Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται!

Ανανεωμένο από κάθε άποψη βρήκαμε το Νησί των Ιπποτών, καθώς μια… βελούδινη γαστρονομική επανάσταση επαναφέρει την ξεχασμένη ροδίτικη κουζίνα στο προσκήνιο, και η Νότια Ρόδος προβάλλει ως το next big thing.

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται!

Ανανεωμένο από κάθε άποψη βρήκε το Νησί των Ιπποτών η Άρτεμις Τζίτζη, καθώς μια… βελούδινη γαστρονομική επανάσταση επαναφέρει την ξεχασμένη ροδίτικη κουζίνα στο προσκήνιο, από την Παλιά Πόλη μέχρι τα μεγάλα resorts, και η Νότια Ρόδος προβάλλει ως το next big thing για επισκέπτες κι επενδυτές.

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 1
H Παλιά Πόλη της Ρόδου ανακάμπτει με νέες προτάσεις για διαμονή και φαγητό

Διάχυτος κοσμοπολιτισμός, μεσαιωνική ατμόσφαιρα, ασταμάτητη κίνηση και το ελληνικό καλοκαίρι σε πλήρη ανάπτυξη… Ντόπιοι σχεδιαστές κάνουν την εμφάνισή τους πουλώντας τα πολύ ιδιαίτερα κοσμήματα και ρούχα τους, ενώ μια σειρά από καλόγουστα μπαράκια δημιουργούν ένα πιο προσωπικό, μη μαζικό προφίλ. Η Ρόδος γράφει τουριστική ιστορία εδώ και δεκαετίες, τον τελευταίο καιρό όμως αλλαγές κι εξελίξεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα βάζουν τις βάσεις για την επομένη ημέρα στο νησί.

Η Παλιά Πόλη, μεγαλειώδης όπως πάντα, κερδίζει πόντους τόσο με τα όμορφα καινούργια ξενοδοχεία («Allegory Boutique Hotel», «In Camera Art Boutique Hotel», «Elakati Luxury Boutique Hotel» και με ωραίο εστιατόριο) όσο και με μια διάχυτη ποιοτική ανανέωση στα εστιατόριά της – μοντέρνα ελληνική κουζίνα θα βρείτε στο «Golden Olympiade Perides» από τον σεφ Χάρη Σαχπάλογλου («Top Chef»), παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στον «Κούκο», ψαρο-κατάσταση στα «Πεταλάδικα» (έτσι λέγεται πια ο πασίγνωστος «Φώτης») και αρκετά ωμά και μαρινάτα πιάτα στο εστιατόριο ψαριού «Αλέξης 4 Seasons», σταθερή αξία στο νησί.

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 2
Πρώτη γεύση από το «Amada Colossos Resort»

Ξενοδοχεία άξια αναφοράς είναι όμως και το «Grande Albergo delle Rose», ένα από τα λαμπρότερα αρχιτεκτονικά ενθύμια της Ιταλοκρατίας σε ολόκληρη τη Δωδεκάνησο, το οποίο ανακαινίστηκε εκ βάθρων, όπως και το επίσης ανακαινισμένο, all time classic «Rodos Park Suites & Spa» με τον ειδυλλιακό κήπο του ομίλου Colossos που επιφυλάσσει μια μεγαλοπρεπή αναγέννηση στο αδελφό «Colossos Beach Hotel» ως «Amada Colossos Resort». Ακόμα ένα ευχάριστο νέο είναι το γεγονός ότι o μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook, επέλεξε τη Ρόδο για να λανσάρει το νέο του ξενοδοχειακό brand Casa Cook και πιο συγκεκριμένα τα Κολύμπια στα ανατολικά, όπου δημιούργησε το «Casa Cook Rhodes» ένα adults only θέρετρο 90 δωματίων με boho chic ατμόσφαιρα.

Σε γκουρμέ ρότα

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 3
Ο σεφ Σταύρος Κουστένης με την μπριγκάντα του στο «Caesar’s»

Νέα εξέλιξη και δυνατό χαρτί της Ρόδου είναι αυτή η γαστρονομική «επανάσταση» που άρχισε να διαφαίνεται εδώ και κάποιον καιρό. Κοινός παρονομαστής η τοπική κουζίνα, ανύπαρκτη μέχρι πρόσφατα για τους εκτός των τειχών, αντεπιτίθεται πλέον γενναία, δείχνοντας το εντυπωσιακό εύρος και την επίδρασή της σε μια ολόκληρη νέα γενιά ταλαντούχων και ανήσυχων μαγείρων, οι οποίοι ανασύρουν τις παλιές συνταγές και τις αποδίδουν ευρηματικά στο δικό τους ιδίωμα.

