Τα must του κέντρου

 

Τα must του κέντρου

Περπατώ στο vibrant κέντρο της Τσιμισκή με τα πολλά μαγαζιά, τη μοναδική Πλατεία Αριστοτέλους με την άπλα της θάλασσας μπροστά. Η Προξένου Κορομηλά στέκει όπως την ξέρουμε, με τα ακριβά της καταστήματα και τα ωραία της εστιατόρια. η αγορά Μοδιάνο, χωρίς την παλιά της αίγλη, περιμένει ακόμη, μετά την περσινή εξαγορά της από την ελληνικών συμφερόντων One Outlet A.E., την αποκατάσταση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής της αξίας. τα Λουλουδάδικα και το Καπάνι διατηρούν την πολύχρωμη ομορφιά τους. στην Πλατεία Άθωνος η καθημερινότητα ξαναβρίσκει το ανθρώπινο μέτρο της.

Τα all day café-bars, οι καθαρόαιμες ατμοσφαιρικές μπάρες, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια στους δρόμους του κέντρου είναι όλα γεμάτα. Όσα προσφέρουν είναι καλοφτιαγμένα, πρωτότυπα και νόστιμα, οπότε είσαι χαμένος από χέρι αν σκέφτεσαι να αντισταθείς και το καλύτερο είναι να παραδοθείς αμαχητί!

Στα υπέροχα αναπλασμένα Λαδάδικα νέα άφιξη είναι το «Χαρούπι», με λιτή, μοντέρνα διακόσμηση και κρητική κουζίνα μπολιασμένη με δημιουργικές πινελιές από τον Κρητικό σεφ Μανώλη Παπουτσάκη (Δόξης 4, 2310526262), ο οποίος φυσικά θα σας υποδεχτεί αλλά και θα σας αποχαιρετήσει με ρακή.

Τα must του κέντρου - εικόνα 1
Εντυπωσιακή η κάβα του κομψού εστιατορίου «Ρόδι και Μέλι» σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στα Λαδάδικα.

Ζεστή ατμόσφαιρα, ρουστίκ επιμελημένη διακόσμηση και πληθωρικές ελληνικές γεύσεις στο «Ρόδι και Μέλι» (Αιγύπτου 5, 2310521952), όπου αξίζει να δοκιμάσετε σπιτικές πίτες, θαυμάσιο χουνκιάρ μπεγεντί και ρολό με γέμιση κάστανο.

Τα must του κέντρου - εικόνα 2
Μεσογειακή κουζίνα και σύγχρονη αισθητική στο εστιατόριο «Παπαρούνα».

Τι θα λέγατε τώρα για ένα γιουβέτσι γαρίδας με σαφράν και τσορίθο ή για ένα σπανακο-ριζότο με κατσικίσιο τυρί και σχοινόπρασο­; Η «Παπαρούνα» (Παγγαίου 4 & Δόξης, 2310510852) ποντάρει από το 2004 στη μεσογειακή κουζίνα με γερές δόσεις ελληνικότητας αλλά και στα κοκτέιλ, κλασικά και νέας γενιάς.

Τα must του κέντρου - εικόνα 3
Ξεχασμένες συνταγές με σύγχρονες αναζητήσεις από τον έμπειρο σεφ Δήμο Καλαϊτσίδη στο εστιατόριο «Τα Τρία Γουρουνάκια»

Λίγο πιο πέρα, κοντά στην οδό Βαλαωρίτου, στα «Τρία Γουρουνάκια», ο έμπειρος σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης δημιουργεί ένα ελληνικό μενού με την προσωπική του σφραγίδα και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες (Καποδιστρίου 7, 2310249050). Σε ένα κτίριο του 1870, το καινούργιο εστιατόριο «Τζίμης» (Αιγύπτου 21 και Ορβήλου, 2316010490) σερβίρει ένα κρεατοφαγικό μενού σε επιμέλεια του Ηλία Σκουλά.

