Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας

Ο Βαλσάμης Δουκάκης επισκέπτεται τα νέα ξενοδοχεία της πόλης, μιλά με τους ανθρώπους τους και μας δίνει μια πρώτη γεύση από τα projects που ετοιμάζονται στο άμεσο μέλλον.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας

Καθώς η Αθήνα σπάει χρόνο με το χρόνο κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, η ξενοδοχειακή σκηνή της πόλης βρίσκεται σε αναβρασμό με νέα design και city hotels που προσελκύουν τους ξένους επισκέπτες αλλά και τους Αθηναίους, με έξυπνα concepts, και μοντέρνα hostels που ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις. Και αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή! Ο Βαλσάμης Δουκάκης επισκέπτεται τα νέα ξενοδοχεία της πόλης, μιλά με τους ανθρώπους τους και μας δίνει μια πρώτη γεύση από τα projects που ετοιμάζονται στο άμεσο μέλλον.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 1
Θερμό βιομηχανικό καλωσόρισμα στο «in[n]Athens» της στοάς Ράλλη.

Tο 2015 χάσαμε πολλές φορές το λογαριασμό. Όχι μόνο των ωρών που παρακολουθήσαμε «με κομμένη την ανάσα» τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ή σταθήκαμε στην ουρά στα ATM, αλλά και… των νέων ξενοδοχείων που μετρήσαμε στην Αθήνα! Σε πείσμα της δύσκολης περιρρέουσας κατάστασης, ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά έξι ιδιαίτερα, ολοκαίνουργια ξενοδοχεία ξεχωρίσαμε από τις πρόσφατες αφίξεις.

Χτίζοντας πάνω στα απανωτά limit-up των τελευταίων ετών, οι συνολικές αφίξεις στη χώρα μας για τη χρονιά που μόλις τελείωσε εκτιμώνται από το αρμόδιο υπουργείο σε 26 εκατομμύρια, ενώ από στοιχεία του ΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου στο Ελ. Βενιζέλος προσγειώθηκαν 3.964.967 διεθνείς επισκέπτες, αυξημένοι κατά 22,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούσε την Αθήνα, η οποία είχε πληγεί ιδιαιτέρως τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο τώρα ανακάμπτει δυναμικά. Ανεξάρτητα από τα νούμερα, το γεγονός το αντιληφθήκαμε κι εμείς οι ίδιοι, είτε διαβάζοντας τα αφιερώματα από έγκυρους ταξιδιωτικούς τίτλους του εξωτερικού είτε κάνοντας τη βόλτα μας στο κέντρο και πίνοντας το ποτό μας ή τρώγοντας παρέα με τους ξένους μας.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 2
Συρόμενα πετάσματα από κέδρο φιλτράρουν τη θέα από το ολοκαίνουργιο «Coco-Mat Athens» προς την Πατρ. Ιωακείμ.

«Αν το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό της Ελλάδας, για το 2016 έχουμε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες», μας λέει ο Γιώργος Περτέσης, διευθυντής του Coco-Mat Athens, που άνοιξε τις πόρτες του στην εκπνοή του χρόνου.

Το τρίτο ξενοδοχείο της γνωστής εταιρείας, ύστερα από το Coco-Mat Nafsika στην περιοχή του ΚΑΤ και το Coco-Mat Eco Residences της Σερίφου, έχει την ιδιομορφία ότι συστεγάζεται, επί της ουσίας, με το προϋπάρχον κατάστημα λιανικής του Κολωνακίου, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και το lobby του. Πυρήνας του, ωστόσο, είναι η παλιά κατοικία Λορεντζάτου και μετέπειτα μια από τις πολυκατοικίες-σύμβολο του αθηναϊκού μοντερνισμού, σε σχέδια του Μανώλη Λαζαρίδη, αρχιτέκτονα, μεταξύ άλλων, του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

«Από την ημέρα που ανοίξαμε, είμαστε διαρκώς γεμάτοι», λέει με τη σειρά της η Αναστασία Παππά του Emporikon Hotel Athens, που έσυρε το χορό των νέων ξενοδοχείων της Αθήνας, ανοίγοντας τις πρώτες ημέρες του 2015 σε αξιοζήλευτο πόστο, στην καρδιά της πλατείας Αγίας Ειρήνης.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 3
Σκηνικό αστικής μοντερνιτέ με σύγχρονες αναφορές στήνει το «AthensWas».

