Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους

 

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους

Τα ταχύτατα ανερχόμενα Άνω Λαδάδικα, ένα ατόφιο κομμάτι από τον γοητευτικό αρχιτεκτονικό ιστό της πόλης που δεν καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, αναπτύσσονται μέσα σε δρομάκια και αδιέξοδα, με ημιφωτισμένους ατμοσφαιρικούς χώρους που το βράδυ αποκτούν αύρα μυστηρίου. Οι πεζοδρομήσεις προχωρούν γρήγορα, ενώ το πρόγραμμα βιοκλιματικής αναβάθμισης ολοκληρώθηκε το 2016.

Η Πλατεία Εμπορίου έχει γίνει trend, η οδός Βεροίας είναι σε πρώτο πλάνο­, από κοντά και η Αγίου Μηνά. Από τους πρώτους που τόλμησαν το fancy κομμωτήριο Τhe hair pub (Βέροιας και Ηρώδου Αττικού, 2310529213), το «εδώ-δεν-πέφτει-καρφίτσα» μπαρ «Chilai» (Αγ. Μηνά 4, 2313054550), το νεο-μπακάλικο­ Olicatessen (B. Oυγκό 4, 2313030286) με μια τεράστια συλλογή ελαιόλαδων από όλη την Ελλάδα.

Ολοκαίνουργο και ήδη άκρως δημοφιλές, το all day εστιατόριο «Mahalo» (Βεροίας­ 5, 2314007586), «αδερφάκι» του γειτονικού μπαρ «Γορίλας»: αεράτο, μοντέρνο προσφέρει «civilized food» (ethnic streetfood), όπως τάκος και σάντουιτς με παστράμι, πάστα και πανκέικ, σουφλέ και μπέργκερ. Όλα με πολύ καλά υλικά, όλα δικά τους και ολόφρεσκα – συν ένα brunch που «λέει» κάθε Κυριακή.

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους - εικόνα 1
Άποψη του νέου πολυχώρου «Ύψιλον».

Στον Φραγκομαχαλά, τώρα, στα όρια με τα Άνω Λαδάδικα, έχουμε το «Ύψιλον» (Εδέσσης 5, 2310530480), την πιο πρόσφατη, πιο γοητευτική και πιο φιλόδοξη άφιξη στην περιοχή. Χώρος υψηλής αισθητικής, συγκεντρώνει στο πανέμορφο και υπέροχα ανακατασκευασμενο και ανακαινισμένο Κίρτζι Χαν, ένα διατηρητέο κτίσμα του 1870, δράσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας, ανοιχτής συνεργασίας, δημιουργίας κι εμπορίου (αντικείμενα τέχνης και ντιζάιν­ που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την ομάδα του «Ύψιλον» με την επωνυμία τους).

Στο πολύβουο ισόγειο λειτουργεί all day café-restaurant (δικό τους χαρμάνι καφέ, χειροποίητο ψωμί, δικά τους τουρσάκια), φοιτητές και καλλιτέχνες δουλεύουν στους υπολογιστές κατά μόνας ή σε ομάδες, στον όροφο οργανώνονται εκθέσεις και υπάρχει ένα co-working space για επαγγελματίες, start-uppers και δημιουργούς, χώροι για workshops, lounge αποσυμπίεσης και networking και άλλα πρωτοποριακά. Στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσει και ξενώνας όπου θα φιλοξενούνται καλλιτέχνες και δημιουργοί απο την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητές και νέοι επαγγελματίες.

Πιο απομακρυσμένη, λιγότερο κοσμική και πιο ψαγμένη είναι η πιάτσα της Ολύμπου. Όπως μου έλεγε ο συνοδός μου σε αυτήν τη βόλτα, γύρω στα 25, με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και ήδη ιδιοκτήτης ενός bar-restaurant μαζί με τρεις άλλους (είπαμε, οι συνεργασία­ είναι ο νέος κανόνας στη Θεσσαλονίκη): «Όσοι ψάχνουν κάτι διαφορετικό έρχονται προς τα δω. Εδώ είχαν τα στέκια τους οι γονείς μου που τώρα είναι 60 χρόνων. Οι παλιές βιοτεχνίες αξιοποιούνται και γίνονται μαγαζιά όχι μόνο­ λόγω των φτηνών ενοικίων αλλά –όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό για μια πόλη που αγαπά οτιδήποτε αστραφτερό– κι επειδή είναι στη μόδα το εναλλακτικό, το απλό, το οικονομικό­». Μάλιστα. Ο νεαρός φίλος μου έχει δίκιο.

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους - εικόνα 2
Ευρηματικό ελληνικό φαγητό, ωραία κοκτέιλ και φρέσκια διακόσμηση στο εστιατόριο «Extravaganza».

Ανάμεσα σε υπέροχα νεοκλασικά και μαγέρικα –αν στην Πλατεία Αριστοτέλους μυρίζει βανίλια εδώ μυρίζει παντού σπιτικό φαγητό–, ξεχωρίζει το πολύ ενδιαφέρον εστιατόριο «Extravaganza» (Στοά Πτολεμαίων 2Α & Αμβροσίου, 2310529791), με πεντανόστιμο, ευρηματικό ελληνικό φαγητό. από την κουζίνα του βγαίνουν μπέργκερ με καβουρμά και χέλι σιγομαγειρεμένο σε σάλτσα σόγιας­ αλλά και bao buns με απάκι, σταμναγκάθι τουρσί και κρέμα γραβιέρας, ωραία κοκτέιλ και φρέσκια διακόσμηση.

