Παράλια Πρέβεζας: Στο Ιόνιο χωρίς καράβι

Ξυπόλητες περαντζάδες στην αμμουδιά, βουτιές (αλμυρές και... γλυκές) σε φόντο γαλαζοπράσινο, ιντριγκαδόρικα αρχαιολογικά σαφάρι.

Παράλια Πρέβεζας: Στο Ιόνιο χωρίς καράβι

Ξυπόλητες περαντζάδες στην αμμουδιά, βουτιές (αλμυρές και... γλυκές) σε φόντο γαλαζοπράσινο, ιντριγκαδόρικα αρχαιολογικά σαφάρι. Με βάση το προσεγμένο «SESA Boutique Hotel» στο Κανάλι της Πρέβεζας, βγήκαμε για φυσιολατρική τουρνέ στην Ήπειρο του καλοκαιριού.

Παράλια Πρέβεζας: Στο Ιόνιο χωρίς καράβι - εικόνα 1
Aγναντεύοντας το Ιόνιο από το «SESA Boutique Hotel»

Ο φλοίσβος σκάει απαλά­ στην αμμουδιά και το τραγούδι του έγινε το μοναδικό ξυπνητήρι που θα ανεχόμουν. Δεν έκλεισα το βράδυ τα παράθυρα. Η σουίτα μου βλέπει ανφάς την παραλία και μόνο οι βουτιές στο Ιόνιο με έπεισαν να αποχωριστώ το απίθανο Cocomat στρώμα του κρεβατιού. Αγαπώντας τις διακοπές χαμηλών τόνων, είχα μαρκάρει από χρόνια τη δυτική ακτογραμμή της Ηπείρου για τις αργόσυρτες περαν­τζάδες στην ακροθαλασσιά την ώρα που ο ήλιος χάνεται στο πέλαγος αλλά και για τα πράσινα «σκασιαρχεία» στην ενδοχώρα. Όταν στο χάρτη μπήκε το προσεγμένο «SESA Boutique Hotel», σε μια περιοχή που ορίζουν ως επί το πλείστον τα εξοχικά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, βρήκα και μια φιλόξενη βάση με στιλ.

Χτισμένο στον παραλιακό δρόμο του Καναλιού, 15 χλμ. από την Πρέβεζα, θα σας κερδίσει με τη φινέτσα και το ζεστό μινιμαλισμό του. Σας γεννά απορίες το όνομά του; Παραπέμπει στα τέσσερα στοιχεία της φύσης (Sea, Earth, Sand, Air). Ομολογώ ότι το καταχάρηκα που είχα εκπληκτική θέα στη θάλασσα μένοντας στη σουίτα «Sand 2». Αλλά εδώ κανένα δωμάτιο δεν υστερεί. Όλα έχουν γαλάζια θέα –είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα–, είναι ντυμένα γουστόζικα με custom made και ντιζάιν έπιπλα και φωτιστικά (Magis, Kartell, Floss, Tom Dixon, Foscarini κ.ά.), με εξαιρετικές λάκες και γκρίζα μάρμαρα, δρύινα πατώματα και τσιμεντοκονίες.

Viva θάλασσα

Παράλια Πρέβεζας: Στο Ιόνιο χωρίς καράβι - εικόνα 2
Καγιάκ στον Αχέροντα

Μπροστά στο ξενοδοχείο εκτείνεται η τεράστια αμμουδιά που ξεκινά έξω από την Πρέβεζα και φτάνει στην οικογενειακή Καστροσυκιά. Απόλαυση να την περπατάτε ξυπόλητοι χάνοντας την αίσθηση του χρόνου. Όταν βέβαια η παρέα θέλει φάση πάρτι, στα πέριξ βρίσκεται το beach bar «Mango». Η διαδρομή προς την Πάργα θα σας βάλει πολλές φορές στον πειρασμό για βουτιές. Οι οικογένειες τιμούν δεόντως και τη λευκή Αμμουδιά με τα ρηχά νερά στο χωριό όπου εκβάλλει ο Αχέροντας.