Τα must του κέντρου - εικόνα 4
Στο «Join Juice Bar» σε υποδέχονται με το μότο «Σου έστυψε τελείως; Χρειάζεσαι επειγόντως χυμό»!

Το χυμοπωλείο «Join Juice Bar» (Μητροπόλεως 40, 2310257441), με το φοβερό μότο «Σου έστυψε τελείως; Χρειάζεσαι επειγόντως χυμό», κάνει στράκες.

Τα must του κέντρου - εικόνα 5
Στο κομψότατο «Grada Nuevο», ο σεφ Απόστολος Ρήγας ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και συνδυάζει γαλλικές τεχνικές κι ελληνική παράδοση.

Στην all time classic οδό Καλαποθάκη ξεχωρίζει το εστιατόριο «Grada Nuevο» (Καλαποθάκη 12 & Κομνηνών, 2310271074). Εκεί ο έμπειρος Απόστολος Ρήγας, με πορεία από το 1994, ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και συνδυάζει αρμονικά γαλλικές τεχνικές κι ελληνική παράδοση.

Τα must του κέντρου - εικόνα 6
Το ολοκαίνουργιο και πολύ elegant εστιατόριο ελληνικής κουζίνας «Enfant gâté» στο αίθριο του Τελλόγλειου Ιδρύματος.

Ολοκαίνουργιο και πολύ elegant το εστιατόριο «Enfant gâté» (Αγίου Δημητρίου 159Α, 6945208799) με την ελληνική κουζίνα, που άνοιξε τον Οκτώβριο στο αίθριο του Τελλόγλειου Ιδρύματος.

Τα must του κέντρου - εικόνα 7
Δημιουργία του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση στο εστιατόριο ψαροφαγίας «Marea Spirit».

Περσινή εμφάνιση στο τερέν της θαλασσο­φαγίας το πολύ καλό εστιατόριο «Marea Spirit» (Λ. Μαργαρίτη & Στρ. Καλάρη, 2310257696), νεότερο «αδερφάκι» του εξίσου εκπληκτικού «Γλυκάνισου» στην Πυλαία, που έχει καθιερωθεί στην ατζέντα της πόλης χάρη στα ευφάνταστα πιάτα με βάση το ψάρι, στο ύφος της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, αλλά και μια μεγάλη σειρά από μεζέδες.

Αφήνοντας τα πέριξ της θάλασσας, στεκόμαστε στην πιάτσα της Παύλου Μελά και των γύρω δρόμων. Κατηγορία από μόνο του το «Mia Feta-Feta bar», το πιο ιδιότυπο «μπαρ» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα γαλακτοκομικά στο θρόνο και τη φέτα κορωνίδα στο ιδιότυπο τυρένιο μενού του (Π. Μελά 14, 2310221120).

Τα must του κέντρου - εικόνα 8
Γλυκύτατο το λιλιπούτειο «Souel wine concept bar», με επιλεγμένα κρασιά σε pairing με σοφιστικέ πιάτα.

Ακριβώς δίπλα του το λιλιπούτειο «Souel wine concept bar» (Π. Μελά 16, 2310262827), με επιλεγμένα κρασιά σε pairing με σοφιστικέ πιάτα και τις γλυκύτατες αδερφές Δούγια, Τάνια κι Ελένη, όπως πάντα επί της υποδοχής.

Τα must του κέντρου - εικόνα 9
Το ζαχαροπλαστείο Choureal κάνει θραύση με τα φρεσκοψημένα σουδάκια και τα tailor-made προφιτερόλ.

Το θεματικό ζαχαροπλαστείο Choureal Patisserie (Π.Π. Γερμανού 7, 2310252766) συνεχίζει να γράφει γλυκιά ιστορία με τα τρυφερά και ολόφρεσκα σουδάκια του, που ψήνονται ανά ώρα, για να μετατραπούν σε tailor-made προφιτερόλ ακριβώς μπροστά σου.

