Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες

Η Θεσσαλονίκη επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό της, καλπάζοντας σε όλες τις κατευθύνσεις που οδηγούν προς μια αληθινή, ζωντανή μητρόπολη. Αυτές είναι οι πιο ξεχωριστές στιγμές που θα ζήσουμε φέτος το χειμώνα.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες

Σημαντικά έργα που θα διαμορφώσουν την ατζέντα των επόμενων ετών αλλά και συνεχείς εξελίξεις, νέες πιάτσες που ξεφυτρώνουν διαρκώς αλλά και νοσταλγικές γειτονιές που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε, βραβευμένα εστιατόρια, παραδοσιακά μεζεδοπωλεία-θεσμός αλλά και μοδάτα streetfood και vegan στέκια, δυνατή πολιτιστική ατζέντα αλλά και θρυλικές νύχτες. Η Θεσσαλονίκη επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό της, καλπάζοντας σε όλες τις κατευθύνσεις που οδηγούν προς μια αληθινή, ζωντανή μητρόπολη. Αυτές είναι οι πιο ξεχωριστές στιγμές που θα ζήσουμε φέτος το χειμώνα.

#1 Άρτος και Μπιενάλε!

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 1
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ

Στην 7η διοργάνωσή της, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ανεβάζει φέτος το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον της πόλης επιχειρώντας να προσεγγίσει την έννοια του σύγχρονου στην τέχνη, με εικαστικές εγκαταστάσεις αλλά και θεματικές συζητήσεις να καταλαμβάνουν έξι spots διάσπαρτα στην πόλη. Οι στάσεις της φετινής Μπιενάλε περιλαμβάνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ και το Αλατζά Ιμαρέτ καθώς και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τις Αποθήκες Α (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και Β1 (Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) του λιμανιού.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 2

Οι επισκέψεις στα δύο spots του λιμανιού συνδυάζονται υπέροχα με ένα δείπνο στο «Panama», τη νέα άφιξη στον fine dining χάρτη της πόλης, όπου ελληνικές γεύσεις συναντούν κοσμοπολίτικες αναφορές με μεσογειακή αύρα από τον σεφ Νίκο Χατζησιαμαρίκα, ενώ ο έμπειρος σομελιέ Λευτέρης Μακεδονίτης ηγείται του wine pairing με επιλογές από την ευρεία λίστα κρασιών. Για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, το εορταστικό μενού 5 πιάτων (60 €, 85 € με wine pairing) περιλαμβάνει κομψές προτάσεις όπως τα gyoza dumplings γαλοπούλας με κουκουνάρι και σταφίδα, αλλά και φραγκόκοτα σε bitter σοκολάτα, ή χοιρινό iberico με κυδώνια και βασιλομανίταρα ως κυρίως, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (75 €, 100 € με wine pairing), το φιλέτο Ουέλινγκτον ή το αρνάκι με φυστίκι και παστινάκι, πλαισιώνονται από τάρτα λαχανικών, αλλά και ραβιόλι με κατσικίσιο τυρί και αμύγδαλο.

#2 Περιμένοντας τη νέα Αριστοτέλους

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 3

Η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Τεχνικού Προγράμματος της νέας δημοτικής αρχής για το 2020. Μέχρι να υλοποιηθεί, απολαύστε την τωρινή καρτποσταλική της ομορφιά από το roof terrace του αρχοντικού «Electra Palace», που επίσης θα κλείσει για ριζικό lifting μετά τις γιορτές, ή από το «Δωμάτιο με Θέα» (Αριστοτέλους 10, 2310277455) πάνω από το σινεμά Όλυμπιον. Στην ανατολική της γωνιά, τα «Friday’s» (Πλ. Αριστοτέλους 3, 2310242914) νοστιμίζουν τα σαββατοκύριακα, καθιερώνοντας το πλούσιο brunch τους από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., με πρωταγωνιστή τα αβγά (από ομελέτες μέχρι benedict με καπνιστή μπριζόλα, Philadelphia και σπανάκι σε αφράτα English muffins) και, φυσικά, τα pancakes.

Ακριβώς πίσω από την πλατεία, το εστιατόριο «Clochard», λίκνο της κλασάτης αστικής γαστρονομίας της πόλης (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019), με μακρά θητεία στην πρώτη γραμμή της γευστικής φινέτσας (ο αναδιατυπωμένος του μπακαλιάρος αλά πολίτα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα), εστιάζει σε εκλεπτυσμένες αναγνώσεις της ελληνικής παράδοσης το μεσημέρι, ενώ το βράδυ ακολουθεί μια πιο περιπετειώδη προσέγγιση της διεθνούς κουζίνας.

#3 Άνω Λαδάδικα σε αναβρασμό

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 4
«Hub House»

Η πιο hot γειτονιά της πόλης εδώ και μία δεκαετία διατηρεί αμείωτη τη ζωντάνια της, αφού δεν σταματά να ανανεώνεται. Ένα από τα πιο ευχάριστα new entries, το «Urban Deli» (Βασ. Ηρακλείου 7, 2310555233) έχει φέρει healthy αέρα στη γειτονιά, με εξαιρετικό καφέ, προσεγμένα χειροποίητα σνακ και ποιοτικά bio ροφήματα και smoothies να γεμίζουν την καθημερινή φαρέτρα, ενώ muffins, cakes, μπάρες δημητριακών και cookies, μπολιασμένα με υψηλής διατροφικής αξίας υλικά, δίνουν υγιεινό spin στη γλυκιά αμαρτία.

Λίγο πιο κάτω, το «Hub House» (Κατούνη 30) είναι μια άκρως φιλόδοξη άφιξη στην περιοχή, αφού μεταμορφώνει το χώρο του παλιού «Ola ελληνικά» σε ένα γοητευτικό, κοσμοπολίτικο bar-restaurant, που συνδυάζει προσεγμένα κοκτέιλ με μοντέρνο streetfood, το «Oinovate» (Συγγρού 5, 2314013774) παντρεύει wine bar και bistro χαρακτήρα, διαθέτοντας πάνω από 110 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα για pairings με το μικρό του μενού, το άκρως ινσταγκραμικό «Turner Contemporary Cuisine» (Βαλαωρίτου 31, 2311298982) κομποζάρει bistro λογική με προσεγμένες ελληνικές γεύσεις και τον industrial ατμοσφαιρικό χώρο με τριζάτα λευκά τραπεζομάντιλα, ενώ αναμένεται και η ολοκαίνουργια βερμουτερία που θα φέρει στη γειτονιά η ομάδα των βραβευμένων κοκτέιλ του «Γορίλα».

