Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου

Λίγο προτού κατακλυστεί από τους επισκέπτες του καλοκαιριού και με ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις, η –όλο το χρόνο ζωντανή– κρητική φοιτητούπολη με την κούκλα Παλιά Πόλη είναι ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικους περιπάτους και... ρακές.

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου

Λίγο προτού κατακλυστεί από τους επισκέπτες του καλοκαιριού και με ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις, η –όλο το χρόνο ζωντανή– κρητική φοιτητούπολη με την κούκλα Παλιά Πόλη είναι ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικους περιπάτους και... ρακές.

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου - εικόνα 1
Kάθε βόλτα στην Παλιά Πόλη περνάει από το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου

Αν έχετε αγαπήσει το Ρέθυμνο κάποιο καλοκαίρι, μια ανοιξιάτικη επίσκεψη θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε μιαν άλλη, εξίσου γοητευτική πτυχή του. Χωρίς τους φρενήρεις καλοκαιρινούς ρυθμούς, αλλά ολοζώντανη χάρη στους φοιτητές της, η όμορφη κρητική πόλη ζει αυτήν την εποχή σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, αγαπάει τις γλυκές λιακάδες και υποδέχεται τους επισκέπτες της σαν φίλους. Βρέθηκα στο Ρέθυμνο λίγο πριν από την κορύφωση του φετινού καρναβαλιού, που πριμοδοτεί όσο να ’ναι την εξωστρέφεια, ο γενικός κανόνας είναι όμως ότι αν αποπειραθείς να σταματήσεις στην πρώτη ρακή που θα σε κεράσουν σε κάποιο καφενείο η ατάκα «δυο πόδια έχεις» θα σε παρασύρει στις επόμενες και ούτε που θα καταλάβεις για πότε θα πεις το Ρέθυμνο «Ρεθυμνάκι», όπως το αποκαλούν τρυφερά όσοι κατοικούν εδώ.

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου - εικόνα 2
Νέα πρόταση διαμονής το «Mediterraneo Suite Home»

Ο περίπατος στην Παλιά Πόλη είναι από μόνος του μια μοναδική εμπειρία που σε ταξιδεύει σε χρόνους παλιούς, κυρίως ενετικούς και οθωμανικούς. Ιδανικός σύμμαχος οι περιποιημένες πινακίδες οι οποίες εξηγούν την ιδιότητα κάθε προσώπου που δίνει το όνομά του στον εκάστοτε δρόμο. Ξεκινήστε από την Κρήνη Ριμόντι (ή Βρυσάκια για τους ντόπιους) στην Πλατεία Πλατάνου και περιπλανηθείτε στα ατμοσφαιρικά σοκάκια, ιδανικά χωρίς χάρτη. Άλλωστε κι αν χαθείτε, πολύ εύκολα θα ξαναβρείτε το δρόμο σας. αφήστε που μπορεί να κάνετε κι ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Οι επισκέπτες της πρώτης φοράς ας έχουν πυξίδα από τη μία τη μεγάλη εμπορική οδό Αρκαδίου και από την άλλη τη Νικηφόρου Φωκά (ή αλλιώς Μακρύ Στενό), τη ραχοκοκαλιά της Παλιάς Πόλης.

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου - εικόνα 3
Χαθείτε άφοβα στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης

Στη Βερνάρδου, πέρα από τα παραταγμένα, αγαπημένα των φοιτητών ρακάδικα-μεζεδοπωλεία, θα βρείτε επίσης το Νεραντζέ Τζαμί, το οποίο στεγάζει το ωδείο της πόλης, και το ιστορικό εργαστήρι του Γιώργου Χατζηπαράσχου, ενός καταρχήν ευγενέστατου ανθρώπου, που ανοίγει θεόρατα φύλλα και παρασκευάζει θεσπέσιο μπακλαβά και κανταΐφι με την ίδια και απαράλλακτη συνταγή εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Από πίσω, η μεγάλη Πλατεία Μικρασιατών συνενώνει –κάπως ιδιότυπα είναι η αλήθεια– το σήμερα (urban πλακόστρωση, γκράφιτι, σκεϊτμπορντάδες) με κτίρια του παρελθόντος, όπως το παλιό τουρκικό σχολείο και το καθολικό της μονής Αγίου Φραγκίσκου, που εδώ και λίγο καιρό φιλοξενεί το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου - εικόνα 4
Το ατμοσφαιρικό wine bar «Rewine»

Κάθε βόλτα που σέβεται τον εαυτό της, βέβαια, περνάει από το γαλήνιο Ενετικό Λιμάνι, όπου οι ψαράδες εξακολουθούν να απλώνουν τα δίχτυα τους κάθε πρωί με φόντο τον πέτρινο φάρο. Από τη μία πλευρά του ξεκινά το φαρδύ παραλιακό μέτωπο της Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ από την άλλη η λεγόμενη «πασαρέλα» πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ πιάνει την ανηφόρα του περιφερειακού που οδηγεί στη φοβερή και τρομερή Φορτέτζα, χαρίζοντας μοναδική θέα στον χιονισμένο Ψηλορείτη.

