Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ

Από τα καφενεία των χωριών ως τα βραβευμένα εστιατόρια και τους τοπικούς παραγωγούς, ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι σε μια από τις πιο ξεχωριστές γευστικές κουλτούρες σε ολόκληρη τη Ελλάδα.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ

Απέραντες ονειρεμένες παραλίες, ενετικές παλιές πόλεις, κάστρα και φοινικοδάση, άγρια φαράγγια και μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, κοσμοπολίτικα resorts. Περισσότερες από 20 φορές έχω έλθει στην Κρήτη και η κάθε φορά εξακολουθεί να είναι μια έκπληξη και μια ατέλειωτη ευχαρίστηση. Ένα βασικό κομμάτι της κρητικής μου εμπειρίας είναι χωρίς αμφιβολία η κουζίνα του τόπου που υμνείται παγκοσμίως και μετά λόγου, αφού η Κρήτη προσφέρει τα πάντα: ανώνυμα καφενεία σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά, fine dinning εστιατόρια, ψαρομάγαζα και κρεατομάγαζα, παραδοσιακές κρητικές ταβέρνες αλλά και νέας κοπής μοντέρνα all day μαγαζιά στο όνομα του τουριστικού κύματος.

Η εμπειρία αποκτάει πολύ πιο πλούσιο χαρακτήρα αν βάλεις στο πρόγραμμα τη γνωριμία με τους παραγωγούς -κάποιο από τα περίφημα οινοποιεία, ένα τυροκομείο για να δεις από κοντά πως φτιάχνεται η καταπληκτική κρητική γραβιέρα και η ακόμα πιο διάσημη στάκα, μια στάση σε μια βιοτεχνία αλλαντικών για το περίφημο απάκι. Στην πραγματικότητα, ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στην Κρήτη, μια διαρκής κατάδυση σε μια από τις πιο ξεχωριστές γευστικές κουλτούρες στην Ελλάδα.

Χανιά

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 1

Ας ξεκινήσουμε από τα κοσμοπολίτικα Χανιά με την υπέροχη Παλιά Πόλη, το Παλιό Λιμάνι και την πολύχρωμη, ακαταμάχητη ομορφιά που την έχουν αναδείξει σε προορισμό παγκόσμιας κλάσης.

Στα must o «Χρυσόστομος» με παραδοσιακή κρητική κουζίνα (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας), κοντά στις μεγάλες αποθήκες του Λιμανιού με ξυλόφουρνο όπου ψήνεται καθημερινά ζυμωτό ψωμί και εξαιρετικό οφτό (ψητό σφακιανό αρνί ή κατσίκι). Το εστιατόριο «Salis» (2821 043700) στο Παλιό Λιμάνι, προσφέρει fusion κουζίνα με γκουρμέ αποχρώσεις και αξίζει μια επίσκεψη για την προσπάθειά του. Πολύ ενδιαφέρον το εστιατόριο στο ξενοδοχείο «Serenissima», στην Παλιά Πόλη, όπου ο σεφ Losif Petrof ετοιμάζει γκουρμέ κουζίνα με σοβαρές κρητικές επιρροές.

Το πολύ κομψό «Zeen» στο ξενοδοχείο «Domes Noruz Chania» στους Αγίους Αποστόλους, με κομψή νεοκρητική κουζίνα από τον σεφ Διονύση Πλιάτσικα. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στην ταβέρνα «Λεβέντης» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) στον Άνω Σταλό, όπου η οικογένεια Χατζημανωλάκη σερβίρει το πανόραμα της κρητικής κουζίνας, από τα πιο γνωστά πιάτα μέχρι τα πιο άγνωστα, «φτωχά» φαγάκια της.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 2
«Λεβέντης»

Κατεβαίνοντας στην Κίσσαμο, στάση στο Κολυμπάρι και στην ψαροταβέρνα «Argentina» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) με θαυμάσια θαλασσινή κουζίνα από τον σεφ Γιώργο Καπενεκάκη και ψαρικά από το δικό τους ψαροπωλείο. Λίγο πιο έξω από το Κολυμπάρι, στο χωριουδάκι Αφράτα, στην ταβέρνα «Της Λίτσας τα καμώματα» (697 622 8778) η Λίτσα ετοιμάζει πολύ νόστιμες παραδοσιακές συνταγές, αλλά και πιο σύγχρονα πιάτα.