#4 Η πλατεία Ελευθερίας ξυπνά

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 5

Τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια η Πλατεία Ελευθερίας τα έχει περάσει ως ένα άχαρο πάρκινγκ, με την άσφαλτο να σκεπάζει όλο και πιο καθοριστικά τη μνήμη των κρίσιμων περιστατικών που τη σημάδεψαν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η ανάπλασή της όμως θα αποκαταστήσει την κομβική ιστορική της σημασία, από τη θριαμβευτική είσοδο του απελευθερωτικού στρατού το 1912 μέχρι τον δημόσιο εξευτελισμό των Εβραίων από τους ναζί το 1942. Το νέο πρόσωπο της πλατείας θα δημιουργήσει έναν σημαντικό πόλο στη δυτική απόληξη της προμενάδας, ενισχύοντας τη δημοφιλία της.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 6

Από τη μία πλευρά το «Μαμαλούκα» (Ίωνος Δραγούμη 3, 2310555223), με τη μεγάλη, φωτεινή σάλα, αποτελεί ένα από τα πιο ζωηρά σημεία συνάντησης του κέντρου, προτείνοντας μια ελληνική εκδοχή της κουζίνας της ψυχής, που πατάει στις στέρεες βάσεις των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων, ενώ στην άλλη, στο «Pax Homemade Burgers» (Ελ. Βενιζέλου 8, 2310221852), κάνουν προσκύνημα οι burgeristas της πόλης, με ζουμερά μπέργκερ από 100% μοσχαρίσιο κιμά και ακαταμάχητες τηγανητές πατάτες, κομμένες στο χέρι, να υπογραμμίζουν τη homey γεύση.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 7
Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 8

Στην άλλη άκρη του φρεσκαρισμένου πεζόδρομου της οδού Καλαποθάκη, το «Grada Nuevo» παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή spots ψαροφαγίας, με έφεση τόσο στα φρέσκα όστρακα όσο και στα μεγάλα ψάρια ημέρας αλλά και τον έμπειρο οικοδεσπότη Απόστολο Ρήγα να βοηθά στο wine pairing μιας κάβας με πάνω από 250 ετικέτες!

#5 Στις μεγάλες πίστες

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 9

Ίσως η πιο posh από τις πίστες της Θεσσαλονίκης, το εντυπωσιακό «Club Vogue» (26ης Οκτωβρίου 23, 2310550000), υποδέχεται στην αρένα της την Παόλα (από 6/12). Με εμφανίσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο, η ερμηνεύτρια-ίνδαλμα της πόλης επιστρέφει στην καλλιτεχνική της γενέτειρα έχοντας δίπλα της τον Νίκο Κουρκούλη, ο οποίος θα τη συνοδεύσει σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται τουλάχιστον εντυπωσιακό. Οι δυο τους θα παραλάβουν τη σκυτάλη από τη Νατάσσα Θεοδωρίδου και τον Πέτρο Ιακωβίδη, που άνοιξαν τη σεζόν για την εντυπωσιακή πίστα, συνεχίζοντας τον επιτυχημένο περσινό τους κύκλο εμφανίσεων.

#6 Αρμενοβίλ σε ολική επαναφορά

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 10

Ζαχαροπλάστριες με βάσεις στην παράδοση και βλέμμα προς το μέλλον, η Έλενα Κογιμτζή και η Ευγενία Καλατζή επανέφεραν διαμιάς το παραγκωνισμένο γλυκό-­υπογραφή των παλιών αστικών δείπνων της Βόρειας Ελλάδας στις γευστικές συνήθειες της πόλης. Μόλις σε λίγες εβδομάδες το «Armenonville» (Μητροπόλεως 102, 2310525112), το μικροσκοπικό τους ζαχαροπλαστείο κοντά στον Λευκό Πύργο, έγινε η πιο πολυσυζητημένη άφιξη στην πόλη, με το ομώνυμο γλυκό στην παραδοσιακή σεμιφρέντο μορφή του να παρασκευάζεται κλασικά, με χειροποίητο μπισκότο, βελούδινη κρέμα και καβουδρισμένο αμύγδαλο, και να πλαισιώνεται από πειραγμένες εκδοχές, όπως το Lemonville με κρέμα λεμονιού και πλούσια μαρέγκα.

#7 Θαλασσινά σε gastro-pub εκδοχή

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 11

Μάλλον το μόνο σημείο της Θεσσαλονίκης στο οποίο μπορεί κάποιος να φάει γαύρο μαρινάτο από τα χέρια ταλαντούχου κοκτεϊλά, το «Ugly Daughter» (Καθολικών 1, 2311822534) σερβίρει πειραγμένους ψαρομεζέδες με πανκ άποψη, η οποία ξεχύνεται από τα τσουκάλια κι εξαπλώνεται σε όλη τη σάλα αυτής της ολοκαίνουργιας gastropub των Άνω Λαδάδικων. Σε μία απόμερη γωνιά της πιο hot γειτονιάς της Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Νασάκης σερβίρει γύρο τσιπούρας και κοντοσούβλι καλαμαριού, συνοδεία συμπαγούς λίστας κρασιών και αποσταγμάτων, κρατά όμως χώρο και για κρεατικά, με τα philly cheese stake bread rolls και το χοιρινό σαγανάκι σε λιβανέζικη πίτα να φιγουράρουν ανάμεσα στα bestsellers.

#8 Brunch και dining με νότες γαλλικού ρομαντισμού

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 12

Μία από τις πιο ιδιαίτερες αφίξεις των τελευταίων ετών στην πόλη, το «Charlie D» (Κομνηνών 10, 2310021010), έφτασε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως καρπός της συνεργασίας του Απόστολου Τραστέλη με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Excelsior» Ισμήνη Τορνιβούκα κι έδρεψε σύντομα δάφνες, κερδίζοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη των επισκεπτών του. Έντονες γαλλικές αναφορές, ευδιάκριτες στα πιάτα comfort μεσογειακής κουζίνας που απαρτίζουν το μενού κάνουν σαφή την επιρροή του τριάστερου σεφ Arnaud Bignon ως consultant του πανέμορφου αυτού μπιστρό, ενώ το άγγιγ­μα της Ελλεάννας και του Θοδωρή Μακρίδη στη διαμόρφωση του εσωτερικού προικίζει το χώρο με μια γλυκύτατη αύρα ρομαντισμού, βγαλμένη θαρρείς από ταινία του Γουές Άντερσον.

#9 Στην Καλαμαριά για ιώδιο

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 13
«Μαϊάμι»

Το μοντέρνο «Μαϊάμι» γράφει 77 χρόνια ιστορίας πάνω στο κύμα, γαληνεύοντας το βλέμμα με τη θέα στη θάλασσα και αναστατώνοντας τον ουρανίσκο με εκπλήξεις που πηγάζουν τόσο από το κυρίως μενού –όπου πρωταγωνιστούν ολόφρεσκα ψάρια στη σχάρα ή στο τηγάνι– όσο και από τα προκαταρκτικά, όπως ο τόνος που σερβίρεται σε ταρτάρ «τσιμπημένο» από σος teriyaki, ο χειροποίητος μαρινάτος γαύρος που συνομιλεί με επώνυμο αβγοτάραχο ή ο κρεμώδης λευκός ταραμάς που παντρεύεται με αβγά χελιδονόψαρου. Πάντα στην Καλαμαριά, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας για ψάρι και οστρακόδερμα, με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, ο «Τάσος» μαγεύει χάρη στο χρυσό χέρι της Κούλας Τοπτζή, συζύγου του ιδιοκτήτη Τάσου Τοπτζή, η οποία καθημερινά ψήνει και τηγανίζει με απογειωτική μαστοριά την ολόφρεσκη ψαριά.