Το Μονολίθι, η παραλία Βράχου-Λούτσας και ο Βάλτος έχουν σουξέ, beach bars και θαλάσσια σπορ. Στο πευκόφυτο Αλωνάκι Φαναρίου με τα σμαραγδένια νερά, στον Όρμο του Οδυσσέα-Κερέντζα με την ψιλή άμμο και στα γαλανά νερά της Σκάλας θα σας κερδίσει το σκηνικό. Ο… ανήφορος, βέβαια, με φόντο το Ιόνιο προσωπικά θα με παρέσυρε εύκολα ακόμη και μέχρι τα Σύβοτα για κολύμπι στη Μικρή και τη Μεγάλη Άμμο, την Μπέλλα Βράκα και την τιρκουάζ Πισίνα.

Ένα εστιατόριο-προορισμός

Παράλια Πρέβεζας: Στο Ιόνιο χωρίς καράβι - εικόνα 3

Χωρίς καμία δόση υπερβολής, το εστιατόριο του «SESA Boutique Hotel» είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γύρω περιοχή, και μάλιστα σε ακτίνα που πιθανόν υπερβαίνει ακόμη και τα 100 χλμ. Με επικεφαλής της μπριγάδας δύο έμπειρους και καλούς σεφ, τους Κώστα Τερζούδη και Παναγιώτη Ναυροζόγλου, το μενού κάνει μια πρόταση η οποία ακροβατεί ανάμεσα στη σύγχρονη casual και τη μεσογειακή κουζίνα με δημιουργικές πινελιές. Από τα ορεκτικά εύκολα ξεχωρίζουν το σπανάκι με τραγανή πανσέτα, ροδάκινα, καρότο και ντρέσινγκ μοσχολέμονου με βασιλικό καθώς και οι φακές με ντοματίνια και κατίκι Δομοκού.

Στα κυρίως πιάτα, τώρα, γίνεται εμφανής η casual πλευρά του τόσο με μια σειρά από burgers όσο και με τις BBQ προτάσεις, που ξεχωρίζουν για το σωστό ψήσιμό τους^ από τα πιο σύγχρονα και με δημιουργικές πινελιές πιάτα θα σταθώ στον ψητό σολομό (σωστό ψήσιμο και χυμώδης σάρκα), ο οποίος συνοδεύεται από πουρέ σελινόριζας και χόρτα. Όλα αυτά σε ένα όμορφο ντεκ σχεδόν πάνω στη θάλασσα κι ένα (λίγο πιο formal) χώρο γύρω από την πισίνα. Και τα δύο ενισχύουν την αίσθηση του dolce far niente, ολοκληρώνουν –σε συνδυασμό με τη σαφή αύρα πολυτέλειας που χαρακτηρίζει γενικά το ξενοδοχείο και την ποιότητα της γεύσης– τη συνολική πρόταση κι ενισχύουν το θετικό πρόσημο της απόλαυσης. Δ. Κoύκης

Σε χνάρια αρχαία

Παράλια Πρέβεζας: Στο Ιόνιο χωρίς καράβι - εικόνα 4
Το εστιατόριο του «SESA Boutique Hotel» βγάζει τραπέζια και σε ντεκ πάνω στη θάλασσα

Μην ξεχνιόμαστε: ο Οκταβιανός Αύγουστος ξεκαθάρισε το 31 π.Χ. τους λογαριασμούς του με το στόλο του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στα ανοιχτά του Ακτίου. Σε ανάμνηση αυτής της νίκης, ίδρυσε την εντυπωσιακή Νικόπολη, 6 χλμ. βόρεια της Πρέβεζας. Το ρωμαϊκό θέατρο, το μνημείο της Νίκης του Αυγούστου, το ωδείο, τα τείχη και οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές βρίσκονται διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση.

Το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο (2682089892) θα σας βοηθήσει να βάλετε κάθε κομμάτι του παζλ στη… θέση του, καθώς στις αίθουσές του ξετυλίγονται η διαδρομή, ο δημόσιος βίος και η καθημερινή ζωή στη μεγαλόπρεπη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική πόλη. Το GPS, πάντως, αξίζει να βρει και το στίγμα του Μεσοπόταμου. Στην κορυφή του λόφου που στεφανώνει το χωριό απλώνεται το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου κόσμου, αυτό του Αχέροντα, με την υποβλητική υπόγεια τοξωτή αίθουσα.