Η νέα γαστρονομική τάση εμφυσά τη ζωογόνο πνοή της από την Παλιά Πόλη μέχρι τη Λίνδο (πρωτοπόρος για όλο το νησί ο «Μαυρίκος», ανερχόμενος ο νεαρός σεφ Σταύρος Κουστένης του «Caesar’s») και τους Πεύκους («Hellas» με τον νεαρό δημιουργικό σεφ Κυριάκο Ιακωβίδη και «Τέρψις» με τον σεφ Μιχάλη Κοντό, έμπειρο περί την ελληνική μαγειρική παράδοση) και από τα ταβερνάκια («Κόζας» στα Στεγνά, «Πεταλάς» στο Κιοτάρι) μέχρι τα σικάτα ξενοδοχειακά εστιατόρια.

Η τάση αγγίζει ακόμη και τα εστιατόρια των all inclusive ξενοδοχείων, μια και οι επικεφαλής τους βλέπουν μπροστά και κατανοούν τη σημασία του καλού φαγητού για το τουριστικό προϊόν. Βιβλίο πολύτιμο για όλη αυτήν τη διαδικασία είναι η «Μακριά μυρωδιά» του Ροδίτη σεφ Γιώργου Τρουμούχη, ο οποίος γύρισε από χωριό σε χωριό για να καταγράψει τις συνταγές του τόπου του και να τις παραδώσει φωτογραφημένες μαζί με τους αφηγητές τους.

Σημειώστε, τέλος, ότι το Νότιο Αιγαίο ανακηρύχτηκε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, γεγονός που σημαίνει μια ολόκληρη σειρά δράσεων, όπως η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου σε διεθνή γαστρονομικό προορισμό, η υποψηφιότητα της αιγαιακής διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αλλά και η χρήση των τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα.

Η dream team των πιάτων

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 4
Ο σεφ Μανώλης Πλατέλλας κάνει δημιουργική βουτιά στο παρελθόν της ροδίτικης κουζίνας

Πρώτη μεγάλη έκπληξη για εμάς ήταν το «Noble Gourmet Restaurant» του «Elysium Resort & Spa» στην Καλλιθέα, όπου ο executive chef Γιώργος Τρουμούχης και ο σεφ Σταμάτης Μισομικές (διακριθείς στο διαγωνισμό S.Pellegrino, με προϋπηρεσία στα τριάστερα εστιατόρια «Alinea» και «Maaemo» του εξωτερικού) ανατρέχουν στην παραδοσιακή κουζίνα του τόπου τους και συνθέτουν άκρως πρωτότυπα, μαξιμαλιστικά πιάτα· signature η σαλάτα «Σαλάς», με μελιτζάνες, κρεμμύδι, μανιτάρια, φινόκιο τουρσί, πιπεριές, ρέγκα και σάλτσα «χαιρεπαίδι» (τοπικό ρόφημα από 19 βότανα, που προσφέρεται στη γέννηση ενός παιδιού κι εδώ γίνεται σάλτσα).

Στο εστιατόριο «Five Senses» του ξενοδοχείου «Lindos Blu», επίσης στα Βλυχά, ο νεαρός σεφ Μανώλης Πλατέλλας δημιουργεί πολύ νόστιμα πιάτα, ενώ κάνει σταθερά χρήση χαρακτηριστικών αρωμάτων και τεχνικών της ροδίτικης κουζίνας· signature πιάτο το φακόρυζο με φακές Εγκλουβής, ρύζι, κρεμμύδι «ξεροχύμιση» (ήτοι μείγμα από κρεμμύδι καραμελωμένο με φακές σοτέ, σκόρδο, τυρί και κύμινο), crumble «περικαυτιάς» (ψωμί με ελαιόλαδο ψημένο στο φούρνο) αλλά και κύμινο.