Ανηφορίζοντας προς τον γαλήνιο Δημοτικό Κήπο, καθίστε για καφέ και νόστιμα κρητικά pancakes με μυζήθρα και μέλι στο ολοκαίνουργιο και στιλάτο all day «Bankery», με όνομα που παραπέμπει στο παλιό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος που το φιλοξενεί (το θησαυροφυλάκιο εκτελεί πλέον χρέη ψυγείου!). Με έμφαση στο κρασί και στον καφέ, το «Rewine» είναι ακόμη μία ατμοσφαιρική επιλογή στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, ενώ ανάρπαστα γίνονται στις γενναιόδωρες λιακάδες τα τραπέζια του «Bistro 22». Βγαίνοντας στην παραλία, στην παρέα των αγαπημένων στεκιών­ της νεολαίας «Φράουλες» και «Living Room» (με ένα από τα πιο άψογα συστήματα ήχου που έχουμε συναντήσει) προστέθηκε πολύ πρόσφατα και το συμπαθέστατο «Ce la vi».

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου - εικόνα 5
Αέρας ανανέωσης πνέει στο «Pepi Studios»

Νέα άφιξη­ και το «UPano» στο «τουριστικό» προάστιο του Πλατανιά, λίγο έξω από την πόλη. Καφές, κοκτέιλ και σούσι συνυπάρχουν με τις μοντέρνες ελληνικές γεύσεις του ταλαντούχου σεφ Μιχάλη Xάσικου, ο οποίος μας υποδέχτηκε με μια τριλογία από άπαιχτα δικά του αλλαντικά. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τις ως επί το πλείστον κρητικές πρώτες ύλες κάθε εποχής αλλά και ανάλογα με τις πληθωρικές διαθέσεις του Μιχάλη, ωστόσο αν πετύχετε τη δική του καρμπονάρα με τραγανή πανσέτα και αφυδατωμένο κρόκο αβγού τολμήστε άφοβα.

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου - εικόνα 6
All day φιλοσοφία έχει το ολοκαίνουργιο «Bankery»

Βάλτε στα οπωσδήποτε μια επίσκεψη στην «Avli», ένα από τα ομορφότερα ρεστοράν της Ελλάδας, το οποίο κέρδισε Βραβείο­ Ελληνικής Κουζίνας στους φετινούς Χρυσούς Σκούφους για τις εμπνευσμένες νεο-κρητικές προτάσεις του στιβαρού όσο και αέρινου Γιώργου Στυλιανουδάκη. ενώ αν αγαπάτε τις μοντέρνες θαλασσινές προτάσεις αναζητήστε, το «Πρίμα Πλώρα» στην περιοχή του Κουμπέ, πάνω στη θάλασσα και με τη Φορτέτζα σε πρώτο πλάνο.

Ως προς τη διαμονή, τώρα, αξίζει να επενδύσετε στα πολύ ατμοσφαιρικά boutique ξενοδοχεία της Παλιάς Πόλης, τα οποία στεγάζονται σε παλιά αρχοντικά με εσωτερικές αυλές, σιντριβάνια και φοίνικες όπως τα «Avli Lounge Apartments», «Casa Vitae», «Antica Dimora Suites» και «Rimondi Boutique Hotels». Μεταμορφωμένο σε ένα κομψό boutique hotel με ολοκαίνουργιες σουίτες βρήκαμε και το γνώριμο από τα παλιά «Pepi Studios».

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου - εικόνα 7
«UPano»: εντυπωσιακή νέα άφιξη στον Πλατανιά

Αν, πάλι, επιθυμείτε να βιώσετε την αύρα της Παλιάς Πόλης μένοντας για λίγο σε «ένα σπίτι μακριά από το σπίτι σας» σας έχουμε δύο επιλογές του κουτιού­: το «Mediterraneo Suite Home» (2831021590), που κοιμίζει μέχρι 7 άτομα σε ένα ιδιαίτερα καλόγουστο τρίπατο οίκημα με highlight τη μεγάλη βεράντα του τελευταίου ορόφου, και το «Dalla Bella City Studio» (6976332651), μια πραγματική «κρυψώνα» σε μίνιμαλ ύφος δίπλα στην Κρήνη Ριμόντι. Τα ιδιαίτερα φωτιστικά-αερόστατα καθώς και όλα τα χρηστικά κεραμικά είδη που κοσμούν το δεύτερο είναι δημιουργίες του ιδιοκτήτη Γιώργου Δαλαμβέλα, κεραμίστα με εργαστήρι στις Μαργαρίτες, το περίφημο χωριό των αγγειοπλαστών λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ρέθυμνο, το οποίο αξίζει να εντάξετε στο πρόγραμμα μιας ημερήσιας εκδρομής.

Νέες αφορμές για βόλτες στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου - εικόνα 8
Προγραμματίστε μια επίσκεψη στο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

Από τη μονή Αρκαδίου και το Φράγμα Ποταμών μέχρι το φαράγγι­ του Αγίου Αντωνίου και τις ξακουστές πηγές της Αργυρούπολης στις πολλές και καλές αφορμές για να εξορμήσετε εκτός των τειχών του Ρεθύμνου προσθέστε ασφαλώς και το καινούργιο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, που άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Ιούνιο. Η ιστορική διαδρομή της πόλης που άκμασε κατά την αρχαιότητα ξεδιπλώνεται στις τρεις συνεχείς αίθουσες, οι οποίες φιλοξενούν όλη την ιστορία της πόλης από το 3000 π.Χ. μέχρι το 1300 μ.Χ. Πρόκειται για τεσσερισήμισι χιλιετίες μέσα από αντικείμενα καθημερινής ζωής κι έργα τέχνης από την προϊστορία, τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, και πρωτοβυζαντινά, βυζαντινά χρόνια.

Περισσότερα για το Ρέθυμνο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.