#10 Τα καλύτερα cocktail bars

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 14

Έδρα μερικών από τα καλύτερα κοκτεϊλάδικα της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη έχει καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια μια πολύ ζωηρή κουλτούρα γύρω από τις εμπνευσμένες, πρωτότυπες μείξεις, ενώ το κοινό των cocktail bars της πόλης αποδεικνύεται συνεχώς άκρως διαβασμένο και απαιτητικό, στηρίζοντας έτσι τις πιο περιπετειώδεις προσπάθειες της σκηνής και ωθώντας τους πιο άξιους εκπροσώπους της στην αριστεία που εντοπίζουν κι επιβραβεύουν οι αξιολογητές των Αθηνόραμα Bar Awards.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 15

Ο «Γορίλας» (Βέροιας 3, 2313086274), βραβευμένος με 2 Shakers στα Αθηνόραμα Bar Awards, διατηρεί άσβεστο το ροκ, νεανικό και happy ταμπεραμέντο του, με τον Αχιλλέα Πλακίδα και την ομάδα του να δημιουργούν αναπάντεχες συνθέσεις, ενώ λίγο πιο πάνω το «La Doze» (Βηλαρά 1 & Συγγρού, 2310532986) με 1 shaker και τον Γιώργο Σιμούδη επικεφαλής, συγκεντρώνει σπάνιες ετικέτες και βάζει στο σέικερ κλασικές συνταγές.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 16

Πιο κάτω, το «Speakeasy Floor» (Σαλαμίνος 8, 2310900666), με το διάκοσμο ποτοαπαγόρευσης κι ένα 1 Shaker, σερβίρει all time classics στην εντυπωσιακή μαρμάρινη μπάρα, ενώ δίπλα στο παραλιακό μέτωπο, στο «Vogatsikou 3» (Βογατσικού 3, 2310222899), η βραβευμένη με 2 Shakers ομάδα του Γιάννη Κέδε επενδύει στην εμπειρία του fine drinking με παλαιωμένο Negroni, homemade βερμούτ και βραβευμένες συνταγές Ελλήνων και ξένων mixologists.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 17

Στη γειτονιά των Κάστρων, το «Le Coq tail» (Λεωφ. Όχι 2, 2310960562) με τον Αντώνη Βάτσο στα ηνία και 1 Shaker στην τροπαιοθήκη του, κάνει focus σε tailored προτάσεις με εντυπωσιακή θέα.

#11 Αυτό το φινάλε είναι πολύ γευστικό!

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 18
«Μανιτάρι»

Είτε είστε φίλοι του μπαλέτου είτε της τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που δεσπόζει στην αρχή της νέας παραλίας, είναι must προορισμός. Αυτόν τον Δεκέμβριο μη χάσετε την «Ωραία Κοιμωμένη» (19-23/12), φυσικά με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι και τη διάσημη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, από τα παγκοσμίου φήμης μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης, με κορυφαίους σολίστ από τα θέατρα Μαριίνσκι και Μιχαϊλόφσκι. Μαζί με το κομμάτι της Μπιενάλε που φιλοξενείται στο Μέγαρο δημιουργούν ένα εξαιρετικό πακέτο, που βρίσκει το ιδανικό του γευστικό φινάλε στο «Μανιτάρι» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019), όπου ο Δημήτρης Παμπόρης υπογράφει πιάτα προχωρημένου «γαλανόλευκου» μοντερνισμού, με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες και στα τοπικά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα.

#12 Μάκης Δημάκης στο «Icons»

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 19

Ανανεωμένο και αναβαπτισμένο επανέρχεται στο τερέν της διασκέδασης το πρώην «Voice Live Stage», που μετονομάζεται σε «Icons» (Φρίξου 6, 2310533332) για να υποδεχτεί ένα πραγματικό icon της θεσσαλονικιώτικης νύχτας: ο Μάκης Δημάκης επιστρέφει στην πίστα που τον άνδρωσε, φέρνοντας μαζί του το μοναδικό ερμηνευτικό του στιλ, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στην πόλη που τον αποθέωσε. Μαζί του η Αγγελική Ηλιάδη, που προσθέτει τη θελκτική λαϊκή της απόχρωση. Στο σχήμα συμμετέχουν επίσης οι Σοφία Δανέζη, Μαρία Τσοπέη και Ζαφείρης Πασχαλής. Η αυλαία σηκώθηκε στις 29/11, με προγραμματισμό εμφανίσεων για επτά Παρασκευές και Σάββατα.

#13 Deli νοστιμιές

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 20
«Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης»

Από το 1924 το άκρως ενημερωμένο «Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης» (Κομνηνών 12, 2310244684) συγκεντρώνει στα ράφια του φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εκλεκτά αλλαντικά και τυριά αλλά και μερικά από τα καλύτερα συσκευασμένα προϊόντα της χώρας. Λίγο πιο ψηλά, το «Ergon to Go» (Ερμού 32, 2310266300) είναι η νέα πρόταση του γνωστού deli project, που επεκτείνεται μάλιστα σε street λογική με νόστιμα πιάτα. Μια πιο ολιστική προσέγγιση ακολουθεί το «Μαγαζάκι που σε ’λεγα» (Π. Ιωακείμ 26, 2314025813), το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε ολοκληρωμένη μπακαλοταβέρνα με ζωντανή μουσική.

#14 Στη διασκεδαστούπολη των Λαδάδικων

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 21

Πόλη ταυτισμένη με το λαϊκό τραγούδι, η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη θέση για τα ελληνικά στη (νυχτερινή) καρδιά της και αρκεί μια βόλτα στα Λαδάδικα για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές. Στην πιάτσα, που βουίζει από νεολαιίστικη ζωντάνια σχεδόν κάθε βράδυ, το «Casper by Vericoco» (Παγγαίου 11, 6941575575) δεσπόζει ως το επιβλητικότερο της παρέας, τόσο λόγω τοποθεσίας στην καρδιά της πλατείας όσο και λόγω της πατίνας δεκαετιών στη διασκέδαση. Μοντέρνα hits με ελληνικό πρόσημο αλλά και mainstream επιτυχίες από τα διεθνή billboards δονούν το εξαιρετικό ηχοσύστημα, ενώ κάθε Τρίτη γίνεται το αδια­χώρητο για τις live εμφανίσεις του Ηλία Ταμπακάκη. Τις Κυριακές, πάλι, αναλαμβάνουν ο Διο­νύσης Σχοινάς και ο Κώστας Λαϊνάς. Ακριβώς δίπλα του, το «Nhaos» (Παγγαίου 9, 2310526629) είναι η νέα μεγάλη άφιξη, με ιδιαίτερη διακόσμηση και θεματικά πάρτι, ενώ στη χρυσή τομή ελληνικών και ξένων hits κινείται και το νεοφερμένο «Myna» (Ορβήλου 3, 6940650560).

