Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας

 

Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας

Η Ανατολική Θεσσαλονίκη, από την Καλαμαριά προς την Πυλαία, το Πανόραμα και τον Χορτιάτη, έχει ισχυρές βάσεις ευημερίας και φαίνεται να ανακτά γρήγορα το έδαφος που έχασε από το lifestyle της πόλης τα τελευταία χρόνια. Με τα λόγια μιας δραστήριας under thirty Θεσσαλονικιάς του κέντρου: «Η Καλαμαριά, που παλιά ήταν η ορίτζιναλ πλούσια περιοχή, φαινόταν να τελείωσε το 2009. Τίποτα­ καινούργιο δεν γινόταν από την άποψη της καλής ζωής, να το πω έτσι, της μοντέρνας γαστρονομίας, των μπαρ, της εξόδου γενικότερα. Εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια όμως τα πράγματα ξεκίνησαν και πάλι να κινούνται».

Τελευταία άφιξη και upscale γαστρονομικό­ εγχείρημα που επικυρώνει τα παραπάνω είναι το «The Aficionados» (Ν. Πλαστήρα 105, 2310434290) στην Καλαμαριά, με επικεφαλής τον ταλαντούχο σεφ Δημήτρη Παμπόρη (Χρυσός Σκούφος 2017) κι επενδυτές τους επιχειρηματίες Σπύρο Συμεωνίδη και Μαριαλένα Μηλιαρά, φαν του ευ ζην και της υψηλής γαστρονομίας. Το ολοκαίνουργιο project στεγάζεται στην έπαυλη Αχιλλέα Βαρσαμή, ένα πανέμορφο τριώροφο νεοκλασικό στην Καλαμαριά, και περιλαμβάνει fine dining εστιατόριο περιορισμένων θέσεων, cocktail bar και cigar lounge με 2.000 πούρα από όλο τον κόσμο.

Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας - εικόνα 1
Η «Μαύρη Θάλασσα» είναι από τα καλύτερα εστιατόρια ψαροφαγίας στην πόλη.

Κατά τα λοιπά, κλασική επιλογή παραμένει­ ο «Τάσος» (Φαέθωνος 6, 2310430523) με τα υπέροχα ψάρια του, όπως και η «Μαύρη Θάλασσα» (Ν. Πλαστήρα 3 & Χιλής, 2310932542) με παράδοση ετών στην ψαροφαγία: διαλέγεις το ψάρι από τον πάγκο και μέχρι να σου το φέρουν απολαμβάνεις μια γερή ποικιλία θαλασσινών ορεκτικών: από λευκή ταραμοσαλάτα μέχρι καρπάτσιο μπαρμπουνιού.

Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας - εικόνα 2
Έργο του Γιώργου Χαντακή και του γιου του (και σεφ) Γιάννη Χαντακή η μεταμοντέρνα ψησταριά «Νέα Διαγώνιος».

Η διάσημη κρεατοταβέρνα «Νέα Διαγώνιος­» (Ν. Πλαστήρα 89, Αρετσού, 2310029085) ανακαινίστηκε θριαμβευτικά. Λαμπερή διακόσμηση, λευκά λινά τραπεζομάντιλα, μενού που βασίζεται στο bbq (με σπεσιαλιτέ τα χειροποίητα σουτζουκάκια και το φημισμένο μέχρι κι εκτός Ελλάδας γύρο), ενημερωμένη λίστα κρασιών, μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας, ποτά και κοκτέιλ.

Η «Ανατολή» της Καλαμαριάς και της Πυλαίας - εικόνα 3
Mοντέρνo μενού με σύγχρονες τεχνικές κι εντυπωσιακή παρουσίαση από τον σεφ Δημήτρη Τασιούλα στο «Thria».

Στο στιλάτο «Thria» με τη μίνιμαλ αισθητική ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας και η ομάδα του δημιουργούν μοντέρνες γεύσεις σε μεσογειακή ρότα, με σύγχρονες τεχνικές, έμφαση στην εποχικότητα των υλικών κι εντυπωσιακή παρουσίαση (Μαρίας Κάλλας 1, 2310821120). Εδώ και το «Les Zazous» (Θ. Σοφούλη 118, 2310420600), ένα μπιτάτο και αεράτο all day bar-restaurant με φοβερή θαλασσινή θέα, σύγχρονο μεσογειακο-ελληνικό μενού (και σούσι) που κλαμπίζει το βράδυ.

Διαβάστε το total guide μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τι είναι πάλι αυτή η 'ταξιδιωτική δυσμορφία';

Μήπως έχεις και εσύ travel dysmorphia και δεν το ξέρεις; Τι ακριβώς παίζει με το νέο δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει από τα social media έχει όνομα και μάλλον σε αφορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
17/10/2025

Λάνγκε: Η Βουργουνδία της Ιταλίας που μυρίζει κρασί, τρούφες και σοκολάτα

Στη βορειοδυτική Ιταλία, εκεί που το κρασί κουβαλά ιστορίες αιώνων, απλώνεται η Λάνγκε. H χώρα του Nebbiolo που συμπυκνώνει την Ιταλία όπως την ονειρεύεσαι -αληθινή, γαλήνια, μεθυστική.

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.