Ταβέρνα ψαράδων ο «Στημαδώρης» στο Καστέλι, φτιάχνει ανάμεσα σε άλλα την καταπληκτική σαλάτα του γιαλού με ένα κόκκινο φύκι των βράχων που διατηρούν στο ξύδι. Στο χωριό Σφηνάρι, η ταβέρνα «Sunset» (2822 041627), η τελευταία στον δρόμο έχει φρέσκα ψάρια από την περιοχή και πολύ καλή κακαβιά από ροφό. Δίπλα, η ταβέρνα «Κάπταιν Φειδίας» (2822 041107) με ψάρια από τη βάρκα τους, λιαστό χταπόδι, κωλοχτύπες. Λατρεία ο γέρο καπετάνιος.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 3
«Zeen»

Στην Καλυβιανή, η ταβέρνα «Γραμπούσα», σε υπέροχη αυλή και πολύ όμορφο χώρο, φτιάχνει όλα τα παραδοσιακά κρητικά και θα ευχαριστηθείτε και το σωστό σέρβις. Αυθεντική κρητική ταβέρνα το «Ποροφάραγγο», λίγο πριν την είσοδο του ιμπριώτικου φαραγγιού, με υπέροχη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Το ίδιο και η «Στέρνα του Μπλουμοσήφη» στο χωριό Βάμος, με πλακόστρωτη λουλουδιασμένη αυλή και μενού που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα παραδοσιακά κρητικά πιάτα. Στην «Πυξίδα» (697 967 3635) στο Καστέλι, η Πόπη κατορθώνει να ισορροπεί τις επιταγές του τουρισμού με τη βαθιά γνώση της παράδοσης και την τεχνική της.

Άλμα στη δεκαετία του 50 στην ταβέρνα «Ντουνιάς Slow Food» στην ορεινή Κεραμιά Δρακώνας, όπου ο Στέλιος Τριλυράκης φτιάχνει όλα τα φαγητά σε ξυλόφουρνους, παρασιές, ξυλόσομπες και γάστρες. Από τα ορεινά στη θάλασσα στην ταβέρνα «Ο Βάταλος» (2825 092263) στο Φραγκοκάστελο, θα απολαύσετε γίδα κοκκινιστή, κατσικάκι με μυζήθρα, ησυχία και ευγένεια και απόλυτη νοστιμιά.

Ρέθυμνο

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 4

Μια πόλη με γαστρονομικά μυστικά και χαρακτήρα, με το κάστρο της Φορτέτζας να δεσπόζει αρχοντικά πάνω από την πανέμορφη Παλιά Πόλη, το Ενετικό Λιμάνι με το φάρο του και μια υπέροχη παλιά πόλη που σε καλεί να την ανακαλύψεις.

Σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό του 1600, μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης, η «Avli» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) προσφέρει σύγχρονη ελληνική κουζίνα της με εμφανείς τις κρητικές της ρίζες . Ωραία φάση είναι και το μεζεδοπωλείο -εστιατόριο «1600 Raki Baraki» που θυμίζει παλιό παντοπωλείο με βιτρίνες γεμάτες καλούδια και ανοιχτή κουζίνα. Kαινούργιο talk of the town το «Hasika» (2831 021014) με ψαγμένη νεοκρητική κουζίνα. Θεατρικό σκηνικό για το πανέμορφο εστιατόριο «Veneto» στο αναπαλαιωμένο, πετρόχτιστο, βενετσιάνικο κτίριο του ομώνυμου ξενοδοχείου, παντρεύει όμορφα το γκουρμέ με την παράδοση.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 5

Έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, στους Αρμένους, «ναός» για όσους αγαπούν τη γνήσια κρητική κουζίνα, είναι ο «Αλέκος» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας). Η «Ταβέρνα του Ζήση» στα Μυσίρια, στην παλιά Εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου, προσφέρει μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών και κρητικές νοστιμιές όπως σπληνογάρδουμπο, απάκι και λουκάνικα. Στο δρόμο από Ρέθυμνο προς Σφακιά, λίγο πριν το φαράγγι του Κοτσυφού, στην Κάνεβο, η ταβέρνα «Ηλιομανώλης» είναι η επιτομή της γνήσιας κρητικής κουζίνας και της φιλόξενης κρητικής ατμόσφαιρας. Έξω από το χωριό Ροδάκινο, στην παραλία Περιστερέ, η «Καντίνα του Μανώλη» (693 755 4059) προσφέρει νόστιμα κρητικά πιάτα, σκιά κάτω από τις χαρουπιές και παρεΐστικη φάση.