#15 Μερακλίδικα νεο-μεζεδοπωλεία

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 22
«Μασσαλία»

Η κουλτούρα του μεζέ είναι το οξυγόνο της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης και η βασική πηγή της βεβαιότητας των επισκεπτών της ότι «στη Θεσσαλονίκη θα φάμε καλά». Ηγέτης στον εκλεπτυσμό του ελληνικού μεζέ, η «Μασσαλία» έχει συμπληρώσει πια μισή δεκαετία στη Θεσσαλονίκη (και ολόκληρη στη Χαλκιδική), μιξάροντας ελληνική παράδοση, μεσογειακές αναφορές κι εκλεκτά τοπικά προϊόντα άριστα παρασκευασμένα, σε ένα μενού που εκπλήσσει συνεχώς. Στη «Μούργα» το καθημερινό μενού στρέφεται γύρω από την ψαριά που μαζεύει ο Γιάννης Λουκάκης, ο «Νέος Γαλέριος» (Απελλού 3, 2310256778) εμπλουτίζει τα φρέσκα θαλασσινά του με μερακλίδικα πιάτα κρεατικών, σε μια sui generis σάλα μεταξύ καφενέ, μπιστρό και cocktail bar, ενώ στο χάρτη προστέθηκε φέτος και η ρουστίκ «Ντάνγκαρα» (Αρμενοπούλου 26, 2310204452), με έφεση στα προϊόντα της Βορείας Ελλάδας.

#16 Η προμενάδα απλώνεται

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 23

Μπορεί οι ντόπιοι να εξανίστανται όταν ακούν την ταμπέλα της «ερωτικής πόλης» ως απόηχο στο όνομα της Θεσσαλονίκης, όμως ακόμη και η πιο κυνική καρδιά δεν μπορεί παρά να λυγίσει από τον έμφυτο ρομαντισμό που διατρέχει την ίσως πιο σαγηνευτική προμενάδα της Ευρώπης. Ακριβώς αυτό το διαμάντι στο στέμμα γοητείας της Θεσσαλονίκης πρόκειται να γίνει ακόμη θελκτικότερο με την προσθήκη ξύλινης επέκτασης που σχεδιάζεται από τη νέα δημοτική αρχή, αφού το πρόσθετο ντεκ θα διαπλατύνει όλη την προμενάδα με τρόπο οργανικό και φυσικό.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 24

Επιπλέον, με μεγάλες προσδοκίες αναμένει η πόλη την ανάπλαση του ιστορικού εστιατορίου «Όλυμπος - Νάουσα» ακριβώς στην άκρη της, το οποίο προγραμματίζεται για επαναλειτουργία στα τέλη του 2020. Το θρυλικό εστιατόριο, διατηρητέο μνημείο σε όψη και χρήση, θα αγκαλιαστεί από πολυτελές boutique ξενοδοχείο, ανανεώνοντας το μαγνητισμό της πιάτσας του Λευκού Πύργου.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 25

Οραματιστείτε τις αλλαγές χαζεύοντας τη θάλασσα από το νεοϋορκέζικο σαλόνι του «Tribeca» (Λεωφ. Νίκης 19, 2310226604), με κλασάτα κοκτέιλ και προσεγμένη λίστα ποτών, από το μπαλκόνι του «Garçon Brasserie», με ζωηρή all day ατμόσφαιρα και comfort γεύσεις, προτού κατεβείτε τα σκαλάκια προς τη διαχρονική μπάρα του «On the Road» (Λεωφ. Νίκης 61, 2310271240), για φιλική ατμόσφαιρα και rock, funk και jazzy ήχους. Πέρα από τον Λευκό Πύργο, στη Νέα Παραλία, υπέροχη θέα απολαμβάνουμε από το all day αλλά και με fine dining κάρτα «Ciel».

#17 Μοντέρνες γεύσεις σε εστιατόρια-προορισμός

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 26
Στέφανος Σαμίδης

Υψηλή δημιουργικότητα επιδεικνύει ο σεφ Στέφανος Σαμίδης στο διακεκριμένο με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας «Dome Real Cuisine» στη Θέρμη. Εξαιρετικές πρώτες ύλες ελληνικής ταυτότητας, όπως τα φρέσκα κηπευτικά από το μποστάνι του ξενοδοχείου «Nikopolis» ή το χειροποίητο λουκάνικο από ζυγούρι, ανταλλάσσουν νότες μυσταγωγικής κομψότητας με την ατμοσφαιρική θέα προς την τεράστια πισίνα του ξενοδοχείου.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 27

Ένα μενού υψηλών γευστικών απολαύσεων υπογράφει και ο σεφ Παναγιώτης Δεληθανάσης στο «The Aficionados», μια παλιά νεοκλασική έπαυλη στην Καλαμαριά που έχει μετατραπεί σε γαστρονομικό καταφύγιο υψηλής αισθητικής από τη σκηνογράφο Μαριαλένα Μηλιαρά, η οποία υπογράφει και το σχεδιασμό του χώρου. Ειδικά για τις γιορτές μάλιστα, έχει ετοιμάσει δυο ξεχωριστά δημιουργικά μενού με τη σφραγίδα του Executive Chef Σάκη Καλλιοντζή για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων (€70) με πιάτα όπως κανελόνι καραμελωμένου μήλου με παραδοσιακή γέμιση με γαλοπούλα, κουκουνάρι, κάστανα γλασέ, σύκα και κουλί μάνγκο και Medallions από φιλέτο μόσχου με κρέμα γλυκοπατάτας, τραγανή τάρτα με μανιτάρια πορτσίνι και Remy Martin jus και της Πρωτοχρονιάς (€ 85) με πιάτα όπως γαρίδες ποσέ στον ζωμό τους, ελληνικό μπλε καβούρι, μπισκ γαρίδας, αφρό από σέλερι και μανιτάρια σιτάκε, και Μοσχαρίσιο φιλέτο Black Angus, Foie Gras Rougie, mousseline πατάτας, τρούφα και calvados jus.

#18 Νεανικό hotelling

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 28

Σε αποκατεστημένο κτίριο του 1920, πίσω από το Αλκαζάρ και στην καρδιά μιας γειτονιάς με σημαντική ιστορία, χαραγμένη στα γλυκογερασμένα της καφενεία αλλά και τα πεισματάρικα παλαιοπωλεία της, το «Caravan Bed and Breakfast» επαναπροσδιορίζει το ποσοστό του fun που μπορεί να βάλει στη διαμονή το πρωτότυπο, νεανικό concept φιλοξενίας. Άκρως φιλικό και με αύρα σχεδόν οικογενειακή, το σέρβις δημιουργεί αίσθηση παρεΐστικη, που διαχέεται στο νεανικό, πολύχρωμο και κοσμοπολίτικο κοινό των θαμώνων του, ενώ οι funky πινελιές και οι vintage αναφορές συνδέουν το παρελθόν του κτιρίου με το παρόν του, καλλιεργώντας μια χαρούμενη ποπ ατμόσφαιρα. Όμορφα επιλεγμένα vintage έπιπλα προσθέτουν χαρακτήρα στα δωμάτια­-σουίτες· εξαιρετικά προνομιούχες αποδεικνύονται οι δύο επιλογές του 4ου ορόφου με τις μεγάλες βεράντες.

#19 Τα live parties της πόλης

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 29

Οι Ηλίας Βρεττός και Λούκας Γιώρκας, μαζί με τη Χριστίνα Σάλτη, στήνουν ένα εκρηκτικό live party με διάθεση άκρως νεανική στο όμορφο «Barbarella» (Βασ. Ηρακλείου 43, 2310227444). Παράλληλα, έχοντας αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις του στις μεγάλες πίστες, ο local legend Πέτρος Ιακωβίδης θα κατεβάσει κλίμακες και θα δοκιμαστεί σε ένα πιο μικρό περιβάλλον με άμεση επαφή με το κοινό, κάνοντας ποδαρικό στο πρώην «Markiz», που επανασυστήνεται από τα μέσα Δεκεμβρίου ως «Delilah» (Ναυάρχου Κουντουριώτου 6, 6945700705).

