Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα

Δύο βραβευμένοι bartenders, ο Θεόφιλος Φυσεκίδης και ο Αντώνης Τσακίρης, μας ξεναγούν στην πόλη τους, η οποία δεν έχει εξελιχτεί τυχαία σε έναν sold out γιορτινό και χειμερινό προορισμό.

Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα

Παρά τη διάσημη Ονειρούπολη, που αυτές τις ημέρες διαχέει το Christmas spirit με εκδηλώσεις και δρώμενα απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης, και το σταθερό ραντεβού των σινεφίλ με το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους κάθε Σεπτέμβριο, η Δράμα παραμένει ένας εν πολλοίς ανεξερεύνητος προορισμός παρά τα δυναμικά της θέλγητρα. Τόσο τριγύρω, με μια φύση εξαιρετική, ένα χιονοδρομικό κέντρο-μαγνήτης για τους σκιέρ κι εμβληματικά οινοποιεία να φτιάχνουν ένα ενδιαφέρον πακέτο απόδρασης, όσο κι εντός των τειχών της πόλης.

Αυτό συνειδητοποιήσαμε σε μια πρόσφατη επίσκεψή μας στη Δράμα, που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το πολύ φρέσκο «Hydrama Grand», ένα ξενοδοχείο-προορισμός που δίνει νέα ζωή σε ένα παλιό συγκρότημα καπναποθηκών πάνω στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και να εισπνεύσουμε την ατμόσφαιρα μιας πόλης ζωντανής, με ωραία στέκια και νέους ανθρώπους με αγάπη, όνειρα και όρεξη για την επόμενη ημέρα.

Δύο από αυτούς, ο Θεόφιλος Φυσεκίδης και ο Αντώνης Τσακίρης, δημιούργησαν πριν από λίγα χρόνια το ξεχωριστό μπαρ «Φάμπριcα» (2521550860), κρυμμένο σε μια παλιά εμπορική στοά της πόλης. «Είμαστε και οι δύο άνθρωποι που νιώθουν καλά όταν βλέπουν τους γύρω τους να γελούν κι ακόμη περισσότερο όταν αυτά τα ζεστά χαμογέλα προέρχονται από κάτι που δημιουργήσαμε με αγάπη και πάθος», μας λένε καθώς στο σέικερ χτυπάνε ανατρεπτικά κοκτέιλ, τα οποία εμπνέονται από ιστορίες, στίχους, ταινίες και ταξίδια [και διακρίθηκαν μαζί με εκείνα του επίσης δραμινού «Honey Bar» (6976438358), κάνοντας την έκπληξη στα περσινά Αθηνόραμα Bar Awards]. Ξεκλέβουν λοιπόν λίγο χρόνο για να μας παρουσιάσουν τη Δράμα εκ των έσω.

Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα - εικόνα 1
Ο Αντώνης Τσακίρης και ο Θεόφιλος Φυσεκίδης μας ξεναγούν στην πόλη

Τι είναι για εσάς η πόλη σας;
Η Δράμα είναι μια επαρχιακή πόλη που έζησε πολλά, άντεξε πολλές κακουχίες, είχε κι έχει Ιστορία και ιδιαίτερη κουλτούρα. Στη Δράμα ζεις τυλιγμένος από μια πληθωρική φυσική ομορφιά γεμάτη υδροβιότοπους, πάρκα, βουνά, σπήλαια, δάση, ποτάμια και καταρράκτες. Με όνομα βγαλμένο από το νερό (ύδωρ) και όχι από το αρχαίο δράμα όπως ίσως νομίζουν πολλοί. Θεωρείται μία από τις κύριες πόλεις λατρείας του θεού Διονύσου, λόγω της μεγάλης ευδοκίμησης αμπελιών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους πολλούς κι εύκολα προσβάσιμους για επίσκεψη ναούς που υπάρχουν στην περιοχή.
Μόνο θάλασσα δεν έχει και αυτό συμπληρώνεται από τη γειτονική Καβάλα. Είναι πόλη μαρτυρική, με πολλούς πρόσφυγες να καταφθάνουν το 1920 και να ψάχνουν μια νέα ελπίδα. Αυτή η ιδιο­μορφία του πληθυσμού της Δράμας έχει ως αποτέλεσμα την πληθώρα εκδηλώσεων παραδοσιακού χαρακτήρα στις οποίες ντόπιοι και πρόσφυγες (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Καππαδόκες κ.λπ.) τιμούν την καταγωγή τους γιορτάζοντας όλοι μαζί με χορούς, πανηγύρια και διονυσιακά έθιμα.

Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα - εικόνα 2
Η Ονειρούπολη μετατρέπει τη Δράμα σε μαγικό χριστουγεννιάτικο πάρκο

Ποια είναι η πρώτη βόλτα που θα κάνατε με κάποιον για να του δείξετε την πόλη;
Η ξενάγηση θα άρχιζε από το κέντρο. Το πρώτο σημείο θα ήταν η περιοχή των πηγών της Αγίας Βαρβάρας –πολιούχου της Δράμας–, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία. Ο ναός γκρεμίστηκε από τους Τούρκους για να χτιστεί στη θέση του τζαμί, όμως τα σχέδια άλλαξαν, καθώς ανήμερα της γιορτής της η περιοχή αυτή καταποντίστηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως αστικούς υδροβιότοπους.
Στη συνέχεια θα κάναμε μια βόλτα στα μισογκρεμισμένα τείχη, τα παλιά αρχοντικά και τα πολλά ερειπωμένα χάνια, όπου διανυκτέρευαν άνθρωποι από τα γύρω χωριά. Ένα γρήγορο πέρασμα από τον Δημοτικό Κήπο, το καταπράσινο πάρκο που φιλοξενεί πάμπολλες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ονειρούπολης Δράμας. Όσο για το κλείσιμο, ο λόφος του Κορύλοβου είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσει κάποιος όλη την πόλη με απόλυτη ησυχία. Για τους λάτρεις του βαδίσματος, της πεζοπορίας και της άθλησης, πάλι, η Ανάπλαση είναι μια περιοχή γεμάτη ανοιχτά γήπεδα τένις, μπάσκετ, πάρκα για σκύλους, παιδικές χαρές και πλατιά πεζοδρόμια.

Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα - εικόνα 3
Το καφέ «Ελευθερία», ένα τοπόσημο της Δράμας

Τα αγαπημένα σας στέκια στην πόλη;
Θα ήταν τουλάχιστον δίκαιο να αρχίσει η αναφορά από το ιστορικό καφέ «Ελευθερία» (6906267795) στην οδό Βενιζέλου, το πρώτο καφενείο της Δράμας, με πολιτιστικό χώρο που φιλοξενεί εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το «Αιγαίο» (2521045128) είναι ένα από τα πιο παλιά καφέ-μπαρ της πόλης με αναλλοίωτο χαρακτήρα. Ο πεζόδρομος της Ζερβού συγκεντρώνει αρκετά πολυσύχναστα καφέ, ενώ η Παλιά Πόλη θεωρείται η νέα πιάτσα με πολλά καφέ-μπαρ να της δίνουν χρώμα.
Το κύριο γευστικό ενδιαφέρον της Δράμας βρίσκεται συγκεντρωμένο γύρω από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας με πολλές επιλογές, όπως το μοντέρνο meat restaurant «Φιλέτο» (2521106100) με προσεγμένες κοπές κρεάτων κι ενημερωμένη wine list και το πιο παραδοσιακού ύφους «Κύλησε ο Τέντζερης» (2521048663). Ελληνικές γεύσεις σερβίρει το «Ελληνικόν Γευσιπωλείον» (2521031389) και άρωμα Κρήτης φέρνει το «Ραέτι» (2521300418). Επίσης, δεν γίνεται να έρθεις στη Δράμα και να μη φας γύρο από την «Καλαμιά» (2521024149) και τον «Τάσο» (2521024780) .

Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα - εικόνα 4
Ζεστασιά στη σάλα του προσεγμένου meat restaurant «Φιλέτο»

Και όταν βραδιάζει;
Δεν είναι τυχαίο που όλοι πανελληνίως ξέρουν έναν Δραμινό και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν μια τρομερή ιστορία να εξιστορήσουν για κάποια νύχτα που πέρασαν μαζί του. Τις δεκαετίες ’80-’90 κάθε βράδυ άλλαζαν όλα στην πόλη! Κόσμος χαμογελαστός να χορεύει, φώτα παντού να αναβοσβήνουν, ήχοι από διάφορα μαγαζιά να δίνουν τη σκυτάλη το ένα στο άλλο. Ήταν τόσο έντονο όλο αυτό, που θύμιζε την έπαυλη του Γκάτσμπι! Από Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, όλοι εκεί. Χαρακτηριστικά της είχαν δώσει το παρατσούκλι «η βασίλισσα της νύχτας στην επαρχία».
Το γονίδιο των Δραμινών δεν αλλάζει κι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κομψά μαγαζιά με εξαιρετική διακόσμηση. «Baroque» (6975168751) και «Enzo» (2521033729) είναι δύο καλές επιλογές για ποτό και δια­σκέδαση. Επίσης το «Adesso» (2521053509) για τα ιδιαίτερα κοκτέιλ που δημιουργεί ο Μπάμπης Μωυσίδης με πολλά χειροποίητα υλικά.

Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα - εικόνα 5
Το εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγγίτη

Τι αξίζει να δει κάποιος τριγύρω για να έχει πιο ολοκληρωμένη ­εικόνα της περιοχής;
Βγαίνοντας από την πόλη και καθώς κινούμαστε δυτικά, η πρώτη μας επίσκεψη θα είναι στο σπήλαιο του Αγγίτη (Μααρά), στα Κοκκινόγεια Δράμας, το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο. Συνεχίζοντας βόρεια, προς το όρος Φαλακρό, σίγουρα θα κάνουμε μια στάση στο χωριό Βώλακας, γνωστό για το λουκάνικό του, με τα ωραία ταβερνάκια και θα καταλήξουμε για σκι στο χιονοδρομικό κι ένα ζεστό ρόφημα στο σαλέ. Στη συνέχεια, Γρανίτης, Οχυρό και –το γνωστό σε όλους μας– Νευροκόπι είναι μέρη στα οποία θα βρει κάποιος μουσεία με Ιστορία, απίστευτα τοπία και καλό φαγητό.
Βορειοανατολικά της Δράμας υπάρχουν χωριά όπως το Σιδηρόνερο με το Δάσος της Ελατιάς και λίγο πιο χαμηλά το Παρανέστι με την εκθαμβωτική φυσική ομορφιά και τους καταρράκτες του Νέστου. Ανατολικά της πόλης, το Κεφαλάρι με τα εστιατόριά του δίπλα στο νερό και τις τρομερές πέστροφες. Και ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η Δράμα φημίζεται για τα υπέροχα κρασιά της. Σε όλη τη γύρω περιοχή δραστηριοποιούνται πάνω από 9 οινοποιεία, ανοιχτά μάλιστα για οινικές ξεναγήσεις.

Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα - εικόνα 6
Χιονοδρομική απογείωση στο Φαλακρό

Δώστε μας αφορμές για να ­επιστρέψουμε...
Με το που μπει ο Ιανουάριος, πολλά χωριά έχουν γιορτές βασισμένες σε ποικίλα ήθη κι έθιμα, κυρίως διονυσιακά. Διάσημο και από τα πιο παλιά είναι το καρναβάλι στο μικρό δημοτικό διαμέρισμα του Χωριστή, με πολλά γλέντια. Τον Μάιο έρχεται η Δραμοινογνωσία, η μεγάλη γιορτή για το ντόπιο κρασί, και τα οινοποιεία σέρνουν τον οινικό χορό. Εδώ και χρόνια το κίνημα νέων της Δράμας έχει δημιουργήσει το δικό του φεστιβάλ, το Dramaica, το οποίο διοργανώνεται κάθε Αύγουστο κι έχει φιλοξενήσει πολλές μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής της χώρας, όπως και πάρα πολύ κόσμο. Ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που φιλοξενεί για πάνω από 40 χρόνια κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, με εκατοντάδες ταινίες και παράλληλες εκδηλώσεις.

