσουμε εμείς– ποτάμια της χώρας. Πρόκειται για τον Νέστο, στις όχθες του οποίου έμπειροι ντόπιοι οργανώνουν δραστηριότητες για όλη την παρέα. Επικοινωνήστε με το Vistonis Outdoor Activities ή το Forestis και κλείστε θέση πρώτα απ’ όλα για κατάβαση με canoe kayak, επιλέγοντας τη διαδρομή από τη Σταυρούπολη στους Τοξότες, ώστε να απολαύσετε τους συγκλονιστικούς μαιάνδρους που σχηματίζει το ποτάμι, κι έπειτα όποια άλλη δραστηριότητα τραβάει η όρεξή σας. Το μενού περιλαμβάνει πεζοπορίες όλων των βαθμών δυσκολίας, ποδηλασία βουνού, παρατήρηση πουλιών αλλά και ομαδικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Αυτό που είναι must ωστόσο σε τούτα τα μέρη, εκτός από την εμπειρία του Νέστου, είναι η εξερεύνηση της περιοχής της Ροδόπης με 4x4. Διαδρομές μέσα στο δάσος, κάτω από πανύψηλα δέντρα –η Ροδόπη αποτελεί, άλλωστε, το νοτιότερο άκρο εξάπλωσης της σημύδας στην Ευρώπη–, εκεί όπου το καλοκαίρι αργεί να φανεί και το φθινόπωρο έρχεται πρώτο, σε δρόμους δασικούς που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν και μπορούν να σας οδηγήσουν με ασφάλεια.

Tip: Το "Κλαδί Ελιάς Suites, Winery, Restaurant" του Βύρωνα Μπαρμπασάκη είναι ένας καλαίσθητος ξενώνας 6 δωματίων στο άγνωστο χωριό της στη Μεσοροπής, το οποίο είναι γεμάτο ιστορικά αρχοντικά κι εντυπωσιακά καπνομάγαζα. Δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια, η ανακαίνιση διατήρησε και ανέδειξε τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του παλιού πέτρινου σπιτιού, ενώ στο εστιατόριο του ισογείου θα δοκιμάσετε ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις κι επιλεγμένα κρασιά από τον αμπελώνα της περιοχής.

Birdwatcing (και όχι μόνο) στην Κερκίνη

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must! - εικόνα 5

Στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Σερρών, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, που δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή εvός φράγματoς στον πoταμό Στρυμόvα, είναι από τoυς δέκα Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας και συγχρόνως μία από τις σημαντικότερες περιοχές πτηνών, καθώς έχουν παρατηρηθεί τoυλάχιστov 300 διαφορετικά είδη πoυλιώv στη λίμvη και στα γύρω βoυvά, μεταξύ αυτών εντυπωσιάζουν οι ροδοπελεκάνοι, οι ψαραετοί, οι κορμοράνοι και οι ερωδιοί. Στηv περιoχή υπάρχει επίσης o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα, τα οποία είvαι ζώα μαθημένα vα ζoυv σε υγρότoπoυς. Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε όσοι επισκεφθείτε το οικολογικό κέντρο Οικοπεριηγητής, όπου οι έμπειροι οδηγοί/εκπαιδευτές οργανώνουν υδάτινες περιηγήσεις με κανό ή βάρκα, παρατήρηση πουλιών, παραλίμνια ποδηλασία αλλά και τοξοβολία, καταρρίχηση από βράχο και άλλα διασκεδαστικά για παρέες και οικογένειες.

Tip: Ο "Οικοπεριηγητής" λειτουργεί και ως ξενώνας κι εστιατόριο, ενώ μια επίσης ενδιαφέρουσα επιλογή διαμονής στην περιοχή είναι το ξενοδοχείο "Ερωδιός", το οποίο διαθέτει και πισίνα για τους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Ζαγοροχώρια: από τον Βοϊδομάτη στη Δρακόλιμνη

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must! - εικόνα 6

"Όσοι δεν έχουν ταξιδέψει καλοκαίρι σε αυτήν τη γωνιά της Ηπείρου δεν ξέρουν τι χάνουν", είχε πει κάποτε μια φίλη, λάτρης των αγαπημένων πετρόκτιστων χωριών του Ζαγορίου, και όχι άδικα. Το καλοκαίρι η πυκνή βλάστηση της περιοχής οργιάζει, μονοπάτια και γεφύρια υποδέχονται κάθε είδους πεζοπόρο· από αυτούς που περπατάνε για πρώτη φορά στη ζωή τους μέχρι τους πλέον δεινούς και αποφασισμένους, ο Βοϊδομάτης προσφέρει ατελείωτες ώρες χαράς και... δροσιάς σε όσους τσαλαβουτούν στα κρυστάλλινα νερά του αλλά και σε όσους αγαπάνε το ράφτινγκ, ενώ η φιλοξενία και το φαγητό συγκλονίζουν (όπως και όλες τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου). Η λίστα με τις δραστηριότητες –οργανωμένες και μη– στην περιοχή είναι μεγάλη. Εδώ θα κάνετε την πλέον απροσδόκητη βουτιά στις Οβίρες, ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Πρόκειται για μεγάλες βάθρες, οι οποίες συγκεντρώνουν τα νερά του ρέματος Ρογκοβού που κατεβαίνουν μόλις λιώσουν τα χιόνια της Γκαμήλας ακριβώς από πάνω. Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινά και η πιο διάσημη πεζοπορική διαδρομή της περιοχής: Δρακόλιμνη, καταφύγιο Αστράκας, κορυφή Γκαμήλας. Μέχρι την αλπική Δρακόλιμνη μπορείτε να πάτε με τα παιδιά και, αν είστε καλά εξοπλισμένοι, να διανυκτερεύσετε. Μικροί και μεγάλοι θα το ευχαριστηθείτε!