Στα εστιατόρια του «Sensimar Imperial Resort & Spa by Atlantica» στα Κολύμπια, πάλι, ο σεφ Ηλίας Κακούρης δημιουργεί ορισμένα πιάτα επιπέδου τόσο στο εστιατόριο «Blue Bay» –εξαιρετικό το φιλέτο από μοσχαράκι γάλακτος με υγρό κάρβουνο με σάλτσα από παντζάρι και παλαιωμένο βαλσάμικο, ρίζες και κουλί– όσο και στο πιο casual «Culinarium», όπου ξεχωρίζει το φιλέτο μπαρμπουνιού σαβόρο με πουρέ πατάτας με μαϊντανό και πουρέ σκόρδου.

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 5
Στιγμές χαλάρωσης στο couples only «Atlantica Imperial Resort»

Όσο για το εστιατόριο «Μαυρίκος» στη Λίνδο, εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημιουργικότητας, κυριολεκτικά «εκχυλίζοντας» τη γευστική ψυχή των υλικών του. Απολύτως ξεχωριστό πιάτο η μελιτζάνα τουρσί με μέλι, που σερβίρεται κρύα από το ψυγείο. Τώρα, στο εστιατόριο «Caesar’s» κάτω από το Κάστρο της Λίνδου, το οποίο ακούγεται όλο και περισσότερο πλέον, ο νεαρός σεφ Σταύρος Κουστένης ξεκινάει από τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα για να κάνει παιχνίδι με μεσογειακές και ασιατικές γεύσεις· signature πιάτο το Grushi (Greek sushi), ήτοι γαρίδα τεμπούρα με ταραμά, sushi rice τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο και ντιπ σπιτικής μαγιονέζας αρωματισμένης με ουασάμπι.

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 6
Η ατμοσφαιρική αυλή του πρωτοπόρου «Μαυρίκου» στη Λίνδο

Στην ταβέρνα «Πεταλάς» στο Κιοτάρι ο Παναγιώτης Πεταλάς κινείται κοντά στο παραδοσιακό ροδίτικο φαγητό με ένα εξαίσιο «Σκληπενό» (καπνιστό κριθαράκι με ρεβίθια), αλλά τολμάει και μια surf & turf δημιουργία: χταπόδι κοκκινιστό με μοσχαρίσιο μεδούλι και στριφτάρια Καρπάθου. Πιο βόρεια, στα Στεγνά, και στην ταβέρνα «Κόζας» ο ξυπόλητος μάγειρας Δημήτρης Κόζας, εκτός από τα πολύ καλά ψάρια του, σερβίρει και πιάτα όπως τα σιουφιχτά με ραγού τόνου και το ριζότο σουπιάς με τρία δημητριακά (ρύζι, ρύζι τύπου Vialone Nano, σιτάρι), λάδι τρούφας και αποξηραμένα άνθη πορτοκαλιάς.

Η Νότια Ρόδος στο επίκεντρο

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 7
Μια από τις κοντινές παραλίες του καινούργιου ξενοδοχείου «Casa Cook Rhodes» στα Κολύμπια

Η εν πολλοίς άγνωστη κι εκπάγλου καλλονής Νότια Ρόδος ξεκινάει από την πασίγνωστη και υπέροχη Λίνδο με την ακρόπολη, τα δαιδαλώδη σοκάκια και την απίστευτη παραλία του Αγίου Παύλου λίγο πιο πέρα. Στο δρόμο προς την ενδοχώρα αναπαύεται ο προστατευόμενος οικισμός του Ασκληπιού με τα παραδοσιακά σπιτάκια και το μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο βλέπει ανεμπόδιστα στο Αιγαίο, ενώ το παραθαλάσσιο Κιοτάρι απλώνει υπερήφανα τις ατελείωτες αμμώδεις παραλίες του. Λίγο πιο κάτω, το καταπράσινο χωριό Λάερμα με το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ρόδου, την ιερά μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Θάρρι, η Σκάλα του Αγίου Θωμά με τη μεγαλειώδη φύση (καταρράκτες αλλά και πευκοδάση) και οι πανέμορφες εικόνες του κόλπου της Απολλακιάς, της οροσειράς του Ακραμίτη και της Καρπάθου, όπως φαίνονται από το μοναστήρι της Παναγίας της Σκιαδενής…

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 8
Μεγαλειώδη θέα και υψηλή πολυτέλεια χαρίζει το εμβληματικό «Grande Albergo delle Rose»