Το «Hydrama Grand» είναι ένα ξενοδοχείο - προορισμός

Insider's Δράμα: μια queen για το χειμώνα - εικόνα 7

Το εντυπωσιακό ξενοδοχείο στεγάζεται σε μια ιστορική καπναποθήκη-σύμβολο της πόλης πάνω στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και αποτελεί την καλύτερη επιλογή διαμονής σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Η ριζική ανακαίνιση από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης ανέδειξε τα γοητευτικά στοιχεία του κτιρίου, όπως η εμφανής ξυλοδομή στο πολύ μεγάλο λόμπι, και τα συνδύασε με στοιχεία σύγχρονου ντιζάιν σε ένα αρμονικό σύνολο.

Τα πολύ άνετα δωμάτια και οι δίχωρες σουίτες μοιράζονται σε τέσσερις ορόφους και προσφέρουν όλες τις σύγχρονες παροχές σε περιβάλλον με αύρα Ιστορίας. Πιο προνομιακά εκείνα με θέα στις πηγές, ενώ ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά είναι τα attics του τελευταίου ορόφου με την επικλινή στέγη.

Το πλούσιο πρωινό σερβίρεται σε μπουφέ, ενώ τη γευστική παλέτα συμπληρώνει το εστιατόριο «S’eu» καθώς και το all day bar-restaurant «Ducktail» στο ισόγειο, δίπλα στην εντυπωσιακή οινοθήκη του ξενοδοχείου με τις πολλές ετικέτες από τον τοπικό και το διεθνή αμπελώνα. Πολύ μεγάλο το spa, με πληθώρα θεραπειών κι ένα αλατοσπήλαιο από αλάτι Ιμαλαΐων. (Αγίας Βαρβάρας 11, 2521033322, www.hydramagrandhotel.gr)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

10 υπέροχες παραλίες προσβάσιμες με αυτοκίνητο

Σας προτείνουμε δροσερές ιδέες για road trip σε παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/06/2023

6 νησιά που συνδυάζουν διακοπές και sightseeing

Αν αγαπάτε τις αρχαιολογικές περιηγήσεις, τις συχνές εναλλαγές και τα χιλιόμετρα, πρέπει να μπουν στην bucket list σας.

6 νησιά ιδανικά για οικογενειακές διακοπές

Οι καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί για μικρούς και μεγάλους!

European Sleeper: Bρυξέλλες-Βερολίνο σε μια νύχτα

Μια νέα start-up ποντάρει σε γοητευτικά ολονύχτια ταξίδια στις ράγες μεταξύ κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών. Τσεκάρουμε τη νέα τάση και ζητάμε απ’ του συν-ιδρυτές της European Sleeper Κρις Ένγκελσμαν και Έλμερ βαν Μπιούρεν tips από πρώτο χέρι για πράσινες αποδράσεις - με γερές δόσεις ρομαντισμού και νοσταλγίας.

"Botrini's Mykonos": Ο Έκτορας Μποτρίνι επανακαθορίζει την έννοια του fine dining στο νησί των Ανέμων

Εμβληματικά πιάτα του με νέες δημιουργίες, σε μια σειρά από menu dégustation με premium χαρακτήρα, κορυφαία τεχνική και βαθιά νοστιμιά ως βασικά συστατικά.

"GenussBunker": "Οχυρό" εκλεκτών τυριών

Ο Hubert Stockner, αξιοποιεί την τυροκομική εμπειρία 20 ετών μετατρέποντας ένα υπόγειο δαιδαλώδες οχυρό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην αλπική καρδιά του Νότιου Τιρόλου, σε σημείο ωρίμανσης εκλεκτών τυριών που παράγονται με σημαία την αειφορία.

5 low budget νησιά εκτός ραντάρ

Value for money προορισμοί που συνδυάζουν γραφικότητα, καλό φαγητό, υπέροχες παραλίες και την πολυπόθητη - ειδικά για φέτος - ησυχία!