Στις αρχές Απριλίου ήταν η σειρά του AthensWas να τραβήξει τα βλέμματα των περαστικών στον εμβληματικό πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Όπως το αδελφό Anemi της Φολεγάνδρου, που εμπνέεται διακοσμητικά από τις εικόνες και τις παραδόσεις του κυκλαδίτικου νησιού, έτσι και αυτό βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την τοποθεσία του, υιοθετώντας τόσο το μάρμαρο, το ξύλο και τα αρχαιοελληνικά μοτίβα με διάθεση επικαιροποίησης όσο και τα επώνυμα έπιπλα γνωστών ελληνικών και ξένων οίκων στα πολύ όμορφα δωμάτια διαφόρων τύπων. Έχει δε και ένα roof garden, από το οποίο αγγίζεις Ακρόπολη και Στύλους Ολυμπίου Διός.

Ακρόπολη, με ολίγη από Μητρόπολη, «σερβίρει» και το bar&resto του Athens Status Suites, το οποίο άνοιξε τον ίδιο μήνα στην οδό Πετράκη, πολύ κοντά στο wine bar «Heteroclito».

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 4
Ο αρχιτέκτονας Διονύσης Σοτοβίκης υπογράφει δύο από τα νέα ξενοδοχεία της πόλης.

Ένα ακόμα wine bar, το «By the Glass», συγκατοικεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο με το in[n]Athens στην ατμοσφαιρική στοά Ράλλη, δυο βήματα από την πλατεία Συντάγματος.

Ένα μοντέρνο urban hotel σε νεοκλασικό «περιτύλιγμα», όπου το παλιό συναντιέται με το νέο σε ένα γοητευτικό σύνολο. Κάθε ένα από τα 22 δωμάτια και σουίτες είναι διαφορετικό, χάρη στις ιδιαίτερες custom made κατασκευές, από τα κρεβάτια και την επίπλωση μέχρι τις ντουλάπες και τα μπάνια, του γνωστού αρχιτέκτονα και designer Διονύση Σοτοβίκη.

«Επιθυμία μας είναι η εμπειρία ενός ταξιδιού να ξεκινά από εδώ», μας λέει ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, Μάνος Κωνσταντίνου, και ένας από τους τρεις συνιδιοκτήτες, καθώς απολαμβάνουμε ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί στο γαλήνιο αίθριο της στοάς, ευγενική χορηγία από... δίπλα.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 5
To ρομαντικό κουκούλι του «Domotel Kastri» κρύβει ένα μοντέρνο lifestyle ξενοδοχείο, με την υπογραφή του γνωστού ομίλου Domotel.

Μεσούντος του δύσκολου θέρους, το καθιερωμένο μας ρεπορτάζ στα παράλια της Αττικής στάθηκε η αφορμή για να ανακαλύψουμε το νέο πρόσωπο του Eden Beach Resort στην Ανάβυσσο, ύστερα από την έλευση σαουδαραβικών funds, αρχής γενομένης από το ολοκαίνουργιο και πολύ στιλάτο beach resto, ενώ στις 31/12 υπεγράφη και η οριστική συμφωνία για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, γεγονός που σίγουρα θα πυροδοτήσει εξελίξεις στη χαρισματική Ριβιέρα της Αθήνας.

Τον Οκτώβριο, πάλι, η πυξίδα έδειξε βόρεια. Ο γνωστός όμιλος boutique και lifestyle ξενοδοχείων Domotel, «νεκρανάστησε» ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία των βορείων προαστίων ως Domotel Kastri. Παρότι περικυκλωμένο από περιποιημένους κήπους με αύρα Κηφισιάς από τα παλιά κι ένα ρετρό στρογγυλό σιντριβάνι κοντά στην είσοδο, το ξενοδοχείο αποπνέει σύγχρονο lifestyle χαρακτήρα με μεγάλες επιφάνειες καλυμμένες από ξύλο με λεπτές και πυκνές αυλακώσεις, και ντιζάιν έπιπλα από οίκους της Ιταλίας.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 6
Το σύγχρονου ύφους lobby του «Domotel Kastri».

Ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί και στο γαστρονομικό κομμάτι της εμπειρίας, με το all day εστιατόριο «Kastri Bistro», όπου ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος προτείνει σύγχρονα πιάτα ελληνικών και μεσογειακών αποχρώσεων. Ο δικός μας Δημήτρης Αντωνόπουλος το βαθμολόγησε με ένα δυνατό 14/20, ενδεικτικό ενός πολύ καλού ξεκινήματος με πολλές προοπτικές στο μέλλον.

Μιας και κάνουμε λόγο για το μέλλον, τέσσερα νέα ξενοδοχεία, με ενδιαφέρον και για τους Αθηναίους, αναμένουμε στο κέντρο τους αμέσως επόμενους μήνες. Αρχής γενομένης από το The Zillers, στη θέση του παλιού «Magna Grecia» της Μητροπόλεως.

