Τα must του κέντρου

 

Τα must του κέντρου

Περπατώ στο vibrant κέντρο της Τσιμισκή με τα πολλά μαγαζιά, τη μοναδική Πλατεία Αριστοτέλους με την άπλα της θάλασσας μπροστά. Η Προξένου Κορομηλά στέκει όπως την ξέρουμε, με τα ακριβά της καταστήματα και τα ωραία της εστιατόρια. η αγορά Μοδιάνο, χωρίς την παλιά της αίγλη, περιμένει ακόμη, μετά την περσινή εξαγορά της από την ελληνικών συμφερόντων One Outlet A.E., την αποκατάσταση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής της αξίας. τα Λουλουδάδικα και το Καπάνι διατηρούν την πολύχρωμη ομορφιά τους. στην Πλατεία Άθωνος η καθημερινότητα ξαναβρίσκει το ανθρώπινο μέτρο της.

Τα all day café-bars, οι καθαρόαιμες ατμοσφαιρικές μπάρες, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια στους δρόμους του κέντρου είναι όλα γεμάτα. Όσα προσφέρουν είναι καλοφτιαγμένα, πρωτότυπα και νόστιμα, οπότε είσαι χαμένος από χέρι αν σκέφτεσαι να αντισταθείς και το καλύτερο είναι να παραδοθείς αμαχητί!

Στα υπέροχα αναπλασμένα Λαδάδικα νέα άφιξη είναι το «Χαρούπι», με λιτή, μοντέρνα διακόσμηση και κρητική κουζίνα μπολιασμένη με δημιουργικές πινελιές από τον Κρητικό σεφ Μανώλη Παπουτσάκη (Δόξης 4, 2310526262), ο οποίος φυσικά θα σας υποδεχτεί αλλά και θα σας αποχαιρετήσει με ρακή.

Τα must του κέντρου - εικόνα 1
Εντυπωσιακή η κάβα του κομψού εστιατορίου «Ρόδι και Μέλι» σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στα Λαδάδικα.

Ζεστή ατμόσφαιρα, ρουστίκ επιμελημένη διακόσμηση και πληθωρικές ελληνικές γεύσεις στο «Ρόδι και Μέλι» (Αιγύπτου 5, 2310521952), όπου αξίζει να δοκιμάσετε σπιτικές πίτες, θαυμάσιο χουνκιάρ μπεγεντί και ρολό με γέμιση κάστανο.

Τα must του κέντρου - εικόνα 2
Μεσογειακή κουζίνα και σύγχρονη αισθητική στο εστιατόριο «Παπαρούνα».

Τι θα λέγατε τώρα για ένα γιουβέτσι γαρίδας με σαφράν και τσορίθο ή για ένα σπανακο-ριζότο με κατσικίσιο τυρί και σχοινόπρασο­; Η «Παπαρούνα» (Παγγαίου 4 & Δόξης, 2310510852) ποντάρει από το 2004 στη μεσογειακή κουζίνα με γερές δόσεις ελληνικότητας αλλά και στα κοκτέιλ, κλασικά και νέας γενιάς.

Τα must του κέντρου - εικόνα 3
Ξεχασμένες συνταγές με σύγχρονες αναζητήσεις από τον έμπειρο σεφ Δήμο Καλαϊτσίδη στο εστιατόριο «Τα Τρία Γουρουνάκια»

Λίγο πιο πέρα, κοντά στην οδό Βαλαωρίτου, στα «Τρία Γουρουνάκια», ο έμπειρος σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης δημιουργεί ένα ελληνικό μενού με την προσωπική του σφραγίδα και υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες (Καποδιστρίου 7, 2310249050). Σε ένα κτίριο του 1870, το καινούργιο εστιατόριο «Τζίμης» (Αιγύπτου 21 και Ορβήλου, 2316010490) σερβίρει ένα κρεατοφαγικό μενού σε επιμέλεια του Ηλία Σκουλά.

Τα must του κέντρου - εικόνα 4
Στο «Join Juice Bar» σε υποδέχονται με το μότο «Σου έστυψε τελείως; Χρειάζεσαι επειγόντως χυμό»!

Το χυμοπωλείο «Join Juice Bar» (Μητροπόλεως 40, 2310257441), με το φοβερό μότο «Σου έστυψε τελείως; Χρειάζεσαι επειγόντως χυμό», κάνει στράκες.

Τα must του κέντρου - εικόνα 5
Στο κομψότατο «Grada Nuevο», ο σεφ Απόστολος Ρήγας ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και συνδυάζει γαλλικές τεχνικές κι ελληνική παράδοση.

