Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται!

Ζωντανά και εν αναμονή της ριζικής ανανέωσης του χιονοδρομικού τους, βρήκαμε το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά στην τελευταία μας εξόρμηση στη μεγαλειώδη φύση της Ευρυτανίας.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται!

Εν αναμονή της ριζικής ανανέωσης του χιονοδρομικού, το Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας είναι από τους πρώτους προορισμούς που μας έρχονται στο μυαλό όταν θέλουμε να απολαύσουμε μεγαλειώδη φύση, σπιτικές γεύσεις, και ταυτόχρονα να περάσουν καλά τόσο οι περιπετειώδεις όσο και τα παιδιά της παρέας.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 1
Το ζωντανό κέντρο της Ευρυτανίας, το Καρπενήσι, υποδέχεται ανανεωμένο το χειμώνα.

Tο μεγάλο νέο που μας έρχεται από το Καρπενήσι είναι αναμφίβολα η ριζική ανακαίνιση του χιονοδρομικού του - ένα έργο πνοής, που θα φέρει από ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις μέχρι σύστημα τεχνητής χιονόπτωσης, τα πρώτα σημάδια του οποίου θα φανούν από την επόμενη κιόλας χειμερινή περίοδο.

Μέχρι τότε και με το που πέσουν τα πρώτα χιόνια, θα υπομείνουμε ξανά τις (πολλές) στροφές του Τυμφρηστού, γνωρίζοντας ότι στο τέλος μάς περιμένει το φοβερό και τρομερό Βελούχι, που συνδυάζει όσο λίγα χιονοδρομικά το σκι με τη διασκέδαση.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 2
Το χιονοδρομικό στο Βελούχι περνάει σε νέα εποχή.

Τα Σάββατα, που η νυχτερινή χιονοδρομία κρατάει μέχρι τη 1 το βράδυ σε δύο πίστες με το μεγαλύτερο νυχτερινό φωτισμό στην Ελλάδα, ανοικτό παραμένει και το «Snow Bar», το οποίο φιλοξενεί συχνά πάρτι.. Πολλές πίστες, 4 off-piste διαδρομές, πίστα για snowboard αλλά και FunBag συμπληρώνουν την εικόνα.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 3
Το ευρυτανικό τοπίο κόβει την ανάσα.

Το εναλλακτικό σενάριο έχει αυτοκινητάδα κατά μήκος του Καρπενησιώτη. Αυτή η διαδρομή των 33 χλμ. μας συναρπάζει όσες φορές κι αν τη διασχίσουμε για να φτάσουμε στην απόκρημνη μονή Προυσού: ποτάμι, δάσος και βουνό το απόλυτο τρίπτυχο του ορεινού τοπίου.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 4
Οι Κορυσχάδες λάμπουν στο χειμωνιάτικο ήλιο.

Μικρό και Μεγάλο Χωριό αλλά και Κορυσχάδες, με το γουστόζικο café-μεζεδοπωλείο «Villagio» (2237023675) πάντα ανοιχτό, είναι τα ωραιότερα χωριά της διαδρομής. Οι προσεγμένοι ξενώνες και οι ταβέρνες τους μας κάνουν να τα προτιμούμε για διαμονή στην κοιλάδα, όμως δεν είναι τα μόνα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 5
Γευστική στάση στον Γαύρο.

Ο Γαύρος, κατά μία έννοια το «επίνειο» του Μεγάλου Χωριού, αφού ξεδιπλώνεται ακριβώς κατά μήκος της όχθης του Καρπενησιώτη, έχει ωραίες ταβέρνες και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, το Κλαυσί μια πολύ ατμοσφαιρική πλατεία όπου βγάζει τραπεζάκια το γλυκύτατο «Καφέ της Χαράς» (2237025221), ενώ το Βουτύρο και το Νόστιμο, παρότι πιο ήσυχα, δεν υπολείπονται σε γραφικότητα.

Εξίσου κλασικές, αν και όχι τόσο πολυσύχναστες, είναι οι διαδρομές για Κρίκελο και Δομνίστα ή –στην αντίθετη κατεύθυνση– για Βίνιανη και Φραγκίστα, τα χωριά της λίμνης δηλαδή, καθώς σε κοντινή απόσταση απλώνεται η υδάτινη έκταση της τεχνητής Λίμνης Κρεμαστών.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 6
Το καταπράσινο πάρκο αναψυχής «Saloon».

Αν, πάλι, οι αυτοκινητάδες, το jeeping και το rafting (στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλά και γνωστά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού) δεν είναι το φόρτε μας, αλλά θέλουμε να περάσουν καλά και τα πιτσιρίκια της παρέας, τότε χτυπάμε κάρτα από νωρίς στο «Saloon».

Οι βόλτες με το τρενάκι αλά Φαρ Ουέστ και τα άλογα, ο πύργος αναρρίχησης, το ινδιάνικο πάρκο με κανό στο νερό, το τραμπολίνο και το sky dive θα τα ξετρελάνουν όσο εμείς χαλαρώνουμε στο αλπικού ύφους café-bar του αγαπημένου αυτού πολυχώρου αναψυχής, ο οποίος δεν είναι ο μόνος που φροντίζει τους μικρούς επισκέπτες.

Ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πάρκο ανοικτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες που μυεί τα παιδιά στις αρχές των θετικών επιστημών έχει το ξενοδοχείο «Ninemia», ενώ εξοπλισμένα με παιδότοπους είναι και άλλα ξενοδοχεία της περιοχής.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 7
Εξπέρ στις πίτες και στα κλασικά μαγειρευτά της Ευρυτανίας η κ. Αντιγόνη στο «Μεσοστράτι».