Tip: Στον ξενώνα "Tsouka Rossa" (6945239500) μπορείτε να μείνετε αλλά και να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας στην ευρύτερη περιοχή, ανάλογα με την όρεξη, τις αντοχές και τη σύνθεση της παρέας σας.

Ποδηλατάδα στη Βέροια και τις ροδακινιές του Αλιάκμονα

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must! - εικόνα 7

Για αρκετούς κατοίκους της κοντινής Βέροιας αυτή η βόλτα αποτελεί καθημερινή άσκηση. Για τους επισκέπτες της περιοχής όμως, και κυρίως για τους φίλους του ποδηλάτου, συνιστά μια πρωτόγνωρη ποδηλατική εμπειρία, καθώς η διαδρομή είναι πανέμορφη και μάλιστα μεγαλώνει και μικραίνει ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεση. Εκκινώντας από τη Βέροια –και ανάλογα με την εμπειρία σας–, μπορείτε είτε να κινηθείτε απευθείας με τα αγαπημένα σας δίτροχα από την πόλη είτε να τα φορτώσετε στο αμάξι και να σταθμεύσετε αμέσως μόλις περάσετε τη γέφυρα, στο πλάτωμα που θα συναντήσετε στα δεξιά. Από εκεί μπορείτε να κάνετε πετάλι σε ήπιο χωματόδρομο παράλληλα με το ποτάμι ή να απολαύσετε το γύρο της τεχνητής λίμνης. Επίσης, αν και η περίοδος των ανθισμένων ροδακινιών έχει παρέλθει για φέτος, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον δραστήριο Τουριστικό Οργανισμό Βέροιας (toverias@gmail.com) και να ζητήσετε να σας υποδείξει διαδρομές που περνούν ανάμεσα στα χωριά και τα χωράφια του πολυφωτογραφημένου κάμπου. Αξίζει κάθε εποχή.

Tip: Μέσα στη Βέροια περπατήστε στην καλοδιατηρημένη εβραϊκή συνοικία, ονόματι Μπαρμπούτα, κι επιλέξτε για τη διαμονή σας το boutique hotel "Κόκκινο Σπίτι", ένα διατηρητέο οίκημα του 19ου αιώνα πάνω στην κατάφυτη όχθη του ποταμού Τριποτάμου. Εναλλακτικά μπορείτε να μείνετε στο πολύ περιποιημένο "Κτήμα Καλαϊτζή" (2331092092) κοντά στο φράγμα και στον Αρχαιολογικό Χώρο Βεργίνας.

Lake hopping στον Νομό Φλώρινας

Βουτιά στη φύση: Οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά είναι must! - εικόνα 8

Στον ακριτικό Νομό Φλώρινας υπάρχει μια διαδρομή που περιλαμβάνει όλα τα καλά του ταξιδιού: υπέροχα τοπία, δραστηριότητες, εξαιρετικό φαγητό κι εξίσου καλό κρασί. Επίσης λίμνες. Πολλές λίμνες. Και δεν αναφερόμαστε στις Πρέσπες, οι οποίες είναι και αυτές προσβάσιμες από εκεί. Εκκινώντας από το κουκλίστικο Νυμφαίο, η περιήγηση στο χωριό συνδυάζεται με μια επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος και το καταφύγιο της καφέ αρκούδας, ενώ κατηφορίζοντας οι πρώτες λίμνες που θα συναντήσετε είναι η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα, ό,τι πρέπει για βαρκάδα προτού έρθει η ώρα για φαγητό, οπότε και θα αναζητήσετε το βραβευμένο εστιατόριο "Θωμάς" στο Σκλήθρο. Η συνέχεια περιλαμβάνει ένα πέρασμα από την περιοχή των οινοποιείων του Αμύνταιου με το ΠΟΠ Ξινόμαυρο, αλλά κι ένα άλλο αγαπημένο και βραβευμένο εστιατόριο, τον "Κοντοσώρο" στο Ξινό Νερό. Συνεχίζοντας το lake hopping, η μικρότερη λίμνη των Πετρών και η Βεγορίτιδα, η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση φυσική λίμνη της χώρας, κερδίζουν τις εντυπώσεις. Στη Βεγορίτιδα θα κάνετε βουτιές και βαρκάδες, θα παρατηρήσετε πουλιά και θα ψαρέψετε, ενώ μην παραλείψετε τη μαγική παραλίμνια αυτοκινητάδα και την επίσκεψη στο επίσης βραβευμένο εστιατόριο "Ναουμίδης".

Tip: Ο "Θωμάς" και ο "Κοντοσώρος" διαθέτουν επίσης πολύ συμπαθητικούς ξενώνες.

Από την Κική Βασσάλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.