Στην all time classic οδό Καλαποθάκη ξεχωρίζει το εστιατόριο «Grada Nuevο» (Καλαποθάκη 12 & Κομνηνών, 2310271074). Εκεί ο έμπειρος Απόστολος Ρήγας, με πορεία από το 1994, ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και συνδυάζει αρμονικά γαλλικές τεχνικές κι ελληνική παράδοση.

Τα must του κέντρου - εικόνα 6
Το ολοκαίνουργιο και πολύ elegant εστιατόριο ελληνικής κουζίνας «Enfant gâté» στο αίθριο του Τελλόγλειου Ιδρύματος.

Ολοκαίνουργιο και πολύ elegant το εστιατόριο «Enfant gâté» (Αγίου Δημητρίου 159Α, 6945208799) με την ελληνική κουζίνα, που άνοιξε τον Οκτώβριο στο αίθριο του Τελλόγλειου Ιδρύματος.

Τα must του κέντρου - εικόνα 7
Δημιουργία του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση στο εστιατόριο ψαροφαγίας «Marea Spirit».

Περσινή εμφάνιση στο τερέν της θαλασσο­φαγίας το πολύ καλό εστιατόριο «Marea Spirit» (Λ. Μαργαρίτη & Στρ. Καλάρη, 2310257696), νεότερο «αδερφάκι» του εξίσου εκπληκτικού «Γλυκάνισου» στην Πυλαία, που έχει καθιερωθεί στην ατζέντα της πόλης χάρη στα ευφάνταστα πιάτα με βάση το ψάρι, στο ύφος της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, αλλά και μια μεγάλη σειρά από μεζέδες.

Αφήνοντας τα πέριξ της θάλασσας, στεκόμαστε στην πιάτσα της Παύλου Μελά και των γύρω δρόμων. Κατηγορία από μόνο του το «Mia Feta-Feta bar», το πιο ιδιότυπο «μπαρ» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα γαλακτοκομικά στο θρόνο και τη φέτα κορωνίδα στο ιδιότυπο τυρένιο μενού του (Π. Μελά 14, 2310221120).

Τα must του κέντρου - εικόνα 8
Γλυκύτατο το λιλιπούτειο «Souel wine concept bar», με επιλεγμένα κρασιά σε pairing με σοφιστικέ πιάτα.

Ακριβώς δίπλα του το λιλιπούτειο «Souel wine concept bar» (Π. Μελά 16, 2310262827), με επιλεγμένα κρασιά σε pairing με σοφιστικέ πιάτα και τις γλυκύτατες αδερφές Δούγια, Τάνια κι Ελένη, όπως πάντα επί της υποδοχής.

Τα must του κέντρου - εικόνα 9
Το ζαχαροπλαστείο Choureal κάνει θραύση με τα φρεσκοψημένα σουδάκια και τα tailor-made προφιτερόλ.

Το θεματικό ζαχαροπλαστείο Choureal Patisserie (Π.Π. Γερμανού 7, 2310252766) συνεχίζει να γράφει γλυκιά ιστορία με τα τρυφερά και ολόφρεσκα σουδάκια του, που ψήνονται ανά ώρα, για να μετατραπούν σε tailor-made προφιτερόλ ακριβώς μπροστά σου.

Τα must του κέντρου - εικόνα 10
Εκπληκτικά προζυμένια ψωμιά σε τεράστια ποικιλία, γλυκά, καφέ αλλά και take away φαγητό προσφέρει το Blé.

Εκτός συναγωνισμού ο φούρνος Blé (Αγ. Σοφίας 19, 2310231200 / Εγνατίας 138, 2310279060), έχει γίνει κάτι σαν αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης, με τον πανύψηλο λευκό του φούρνο που μοιάζει με γλυπτό, φοβερά ψωμιά –όλα με προζύμι– που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού, άπειρα γλυκά, καφέ αλλά και self-service food department με μεσογειακές (έως και γκουρμέ) γεύσεις, take away κ.λπ. Εντυπωσιακή (και τρυφερή) εικαστική παρέμβαση για τις γιορτές τα «φασκιωμένα τσουρέκια», που έχουν κάψει καρδιές.
.

Τα must του κέντρου - εικόνα 11
Το self service food department του Blé προσφέρει γκουρμέ μεσο­γειακές γεύσεις.