#20 Streetfood news

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 30

Success story των Άνω Λαδάδικων και πρωτεργάτης στην ανανέωση της streetfood σκηνής της πόλης, το «Pizza Poselli» (Βηλαρά 2, 2314019687) έχει ήδη ανοιχτεί στο πεδίο της pasta fresca, ετοιμάζει όμως ακόμη μεγαλύτερα νέα για το καλοκαίρι του 2020, με την ομάδα του να σχεδιάζει έναν ολοκαίνουργιο χώρο σε στιλ τρατορίας. Από τον περασμένο Μάρτιο το εθιστικό concept bar «Three Pieces» (Βέροιας 4, 2311221463), που στη βιτρίνα σερβίρει streetfood από όλον τον πλανήτη (από bao buns μέχρι Cubano sandwiches), αλλά πίσω του κρύβει ένα speakeasy με υψηλό exclusivity και υποδειγματικές εκδοχές κλασικών κοκτέιλ, προσβάσιμο μόνο με κωδικό, που εξασφαλίζεις με κράτηση μέσω του threepieces.gr.

Και μια και αναφερθήκαμε στα bao buns, το αθηναϊκό hype γύρω από το κινέζικο σνακ μεταφέρει στον ανανεωμένο πεζόδρομο της Καλαποθάκη ο Δημήτρης Παμπόρης, σερβίροντας εξελληνισμένες εκδοχές του στο ολοκαίνουργιο «Thess Bao» (Καλαποθάκη 3, 2310235225, φωτό).

#21 Κρεατάδικα με άποψη

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 31

Με οικογενειακή παράδοση δεκαετιών αλλά και κάθετη γραμμή παραγωγής στο κρέας, που προέρχεται κυρίως από ζώα της οικογένειας στα βοσκοτόπια της Κερκίνης, το «Εβόρα Eatery» έφερε πριν από περίπου ένα χρόνο νέα κρεατοφαγικά ήθη στην Κάτω Τούμπα, εστιάζοντας στο βουβαλίσιο κρέας αλλά και σε αρνάκι και κυνήγι. Στην άλλη πλευρά της πόλης, το «Brizola» παίζει δυνατά στο ταμπλό του steakhouse, με επιβλητική θεατράλε αισθητική στη διακόσμηση και διεθνές ρεπερτόριο αξιώσεων στην κουζίνα, την οποία ο Γιώργος Κώστογλου κουμαντάρει δημιουργικά, συνοδεύοντας dry aged και premium κοπές με ευρηματικά ορεκτικά.

#22 Η απολαυστική βεντάλια του «Makedonia Palace»

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 32

Το «Makedonia Palace» ζει πλέον τη δεύτερη, μεγαλειώδη νιότη του, έχοντας μετατραπεί σε ξενοδοχείο-εμπειρία, με τη φαρέτρα των παροχών του να εμπλουτίζεται από το εντυπωσιακό χαμάμ (ανοιχτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες) και το κορυφαίου γαστρονομικού διαμετρήματος εστιατόριο «Salonica» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας), μια fine dining εμπειρία με την υπογραφή του βραβευμένου executive chef Σωτήρη Ευαγγέ­λου.

Ζεστή οικειότητα, αφαιρετικές γραμμές και branded παροχές κυριαρχούν στα δωμάτια του εμβληματικού ξενοδοχείου, ενώ διακριτική πολυτέλεια αποπνέουν οι κοινόχρηστοι χώροι. Το all day bar-resto «Navona» αποκαλύπτει θεαματικές βίστες προς τη θάλασσα και την απολαυστική περαντζάδα. Η δε τοποθεσία, ακριβώς δίπλα στους κήπους της Νέας Παραλίας, και μιαν ανάσα από τις πολυφωτογραφημένες «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, κάνει τη διαμονή ακόμη πιο απολαυστική.

#23 Θεατρική αφρόκρεμα

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 33
«Μόλλυ Σουήνυ»

Ιδανικό κλείσιμο μιας ημέρας στο κέντρο της πόλης αποτελεί η επίσκεψη στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που δεσπόζει απέναντι από τον Λευκό Πύργο και στεγάζει μία από τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Εκεί παίζεται το αριστούργημα του Άντον Τσέχοφ «Οι τρεις αδερφές», σε σκηνοθεσία του πολυαγαπημένου στην Ελλάδα Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, ενώ ένα επίσης σημαντικό, βαθιά ανθρώπινο έργο είναι η «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ, που σκηνοθετεί η Γλυκερία Καλαϊτζή στο φουαγιέ του ίδιου θεάτρου.

Αξίζει όμως και μια βόλτα στη δυτική πλευρά της πόλης, για να βρεθείτε στη Σταυρούπολη και στην εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Μονή Λαζαριστών, ένα πρώην μοναστικό συγκρότημα που έχει μεταμορφωθεί σε πολυχώρο πολιτισμού. Εκεί θα δείτε, επίσης σε παραγωγή του ΚΘΒΕ, το σημαντικό πεζογράφημα του Θεσσαλονικιού Νίκου Μπακόλα «Η μεγάλη πλατεία», σε θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία της ταλαντούχας Ελένης Ευθυμίου, αφού απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί ή ένα ζεστό ρόφημα στο ατμοσφαιρικό art café του συγκροτήματος.

#24 Νεανική ζωντάνια στην Καρόλου Ντηλ

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 34
«Apallou»

Στέκι τόσο του νεαρόκοσμου όσο και των επαγγελματιών της περιοχής, που δίνουν ραντεβού εκεί όταν κλείνουν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους, η Καρόλου Ντηλ βουλιάζει από κόσμο όχι μόνο χάρη στο βολικό της location, αλλά και λόγω των προσεγμένων μαγαζιών της. Το «Salto» (Καρόλου Ντηλ 6, 2310222206), της οικογένειας «Clochard», είναι ένα αυθεντικό espresso bar με προσεγμένη κάβα και νόστιμα πλατό τυριών και αλλαντικών, και το φημισμένο «Apallou» (Καρόλου Ντηλ & Μητροπόλεως, 2310228898) είναι ένα από τα καλύτερα κοκτεϊλάδικα της πόλης. Λίγο πιο πέρα το «Chester» (Προξένου Κορομηλά 4, 2310266650) προτείνει μια εκλεκτική all day λογική, με single estate καφέδες, αλλά και signature cocktails και premium αποστάγματα.

#25 Αντώνης Ρέμος στην «Πύλη Α»

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 35

Με τον σπουδαίο Θεσσαλονικιό ερμηνευτή σε μεγάλη φόρμα, η «Πύλη Α» (Γ. Ανδρέου 9, 2310553158) συνεχίζει το δυναμικό της σερί σε κορυφαία ονόματα. Πλαισιωμένος από την αστείρευτη ενέργεια των Ιμάμ Μπαϊλντί αλλά και τις δυναμικές νεανικές φωνές της Κρυσταλλίας και της Τάνιας Μπρέζου, ο Αντώνης Ρέμος έκανε ποδαρικό στην ιστορική πίστα της πόλης ήδη από τις 25/10 και θα συνεχίσει τις εμφανίσεις του κάθε Παρασκευή και Σάββατο τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, προτού αρχίσει να σχεδιάζει την κάθοδό του στην νυχτερινή Αθήνα.

