Το Ηράκλειο έχει buzz!

Με ρεκόρ αφίξεων κατά την περσινή χρονιά και πολλά δημοσιεύματα πρόσφατα­ σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η μεγάλη και ζωντανή όλο το χρόνο κρητική πρωτεύουσα μπαίνει στον ταξιδιωτικό χάρτη με νέο πρόσωπο, δίνοντάς μας αφορμή για ένα ξεχωριστό winter break.

Το Ηράκλειο έχει buzz!

Με ρεκόρ αφίξεων κατά την περσινή χρονιά και πολλά δημοσιεύματα πρόσφατα­ σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η μεγάλη και ζωντανή όλο το χρόνο κρητική πρωτεύουσα μπαίνει στον ταξιδιωτικό χάρτη με νέο πρόσωπο, δίνοντάς μας αφορμή για ένα ξεχωριστό winter break.

Το Ηράκλειο έχει buzz! - εικόνα 1
Το νέο eco-friendly ξενοδοχείο «Olive Green»

Kάτι τρέχει στο Ηράκλειο... Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η εφημερίδα «The Telegraph» ανέφερε με έκπληξη τα στοιχεία του Euromonitor, που δείχνουν πως το Ηράκλειο βρέθηκε το 2017 στην πρώτη θέση σε αύξηση επισκεπτών (11,2 %) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016 ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Αφορμή του δημοσιεύματος στάθηκε η μεγάλη έκθεση της τελευταίας World Travel Market του Λονδίνου με τις 100 πόλεις σε όλον τον κόσμο που σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά αφίξεων την περασμένη χρονιά.

Η κρητική πόλη, που με 3,2 εκατ. επισκέπτες κατατάχθηκε στην 66η θέση, και η Αθήνα –στην 47η θέση– αποτελούν τις μόνες «γαλανόλευκες» πινελιές στην παγκόσμια κατάταξη.

Το Ηράκλειο έχει buzz! - εικόνα 2
Ο γαλλικός όμιλος Accor Hotels επενδύει στο Ηράκλειο με το «Ibis Styles Heraklion Central Hotel»

Ο ταξιδιωτικός συντάκτης της «Telegraph» Christopher Somerville σημειώνει με αμηχανία το σκονισμένο, αποδιοργανωμένο χάος του Ηρακλείου, του αναγνωρίζει ωστόσο την ατμόσφαιρα και την εμφάνιση μιας αρχαίας μεσογειακής πόλης, τη σύνθετη Ιστορία και την ανταμοιβή που προσφέρει στον επισκέπτη που θα το περπατήσει.

Κάνει δε ιδιαίτερη αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το πλουσιότερο σε ευρήματα από τη μινωική περίοδο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Ηράκλειο έχει buzz! - εικόνα 3
Το διεθνούς φήμης Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Και λίγα λέει, θα απαντούσαμε εμείς, που αγαπάμε κάθε στενό της πρωτεύουσας της Κρήτης (σκονισμένο ή μη...).

Μια δυναμική πόλη όπου η κίνηση δεν σταματάει ποτέ­, ανοιχτόκαρδη και γεμάτη ζωή, μια πόλη όπου βρίσκεις τα πάντα και που χρόνο με το χρόνο ανοίγεται περισσότερο στον κόσμο, διατηρώντας άκοπα τη χαρακτηριστική κρητική λεβεντιά της.

Ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα που οι τουρίστες είναι πιο λίγοι και η κίνηση πιο ήπια, η προσωπικότητα του Ηρακλείου σε αγκαλιάζει από όλες τις πλευρές με δύναμη και γοητεία εντελώς απροσδόκητη.

Η ραχοκοκαλιά της πόλης

Το Ηράκλειο έχει buzz! - εικόνα 4
Κάθε βόλτα στο Ηράκλειο περνά από την Κρήνη των Λιονταριών

Καρδιά του Ηρακλείου, εκεί όπου γίνονται όλα, το ιστορικό κέντρο.

Πολλές οι διαμαρτυρίες για τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, πλην όμως η αυθεντική του μορφή διατηρείται στις βασικές της παραμέτρους και είναι συναρπαστική: τα νεοκλασικά στην 25ης Αυγούστου, ο υπέροχος ναός του Αγίου Τίτου (961 μ.Χ.) στην ομώνυμη πλατεία που το βράδυ φωτίζεται μαγικά, η βασιλική του Αγίου Μάρκου όπου φιλοξενούνται εκθέσεις και πολιτιστικά events, η Λότζια όπου στεγάζεται το δημαρχείο. μέχρι την Κρήνη των Λιονταριών (Πλατεία Ελ. Βενιζέλου) με τις διάσημες μπουγάτσες στις «Φυλλοσοφίες» και στον «Κιρκόρ», ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα από πεζόδρομους με μπαράκια, καφέ και ρακάδικα.

Λίγο πιο πάνω τα σύγχρονα καταστήματα (ό,τι ζητήσεις θα το βρεις) αγκαζέ με τα παλιά στην πεζοδρομημένη οδό 1866. στο τέλος της η Πλατεία Κορνάρου με την Κρήνη του Χατζή Ιμπραήμ Αγά, που έχει μετατραπεί σε καφενείο, και δίπλα της υπέροχη ενετική Κρήνη Μπέμπο. Λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο, αν θέλετε να νιώσετε κάτι από την ψυχή της πόλης, θα κάνετε μια βόλτα σε συνοικίες όπως τα Καμίνια ή η Αγία Τριάδα, που προβλέπουμε να γίνονται επίκεντρο της συζήτησης τα επόμενα χρόνια.