Ηράκλειο

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 6

Στη δυναμική πόλη όπου η κίνηση δεν σταματάει ποτέ­ και το sightseeing - από τα ενετικά μνημεία το έξοχο Αρχαιολογικό Μουσείο - είναι εμπειρία, ο απαιτητικός καλοφαγάς θα βρει τα πάντα για να ευχαριστηθεί τη διαμονή του.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 7
«Apiri»

Στέκι για τους Ηρακλειώτες κρεατολάγνους οι «Παραστιές» στον πεζόδρομο της Χάνδακος. Ηot point της πόλης το «Peskesi» στεγάζεται σε ένα υπέροχο παλιό αρχοντικό και σερβίρει πιάτα με βάση παλιές κρητικές συνταγές αλλά και κοκτέιλς φτιαγμένα με τοπικά ροφήματα και ποτά. Μια από τις «σίγουρες» διευθύνσεις μέσα στο Ηράκλειο για παραδοσιακή κρητική κουζίνα είναι το «Μεράστρι» και στην ίδια φιλοσοφία είναι η «Έργανος».

Έξω από το Ηρακλειο, τώρα, στο εστιατόριο «Xasteria» στο ξενοδοχείο «Amirandes Grecotel» στις Γούβες, σερβίρουν σύγχρονη κρητική κουζίνα που αναδεικνύει την παράδοση από τον σεφ Βαγγέλη Φρονιμάκη. Ο «Ονήσιμος» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) στα Πεζά είναι μια όμορφη, νοικοκυρεμένη ταβέρνα και πραγματικός θύλακας της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας. Λίγο μετά τα Πεζά, στο χωριό Χουδέτσι, θα βρούμε την ταβέρνα «Ο Ρούσσος» (2810 742189), με την Ειρήνη να μαγειρεύει τέλεια ηρακλείωτικη κουζίνα.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 8
«Ονήσιμος»

Ο «Λύκαστος» στις Αρχάνες στην πλατεία του χωριού, είναι ένα άλλο σημείο που αξίζει την προσοχή μας, όπως και ο «Αρμενάκης» (2810 881032) στις Βασιλείες με μεγάλη πράσινη αυλή και δικό τους εξαιρετικό ανθόγαλο. Το «Εαρινό» στους Κάτω Ασίτες προσφέρει γνήσια κρητική κουζίνα με ντόπια υλικά (πολλά από τα οποία παραγωγής τους). Στα νοτιώτατα του νομού, αγνάντι στο Λιβυκό Πέλαγος, η ταβέρνα «Θαλόρη» (2893 041762, 697 699 4897) στα ορεινά Άνω Καπετανια­νά, σε ένα μυθικό τοπίο πάνω στα Αστερούσια Όρη με μόνο ήχο τη σιωπή προσφέρει εξαιρετική κρητική κουζίνα.

Λασίθι

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 9

Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης κρύβει μερικές από τις πιο δυνατές γαστρονομικές συγκινήσεις της Μεγαλονήσου, είτε μιλάμε για τα κορυφαία fine dining εστιατόρια των resorts της Ελούντας είτε για τις αυθεντικές ταβέρνες στο Οροπέδιο Λασιθίου είτε για τα βραβευμένα εστιατόρια σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Πολύ δημοφιλές, πολύχρωμο και φιλόξενο το «Καρνάγιο» στον Άγιο Νικόλαο, με θέα στην πανέμορφη Λίμνη Βουλισμένη, ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αργυρίου ετοιμάζει αυθεντική κρητική κουζίνα με άποψη. Μοντέρνα ελληνική κουζίνα στο gourmet εστιατόριο «La Bouillabaisse» του ξενοδοχείου «Minos Beach Art Hotel», υπό την επιμέλεια του βραβευμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και με τη δημιουργική μπαγκέτα του head chef Κυριάκου Μυλωνά.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 10
«Old Mill»

Στη διάσημη Ελούντα, στο εστιατόριο «Ferryman», ξετυλίγεται μπροστά μας η βαθιά νόστιμη κουζίνα του πολυβραβευμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη που παρέα με τον ιδιοκτήτη Άκη Σφυρογιαννάκη ξετυλίγει το πλούσιο κουβάρι της κρητικής παράδοσης. Ενδιαφέρουσα γιαπωνέζικη αλλά και κινέζικη κουζίνα στο «Samurai Sushi Bar & Restaurant» στο ξενοδοχείο «Royal Marmin Bay», σε ατμοσφαιρικό περιβάλλον με μοντέρνα έθνικ διακόσμηση.