#26 Γεύση από Κρήτη

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 36

Η Τούμπα, άλλη μία γειτονιά της πόλης που ετοιμάζεται για τη νέα της εποχή, υποδέχτηκε φέτος την πρώτη ηχηρή της άφιξη, τον «Ακροβάτη» (Παπάφη 113, 2316014284), με την υπογραφή του σεφ Μιχάλη Χάσικου στην επιμέλεια του μενού και του Γιάννη Σκαπέρδα στην εκτέλεση. Με όνομα που παραπέμπει στο γνωστό τραγούδι των Χαΐνηδων αλλά και γεύσεις που έρχονται κατευθείαν από την Κρήτη, το cosy νεο-καφενείο κρατά τη σάλα του αεράτη και ηλιόλουστη χάρη στις μεγάλες περιμετρικές τζαμαρίες, ενώ μεζέδες και πιάτα-σφραγίδα της Λεβεντογέννας, όπως το τσιγαριαστό αρνάκι, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, το γαμοπίλαφο και οι οφτές πατάτες, όλα φτιαγμένα με αγνά προϊόντα από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, κρατούν ζεστή την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, που συχνά πυκνά ζωηρεύει από ζωντανές κρητικές μουσικές.

#27 Στα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 37
«Casablanca Social Club»

Από τις τάσεις που έχουμε δει να ξεδιπλώνονται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, αυτή που επανέφερε στην καθημερινότητα τα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας είναι με διαφορά η ομορφότερη. Την αρχή έκανε το «Casablanca Social Club» (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 18, 2311243609), που προίκισε τη Βίλα Μιχαηλίδη με colonial κομψότητα, για να τη μετατρέψει σε όμορφο κοκτεϊλάδικο με προσεγμένη λίστα (υπό την επιμέλεια του Αλέξανδρου Σουρμπάτη) κι εκλεκτικό σάουντρακ. Πρόσφατα στη λίστα προστέθηκε και το «Villa Bianca» (Θεμιστοκλή Σοφούλη 3, 2310427555) στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ανάμεσά τους, η «Έπαυλη Μαρόκκου» (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 133, 2310836233) διατηρεί σχεδόν ατόφια την αρχική διαρρύθμιση και αρχιτεκτονική στο εσωτερικό της, που περιλαμβάνει κι ένα υποβλητικό επισκέψιμο κελάρι, ενώ σερβίρει από brunch μέχρι κοκτέιλ. Σε κοντινή απόσταση, στο στιλάτο «Thria», ο σεφ Δημήτρης Τασιού­λας υπογράφει ένα μοντέρνο μεσογειακό μενού.

#28 Η τραχιά γοητεία του Άνω Κέντρου

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 38
Μπιτ Μπαζάρ

Πάνω από την Αγορά Μοδιάνο και τα Άνω Λαδάδικα, και γύρω από το αναλλοίωτο Μπιτ Μπαζάρ, μέχρι το ψυχολογικό όριο της οδού Αντιγονιδών, το Άνω Κέντρο με την αφτιασίδωτη νοσταλγία του μοιάζει με το κοιμισμένο καταφύγιο ενός ατόφιου εναλλακτικού ουρμπανισμού, έτοιμου για τη στιγμή του στον προβολέα. Ε

κεί, στον μποέμ πεζόδρομο της οδού Γκαρμπολά, ανάμεσα σε αρχιτεκτονικά γραφεία και βιντατζάδικα και δίπλα στα χειροποίητα κοσμήματα και τα ροκ διακοσμητικά του «Spectroom» (Γκαρμπολά 6, 2310233757), θα βρείτε και το «Κοντραμπάντο» (Γκαρμπολά 2, 2314028184), που συστήθηκε στην πόλη ως γαστρονομικό καφενείο τον περασμένο Σεπτέμβριο, και παντρεύει το παλιό με το μοντέρνο σε comfort πιάτα, όπως οι τραγανές σφαίρες παστουρμά με κρέμα τυριού ή οι παπαρδέλες με καβουρμά, ντοματίνια και στάκα. Λίγο πιο κάτω, το «Fata Morgana» (Φιλίππου 1, 2313252122) συνεχίζει τη νόστιμη ελληνική νεο-μπιστρό διαδρομή του, ενώ στο κάτω όριο της γειτονιάς, το «Bord de l’eau» (Εγνατία 45, 2310541237), case study στην αποκέντρωση των μπαρ της Θεσσαλονίκης, έχει επιστρέψει τόσο φρεσκαρισμένο και διαφορετικό, που θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας.

#29 Ικτίνου και Ζεύξιδος γωνία

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 39

Η οδός Ικτίνου, ένας από τους παλιότερους πεζόδρομους της Θεσσαλονίκης, κρατά το χαρακτήρα της χάρη σε ιστορικά μπαρ-καφέ της πόλης, όπως το όνομα-και-πράγμα «Διατηρητέο» (Ικτίνου 12, 2310283181), που γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας του, ενώ κερδίζει ζωηράδα από την πιάτσα της οδού Ζεύξιδος, με νεανικά στέκια όπως το διαχρονικά funky «Pastaflora Darling» (Ζεύξιδος 6, 2310261518) και το «Juicy Lucy» (Ζεύξιδος 6, 2310274274), που καταπραΰνει τις λιγούρες με τα ζουμερά μπέργκερ του από τον περασμένο χειμώνα.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 40

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 41

Πρόσφατα η γειτονιά υποδέχτηκε το «Valenio» (Ικτίνου 6, 2311291518), ένα από τα πιο ενδιαφέροντα openings της πόλης, με specialty καφέδες αλλά και χορταστικά σνακ και πρωινά, με την υπογραφή του coffee master Βαλάντη Λαμπριανίδη.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 42

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 43

Στην άλλη πλευρά του οικοδομικού... τριγώνου, το «Choureal» (Π.Π. Γερμανού 7, 2310252766) παραμένει προσκύνημα σοκολατένιας αμαρτίας –οι ουρές μπλοκάρουν το πεζοδρόμιο–, χάρη στα θεϊκά προφιτερόλ που συναρμολογεί επιτόπου ο Miles Σκληρής, τα λαχταριστά εκλέρ ημέρας και τα ολόφρεσκα choux au caramel.

#30 Παγωτό με ατόφια γεύση

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 44

Σε χώρο φρέσκο και δροσερό, μιαν ανάσα από την παραλία, η Ελένη Γιαννακίδου μετουσιώνει την εμπειρία της στην υψηλή ζαχαροπλαστική αλλά και τη θητεία της σε ιταλικές εταιρείες παρασκευής gelato, σε πυκνά σε γεύση και αέρινα σε υφή παγωτά, βασισμένα σε φρέσκο ελληνικό γάλα, με γεύσεις που ανανεώνονται καθημερινά. Η πρακτικά ανεξάντλητη ποικιλία του «Ellen’s Milk Ice Cream» (Καρόλου Ντηλ 1, 2316016098) καλύπτει όλη την γκάμα, από την αρωματική βανίλια Μαδαγασκάρης μέχρι το λαχταριστό παγωτό από φιστίκι Αιγίνης και από τη σοκολάτα gianduja μέχρι το ντελικάτο Αρμενοβίλ, όμως μια κουταλιά από τον παγωμένο κορμό θα σας μεταφέρει πίσω στην κουζίνα της γιαγιάς.

