Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο

Λίγο πριν πέσει αυλαία στη σεζόν, απολαύσαμε μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία στο fine dining εστιατόριο «Bouillabesse» σε ένα long weekend στο «Minos Beach art hotel» στον Άγιο Νικόλαο.

Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο

Είναι απόγευμα Παρασκευής, στα μισά του Οκτωβρίου και μόλις έχουμε αφήσει μια συννεφιασμένη, βροχερή Αθήνα για να βρεθούμε στο «Minos Beach art hotel», στον ηλιόλουστο Άγιο Νικόλαο. Μπροστά μας αστράφτει ο κόλπος του Μιραμπέλο και στους ολάνθιστους κήπους του ξενοδοχείου, έχει στηθεί μια γευσιγνωσία κρητικών οίνων, όπως κάθε Παρασκευή. Οι παραγωγοί εξηγούν, οι τοπικές ποικιλίες -πλυτό, κοτσιφάλι, βιδιανό, μοσχάτο Σπίνας-, γίνονται οικείες γεύσεις και λέξεις, οι ξένοι και οι Έλληνες φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου, τσιμπολογάμε από τον μπουφέ με τους μεζέδες για να ξεκινήσει η βραδιά.

Είναι σπουδαία η οινική κουλτούρα του ξενοδοχείου (η κάβα του Minos Beach art hotel φιλοξενεί περίπου 160 ετικέτες από το διεθνή αμπελώνα με έμφαση στον ελληνικό και στον κρητικό αμπελώνα) όπως είναι σπουδαία και η γαστρονομική του κουλτούρα με επίκεντρο το διάσημο fine dining εστιατόριο «Bouillabaisse» και το wine bar «La cave de La Bouillabaisse» με fusion κουζίνα σε pairing με μια επιλεγμένη λίστα κρασιών. Την εικόνα συμπληρώνουν το «Τέρψις» με αυθεντική κρητική κουζίνα, το καφενείο «Αντέστε» για ρακή και μπύρα με συνοδεία από κρητικούς μεζέδες κάτω από την δροσιά των δέντρων συν 3 μπαρ, το «Pure Lounge Bar» πάνω στη θάλασσα», το «Ibiscus Pool Bar» δίπλα στην τεράστια πισίνα αλλά και το ατμοσφαιρικό «Διόνυσος Cocktail Bar» (εκτός από κρασί στο ποτήρι και κοκτέιλς, διαθέτει και μια μεγάλη ποικιλία από premium ποικιλίες καφέ).

Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο - εικόνα 1

Και είναι σημαντικό πως όλα τούτα, λειτουργούν κάτω από την «ομπρέλα» της προβολής των κρητικών προϊόντων -τα ελιαδάκια, το μοσχοβολιστό ελαιόλαδο, τα περίφημα άγρια χόρτα της Κρήτης είναι παντού-, και των κρητικών εδεσμάτων που προσφέρονται σε όλα τα εστιατόρια του resort, είτε στην παραδοσιακή τους μορφή είτε ως έμπνευση για δημιουργικά πιάτα που απηχούν το πνεύμα της εποχής. Ισχυρή παρουσία έχουν και οι τοπικές κουζίνες από ολόκληρη την Ελλάδα παρουσία: τη μέρα που πήγαμε στο κεντρικό εστιατόριο Βάκχος, υπήρχαν χαρακτηριστικά πιάτα από όλα τα νησιά της Ελλάδας, ακόμα και κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα (!) ενώ το πρωινό της επομένης ημέρας, ήταν περίπου ένα πανόραμα των κρητικών «σνακς» από χορτοκαλίτσουνα μέχρι νεράτες (είδος τυρόπιτας της ανατολικής Κρήτης) και ντάκο.

Γευστικός προορισμός «La Bouillabaisse»

Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο - εικόνα 2

Χωρίς αμφιβολία, ναυαρχίδα στο κομμάτι της γεύσης του Minos Beach art hotel και ξεχωριστή θέση στην εστιατορική σκηνή του Αγίου Νικολάου, έχει το πολυβραβευμένο εστιατόριο «La Bouillabaisse» (μέλος της αλυσίδας Chaine des Rotisseurs). Η ιστορία του ξεκινάει από τη μακρινή δεκαετία του ’70, όταν για όλους τους μεγάλους της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής επιβαλλόταν ένα πέρασμα από τα καλοστρωμένα τραπέζια του -μετράμε ανάμεσά τους τον Walt Disney, την ομάδα του θρυλικού Apollo 13, τον Γιώργο Σεφέρη, τη Μαρία Κάλλας, τον Αριστοτέλη Ωνάση...

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, πραγματικό μπαλκόνι πάνω στη θάλασσα, το εστιατόριο σήμερα επιλέγει τη λιτή κομψότητα στη διακόσμηση παραχωρώντας τον πρώτο ρόλο στο υπέροχο τοπίο. Ρομαντική ατμόσφαιρα, εκλεπτυσμένη art de la table και γενικά, ένα δείπνο που γράφει αναμνήσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό, με ηχητική υπόκρουση το πήγαινε -έλα της θάλασσας.

Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο - εικόνα 3

Θαλασσινός κυρίως ο προσανατολισμός του μενού -κι εδώ φαίνεται κυριολεκτικά στο πιρούνι, η εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών-, με διακριτικές πινελιές από την ασιατική κουζίνα και ένα επίμονο φλερτ με τις ιταλικές γεύσεις, κατορθώνει και παραμένει στον πυρήνα του κοντά στην κρητική γαστρονομική αντίληψη της απλότητας και της βαθιάς νοστιμιάς. Ο έμπειρος σεφ Κυριάκος Μυλωνάς, χειρίζεται με μαεστρία και σύνεση τις σύγχρονες τεχνικές και αναδεικνύει με σύγχρονο πνεύμα τις τοπικές γεύσεις, δίνοντας βάθος στη γαστρονομική εμπειρία.

Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο - εικόνα 4

Εκτός από τον a la carte κατάλογο, το εστιατόριο προσφέρει και το degustation menu «Submerged». Μια ξεχωριστή κάρτα με έξι πιάτα αφιερωμένα στα ψάρια και τα θαλασσινά μαζί με ένα επιδόρπιο σε pairing με εκλεκτές ετικέτες κρασιού από την εξαιρετική κάβα του ξενοδοχείου. Την επιμέλεια του οινικού τομέα τόσο της λίστας όσο και των event έχουν ο διευθυντής Στράτος Πατσάκης, γνωστός wine lover και WSET (του master wine Λαζαράκη) και ο υποδιευθυντής wine lover επίσης, Αγγελος Πάγκαλος.

Ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο, σε έναν ξεχωριστό χώρο πάνω από την παραλία του ξενοδοχείου το wine bar «La cave de La Bouillabaisse» ήταν για εμάς, μια ξεχωριστή εμπειρία. Το fusion μοντέρνο μενού, -σίγουρα μοναδικό στον Άγιο Νικόλαο και ένα από τα ενδιαφέροντα σε ολόκληρη την Κρήτη - χρησιμοποιείται ως καμβάς για να αναδειχθεί μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα οίνων από τον κρητικό, τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα.

Μια υπαίθρια γκαλερί τέχνης

Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο - εικόνα 5

«Φωλιασμένο» στον κόλπο Μιραμπέλου, μια ανάσα από τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, το Minos Beach art hotel είναι ένα πολυτελές resort 5 αστέρων, μέλος της bluegr Hotels & Resorts καθώς και της αλυσίδας Small Luxury Hotels of the World. Σίγουρα δεν είναι το μόνο πεντάστερο resort της περιοχής, κάθε άλλο, έχει όμως ορισμένα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό. Χτισμένο τη δεκαετία του ´60, εποχής “ξενοδοχειακής” αθωότητας ακόμα για την Ελλάδα, απλώνεται γαλήνια σε μια καταπράσινη έκταση πάνω στη θάλασσα, τριγυρισμένο από γλυκύτατους ανθισμένους κήπους γεμάτους «μυρτιές και πικροδάφνες» όπως λέει και ο ποιητής.

Τίποτα δεν διαταράσσει την ισορροπία του ελληνικού τοπίου. Τα πάντα είναι ήπια και μετρημένα, ισορροπημένα και σεβαστικά: το χώμα και η πέτρα ντύνονται φυσικά από τη βλάστηση, τα μπανγκάλοους είναι ισόγεια με βεραντούλες (και χαιρετάς το γείτονα από δίπλα), στα δρομάκια του κήπου χάνεσαι ανάμεσα σε δεντρολιβανιές, στη ρεσεψιόν σου προσφέρουν ένα αρωματικό «μαντζούνι» από βότανα για καλωσόρισμα.

Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο - εικόνα 6

Το μοντέρνο, το σύγχρονο, αυτό που απαιτείς ως σύγχρονος ταξιδευτής το αφήνουν για το εσωτερικό των δωματίων (μπανγκάλοους -παραθαλάσσια, με πισίνα, βίλες, δίκλινα με θαλασσινή θέα) πλήρως ανακαινισμένα με όλες τις μοντέρνες ευκολίες και παροχές, αλλά και εδώ με τα φυσικά υλικά -βαμβάκι, ψάθα, ξύλο-, στην πρωτοκαθεδρία. Στα συν, το Ananea Wellness by Aegeo Spas και το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο.

Σε αυτό το τόσο γνήσια ελληνικό και τόσο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα χώρο, προστιθέμενη αξία ανεκτίμητη, είναι η ιστορία του και η στενή σχέση του με την Τέχνη, καθώς φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή με δεκάδες έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, 49 για την ακρίβεια. Εντυπωσιακά γλυπτά και ανατρεπτικά installations βρίσκονται απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον του ξενοδοχείου στους εξωτερικούς χώρους, ενώ λειτουργούν και ως στοιχεία της διακόσμησης στους εσωτερικούς. Διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης και πολλοί ακόμα συστήνονται στους επισκέπτες σε ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

Fine dining επίγευση καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο - εικόνα 7

Στα συν, και το πιστοποιημένο κέντρο καταδύσεων Pelagos Dive Center στον χώρο του ξενοδοχείου, για υποθαλάσσιες εμπειρίες στα γαλήνια νερά του Κόλπου Μιραμπέλου. Αρχαία ερείπια, ναυάγια, σπηλιές, εντυπωσιακοί ύφαλοι αλλά και έργα τέχνης που αναδύονται μέσα από το νερό, είναι το βραβείο των φιλομαθών. Όσοι πάλι νιώθουν τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα θαλάσσια σπορ όπως windsurfing και θαλάσσιο σκι, να κάνουν βόλτες με φουσκωτό και ημερήσιες εκδρομές με βάρκα στη Σπιναλόγκα και το νησάκι του Μόχλου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.