Με το βλέμμα στη θάλασσα

Το Ηράκλειο έχει buzz! - εικόνα 5
Υπέροχη είναι πλέον η διαδρομή προς το φρούριο Κούλες

Αν κάποια στιγμή η ευωδιά της αλμύρας σάς ξεκουνήσει από τα ενδότερα, η περίπου προ πενταετίας υπέροχη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου έχει να προσφέρει πολλά.

Ξεκινώντας από το Παγκρήτιο Στάδιο και μέχρι το Ενετικό Λιμάνι, γαλανή θέα όπου φτάνει το μάτι, το «Mare Coffee Bar & Food» (Πλατεία Ξένια, 2810241946) για καφέ σε σκηνικό μοναδικό, ποδήλατο για τους πιο αθλητικούς, το υπέροχο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ιστορικό Μουσείο.

Φτάνοντας στο Ενετικό Λιμάνι, θα δείτε ό,τι έχει απομείνει από τους ταρσανάδες του 14ου αιώνα και ακριβώς απέναντι τον αγέρωχο κυματοθραύστη του Κούλε, του θαλασσινού κάστρου του 16ου αιώνα, που σας περιμένει για υπέροχες βόλτες στο ηλιοβασίλεμα. Ρομαντική και βαρυφορτωμένη με Ιστορία η δια­δρομή πάνω στα ενετικά τείχη με πανέμορφη θέα στην πόλη.

Τα best of της γεύσης και του hotelling

Το Ηράκλειο έχει buzz! - εικόνα 6
Πανοραμική θέα στην πόλη από το roof top του ξενοδοχείου «Lato»

Στο Ηράκλειο η παράδοση συνυπάρχει με το σύγχρονο, το αστικό με το ρουστίκ, το εστιατόριο με την ταβέρνα, η ρακή με τα επιλεγμένα κρασιά.

Εξαιρετική παραδοσιακή κρητική κουζίνα στο «Μεράστρι» σε ένα υπέροχο αρχοντικό και στην «Έργανο». Φέτος τη γαστρονομική τους πρόταση φρεσκάρουν και ορισμένα από τα καλά ξενοδοχεία της πόλης.

Στο σύγχρονο εστιατόριο «Brillant» στο ξενοδοχείο «Lato» ο σεφ Έξαρχος Δελήμπασης ετοιμάζει μοντέρνα κρητική κουζίνα, στο επίσης μοντέρνο «Vetri» του ξενοδοχείου «Galaxy» ο νεαρός σεφ Ιωσήφ Γιαννιτσόπουλος προτείνει δημιουργίες με βάση κρητικά υλικά, ενώ στο all day «626» στο καινούργιο ξενοδοχείο οικολογικού χαρακτήρα «Olive Green» (2810302900) θα δοκιμάσετε μοντέρνα διεθνή κουζίνα και ωραίο brunch.

Νέα ξενοδοχειακή άφιξη και το «Ibis Styles Heraklion Central Hotel» (2810282020), ήτοι το πρώτο Ibis Styles της Ελλάδας κι ένα από τα προσιτά ξενοδοχειακά brands του μεγάλου γαλλικού ομίλου Accor Hotels, το οποίο άνοιξε το καλοκαίρι που μας πέρασε^ είπαμε το Ηράκλειο βρίσκεται σε φάση ανόδου.

Eating & drinking για κάθε γούστο

Το Ηράκλειο έχει buzz! - εικόνα 7
Το ατμοσφαιρικό «Πεσκέσι»

Κρητικά πιάτα με νεωτερικές πινελιές στην ετοιμασία και την παρουσίαση στο «Πεσκέσι» με την εκπληκτική εσωτερική αυλή (Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, 2810288887).

Κρεατικά στο «Κουζεινερί» με το άπαιχτο χοιρινό κότσι στη λαδόκολλα ψημένο για 7 ώρες (Λοχαγού Μαρινέλη, 2810346452), παραδοσιακά ψησίματα στις «Παραστιές» του Χάρη (Χάνδακος 81, 2810225009) και εκτός πόλης στο «Butcher's Bar» με σπέσιαλ κοπές (Αγίας Παρασκευής 107, Χερσόνησος, 2897022246).

Για μεζέδες είναι θεσμός το παραδοσιακό μεζεδοκαφενείο «Βουρβουλάδικο» στην Πλατεία Υγειονομικού και πιο εναλλακτικός ο «Καφενές του Καγιαμπή» (Μονοφατσίου 12, 2810226286), με μόλις πέντε τραπέζια και ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Το Ηράκλειο έχει buzz! - εικόνα 8
Το «Χάλαβρο» φημίζεται για τα κοκτέιλ του

Για κοκτέιλ, πάλι, το «Χάλαβρο» (Μηλάτου 10, 6945699292), το πολύ ιδιαίτερο «Wets & Drys Speakeasy» που θυμίζει λέσχη, αφού χρειάζεσαι κωδικό για την είσοδο στο χώρο (Κοραή 7, 6945699292), και το «Bitters Bar», που διαθέτει επιπλέον premium spirits (Στοά Λιονταριών, 2810333877).

Για επιλεγμένες ετικέτες κρασιού σε ωραία ατμόσφαιρα σημειώνουμε τα wine bars «Οpus» (Kαπετάν Χαραλάμπη 3, 2810225151), «Cellar» (Θεοτοκόπουλου 26, 2810331000) και «Οινοτέκα» (Γερωνυμάκη 4, 2810282800).

Για καφέ, τέλος, το «Crop» (Αρετούσας 4, 2810221058) και για specialty coffees (που δεν θα λέγαμε πως είναι μέσα στην κουλτούρα της πόλης) το «New wave coffee Hacienda» (Ανδρέα Παπανδρέου 25, 2811810261).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.