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους - εικόνα 3
Έξυπνη ελληνική κουζίνα και φιλική ατμόσφαιρα στη «Νέα Φωλιά» στον Άγιο Δημήτρη.

Για άραγμα με άποψη, σημειώνουμε το «κρυφό» καφενείο «Νάμα» (Ολύμπου 1, 2313088241) με τα ωραία μεζεδάκια, το νεοκαφενείο-τσιπουρομεζεδάδικο «Lux» (Ολύμπου 83 & Αριστοτέλους, 2314012381) σε νεοκλασικό του 1924 και το all day café «Φρειδερίκο Αγάπη μου» (Ολύμπου 87, 2310238532) με την αφοπλιστική κιτς αθωότητα. Η «Νέα Φωλιά» (Αριστομένους 4, 2310960383) είναι από τους πρωταγωνιστές της τάσης των εναλλακτικών «καφενείων» που κάνουν κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με ψαγμένες ελληνικές γεύσεις και hip κοινό.

Τα Άνω Λαδάδικα στα (πολύ) πάνω τους - εικόνα 4
Η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου του «Ekies All Senses Resort» μας εξομολογείται το πάθος της για τα Άνω Λαδάδικα.

Σεργιανίζοντας στα δρομάκια τριγύρω από τα Λαδάδικα, κουβεντιάζουμε με την Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου, «soul maker» του boutique ξενοδοχείου «Ekies All Senses Resort» στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής. «Μου αρέσουν­ πολύ τα Άνω Λαδάδικα, Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Βεροίας, Β. Ηρακλείου κι εδώ, στον Φραγκομαχαλά. Έχει υπέροχες νεραντζιές, στρογγυ­λούτσικες, που την άνοιξη μοσχοβολάνε. Μου αρέσουν τα μπαρ της περιοχής: ο “Γορίλας”, το “Coo”... Έχω πάθος με όλα αυτά τα υπέροχα κτίρια, το κομμάτι της Θεσσαλονίκης που δεν κάηκε στην πυρκαγιά του 1917. Τα βράδια χαζεύω το εκπληκτικό κτίριο δίπλα στο “Ύψιλον”, που είναι παρατημένο, κλείνω τα μάτια μου και το φαντάζομαι φροντισμένο και πανέμορφο... Όταν θέλω να ηρεμήσω και να σκεφτώ, πηγαίνω στη μονή Βλατάδων πάνω από τα Κάστρα. Κάθομαι σε ένα πεζουλάκι κι έχω όλη την πόλη και τη θάλασσα μπροστά μου».

Διαβάστε το total guide μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Και όμως η Κως έχει (και) Κρασί!

Αν ούτε εσύ δεν γνώριζες ότι το νησί του Ιπποκράτη έχει ανοίξει "νέο" οινικό κεφάλαιο με τον οινοτουρισμό να ανθίζει και να ξετυλλίγεται, αυτή η αποστολή στην Κω θα στο επιβεβαιώσει μέσα από ξεχωριστές στάσεις που πραγματοποιήσαμε σε αμπελώνες και οινοποιεία. Και ναι λοιπόν η Κως έχει (και) Κρασί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
07/11/2025

Kastanea House and Bar: Το αλπικό σαλέ του Καρπενησίου

Στην καρδιά του Αγίου Νικολάου, λίγο έξω από το Καρπενήσι, το "Kastanea House and Bar" δίνει νέο νόημα στη φράση "διαμονή με προσωπικότητα".

Ξενώνας Μπελλαίικο: Σπιτική φιλοξενία με θέα στην καρδιά της Αρκαδίας

Μέσα στο πυκνό ελατόδασος και μόλις 300 μέτρα από το κέντρο της γραφικής Στεμνίτσας, το Μπελλαίικο είναι ένα από τα πιο γοητευτικά δείγματα παραδοσιακής αρκαδικής φιλοξενίας.

Πώς και γιατί το Rosewood Hong Kong αναδείχθηκε καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου

Εκτός από το καλύτερο μπαρ του πλανήτη, στο Χονγκ Κονγκ έχει έδρα και το κορυφαίο ξενοδοχείο του μάταιου τούτου κόσμου για το 2025. Το Rosewood Hong Kong διαθέτει τον τρόπο του -αλλά και μπόλικους λόγους- να κερδίζει κάθε τύπο ταξιδιώτη.

Τι αλλάζει προσεχώς στο πρόγραμμα Miles+Bonus της Aegean Airlines

Οι διαφοροποιήσεις για τις βαθμίδες Silver και Gold της κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας.

Πώς είναι να δοκιμάζεις ένα κορυφαίο παλαιωμένο τσίπουρο στις παρυφές των Μετεώρων

Με οικοδεσπότη τον Κώστα Τσιλιλή, τον δημιουργό του πρώτου εμφιαλωμένου τσίπουρου στη Θεσσαλία, περάσαμε ένα αξέχαστο διήμερο στον τόπο του, ανακαλύπτοντας την ιστορία, τη γεύση και την ψυχή κάθε γουλιάς του Dark Cave Black.

Εξερευνώντας τα ωραιότερα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας

Η Τοσκάνη και το Μπορντό; Ωραίες, αλλά όχι σαν την Βόρεια Ελλάδα! Μερικά οινοποιεία-κομψοτεχνήματα μας ανοίγουν τις πόρτες τους.