Τα must του κέντρου - εικόνα 10
Εκπληκτικά προζυμένια ψωμιά σε τεράστια ποικιλία, γλυκά, καφέ αλλά και take away φαγητό προσφέρει το Blé.

Εκτός συναγωνισμού ο φούρνος Blé (Αγ. Σοφίας 19, 2310231200 / Εγνατίας 138, 2310279060), έχει γίνει κάτι σαν αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης, με τον πανύψηλο λευκό του φούρνο που μοιάζει με γλυπτό, φοβερά ψωμιά –όλα με προζύμι– που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού, άπειρα γλυκά, καφέ αλλά και self-service food department με μεσογειακές (έως και γκουρμέ) γεύσεις, take away κ.λπ. Εντυπωσιακή (και τρυφερή) εικαστική παρέμβαση για τις γιορτές τα «φασκιωμένα τσουρέκια», που έχουν κάψει καρδιές.
.

Τα must του κέντρου - εικόνα 11
Το self service food department του Blé προσφέρει γκουρμέ μεσο­γειακές γεύσεις.

Αυτουργός ο ντιζάινερ Μάριος Ελευθεριάδης, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ, που είχε την ιδέα να συλλέξει υπέροχα vintage υφάσματα μεγάλων οίκων (Sean Rush, Christian Lacroix, Marimekko, Fiorucci κ.ά.) και να «σπαργανώσει» τα μυρωδάτα τσουρέκια του Blé, που φτιάχνονται απολύτως φυσικά, μόνο με αλεύρι, προζύμι και αρωματικά. Η προσέγγιση του εμβληματικού εδέσματος της ελληνικής παράδοσης παραπέμπει­ στην αντίληψη της φροντίδας και της στοργής, που είναι προφανής στο σπαργάνωμα του μωρού, ενώ απορρίπτει το πλαστικό και το χαρτί και μαζί το τεχνητό και το προσωρινό.

Τα must του κέντρου - εικόνα 12
Tο εντυπωσιακό «Ciel», με τον Έκτορα Μποτρίνι στην επιμέλεια του μενού.

Καινούργια παρουσία στη Νέα Παραλία το εντυπωσιακό «Ciel» (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 12, 2310888000), μοιρασμένο σε δύο χώρους, το café-bar και το εστιατόριο, με τον Έκτορα Μποτρίνι στην επιμέλεια του μενού και με ιντριγκαδόρικες προτάσεις, όπως το αργοψημένο στήθος κοτόπουλου βιολογικής εκτροφής με ριζότο καλαμποκιού­ αρωματισμένο με τρούφα.

Τα must του κέντρου - εικόνα 13
Αυθεντική νεoϋορκέζικη εμπειρία στα «Pax Homemade Burgers».

Αν, πάλι, περπατώντας στην πόλη, σας έρθει η διάθεση για κάτι νόστιμο και γρήγορο, σημειώστε ότι η αλυσίδα «Pax Homemade Burgers», με σήμα κατατεθέν τη μοντέρνα industrial αισθητική, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο με ακόμη­ ένα κατάστημα στο κέντρο για όσους θέλουν να απολαύσουν τα διάσημα all American Bourbon bacon jam burger ή το New Yorker double burger (Κούσκουρα 3, 2310256389 / Καλαποθάκη & Βενιζέλου 8, 2310221852 / Mediterranean Cosmos, Πυλαία, 2310028650).

Τα must του κέντρου - εικόνα 14
«TGI Fridays», το μέρος όπου κάθε ημέρα της εβδομάδας μοιάζει με Παρασκευή...

Εναλλακτικά τα all time classic «Friday’s» είναι πάντα μια απόλυτα comfort και ασφαλής επιλογή για μπέργκερ, κοκτέιλ και ατμόσφαιρα σαν να είναι πάντα Παρασκευή (Πλ. Αριστοτέλους 3, 2310242914 / Mediterranean Cosmos, Πυλαία, 2310473760).

Διαβάστε το total guide μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.