Θεού θέλοντος αλλά και Αρχαιολογικής υπηρεσίας πρωτίστως, το κτίριο του 1895 θα ανοίξει εκ νέου τις πόρτες του μέσα στον Φεβρουάριο ως boutique hotel με 10 δωμάτια αλλά και roof bar restaurant, με τη γνωστή σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη στο τιμόνι της κουζίνας και τον ταλαντούχο Γιάννη Σαμαρά στα της μπάρας – ευτυχώς για τον ίδιο κοντά στο δικό του «The Trap», που μόλις άνοιξε στη στοά της Όθωνος.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 7
Πρώτη γεύση από το ολοκαίνουργιο «Athens Tiffany Hotel» στην αρχή της Πειραιώς.

Πάλι στη Μητροπόλεως, λίγους μήνες αργότερα, το καλυμμένο εδώ και καιρό με σκαλωσιές παλιό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα λάμψει εκ νέου ως ξενοδοχείο του ομίλου Electra, ο οποίος αγαπά παραδοσιακά τα πόστα-φιλέτο και τη νεοκλασική πολυτέλεια.

«Το νέο μας ξενοδοχείο υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο τον Μάιο, θα είναι πέντε αστέρων με δυναμικότητα 220 δωματίων, συνεδριακούς χώρους, εστιατόρια και μπαρ, χώρο ευεξίας, εσωτερική και εξωτερική πισίνα και roof garden», λέει στο «α» ο marketing director του ομίλου Γιάννης Τσάκαλος.

Ξενοδοχειακό προβλέπεται και το μέλλον του παλιού κεντρικού καταστήματος της εταιρείας Χυτήρογλου, λίγο παρακάτω, ενώ ένας ακόμα νέος κάτοικος της Μητροπόλεως είναι το MET 34 πλάι στο «Αθηναϊκόν».

Με βήμα ταχύ προχωρούν εν τω μεταξύ οι εργασίες στο παλιό «Fashion House» του ομίλου Grecotel στην αρχή της Πειραιώς, το οποίο μεταμορφώνεται και μετονομάζεται σε Athens Tiffany Hotel από την πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία Mage Hotels & Resorts.

Το νέο ξενοδοχείο, τα εγκαίνια του οποίου προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου, θα είναι μεν 4*, αλλά η εξυπηρέτηση που θα προσφέρεται θα είναι αυτή ενός πεντάστερου, μας λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Λεόντιος Ορφανός, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας, όταν με το καλό ξεκινήσουν τα απογευματινά wine & food pairings με έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες οινοχόους, τον Νικόλα Γιαννόπουλο.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 8
Unfinished... sympathy στο καινούργιο «The Pulse».

Χωρίς, φυσικά, να αποκλείονται και οι ενδιάμεσες εκπλήξεις, γύρω στα τέλη της χρονιάς στον ξενοδοχειακό χάρτη θα μπει και η off Broadway οδός Μιχαήλ Βόδα χάρη στο The Pulse. Μια εγκαταλειμμένη εδώ και 30 χρόνια πενταώροφη οικοδομή, κοντά στο σταθμό Λαρίσης θα οδεύσει προς την ολοκλήρωσή της ως design ξενοδοχείο. Αν και όχι ακριβώς, καθώς στοιχεία όπως το εμφανές μπετόν, τα τούβλα και οι μισοτελειωμένες μονώσεις θα δημιουργούν την ατμόσφαιρα ενός work in progress, με ιθύνοντα νου και πάλι τον Διονύση Σοτοβίκη.

Οι χώροι του ισογείου και του υπογείου θα ντουμπλάρουν ως εκθεσιακοί χώροι, όπως και το δώμα της κορυφής, που ανάλογα με τις ανάγκες θα ενοικιάζεται ως loft ή θα λειτουργεί ως bar.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 9
Στην ατμοσφαιρική ταράτσα του «Live in Athens».

Μέχρι να έρθει, τώρα, το καλοκαίρι του 2017, που ένα ακόμα «Coco-Mat» θα ανοίξει κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, ας ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδρομή μας στην πόλη με τέσσερις στάσεις που χρωματίζουν με τον τρόπο τους τη σύγχρονη αθηναϊκή φιλοξενία.

Το πρόσφατο άνοιγμα του κομψού urban diner «Zampano», στη θεατρική πιάτσα της Σαρρή, έστρεψε τους προβολείς μας και προς το αδελφό νέας γενιάς hostel City Circus με το οποίο επικοινωνεί εσωτερικά. Φτηνό αλλά όχι φτηνιάρικο είναι το μότο των δημιουργών του και φίλων Επαμεινώνδα Σκορπιδέα και Δημοσθένη Μισεντζή.

Στη γειτονική Αγίων Αναργύρων, στην καρδιά του Ψυρρή πια, τέσσερις ακόμα φίλοι γύρω στα τριάντα, ο Ανδρέας, ο Αντώνης, ο Βασίλης κι ο Βαρνάβας, έφτιαξαν πριν από λίγα χρόνια το Live in Athens.