Αυτουργός ο ντιζάινερ Μάριος Ελευθεριάδης, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ, που είχε την ιδέα να συλλέξει υπέροχα vintage υφάσματα μεγάλων οίκων (Sean Rush, Christian Lacroix, Marimekko, Fiorucci κ.ά.) και να «σπαργανώσει» τα μυρωδάτα τσουρέκια του Blé, που φτιάχνονται απολύτως φυσικά, μόνο με αλεύρι, προζύμι και αρωματικά. Η προσέγγιση του εμβληματικού εδέσματος της ελληνικής παράδοσης παραπέμπει­ στην αντίληψη της φροντίδας και της στοργής, που είναι προφανής στο σπαργάνωμα του μωρού, ενώ απορρίπτει το πλαστικό και το χαρτί και μαζί το τεχνητό και το προσωρινό.

Τα must του κέντρου - εικόνα 12
Tο εντυπωσιακό «Ciel», με τον Έκτορα Μποτρίνι στην επιμέλεια του μενού.

Καινούργια παρουσία στη Νέα Παραλία το εντυπωσιακό «Ciel» (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 12, 2310888000), μοιρασμένο σε δύο χώρους, το café-bar και το εστιατόριο, με τον Έκτορα Μποτρίνι στην επιμέλεια του μενού και με ιντριγκαδόρικες προτάσεις, όπως το αργοψημένο στήθος κοτόπουλου βιολογικής εκτροφής με ριζότο καλαμποκιού­ αρωματισμένο με τρούφα.

Τα must του κέντρου - εικόνα 13
Αυθεντική νεoϋορκέζικη εμπειρία στα «Pax Homemade Burgers».

Αν, πάλι, περπατώντας στην πόλη, σας έρθει η διάθεση για κάτι νόστιμο και γρήγορο, σημειώστε ότι η αλυσίδα «Pax Homemade Burgers», με σήμα κατατεθέν τη μοντέρνα industrial αισθητική, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο με ακόμη­ ένα κατάστημα στο κέντρο για όσους θέλουν να απολαύσουν τα διάσημα all American Bourbon bacon jam burger ή το New Yorker double burger (Κούσκουρα 3, 2310256389 / Καλαποθάκη & Βενιζέλου 8, 2310221852 / Mediterranean Cosmos, Πυλαία, 2310028650).

Τα must του κέντρου - εικόνα 14
«TGI Fridays», το μέρος όπου κάθε ημέρα της εβδομάδας μοιάζει με Παρασκευή...

Εναλλακτικά τα all time classic «Friday’s» είναι πάντα μια απόλυτα comfort και ασφαλής επιλογή για μπέργκερ, κοκτέιλ και ατμόσφαιρα σαν να είναι πάντα Παρασκευή (Πλ. Αριστοτέλους 3, 2310242914 / Mediterranean Cosmos, Πυλαία, 2310473760).

Διαβάστε το total guide μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γιατί το Asteria Rooftop είναι ο ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός στην Αθήνα;

Το Asteria Rooftop αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στην πόλη με άνεση, στυλ και μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/06/2025

Τα Φεστιβάλ της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας ανανεώνουν την παράδοση

Από την Κόνιτσα μέχρι τη Βωβούσα και το Μέτσοβο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία γίνονται φέτος το επίκεντρο πρωτότυπων φεστιβαλικών διοργανώσεων που γεφυρώνουν το παλιό με το νέο και φέρνουν τη μουσική παράδοση στο προσκήνιο.

Πώς η ελληνική γαστροταβέρνα έγινε εξαγώγιμο είδος

Και πώς η επιτυχία της ελληνικής γεύσης στο εξωτερικό λειτουργεί ως μια καλή υπενθύμιση για τα καλοκαιρινά μας ταξίδια εντός συνόρων.

Πού τρώμε στην Πάρο και την Αντίπαρο τώρα

Από μοδάτα beach restaurants μέχρι κλασικές αξίες πλάι στο κύμα, κι από μοντέρνες ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς, για να φας καλά στο πιο δυναμικά ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων.

"Δημήτρης Πικιώνης. Σχήμα και Μορφή": Μια νέα έκθεση ανοίγει το αρχείο του ιστορικού αρχιτέκτονα

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Σκιάθος", διοργανώνει την έκθεση που παρουσιάζει την προσωπικότητα του αρχιτέκτονα και δημιουργού μέσα από το αρχείο του.

Ανακαλύπτοντας το Ζεν στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Το μουσείο φιλοξενεί την έκθεση "Ο Ήχος της Σιωπής: Ζεν Ζωγραφική" και παρουσιάζει για πρώτη φορά σπάνιους ιαπωνικούς ζωγραφικούς κυλίνδρους και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα από τον τον 15ο έως τον 19ο αι.

AEGEAN: 14 χρόνια στην κορυφή

Η AEGEAN επιβεβαιώνει για ακόμα μία χρονιά την ηγετική της θέση στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο αεροπορικό χάρτη.