Στο εστιατόριο «Calypso» (Χρυσός Σκούφος) στο ξενοδοχείο «Elounda Peninsula All Suite Hotel» θα ανακαλύψετε με ικανοποίηση την κομψή κουζίνα του καταξιωμένου σεφ Jean-Charles Metayer. Στο εστιατόριο «Dionysos» (Χρυσός Σκούφος) στο ξενοδοχείο «Elounda Beach» ο ταλαντούχος Albert Hazma δημιουργεί σύνθετα πιάτα, σε μια προσωπική, φίνα κουζίνα.

Στο εστιατόριο «Τhalassa» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) στο ξενοδοχείο «Elounda Bay Palace» θα απολαύσετε νόστιμη ελληνική κουζίνα με κρητικές επιρροές. Άλλο ένα εστιατόριο με ελληνικό προσανατολισμό αλλά με κρητική «προφορά» είναι το «Old Mill» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) στο ξενοδοχείο «Elounda Mare Hotel» (28410/41102-3), από τον έμπειρος σεφ Αντώνη Πετρέλη και την ομάδα του.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 11
«Paliria Sea Food Wine»

Ένα μοντέρνο θαλασσινό εστιατόριο είναι η «Paliria Sea Food Wine» στην Πλάκα (χωριουδάκι δίπλα στην Ελούντα) με fine dining κουζίνα και θέα στο νησί της Σπιναλόγκας. Στην Πλάκα και η παραδοσιακή ψαροταβέρνα «Όστρια», με ολόφρεσκα ντόπια ή ελληνικά ψάρια και θαλασσινά, κρητικούς καλοφτιαγμένους μεζέδες. Ακόμα, η ψαροταβέρνα «Μερακλής» στη Μίλατο, ακριβώς δίπλα στο μόλο, με ψάρια που ψήνονται σε υπαίθρια ψησταριά κάτω από το τεράστιο αρμυρίκι.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο χωριό Ψυχρό και σε απόσταση αναπνοής από το Δικταίο Άντρο βρίσκεται το «Χάλαβρο». Γνήσιες γεύσεις της κρητικής κουζίνας, ξυλόφουρνος και υπέροχη θέα στο Οροπέδιο και στα γύρω βουνά. Στο χωριό Τζερμιάδο, το μεζεδοπωλείο ο «Μανώλης» (2844 022747) σερβίρει ό,τι βγάζει η κουζίνα, μαζί με καλή διάθεση και πολύ ρακή.

Πιάνουμε πάλι θάλασσα και κοντά στο Παλαίκαστρο, στην περιοχή της Σητείας, βρίσκουμε την ψαροταβέρνα «Χιώνα» πάνω που σκάει το κύμα. Κακαβιά, ντόπιο καλαμάρι, φρέσκο τυρί ξύγαλα, κολοκυθοκεφτέδες και γαριδομακαρονάδα. Στο δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο προς την Ιεράπετρα, στην ταβέρνα «Μοναστηράκι» στον ομώνυμο ημιορεινό οικισμό, δοξάζεται με τιμή η τοπική κουζίνα από τη Σοφία Παπαδάκη (τεράστιο σουξέ οι σουπιές με το μελάνι τους και η ομελέτα με αρωματικά χόρτα ή με στάκα), ενώ ο άντρας της Ιωάννης, ο επονομαζόμενος και «καπετάνιος», φροντίζει τα κρεατικά της ώρας κάθε Κυριακή.

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 12
«Pelagos Seaside Restaurant»

Σταθερή αξία το εστιατόριο «Νapoleon» στην Ιεράπετρα, με περισσότερα από 30 μαγειρευτά της κρητικής και της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας καθημερινά. Ψαγμένο και εξαιρετικά δημοφιλές το «Pelagos Seaside Restaurant» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας) στο ξενοδοχείο «Coriva Beach», στο Κουτσουνάρι. Η ταλαντούχα σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα με αφετηρία τα υλικά και τις παραδόσεις της Κρήτης και σύγχρονη μαγειρική ματιά.