Πάμε στο ποτάμι

Παράλια Πρέβεζας: Στο Ιόνιο χωρίς καράβι - εικόνα 5
Στις παραλίες της Πρέβεζας η χρυσή άμμος συναντά το Ιόνιο

Από εδώ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Αχέροντα, τον ποταμό της λύπης. Κι όμως, τι χαρά θα σας πιάσει όταν τον διαπλεύσετε με καγιάκ την ώρα που τα αηδόνια δίνουν ρεσιτάλ στις φυλλωσιές και οι νεροχελώνες λιάζονται πάνω στους κορμούς. Ο Μηνάς από το Acheron Kayak (6977700122) μου έλεγε ότι στην πρώτη πρωινή εξόρμηση πετυχαίνουν κάποιες φορές και κάστορες. Όσοι, πάλι, προτιμήσετε την τελευταία απογευματινή θα βγείτε με καλό καιρό και στη θάλασσα, με προορισμό τη σπηλιά της Αφροδίτης.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, βέβαια, περνούν στάνταρ και από τη Γλυκή για μια εύκολη (και σύντομη) βαρκάδα ράφτινγκ, βόλτες με άλογα, πεζοπορία στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού μέχρι τον καταρράκτη ή στα μονοπάτια δίπλα του.

Ημέρες και νύχτες στην πόλη

Παράλια Πρέβεζας: Στο Ιόνιο χωρίς καράβι - εικόνα 6
Ζεστός μινιμαλισμός στα δωμάτια του «SESA Boutique Hotel»

Μια ημέρα που θα κινηθείτε προς Βορρά για κολύμπι μπορείτε να αφιερώσετε μια βόλτα στην Πάργα. Κλείστε τα μάτια στην τουριστική αίσθηση που αποπνέουν τα σοκάκια της και ανηφορίστε μέχρι το δασωμένο λόφο με το κάστρο. Από ψηλά η θέα με το πευκόφυτο νησάκι της Παναγιάς μέσα στον κόλπο φαντάζει καρτποσταλική.

Μένοντας στο Κανάλι, βέβαια, είναι εύκολο να πετάγεστε στην Πρέβεζα – ίσως κάποια στιγμή και στο θαλασσοδαρμένο ατμοσφαιρικό Κάστρο Παντοκράτορα στα περίχωρά της. Το καλοκαίρι η πόλη σφύζει από ζωή. Πρωί και βράδυ οι περισσότεροι κατηφορίζουν στα στέκια της παραλίας από όπου αγναντεύουν τα ιστιοπλοϊκά.

Έχουν όμως τη δική τους χάρη τα γαλήνια απομεσήμερα στα στενά της Παλιάς Πόλης: στο «Ρολόι» με πρώτο πλάνο το καμπαναριό-ρολόι του Αγίου Χαραλάμπους και στη δροσερή περαντζάδα του παλιακού καφενέ «Το Άνω Βλάντο», λίγα βήματα από το σπίτι όπου έζησε ο Καρυωτάκης. Εδώ, κάτω από τις μπουκαμβίλιες, απλώνει τα τραπεζάκια του και το γουστόζικο cafe-μεζεδοπωλείο «Σαϊτάν Παζάρ».

Εννοείται ότι κάποια στιγμή θα περάσετε για παγωτό από τον HB (Χαμπέ), ενώ όταν έρθει η ώρα για ψαρο-κατάσταση (με κέφαλο πετάλι, γαρίδες κ.λπ.), κρατήστε στα υπόψη τον «Αμβρόσιο», την «Ψάθα» και την «Τρελή Γαρίδα». Ακόμη δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι και η μπιραρία «Πρεσβεία», και το art cafe «Μποτίλια στο Πέλαγο» στην Πλατεία Αγάπης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.