#31 Clubbing hot spots

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 45
«Syggrou»

Αν τα Λαδάδικα είναι το βασίλειο του ελληνικού ρεπερτορίου, λίγο πιο πάνω από το φυσικό όριο της οδού Τσιμισκή ο ήχος αλλάζει και το ηλεκτρονικό κοινό της πόλης ψάχνει τα beats του σε κλασικά στέκια των Άνω Λαδάδικων, όπως το «Überντουζ» (Δαναΐδων 8, FB Uberdooze), που φιλοξενεί μερικά από τα πιο δυνατά live events της πόλης, ή το «Picadilly» (Συγγρού 3, 6975608427), ένα club-υπερπαραγωγή με δυνατούς mainstream ήχους. Ακριβώς πάνω από το τελευταίο άνοιξε πρόσφατα ο πιο πριβέ χώρος «Syggrou» (Συγγρού 3, 6947494541), με ατμοσφαιρική σάλα και πολυσυλλεκτικό ήχο. Στο υπόγειο του συμπλέγματος, ονόματι «Trap Basement» (Συγγρού 3, 6946593929), το όμορφο και άκρως νεανικό crowd χάνεται στις ρίμες της trap, ενώ στην παραλία το «J’Adore Supreme Club» (Φώκαιας 1 & Αβέρωφ, 6955820720) βασιλεύει στην r’n’b και house επικράτεια, με έφεση στα sexy beats.

#32 Boutique φιλοξενία υψηλου επιπέδου

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 46

Κομψή πολυτέλεια, high tech παροχές και αχτύπητο location είναι η αγία τριάδα που κάνει το «Excelsior» ιδανική επιλογή στη Θεσσαλονίκη. Στεγασμένο σε διατηρητέο κτίριο, με αρ ντεκό στοιχεία και νεοκλασικές αναφορές, άρτια ανακαινισμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης, αυτό το boutique ξενοδοχείο στην καρδιά του κέντρου είναι μέλος των Small Luxury Hotels of the World, πράγμα που εξηγεί τη μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, όχι μόνο του χώρου αλλά και του σέρβις, που το διακρίνει. Η μινιμαλιστική διακόσμηση, εμπλουτισμένη με έργα τέχνης που αναδεικνύονται από εξαιρετικό ατμοσφαιρικό φωτισμό, ολοκληρώνει μια εμπειρία φιλοξενίας με σπάνια χαρακτηριστικά.

#33 Γεύση από τη νέα Πλατεία Φαναριωτών

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 47
«Marea Sea Spirit»

Παρότι οι εργασίες ήταν ακόμη εν εξελίξει όταν επισκεφθήκαμε την πόλη, το σκηνικό που ξεδιπλώνεται στη νέα πλατεία, η οποία παραδίδεται στους πεζούς στη διασταύρωση των οδών Γούναρη, Μητροπόλεως, Παύλου Μελά και Φαναριωτών, φαίνεται άκρως γοητευτικό. Εκεί την πρωτοκαθεδρία του γευστικού ενδιαφέροντος κρατά το «Marea Sea Spirit», με τη φινετσάτη σάλα του να αντανακλά τα υψηλά στάνταρ κομψής ψαροφαγίας που τηρεί. Ταρτάρ καραβίδας με φρούτα του πάθους, λαβράκι καρπάτσιο με λευκή τρούφα και σεβίτσε φαγκρί, χειροποίητα νιόκι με καραβίδες αλλά και ζυμαρικά με γαρίδες ή αστακό και, φυσικά, μεγάλα και μικρά ψάρια ημέρας.

Οι κρεατοφάγοι θα τιμήσουν τα χειροποίητα σουτζουκάκια της γειτονικής «Διαγώνιου», ενώ λίγο πιο πάνω το wine bar «Souel» (Π. Μελά 22, 2310262827) σερβίρει περί τις 200 ετικέτες, συνοδεία πρωτότυπων πιάτων.

#34 Ευρωπαϊκός αέρας στην Αγία Σοφία

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 48
«Cin Cin»

Μάλλον ο ομορφότερος του κέντρου, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας σε κάνει να νιώθεις ευπρόσδεκτος στην πόλη, με ατού την άνετη πλατεία. Στα πέριξ της, ωραία κοκτέιλ, κομψά πιάτα και χορταστικό brunch προσφέρει το «Cin Cin» (Ικτίνου 22, 2310223350), ενώ φετινή άφιξη είναι η pub «Bulldogs & the Beast» (Αλ. Σβώλου 1 2310228822), με ελληνικά αρώματα στο μενού και αθλητικά στις οθόνες. Τραβώντας την πιάτσα προς τα έξω, η ολοκαίνουργια «Giulietta» (Αλ. Σβώλου 1, 2310228822) φέρνει στην πόλη την καταπραϋντική γεύση μιας αυθεντικής spritzeria, με εναλλασσόμενη λίστα low ABV με φυσαλίδες αλλά και φινετσάτα συνοδευτικά.

#35 Κομψή παράδοση στο πιάτο

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 49

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 50

Βραβευμένα εστιατόρια και ταλαντούχοι σεφ ωθούν τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας σε νέα δημιουργικά πεδία, παρουσιάζοντας πιάτα που συνδυάζουν υψηλή τεχνική και σύγχρονη αντίληψη με βαθιά γευστική μνήμη. Στα Λαδάδικα και στο «Χαρούπι», που πήρε φέτος Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, ο Μανώλης Παπουτσάκης εξερευνά τον γευστικό πλούτο της κρητικής κουζίνας άλλοτε υπογραμμίζοντας τη βαθιά της ιστορία και άλλοτε τη δημιουργική της ευλυγισία, σε πιάτα όπως τα χειροποίητα ραβιόλια χαρουπιού «κρεατότουρτα» με κρέμα αβγολέμονο, πάντα όμως εστιάζοντας στην εξαιρετική πρώτη ύλη, αλλά και τις αρχετυπικές συνταγές του τόπου του.

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 51

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 52

Στη Θέρμη ο «Τάκος» (Υψηλάντου 45, 2310465015) διανύει την τρίτη δεκαετία του ως εδραιωμένου προορισμού καλοφαγίας, με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά κι επιλεγμένα κρέατα να κυριαρχούν, σε ένα μενού με πιάτα όπως οι αγκινάρες με αβγοτάραχο και πούδρα σπιρουλίνας ή το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και φουντούκια, που συνδυάζουν comfy λογική και περιπετειώδη διάθεση.

Στην Καλαμαριά η «Νέα Δια­γώνιος» αποθεώνει την ψησταριά, με τον σεφ Ιωάννη Χαντάκη να ηγείται της έμπειρης μπριγάδας που υπογράφει τα πιο φημισμένα σουτζουκάκια της πόλης αλλά και ζουμερό γύρο υψηλής ποιότητας. Φιλετάκια κοτόπουλου, πληθωρικές μπριζόλες, παϊδάκια, πανσέτες αλλά κι ευφάνταστες σαλάτες, όπως η κρητική Caesar’s με απάκι, συμπληρώνουν το μενού-ωδή στην κρεατοφαγία.