Όσο για το φαγητό, την τιμητική τους στο Καρπενήσι έχουν οι αφράτες πίτες με το αέρινα ανοιγμένο φύλλο από τις μαστόρισσες μαγείρισσες της περιοχής, οι σούπες, τα πεντανόστιμα ντόπια κρεατικά, οι πέστροφες στη σχάρα ή στο τηγάνι με βούτυρο, όπως και τα μαμαδίστικα μαγειρευτά στη γάστρα.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 8
Το ηλιοβασίλεμα στο Μεγάλο Χωριό έχει κάτι από... Σαντορίνη.

Κάποιο απόγευμα θα φροντίσουμε να μας βρει στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού, όπου επιβάλλεται η στάση στο φημισμένο «Γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη» (2237041339).

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 9
Βόλτα στο κεντρικό σοκάκι του Μεγάλου Χωριού.

Εδώ και λίγα χρόνια ο γιος της οικογένειας δημιούργησε το δικό του συμπαθέστατο χώρο για καφέ, γλυκό και ποτό, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και ονομάζεται «Ρακόμελο». Στον ίδιο δρόμο και το café-bar «Παραμύθι» (2237041122), όπως και το εκπληκτικό εργαστήρι γλυκών «Κεντρικό» (2237041263).

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 10
Πανοραμική άποψη της πόλης του Καρπενησίου.

Η ίδια η πόλη του Καρπενησίου, τώρα, λίγο πιο κομψή μετά τις πρόσφατες πεζοδρομήσεις, θα μας τραβήξει κοντά της για βόλτες και καφέ που δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε ποτό.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 11
Κλασική αξία το vintage-chic μπαρ «Όναρ» στο Καρπενήσι.

Όμορφη σάλα «αστικού» ύφους έχει η «Σκάλα» (2237080414), ενώ μέγα σουξέ κάνει το «Senso» (2237023887), όπου το κέφι ανεβαίνει όσο περνά η ώρα. Κλασική αξία παραμένει το ατμοσφαιρικά ρετρό «Όναρ» (2237080662), με τα εντυπωσιακά βιτρό και μια ακόμη πιο εντυπωσιακή λίστα από σπάνια malt, ρούμια, βότκες και τζιν.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 12
Στο «Σπίτι του Μελιού» θα βρείτε μέλι και άλλα τοπικά προϊόντα.

Τι καλούδια να πάρουμε μαζί μας φεύγοντας; Μέλι ελατίσιο από το Σπίτι του Μελιού (2237024624) στο Καρπενήσι, τυριά (φέτα, γραβιέρα, εξαιρετικό κρεμώδες τσαλαφούτι, σαγανοτύρι, μυζήθρα) από το τυροκομείο του Γαβρίλη (2237041222) στον Γαύρο, πέστροφες σε κενό αέρος από το επισκέψιμο πεστροφείο Fresko (2237041215), επίσης στον Γαύρο, αλλά και σπιτικές πίτες, έτοιμες για ψήσιμο από το Πλαστήρι (2ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσσού, 2237021000).

Πού να μείνετε

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 13
Design διαμονή στην «Oniropetra».

Oniropetra (3,5 χλμ. από το Καρπενήσι, από € 100) Boutique ξενοδοχείο που αγαπά την πέτρα και το ξύλο, τιμώντας την παράδοση της περιοχής, αλλά αποθεώνει ταυτόχρονα το σύγχρονο ντιζάιν μέσα από την αισθητική και την άνεσή του.

Βίλα Βιργινία (Βουτύρο, από € 50) Αποτελείται από έναν ξενώνα σε παραδοσιακό ύφος κι ένα ξενοδοχείο με πινελιές πολυτέλειας, που επικοινωνούν μεταξύ τους.

Anerada Inn (Μεγάλο Χωριό, από €95) Κουκλίστικος ξενώνας, σε country style διακοσμητικό ύφος.

Forest Suites (Μεγάλο Χωριό, από € 60) Πολυτελείς σουίτες, με ξεχωριστή διακοσμητική ταυτότητα, σε mix & match ύφος.

Kastanea House & Bar (Άγιος Νικόλαος, από € 70) Λειτουργικές και καλόγουστες σουίτες, με αναπαυτική επίπλωση κα ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Πού να φάτε

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 14
Άκρως δημοφιλές το «Χωριάτικο».

Χωριάτικο (Μικρό Χωριό, 2237041257) Η οικογένεια Νασιόπουλου έχει δημιουργήσει το πιο διάσημο στέκι της Ευρυτανίας για κρεατοφάγους.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 15
Νόστιμες πέστροφες μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους στο «Σπίτι του Ψαρά».

Το Σπίτι του Ψαρά (Γαύρος, 2237041202) Ρουστίκ σάλα πάνω στο ποτάμι, πεντανόστιμες πέστροφες και σπιτικά μαγειρευτά.

Μεσοστράτι (9ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσού, 2237041118) Η κ. Αντιγόνη είναι εξπέρ στις πίτες και στα κλασικά μαγειρευτά της Ευρυτανίας.

Χειμώνας χωρίς Καρπενήσι δεν γίνεται! - εικόνα 16
Νέα πρόταση το «Πάρκο Κεφαλόβρυσο».

Πάρκο Κεφαλόβρυσο (Κεφαλόβρυσο, 6955492449) Νέα άφιξη, μέσα στα πλατάνια του Κεφαλόβρυσου. Δροσερές σαλάτες, καλή σούβλα, γίδα κοκκινιστή-αριστούργημα.

Φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας

Περισσότερα για το Καρπενήσι και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.