Ακριβώς δίπλα, στο ξενοδοχείο «Kakkos Beach» ο βραβευμένος σεφ Νικόλας Σταυρακάκης δημιουργεί στο εστιατόριο «JTree» ένα μενού με σύγχρονη κρητική δημιουργική κουζίνα και μινωικές επιρροές. Στο Κουτσουνάρι επίσης, βρίσκεται η πολύ απλή και γλυκιά ταβερνούλα «Αλάτσι» με σπιτικό φαγητό, και σκηνικό για την απόλυτη καλοκαιρινή ραστώνη. Το «Robinson» στον Κουτσουρά, έχει «χίπικη» διακόσμηση και προσφέρει κρητικά μαγειρευτά, πίτσες στον ξυλόφουρνο με βιολογικά προϊόντα και φρέσκο ψάρι. Eδώ και η «Ομόνοια» (Καλιοτζίνα), παραδοσιακό μαγειρείο με κρητική κουζίνα με μια όμορφη αυλή πάνω στη θάλασσα, πνιγμένη στα αλμυρίκια.

Γεύση από Κρήτη στα METRO Cash & Carry

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Κρήτη που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ - εικόνα 13

Μια ξεχωριστή γεύση από Κρήτη στο γαστρονομικό οδοιπορικό μας στη Μεγαλόνησο πήραμε κάνοντας μια επίσκεψη στα καταστήματα METRO Cash & Carry . H METRO AEBE είναι μια 100% ελληνική εταιρία που ανέπτυξε πρώτη το 1976 το θεσμό των Cash & Carry στη χώρα, προσαρμόζοντάς τον από τότε συνεχώς στις ανάγκες της αγοράς. Ως μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση ενισχύει την ελληνική επιχειρηματικότητα, τοποθετώντας στα ράφια των καταστημάτων της τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής, Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς και ενδυναμώνει την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Το ενδιαφέρον των METRO Cash & Carry για την ελληνική γαστρονομία αποδεικνύεται εμπράκτως καθώς είναι χορηγός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη. Με 50 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, αποτελούν την αλυσίδα με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων χονδρικής στη χώρα και κατέχουν την πρώτη θέση σε πωλήσεις στον κλάδο, διεκδικώντας δίκαια το ρόλο του ηγέτη στην αγορά, εφοδιάζοντας με τρόφιμα, αναλώσιμα και εξοπλισμό όλους τους κλάδους της HO.RE.CA., από ξενοδοχεία μέχρι εστιατόρια, ταβέρνες, αλλά και καφετέριες και μίνι μάρκετ. Με την ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη που διαθέτουν, διαμορφώνουν τις πλέον ανταγωνιστικές τιμές. Στόχος της εταιρείας είναι η δυναμική παρουσία σε στις μεγαλύτερες πόλεις όλων των νομών της χώρας ώστε να στηρίζουν τον ανεξάρτητο επαγγελματία προσφέροντάς του την ευκαιρία να προμηθεύεται τα προϊόντα που επιθυμεί φθηνά και εύκολα.

Με μια βόλτα στους ευρύχωρους διαδρόμους του METRO Cash & Carry στο Ηράκλειο, εντοπίσαμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από παραγωγούς της Κρήτης. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρουμε το πρόβειο γιαούρτι ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΥ, τα αβγά ΛΑΔΑΚΗΣ, το διάσημο απάκι αλλά και πολλά άλλα αλλαντικά του ΛΑΜΠΑΚΗ. Η μεγάλη κρητική παράδοση στα αρτοσκευάσματα, κυρίως από κριθάρι, εκπροσωπείται με προϊόντα όπως τα «Κουλουράκια της ελιάς» και το «Παραδοσιακό κρητικό παξιμάδι» του ΜΥΣΤΡΑΚΗ, οι «Κρητικοφουρνιές», τα «Κριθαροκούλουρα» το «Παξιμαδάκι κρίθινο» και η «Κριθαροκουλουρίτσα» του ΤΣΑΤΣΑΚΗ. Βρήκαμε ακόμα πολλές αγαπημένες σαλάτες, αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού και του κρητικού τραπεζιού, από ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα μέχρι τζατζίκι και τυροσαλάτα του ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ. Τέλος στα καταστήματα θα βρείτε τα αναψυκτικά «Τεμενία» και «Φήμη» αλλά και αλεύρια και σιμιγδάλι «Μύλοι Κρήτης»

Καταστήματα της METRO Cash & Carry στην Κρήτη: Ηράκλειο, (Λεωφόρος Ικάρου, έναντι ΣΕΑΠ, Νέα Αλικαρνασσός)
Ρέθυμνο (1ο χλμ. Ρεθύμνου -Χανίων, Ατσιπόπουλο)
Χανιά, (Νέα Εθνική Οδός, Τμήμα Μουρνιές -Βαμβακόπουλο, Αρ. 9)

https://www.metrocashandcarry.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.