#36 Γευστικό τζάκποτ

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 53

Προικισμένο με 110 στρέμματα κήπων, άνετα και φωτεινά δωμάτια, σέρβις αξιώσεων αλλά και άμεση πρόσβαση στο καζίνο, το «Hyatt Regency Thessaloniki» προσφέρει ποιοτική εμπειρία φιλοξενίας, ενώ τα δύο εστιατόριά του αποτελούν γευστικό πόλο έλξης ακόμη και για όσους δεν διαμένουν εκεί. Με επικεφαλής τον βραβευμένο σεφ Απόστολο Αλτάνη, το «Ambrosia» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019), κύριο εστιατόριο του ξενοδοχείου με θεαματικές βίστες στους καταπράσινους κήπους από τη βεράντα, προτείνει μια upgraded εκδοχή της ελληνικής κουζίνας, με αίσθηση εντοπιότητας κι εποχικότητας.

Στο fine dining τερέν το «Alfredo’s Grand Dining» (Χρυσός Σκούφος 2019), στον πριβέ χώρο του καζίνο, παραμένει μια γκράντε πρόταση εστίασης στην πόλη, με τον σεφ να αναδεικνύει τη φινέτσα των πολυτελών πρώτων υλών του μέσα από σύγχρονες τεχνικές κι έντονα ελληνικά στοιχεία, που διαμορφώνουν μια μαγειρική υπογραφή με έντονη προσωπικότητα.

#37 Κομψή seafood κουλτούρα

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 54

Βαθιά συνδεδεμένο με την κουλτούρα της social ψαροφαγίας συνοδεία εκλεκτών αποσταγμάτων και οινικών επιλογών, με τη σφραγίδα του Σταύρου Σωτηρούδη, σομελιέ και συνιδιοκτήτη με τον αδερφό του Χρήστο, ο «Γλυκάνισος» είναι ένας από τους εκλεκτότερους εκπροσώπους του σύγχρονου γευστικού προσώπου της Θεσσαλονίκης. Με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, το εστιατόριο της Πυλαίας συνδυάζει στην κομψή, χαλαρή και φωτεινή σάλα του τη μαγειρική παράδοση της περιοχής με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ψαροφαγίας, σε ένα μενού που οι καλοφτιαγμένες ωμές προτάσεις και οι μακαρονάδες θαλασσινών με φρέσκια πάστα συνομιλούν με τους κλασικούς ψαρομεζέδες και τα πολύ φρέσκα ψάρια από επιλεγμένα καΐκια της Χαλκιδικής. Η γκάμα συμπληρώνεται από πιάτα εμπνευσμένα από την ιστορία της μακεδονικής κουζίνας, όπως τα νιόκι φάβας με χταπόδι, που αναδιατυπώνουν κλασικές γεύσεις με νέα επιχειρήματα.

#38 Παραμυθένιες γεύσεις

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 55

Στο ισόγειο ενός γοητευτικού διατηρητέου στον ανεβασμένο πεζόδρομο των παρυφών των Άνω Λαδάδικων, τα «Τρία Γουρουνάκια» είναι μια ζεστή φωλιά καλής ελληνικής κουζίνας, που γράφει εδώ και χρόνια τη δική της διαδρομή στις αστικές συνήθειες της πόλης. Σε όμορφη σάλα με διακριτική ατμόσφαιρα, προσεγμένο σέρβις και θέα από τις μεγάλες, φωτεινές τζαμαρίες που αγκαλιάζουν περιμετρικά το χώρο, ο ιδιοκτήτης και σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης ισορροπεί ένταση και τρυφεράδα. Το μενού αντλεί από την ελληνική μαγειρική παράδοση, για να αναδείξει γευστικές εμπειρίες του παρελθόντος σε κομψά ανανεωμένα σύνολα, με δυνατό χαρτί την ουσιαστική νοστιμάδα πιάτων που, δανειζόμενα τις παλιές αναμνήσεις, δημιουργούν καινούργιες.

#39 Go veggie

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 56
«Join Juice»

Η vegetarian οδός έχει αποκτήσει πια τα δικά της οχυρά και στη Θεσσαλονίκη. Το «rOOts», το πρώτο χορτοφαγικό εστιατόριο της πόλης, είναι κι ένα από τα πρώτα που έφεραν στην Ελλάδα το Beyond Meat burger, το εξολοκλήρου φυτικό μπιφτέκι που έχει περισσότερη πρωτεΐνη ακόμη και από το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ το «The Saints Stores» (Π. Μελά 1, 2310256069) με τα χειροποίητα ξύλινα τραπέζια σερβίρει τον διάσημο vegan μουσακά του και σε χορτοφαγικό μπουφέ, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. Το «Falafel House» (Αλ. Σβώλου 54, 2310238091) διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου φαλάφελ της πόλης, ενώ στα «Join Juice» (www.joinjuicebars.gr), που απλώνονται σε όλη την πόλη, smoothies, χυμοί αλλά και φρεσκότατα σνακ δίνουν νέο νόημα στην έννοια της... πράσινης ενέργειας.

#40 Στον μερακλίδικο Πεζόδρομο Λασσάνη

Η καλύτερη Θεσσαλονίκη σε 40 εμπειρίες - εικόνα 57

Μικροσκοπικός και ήσυχος, ο πεζόδρομος της οδού Λασσάνη, που ενώνει την Προξένου Κορομηλά με την Μητροπόλεως, έχει όλα τα φόντα για να μεταμορφωθεί σε νέα πιάτσα – καταφύγιο, μια ανάσα απ’ τις βιτρίνες της Τσιμισκή και δίπλα ακριβώς στις μπουτίκ της Προξένου Κορομηλά κι ένα τετράγωνο πίσω απ’ την παραλιακή. Η αρχή έχει ήδη γίνει, με το «Le Coq» (Λασσάνη 2, 6944641761) που άνοιξε εδώ στα μέσα του φθινοπώρου, να προμηθεύει τη γειτονιά με αφράτα φρεσκοφουρνισμένα κρουασάν, τα οποία έρχονται, παρακαλώ, απ’ ευθείας απ’ τη Γαλλία και γεμίζονται με μαρμελάδες, πραλίνες, εκλεκτές γραβιέρες και αλλαντικά, ή ό,τι άλλο τραβά η μερακλίδικη καρδιά των Θεσσαλονικιών που τα έχουν κάνει κιόλας talk of the town.

Μοσχομυριστά αρώματα γεμίζει τον πεζόδρομο το αρτοποιείο «Albeta» (Λασσάνη 2, 2310222126), ακριβώς δίπλα, με φουρνίσματα και καβουρδίσματα, ενώ το όμορφο σαλονάκι της πατισερί «Sugar Angel» (Λασσάνη 1, 2310225575) με τις περίτεχνες τούρτες και τα νόστιμα ροφήματα, προσφέρεται για ραχάτι και χάζι, ιδίως όταν ο καιρός ευνοεί τα μεταλλικά τραπεζάκια που βγάζει στη λιακάδα.

© φωτογραφιών: Nikos Vavdinoudis - Chritos Dimitriou /studiovd.gr, Ισαάκ Βαβούρας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.