Και ακόμη ο Μονόλιθος με τα πέτρινα σπίτια, τα ανηφορικά δρομάκια και το μεσαιωνικό κάστρο με θέα στην ανεπανάληπτη παραλία των Φούρνων και, βέβαια, το Πρασονήσι: ένα μικρούτσικο νησάκι, που ενώνεται με μια λωρίδα άμμου με τη Ρόδο, έχοντας από τη μία κύματα-θεριά και από την άλλη μια γαλήνια παραλία, παράδεισο των surfers. Ήδη από πέρυσι όμως ακούσαμε από πολλές πλευρές ότι ξένοι επισκέπτες που έχουν αγοράσει σπίτια αλλά κι Έλληνες που έχουν εκεί εξοχικό (κυρίως όμορφες μονοκατοικίες και μεζονέτες με κήπο) τα επισκευάζουν και τα δίνουν προς ενοικίαση σε απαιτητικούς τουρίστες αντί να τα αφήνουν στα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία με ασήμαντο κέρδος.

Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Λαχανιά, όπου πολυτελείς κατοικίες που έμεναν κλειστές για διαφόρους λόγους ξανακατοικούνται, ενώ υπάρχει ζήτηση και από ξένους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ζήσουν το νησί έξω από τις συμβάσεις των all inclusive διακοπών. Και, βέβαια, ταβερνούλες με έντιμο και νόστιμο φαγητό υποστηρίζουν κατά τόπους (η ψαροταβέρνα «Πλημμύρι» στο ομώνυμο χωριό, η ψησταριά «Πλάτανος» στη Λαχανιά) αυτήν την τουριστική επανεκκίνηση της περιοχής σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς.

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 9
To «Elakati Luxury Boutique Hotel» είναι μια από τις νέες αφίξεις στην πόλη της Ρόδου

Για του λόγου το αληθές, γνωστός επιχειρηματίας του νησιού μας τόνισε: «Άρχισε να ξυπνάει ο κόσμος, διορθώνουν τα σπίτια και τα διαθέτουν σε μεμονωμένους ενοικιαστές. Έχουν και οι ξένοι σπίτια εδώ, Γερμανοί, Ιταλοί, ακόμη και ο Εγγλέζος ντιζάινερ Terence Conran [σ.σ.: του Habitat], αγόρασε πρόσφατα κατοικία στη Λίνδο, και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα γνωστά ονόματα». Ταυτόχρονα όμως και η κυρίαρχη –think big– αντίληψη έχει βάλει στο… μάτι αυτήν τη μέχρι τώρα χαλαρή από ξενοδοχειακής άποψης και πανέμορφη περιοχή με μια ολόκληρη σειρά επενδύσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018.

Ο όμιλος Νικολαΐδη-TUI (ξενοδοχεία Atlantica) σχεδιάζει την κατασκευή ενός πολυτελέστατου ξενοδοχείου στο Κιοτάρι και ο γνωστός ξενοδόχος της Ρόδου Κ. Μηνέττος ετοιμάζει κάτι αντίστοιχο στο Γεννάδι, ο όμιλος Χατζηλαζάρου (Η Hotels) σχεδιάζει περαιτέρω επενδύσεις στην περιοχή, ενώ ακούγεται πως και ο Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρεται για την αγορά πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Η Ρόδος μας ξανασυστήνεται! - εικόνα 10
Μοντέρνο ύφος στις προτάσεις του «Hellas» στους Πεύκους

Εν κατακλείδι, παρότι το φυσικό και το πολιτιστικό κάλλος της Ρόδου είναι αδιαμφισβήτητα, τα τεράστια ξενοδοχεία (εν πολλοίς all inclusive) που συγκεντρώνονται στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της είναι οι βασικοί αποδέκτες του μαζικού τουρισμού που την κατακλύζει. Ελπίδα των έμπειρων επιχειρηματιών που επενδύουν από άποψη σε πολυτελή, μικρά ξενοδοχεία είναι πως οι καινούργιες μονάδες θα είναι υψηλής ποιότητας και θα συμβληθούν, όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, με καλά εστιατόρια και ταβέρνες, προκειμένου οι επισκέπτες να βαθύνουν την ταξιδιωτική εμπειρία και το οικονομικό όφελος να διαχυθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Περισσότερα για τη Ρόδο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.