Μια ιδιαίτερη πρόταση διαμονής, με διαμερίσματα μοιρασμένα σε δύο πολυκατοικίες του δρόμου, και κάποια ακόμα στην περιοχή της Ακρόπολης, τα οποία ανακαίνισαν τόσο ώστε να μη χαθεί η ρετρό αστική τους γοητεία. Έφτιαξαν κι ένα μικρό χώρο υποδοχής με προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και πίτες που τις ετοιμάζουν οι μητέρες τους.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 10
«Quinta»: hostel για ρετρό βραβείο στα Εξάρχεια.

Για την 35χρονη Ευαγγελία Ψαλιδά, πάλι, το καλοκαίρι του 2014 ήταν το πρώτο, ύστερα από πολλά χρόνια, που δεν το πέρασε κάνοντας backpacking κάπου στον κόσμο, αλλά υποδέχτηκε τους επισκέπτες της στο hostel της, ονόματι Quinta: ένα δίπατο σπίτι με ψηλά ταβάνια στον πεζόδρομο της Μεθώνης στα Εξάρχεια, το οποίο μοιάζει βγαλμένο από κάποια ρετρό χρονοκάψουλα.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 11
Μια όμορφη πίσω αυλή κρύβει και το «Alice Inn Athens» στην Πλάκα.

Το ίδιο και η κρυφή αυλή του, κοινό χαρακτηριστικό με το σαν βρετανικό bed & breakfast Alice Inn Athens, σε μια παλιά κατοικία της Πλάκας πολύ κοντά στη Φιλελλήνων.

Αυτή η αυλή, ωστόσο, φιλοξένησε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι που έγινε χαμός, όπως μου λέει η επί της υποδοχής Claire, καθώς βγαίνουμε από την κουζίνα με τις γαργαλιστικές μυρωδιές από φρεσκοψημένο κέικ. Εδώ ήταν παλιά ένα κορεάτικο hostel, λέει, αλλά προτού προλάβω να ρωτήσω τι στο καλό σημαίνει αυτό, η πολυσχιδής, όπως αποδεικνύεται, Αγγλίδα με προσκαλεί στο «L’ete» της Κηφισιάς, όπου τραγουδά τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Hotel Bites

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 12
Δυναμικό ξεκίνημα έκανε το «Kastri Bistro», εντός του «Domotel Kastri».

Στο «Kastri Bistro», το οποίο διεκδικεί δυναμικά τη θέση του στη γαστρονομική σκηνή των βορείων προαστίων, μια σοφιστικέ χορτόπιτα, με κρέμα φέτας-γιαουρτιού και ξερά πεντανόστιμα φύλλα kale, και ένα «μελάτο» αβγό στους 62,5°C, με πουρέ πατάτας και καπνιστό χέλι, αποτελούν ωραία εισαγωγή στα κρεατικά της ιταλικής ράτσας αγελάδων Fassona Piemontese, τα οποία εισάγει απευθείας.

Τα νέα ξενοδοχεία της Αθήνας - εικόνα 13
Ιδανικό after theatre στέκι στην πιάτσα της Σαρρή, το «Zampano», αδελφάκι του «City Circus».

Στο «Zampano», ξεκινάμε με πλούσιες σαλάτες και ωραία χυλωμένη ρεβιθάδα με σύγκλινο και συνεχίζουμε με ελληνικές γεύσεις με σύγχρονη αύρα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις προτάσεις της Κωνσταντίνας Φάκλαρη στο rooftop του καινούργιου boutique ξενοδοχείου «The Zillers» στη Μητροπόλεως, αλλά και τα ταιριάσματα κρασιού και φαγητού με τον sommelier Νικόλα Γιαννόπουλο στο «Athens Tiffany Hotel».

INFO
Alice Inn Athens, Κων. Τσάτσου 9, Πλάκα, 2103237139
Athens Status Suites, Πετράκη 28, Μητρόπολη, 2103314782
AthensWas, Διον. Αρεοπαγίτου 5, Πλάκα, 2109249954
City Circus, Σαρρή 16, Ψυρρή, 2130237244
Coco-Mat Athens, Πατρ. Ιωακείμ 36, Κολωνάκι, 2107230000
Domotel Kastri, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, Νέα Ερυθραία, 2103507100
Emporikon Hotel Athens, Αιόλου 27 Α, Πλ. Αγίας Ειρήνης, 2103255118
in[n]Athens, Σουρή 3, Σύνταγμα, 2103258555
Live in Athens, Αγ. Αναργύρων 5, Ψυρρή, 2114010924
Quinta, Μεθώνης 13, Εξάρχεια, 2130305322

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.